Köpråd till en liten CAD/student-dator

Permalänk
Medlem

Köpråd till en liten CAD/student-dator

Jag är en student som pluggar civilingenjör och ska nu investera i en bärbar dator. Har en stationär hemma men känner behovet av en bärbar för allt pluggande på skolan.

Nu under sommaren bor jag i en liten stad så jag har inte så stora möjligheter att ”klämma” på några datorer i någon butik, förutom på Elgiganten och OnOffs smala utbud. Dock har jag använt många av mina klasskompisars datorer och därför har jag kommit fram till att en dator på 12”-13,5” är det optimala för mig. En viktig grej är att skärmen ska vara matt. Glossy är ju helt oanvändbart när man flyttar datorn mycket och hamnar i olika ljusförhållanden hela tiden.

Den ska vara lätt men inte plastig, vill verkligen känna kvalité. Dock är det ganska viktigt för mig att den är stilren och snygg. HP’s grå, tjocka business-datorer går alltså helst bort, lika så Lenovo.

Batteritiden får gärna vara mer än 3 h. Lagringskapaciteten är irrelevant eftersom den stationära har 250 GB och min portabla hårddisk har 500 GB.

Datorn bör klara av vanligt surfande, Officepaketet, Photoshop, InDesign och, nu kommer det kluriga, ArchiCAD (systemkrav här: http://www.graphisoft.com/support/archicad/system_requirement...)

Pratade med en datorförsäljare och han säger att det blir svårt att hitta en 12”-13,5” som har ett tillräckligt bra grafikkort för att klara CAD. Men eftersom jag är student kommer jag troligen inte ha lika komplicerade ritningar som en som dagligen jobbar med CAD, dessutom har jag, som sagt, en stationär dator med 22” skärm hemma som klarar CAD fint. Men jag vill kunna sitta på en buss i 2 h och jobba, så därför är CAD ett krav. Om nu programmet laggar lite kan jag väl leva med det.

Kan även säga att en Mac inte finns på kartan. Gillar verkligen inte deras OS, antagligen eftersom jag är så inkörd på Windows. Och ja, jag vet att man kan köra Windows på en Mac men det är inte något alternativ.

Budget ligger väl omkring 10 000-15 000 kr, +/- någon tusenlapp. Men man vill ju gärna komma undan så billigt som möjligt Svensk försäljare är ett måste!

Jag har verkligen försökt leta runt efter datorer som är intressanta, men eftersom jag inte vet hur pass bra grafikkort jag behöver så vänder jag mig alltså till er.

Just för tillfället är jag riktigt sugen på en Sony ur Z-serien, men de är ju ”lite” över min prisklass tyvärr:
http://vaio.sony.se/view/ShowProductCategory.action?site=voe_...

Eller möjligen någon från HP’s ”Elitbook notebook”-serie:
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/se/sv/sm/WF04a/321957-321957-6...

Jag vet att jag har många krav och att hitta en dator som uppfyller alla verkar omöjligt, men hoppas att ni kan hjälpa mig i mitt dilemma!
Tack på förhand!

MVH
Sandra

Permalänk
Medlem

Utifrån din beskrivning så låter det som att du kan mycket väl kan vara en mac-användare. Apples macbook pro-serie är datorer med bra kvalité om man håller och känner på den. Allt är byggt i ett stycke så att det är inget som knakar och likande som det kan upplevas hos en dator i plats. Dessutom är en byggd i aluminium så att princip kommer du bort från all plats du kan tänkta dig. Ditt CAD-program finns även för mac.

Sedan angående om högblank-skärmen så har jag testat den. Drar man på ljusstyrkan på den så kommer den att lysa så starkt att all reflexer och likande försvinner. Batteritiden blir dock kortare, men klarar utan problem att hålla mer än tre timmar (datorn kan klämma ur7 timmar tack vare bland annat LED-belysningen från skärmen.

Angående om Windows förstår jag inte riktigt varför du inte vill köra det på en Mac. Vad jag har uppfattat det som med bootcamp är det jätteenkelt att starta datorn in i Windows och kan då använda det precis som vilken annan PC som helst. ComputerWorld konstaterade i ett test att Windows fungerade bättre på Mac än på motsvarande PC. Dessutom har du valmöjligheten att prova mac och kanske vänja dig vid det.

Sedan kan tilläggas att jag mer eller mindre sitter i samma sits som du. Jag är också student på universitetsnivå som söker efter en ny dator med likande behov (förutom att jag inte använder CAD). Jag har aldrig använt en Mac innan men funderar på att skaffa en eftersom att det är princip enda dator som jag kommit fram till som skulle passa mig. Dessutom tycker jag det är spände att köra Mac och lära mig ett nytt system. Som grädde på moset så får man oss som studenter 10% rabatt, och om man vill en iPod till ett rövarpris.

