NGINX webbserver, vad vet ni om den?

Permalänk
Medlem

NGINX webbserver, vad vet ni om den?

Hej!

Fick nys om en webbserver jag aldrig hört talas om förut - NGINX. Är skriven av en ryss och ska klara av hög belastning om jag fattat rätt. Detta kan man läsa på hemsidan.

Citat:

nginx has been running for more than three years on many heavily loaded Russian sites including Rambler (RamblerMedia.com).

In March 2007 about 20% of all Russian virtual hosts were served or proxied by nginx.

According to Google Online Security Blog year ago nginx served or proxied about 4% of all Internet virtual hosts, although Netcraft showed much less percent.

According to Netcraft in March 2008 nginx served or proxied 1 million virtual hosts. The growing in picture and colour!

According to Netcraft in December 2009 nginx served or proxied 3.5 millions virtual hosts. And now it is on 3rd place and is ahead of lighttpd.
2 of Alexa US Top100 sites use nginx.

Man kanske ska ta det med en nypa salt men låter helt klart intressant. Vet något mer roligt om denna? Sökte på forumet med fick inte en enda träff...

Hemsida - http://nginx.net/

/M

Permalänk
Medlem

Har kört nginx i över 1 år snart och tycker att den är stabil och snabb. Och eftersom jag inte kör php så behöver jag inte ha fcgi så det funkar bra. Sedan gillar jag syntaxen i konfigurationen mycket mer än den som är i apache vilket också är ett plus.

Visa signatur

Plan9 fan. In glenda we trust.

Permalänk
Avstängd

Den används mycket för att hosta porrsiter.

Permalänk
Medlem

Den lär ska vara den näst vanligaste webservern, ligger tvåa efter Apache och före lighttpd och ska vara särskilt populär i Ryssland. Den lär ska vara ganska resurssnål och stabil. Om jag lägger in en webserver så är det nginx jag kommer att testa i första hand.

Permalänk
Medlem

Förlåt om jag ställer en enormt korkad fråga nu. webserver är bara något som "levererar" själva hemsidan man gör eller har? Jag vill göra en enkel hemsida bara för skojs skull och för att jag vill lära mig.

Är det möjligt att hosta en hemsida helt från en egen dator man har ståendes hemma i garderoben?

För att vara lite offtopic, vilket skulle vara bästa programet eller sättet att börja göra en hemsida med för en som är ganska grön på området?

Permalänk
Medlem

Benkaboy
Tanka ner en http-server. Finns tonvis med guider, googla på något lämpligt.

Permalänk
Medlem

Konstigt att jag aldrig hört talas om denna förut då? Apache är ju standard i folkmun... Är detta ett "One man project?" Alltså Igors skötebarn? Isåfall är det ju bara mäkta imponerande!

Permalänk
Medlem

Att apache är "standard" numera beror nog mycket på att den fungerar så bra med LAMP och WAMP = Linux/Windows, Apache, MySQL och PHP = för Webb 2.0-ready siter. Största konkurrenten där för mindre/mellanstora siter är nog fortfarande Windows Server med IIS och ASP.net.

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Avstängd

Jag tror tror inte att nginx är riktigt så avancerat som Apache.

Apache har säkert mycket mer funktioner, och så. nginx är säkert snabbt, och lätt men erbjuder säkert inte allt Apache gör.

Många kör ju Apache som huvudserver för script, och sedan kör de en annan lättare server, som lighttpd eller nginx för att hosta bilder.