Hjälp med kraschad hårddisk!

Permalänk
Medlem

Hjälp med kraschad hårddisk!

Nu är det så att följande har hänt:

Plockade idag fram en gammal hårddisk som kraschade för något år sedan, och har gett mig fan på att fixa den, eller i alla fall försöka få tillbaks mina filer. Normalt när man startade upp den kom man till "inloggningsmenyn" i xp för att sedan komma in på skrivbordet, precis som det ska vara.

När jag en dag startade upp den så möttes jag istället en helt annan inloggningsmeny. Istället för det vanliga snygga interfacet så var det bara en vanlig enkel ruta där man skrev in namn och lösenord, en ruta som liknar den i gamla versioner av windows (tänk typ win 95/nt). När man loggat in så så var hela skrivbordet också ändrat. En vanlig blå bakrund och en enda ikon (den här datorn). Även ALLA program under startmenyn var lost, det enda som fanns var autostart, och om man gick in på c: via den här datorn så var bara ett fåtal program kvar. Musik, bilder, spel etc, allt var borta.

Det underliga med detta var att hårddisken fortfarande detekterade att det endast var 36 av 160gb ledigt utrymme kvar på hårddisken, filerna måste ju med andra ord ligga någonstans?

Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera problemet på ett annat sätt, så jag hoppas ni förstår.

Är det någon som vet hur jag ska gå tillväga?

Extremt tacksam för hjälp!

Visa signatur

i5-4200u 1,6ghz|8gb ddr3|GT750m 4gb

Permalänk
Medlem

Installera den som sekundär disk. Har du tur kan du direkt kopiera största delen av filerna. Lyckas det inte så gör en avbild av disken med ddrescue. Kör sedant ett dataåterställningsprogram på avbilden.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

installera som sekundär, kör sedan med "getdataback for ntfs" om inte det åvan fungerar.

varning att det tar jävligt lång tid. Tog mig 24h för att köra en runda på en 120 gigs 2,5 a som va korrupt men fick tillbaka det mesta av sakerna iaf

Permalänk
Medlem

Kör nu den andra hårddisken som slave. Dessvärre så går det fortfarande inte att hitta filerna, trots att det bara finns 36gb kvar. Någon som orkar skriva en liten enklare "steg för steg guide" för vad jag bör göra nu för en mindre kunnig...?

EDIT: Getdataback kostar ju dryga tusenlappen : /. Finns det inget liknande program som är freeware?

Visa signatur

i5-4200u 1,6ghz|8gb ddr3|GT750m 4gb

Permalänk
Permalänk
Medlem

Provade med "testversionen" av getdataback, och den lyckades faktiskt hitta i stort sätt alla mina gamla filer, dock så går 99% av det inte öppna pågrund av "okänt filformat" :(.

That pretty much means that i am screwd, eller?

Testdisk verkar ha lite för hardcore interface för min nivå, tyvärr...

Visa signatur

i5-4200u 1,6ghz|8gb ddr3|GT750m 4gb

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Man skall INTE köra ett dataåterställningsprogram på en disk med fysiska fel. Man bör alltid först göra en avbild av disken på en felfri disk och sedan köra dataåterställningsprogrammet på avbilden, aldrig på orginalet. Att reparera MBR i det här fallet är lönlöst då inget tyder på fel på MBR. MBR innehåller 446 byte bootloaderkod och 64 byte partitionstabell samt 2 byte signatur.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

Man kan alltid ta en backup som du säger på MBR innan man fipplar med den.

Många diskrecoveryproggs klarar inte diskar med uppfuckade partitionstabeller, så man har i de fallen inget val.

Innan man repar skall man göra en fullständig diagnos/analys + veta va' fan man håller på med.