Kolla in min tråd som jag har skapat, likande dator kanske kan fungera för dig med:
http://www.sweclockers.com/forum/forumdisplay.php?s=&forumid=...

Permalänk
Medlem

Här ser du hur lätt det är att installera Windows på en Mac:

Hur du startar boot Camp
http://www.apple.com/se/findouthow/mac/#tutorial=windows

Hur hela processen går till:
http://www.youtube.com/watch?v=TIMp6QLsLpg&feature=related

Det enda som dessa videos inte visar är att hur man justerar utrymmet på Windows-installationen. Dock är det lätt, antingen klickar på på att man delar upp hårddiskten i lika delar, eller använder 32 gig eller så bestämmer du detta själv genom att dra i reglaget mellan mac-sidan och windows-sidan.

Permalänk
Medlem

OT
vad gör en civilingenjör ?

Visa signatur

Stationär : I5-4670s | 16GB Ram | 1920x1200x2| HD7950 | 240GB SDD + 3TB + 2TB HDD|OSX 10.10
Bärbar: Clevo w230ss | I7-4810Qm | 16GB Ram |1920x1080| HD 4600+ GTX860M | 256gb msata SDD x2 + 1TB HDD|Windows 8.1

Permalänk
Medlem

Re: Köpråd till en liten CAD/student-dator

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sanlun
Jag är en student som pluggar civilingenjör och ska nu investera i en bärbar dator. Har en stationär hemma men känner behovet av en bärbar för allt pluggande på skolan.

Den ska vara lätt men inte plastig, vill verkligen känna kvalité. Dock är det ganska viktigt för mig att den är stilren och snygg. HP’s grå, tjocka business-datorer går alltså helst bort, lika så Lenovo.

Min Thinkpad T400 är ju helt klart både stilren och snygg, förstår verkligen inte vad du har emot Lenovo? När någon säger att en dator är stilren så menas väl att den har en konsekvent (enhetlig) design och det tycker jag verkligen Lenovo lyckats med.

När jag själv skulle välja bärbar så tittade jag en hel del på Sonys Z-serie och visst kan jag hålla med om att det låter läckert med kolfiberchassi och skärmen verkar också den jäkligt najs. Men så kostar den alldeles för mycket och det är inte alls säkert att man får en bättre dator för pengarna. Batteritiden verkar iaf. vara sämre vad jag kan förstå.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Minwebb
ComputerWorld konstaterade i ett test att Windows fungerade bättre på Mac än på motsvarande PC.

Det där är ju en sanning med modifikation. Vad jag har läst så ska drivrutinerna för Windows på Mac inte vara särskilt stabila och Trackpaden ska tydligen strula ordentligt... Nu antar jag förstås inte att TS tänker rita CAD med datorns trackpad, men iaf.

/Kristofer

Permalänk
Medlem

ArchiCAD tar sig väldigt långt på enklare grafikkort med. Det är klart mycket enklare i sin belastning av maskinen än t.ex. AutoCAD - ironiskt nog. Har använt det på en bärbar med ett Intel GMA 950. Det var ingen njutning men gick förvånade bra ändå så något snabbare/bättre än det så bör det gå riktigt fint. Särskilt om du också har en starkare stationär att jobba på hemma.

Mac och CAD... Nja, njae... NEJ! ArchiCAD finns och där slutar det. T.ex. är palletterna mycket lättare att hantera i Windows-versionen tack vare "snappandet".

Siktar inte på att starta något nytt PC/Mac krig och har alltid gillat Mac som konsument/privat-dator (foton, musik etc). Dvs. innan de gick och blev "Apple Telecom". CAD på Mac går om man måste men på denna fronten aka. tekniska applikationer, är det PC/Windows som gäller (alt. Boot Camp om man nu fortfarande vill krångla med dubbla OS etc. efter att ha betalat multum).

PS. Valde att sälja min uMBP och bytte till PC pga. CAD-behovet.

Visa signatur

Mac'ens förfall heter inte PC. Det heter 'iPhone'. Bleh!
Surface computing FTW men ge mig en rejäl platta att leka på - ingen futtig 'tablet'!

Permalänk
Medlem

krimz: Hur länge sedan hörde du det? Vad jag har läst mig till skulle det inte vara några problem. Är det något som Apple har rättat till i efterhand (eller kanske gör det medvetet för att få folk att gå över till mac)?

Luminum: Humm, det var något nytt. Är det så att ArchiCAD är en dålig kopia från Windows eller är det bara annorlunda arbetssätt eftersom att man inte har högerklick? Är inte direkt CAD-expert, så att du får gärna förklara så att jag förstår.

Permalänk
Medlem

Ett alternativ till vaio Z, är ju vaio SR som är något större men billigare.
http://www.dustinhome.se/pd_5010316284.aspx

Är väldigt nöjd med min vaio Z, men tycker inte priset i sverige är motiverat. Köpte min i Hong Kong för ~13-14000kr.

