Flytta raid-set till annat moderkort?

Permalänk
Medlem

Flytta raid-set till annat moderkort?

Jag har efter en misslyckad flashning, fått ett defekt moderkort. Eftersom kortet inte finns ute längre, så blir jag lite orolig med vad som händer om jag skaffar ett nytt - framför allt sett till att kunna bibehålla mitt raid-set (RAID0)

MOBO: Asus P5B Deluxe WiFi/AP
CPU: Core 2 Duo E6400
RAM: 4x 1024Mb Kingston Hyper-X
HDD: 2x 72Gb WD Raptor 10k RPM (RAID0)

Även om jag har garanti, så köper jag nog ett nytt mobo för att slippa vänta. Jag har tittat på Asus P5K Premium Wifi/AP, men detta kort kör ICH9R. Kan jag fortfarande använda raid-setet som är uppsatt med mitt gamla mobo (ICH8R)

Permalänk
Vila i frid

Via prisjakt.se hittar du några Deluxe WiFi som finns kvar att köpa. Det är ju Intels firmware på mobot som bestämmer om det funkar eller inte - och förmodligen är det väl läge att se det från den mörka sidan. Du har ingen datornerd i närheten som kan flasha om ditt lösa bios?

...och du har gjort allt möjligt, t.ex. enligt manualen sidan 4-8, lagt p5bdeluxe.rom på en usb-sticka?

Permalänk
Medlem

Nej,

Jag har ingen som kan lösa det åt mig i närheten. Jag läste någonstans att man kan skicka mobo:t till bl a Eksitdata.com. Detta ter väl sig vara den bästa vägen ut om man inte kan lösa det på egen hand.

Jag har BIOS på skiva/USB-minne, men det hjälper ju inte när BIOS är stendött. Jag får inte ens felkoder eller möjlighet att få igång Recovery Utility.

Jag har läst att man kan plocka bort BIOS-chipet och trycka i det i ett liknande mobo och sedan flasha om det. Samtidigt så läste jag någonstans att chip:et inte var borttagbart utan fastlött.

Det trista är att jag har garanti och att punga ut med nästan 2000.- på ett likadant kort känns mindre bra. Jag får betydligt bättre kort för mindre pengar idag. Min fråga är egentligen vad jag måste kolla efter på nya kort för att säkerställa att mitt befintliga raid-set funkar även på det nya mobot. Jag läste att misslyckad flashning inte räknas som garantiärende, men det var ju Asus Update Utility som buggade och förstörde BIOS. Jag förstår inte hur de kan/vågar släppa ett så instabilt flashiningshjälpmedel.

Permalänk
Vila i frid

Spar RAID-0 diskarna tills du fått tebax ditt fixade mobo från garantirepen, absolut säkrast - om du inte vågar skicka diskarna till någon med ett P5B DLx som kan rädda datat till en tredje disk. Två av mina sju burkar har p5b dlx monterat.

Du har provat p5bdeluxe.rom crash recovery via usb?

Permalänk
Medlem

Jag har lagt .rom filen på USB, men jag måste ju få ett GUI motsv för att ladda in filen - men eftersom datorn inte levererar någon videosignal ut alt inte har något att skicka ut - gör det hela svårt.

... eller har jag missat något? Jag har testat ALT+F2 vid power-on etc, men jag får ingen bild överhuvudtaget.

Permalänk
Vila i frid

Om du väntar med att slå av strömmen, uppdatera flashen i blindo kan ta några minuter, typ 5 eller så. Dvs, vanligt så funkar det så att en recovery sker helt dolt utan att varesig skärm eller annat funkar. Att du har ett exakt filnam som är "p5bdeluxe.rom" är viktigt, det måste vara det namnet.

Permalänk
Medlem

Testade att försöka "boota" med P5BDeluxe.com både på USB-minne och skiva, dock utan att något händer. Jag har fått höra att Asus tror så mycket på sin CrashFree BIOS att det lött chipet på moderkortet.

Jag vet inte om jag hade tålamod att vänta länge nog, men efter några minuter utan aktiviteter så provade jag om igen...

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Erfarenhet är något man får precis efter man hade behövt det.
http://files.upl.silentwhisper.net/upload2/regel7.png

Permalänk
Medlem

Problemet är att Asus var så säkra på deras CrashFree BIOS Utility, så att de lödde fast chip:et på moderkortet - så blir lite svårt att byta chipet.

Permalänk
Medlem

Sålänge det är samma chipset så ska det nog fungera skulle jag tro.