Hjälp med Excel vore välkommet

Permalänk
Medlem

Hjälp med Excel vore välkommet

Jag har en lista med ett STORT antal personnummer (utan fyra sista) i formatet ÅÅMMDD. Den är gjord på enklaste sätt, alltså ett personnummer per cell.

Finns det några funktioner (kanske i kategorin statistik?) som skulle kunna hjälpa mig att räkna ut medelåldern för personerna i listan. Även medianålder vore av intresse... Statistik över hur många som är födda i en viss månad är också intressant.

Någon Excelguru som känner sig manad att hjälpa till?

Permalänk

För att få styrsel på det hela behöver du göra om listan till datumformat, i nuläget antar jag att excel tycker att din lista är nummer.

Enklaste sättet är nog att markera hela din datumlista, gå på Data>Text to columns, du ska bara ha en kolumn, och i en av dialogrutorna där väljer du format - date (YMD). Så, nu ska listan vara i datumformat.

Nästa steg är att räkna ut ålder i en ny kolumn. Här finns en rad olika sätt, ett är en formel
=DATEDIF(B2,TODAY(),"Y") & " år, " & DATEDIF(B2,TODAY(),"YM") & " månader, " & DATEDIF(B2,TODAY(),"MD") & " dagar"
Jag utgår från att ditt första födelsedatum står i B2.
Du bör då få ut ett resultat i stil med 31 år, 3 månader, 5 dagar

I ditt fall vill du ju räkna ut snittålder, så jag antar att årsfraktioner är bättre (dvs typ 31,27 år). Formeln du kan använda:
=(today()-B2)/365,25

Att räkna ut snitt (medel och median) på den ålderskolumn du nu gjort är enkelt (formlerna =average(listan) resp =median(listan) ).

Födelsemånad får du ut genom formeln =month(B2). Du kan göra en till hjälpkolumn för födelsemånad med den formeln, sedan göra en sammanställning på olika sätt, Pivottabell eller en =countif()-konstruktion eller vad du nu vill.

Visa signatur

I thought the only thing the internet was good for was porn.
-Bender, Futurama