Visa signatur

//anno

Permalänk
Proffsmobbare

Kommer du bara använda dig utav ArchiCad?
Utbildar du dig till civilingenjör inom aritektur, eller vilken linje gäller det?

Inventor, Soildworks och det hedenhös-programmet AutoCad gillar Nvidia's Quadro-serie samt en 4kärnig processor då rendereringarna äter upp det mesta i hårdvaruväg.

Grafikkortet är väldigt viktigt när man kommer upp i programserien.
En gammal HP-laptop med C2D och Quadrokort körde över min Q6600/GTX260-spelrigg totalt vid simpel renderering av hög kvalitet, det slutade med att min rigg säckade ihop helt. Bägge givetvis oklockade för att ge en bättre jämförelse.
Skriver detta bara för att ge en uppfattning om hur stor roll rätt GPU spelar.

Kvalitetsmässigt så kan jag rekommendera Elitebook, min far använder en W8530, jag försökte leta reda på exakt vilken processor han använder men jag kunde inte ens klura ut hur många kärnor den hade så mer specifik än så kan jag tyvärr inte vara då han inte vill ha massor med "ointressanta mätprogram" på den.

Förut fanns det väldigt simpla Quadro-datorer inom din budgetram, hur det ser ut idag, det vet jag inte.

Jag är långt ifrån en expert, men jag hoppas att detta hjälper lite.

Permalänk
Inaktiv

Kolla med Dell om dom kan sälja en Dell Precision M2400 till dig. Quadrokort och lite olika processorval under 15k. http://www1.euro.dell.com/se/sv/foretag/B%C3%A4rbara/workstat...

Permalänk
Medlem

Jag är i samma situation som Sanlun, läser också till ingenjör och skall till höstterminen inskaffa en dator. Jag har ungefär samma krav och har kollat mycket hos dell. Har tittat en del på Vostro 1320 modellerna (mer eller mindre "default" komponenterna på den bästa av dem) och även den något dyrare XPS 13". De är ganska likgiltiga med avseende på komponenter men det jag funderar på är om jag klarar mig med ett Geforce 9300M GS 256Mb eller möjligtvis ett Geforce 9500M 256Mb. Funkar något av dessa om man vill göra lättare Cad modeller och eventuellt kanske spela något spel (tex starcraft II hade varit najs) eller behöver man något kraftfullare?

Vostro 1320:
http://configure.euro.dell.com/....=N0813207&s=bsd

Permalänk
Proffsmobbare
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Snurrzor
Jag är i samma situation som Sanlun, läser också till ingenjör och skall till höstterminen inskaffa en dator. Jag har ungefär samma krav och har kollat mycket hos dell. Har tittat en del på Vostro 1320 modellerna (mer eller mindre "default" komponenterna på den bästa av dem) och även den något dyrare XPS 13". De är ganska likgiltiga med avseende på komponenter men det jag funderar på är om jag klarar mig med ett Geforce 9300M GS 256Mb eller möjligtvis ett Geforce 9500M 256Mb. Funkar något av dessa om man vill göra lättare Cad modeller och eventuellt kanske spela något spel (tex starcraft II hade varit najs) eller behöver man något kraftfullare?

Vostro 1320:
http://configure.euro.dell.com/....=N0813207&s=bsd

Jag använder mig utav en gammal Athlon 64 på 2,0ghz samt ett 7600go när jag ritade i AutoCad 2010.
Det är inga problem att rita med svagare komponenter sålänge du inte ska renderera.

Farsgubben hade upp tills väldigt nyligen en bärbar med sämre komponenter än min, som troget tjänstgjort med stora skapelser i Inventor 06-09 utan större problem.

Om man ska hålla på med väldigt grundläggande saker så krävs det inte mycket, det är först när man leker runt i programmet som den vill ha mer.

Permalänk
Medlem

krimz: Jag gillar inte Lenovo, men smaken är ju som baken

Minwebb: Mac funkar inte bra eftersom man använder väldigt mycket högerklickande. Eftersom vi kör PC på skolan orkar jag inte lära mig två olika versioner av ArchiCAD.

JaZid: Ja, jag pluggar Civilingenjör Arkitektur på LTU. Tror det mest blir ArchiCAD men vi får säker prova på andra CAD-program också.

I huvudtaget har jag insett att många av mina klasskamrater ha sämre datorer än vad jag har som krav. Är väldigt inne på en Vaio, antingen en ur SR-serien eller denna ur Z-serien:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=351277

SR är ju mycket billigare, finns det någon dator ur SR-serien som klarar ArchiCAD eller ska jag lägga till de där 6-7 extra tusen för Z21? Det står alltså mellan SR och Z nu, inga andra märken ;P