Permalänk
Medlem

Vista Realtek drivers 5.1

Jag har mitt gamla 5.1 system från mina gamla XP-dagar, men har precis fått in nya Vista-burken och har fått igång allting, förutom just ljudet.

Jag har ett inbyggt 7.1 ljudkort i moderkortet, och eftersom jag inte vet hur man kollar upp specifikationer om just ljudkortet så tog jag lite info från moderkortet från Datorbutiken.

Moderkort: http://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=MSIP35NEO...

Ljud
Ljudutgång Ljudkort
Audio Codec Realtek ALC888
Ljudutgångsläge 7.1-kanals surround
Standarder som följs High Definition Audio

Jag använder nu Realteks senaste HD Audio drivers, men ändå så fungerar ljudinställningarna helt annorlunda här på Vista än gamla bekvämare XP.
Det går inte att hitta inställningar för att ställa in ljudvolym i enstaka högtalare, i Winamp funkar inte 5.1 alls, ljudet knastrar i rear-högtalarna och viskar fram ljud, front-högtalarna måste ge allt ljud för det ska duga förtillfället.

Använder HD Audio Manager som hänger med i drivern, har 5.1 inställt där och alla högtalare funkar endast i det programmet.
Går dock inte heller att ställa in ljudvolym på enstaka högtalare även där OCH finns ingen fungerande equalizer - bara färdiga equlizer val.

Jag har även stött på i ett spel att ljudet har försvunnit från andra högtalare helt plötsligt, men funkat helt okej i andra spel.
Då har det även inte handlat om ljudinställningar i spelet (Lost Planet), då jag har mixtrat bland inställningarna i spelet. Har även senaste patcherna.

Ursäktar för svårförklarat.
Jag är inte så pepp inför ljud på datorer, håller koll på annan hårdvara i burken - så ber om lite hjälp här!

Permalänk
Medlem

Detsamma gäller mig angående equalizern. Jag har nu uppgraderat till Vista och i de nya drivrutinerna för ljudkortet dvs Realtek HD Audio Manager finns inte den fullt manuella equalizern med. Känns lite "leksaksaktigt" att behöva välja bland förinställda pop-, rock-, dans- och andra teman. Hittar inget tema som passar mig - saknar en traditionell equalizer.

Förhoppningsvis kommer någon driver där equalizern är återinförd. För inte fungerar väl de äldre drivrutinerna som man hade till XP? Eller finns det något separat equalizer-program man kan köra?

(Jag vet att det finns equalizers i program såsom Windows Media Player, WinAmp osv. men det är mycket enklare att göra en grundinställning för ljudbilden som sedan gäller oavsett vilket musikprogram eller spel man kör.)