Permalänk

VoIP Routrar

Hej!

Jag har idag bredband och bredbandstelefoni från Tele2. När jag beställde bredbandstelefonin fick jag en s.k. VoIP Gateway eller VoIP Router av Tele2. Den heter Tilgin Vood 342. Tilgin är ett svenskt företag som tidigare hette i3 Micro och levererar sina produkter främst till företagskunder och operatörer, B2B så att säga.

Nu har nätet öppnats upp i vår fastighet vilket innebär att vi kan valfritt välja Internetoperatör. Jag är inte missnöjd med Tele2 men jag funderar ändå att byta till Bahnhof för att de dels skyddar integriteten bättre, och dels erbjuder samma hastighet för 50 kr mindre per månad eller 600 kr per år.

Jag är inte helt säker på den här punkten men som jag har förstått det så kommer jag inte kunna ha kvar bredbandstelefoni från Tele2 om jag skaffar bredband från Bahnhof. Jag vet i alla fall att om jag säger upp bredbandstelefonin från Tele2 så måste jag skicka tillbaka min Tilgin Vood till Tele2.

Bahnhof är lite mer flexibla vad gäller VoIP Router. Man kan antingen låna en sån av dem om man skaffar deras bredbandstelefoni eller så kan man köpa den direkt. Man kan även välja att hyra den och sedan köpa löst den när bindningstiden går ut. Om man hyr den så kostar det 69 kr/mån och man har då en bindningstid på 12 månader. Sedan kan man köpa löst den för 199 kr. Den VoIP som Bahnhof använder heter Linksys SPA2102-R2 och de ska få in en ny också som heter Pingbox NPA201E. Jag är inte helt säker på namnet Pingbox, det kan eventuellt vara Ping eller Pingcom, men jag har sett på Google att vissa frågar om hur man kan låsa upp en Pingbox.

Jag skulle väldigt gärna vilja köpa en egen sån här VoIP Router, men var köper man en sån?

De flesta kända routertillverkare som D-Link, Netgear och Linksys har haft såna routermodeller lite till och från. De har nog aldrig sålts bra och efterfrågan har varit låg verkar det som eftersom de flesta operatörer skickar med såna när man beställer tjänsten och den lilla skaran användare som skulle vilja byta sin VoIP Router man fått av operatören mot någon annan istället får inte göra det, för operatören säger "ajabaja, våra tjänster fugnerar bara med vår egen VoIP Router".

Det är ett lika fult knep som Com Hem kör med för sina HD kanaler där de använder card pairing så att deras HD kanaler inte fungerar med den inbyggda DVB-C tunern i TVn utan endast med deras egna HD boxar som är parade med abonnentens kort.

Senast jag ringde D-Link för att höra var jag kan köpa såna här VoIP routrar så sa de att de har en aktuell modell men den var inte till försäljning. Inte till privatpersoner i alla fall. Men vafan, ska man behöva registrera ett företag för att kunna köpa en enkel sketen VoIP box?... är ju för jävligt tycker jag. Jag hatar alla såna här inlåsningar där man tvingas på att använda operatörernas egna grejer och inte ens kan eller får köpa en egen.

Är det någon av er som har en sån här VoIP Router?

Har ni i så fall köpt den själva och vad heter den?

Vad tycker ni om att använda operatörens egna VoIP routrar?

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem

Jag använder en Tilgin Vood 322, men min kommer från www.megaphone.se.

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

Varför skulle du inte kunna ha kvar bredbandstelefonin från Tele2?

Jag har den men kör Comhem för bredbandet.

Permalänk
Medlem

Intertex är annars ett svenskt bolag som säljer VOiP routrar och INTE ATA boxar som du snackar om.

Visa signatur

Battlestation: 12700k - RTX3090 - 32gb ram - 1tb M2 990 PRO - 2TB M2 crucial
Server: 2x Xeon E5-2670 - 64GB Ecc ram

Permalänk
Medlem

sätta upp en egen telväxel .. som trixbox Funkar kanon hos mig. Samt lite roligt oxå )

Visa signatur

NEW ::i7 920 || GTX 295 1792MB || 1600MHz 6GB ||P6T Deluxe V2 || P182 || NH-U12P || TX 850W - LG - W3000H LCD MONITOR
--------
OLD :: X2 4400+ @ 2420Mhz x11 || Corsair TWINX2048-3200C2 @ 220Mhz || A lot of HDD-space ;) || A8N-SLI Premium || 6800GT Leadtek || OCZ 520 Modstream || - KÖPA ?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Jag använder en Tilgin Vood 322, men min kommer från www.megaphone.se.

Jag tror att min heter också Tilgin Vood 322, tror att det stod så på baksidan på den eller i bruksanvisningen jag fick av Tele2. Men när jag loggar in på den så står det Vood 342. Så någonstans är det felaktigt angivet, men jag litar på det som står i programvaran. Så det är en Vood 342 och jag misstänker att det är en likadan som du har. Hur som helst så skiljer det nog inte mycket mellan Vood 342 och Vood 322, om 322 ens existerar det vill säga. Det cirkulerar massor med information på Internet om Vood 322, t.ex. finns det flera guider för den på PortForwarding, trots att den heter Vood 342 och det är den enda modellen jag stött på i Vood 300 serien.

Det är jäkligt synd att Tilgin inte säljer direkt till privatpersoner tycker jag. De säljer bara till företag och operatörer vet du. De är skapligt bra de här boxarna, jag har nu kört min lika länge som jag haft Tele2 som operatör, dvs. i ganska exakt 5 år nu.

Jag hade Bredbandsbolaget i 5 år från början, dvs. år 2000 - 2005. Fastighetsägaren (Hyresbostäder) ville då låta sina hyresgäster själva få välja operatör och det gick inte Bredbandsbolaget med på så de fick kicken, man förlängde inte avtalet med dem. Man gjorde istället en ny upphandling och Tele2 vann, som gick med på att i framtiden öppna upp nätet. Det är nu det händer, vid avtalets slutfas byter man till öppet nät via stadsnätet ViaEuropa. Det ska vara klart den 1 april men enligt fastighetsägaren stod den fysiska omkopplingen klar redan 15 mars. Så nu kör jag via stadsnätet men mitt abonnemang hos Tele2 ligger låst eller inaktiverat eller vad de sa nu, de säger olika saker till och från. Det ska tydligen vara så temporärt mellan 8 mars och 22 mars, dvs. till idag. De måste lägga om alla de abonnemang som är påverkade till det nya systemet.

Men under det här bytet till stadsnät har jag fått problem med uppkopplingen. Den 14 mars började jag uppleva långa svarstider från webbservrar. Så när jag slår in en adress eller klickar på en länk så öppnas den inte direkt. I statusfältet i webbläsaren står det bara "väntar på [domännamn]". Jag måste avbryta laddningen och uppdatera sidan eller ibland också klicka bakåt och sedan framåt igen i webbläsaren för att ladda in sidan helt. Det gör mig galen. Men när jag kopplar bort min kära Tilgin Vood och ansluter datorn direkt in i datauttaget i väggen med kabel så blir det märkbart bättre. När jag kopplar tillbaka in min Vood och datorn in i den så är det plötsligt bra på det sättet också, men efter en tids körning så går det ner igen och det blir trögt igen. Att då ens komma åt 192.168.1.1 blir en svår uppgift, något som man annars brukade komma åt på bråkdelen av en sekund. Så jag misstänker att det är en kombination av att man har bytt nätinfrastruktur och att eventuellt min Vood 342 inte är optimerad för det nya nätet.

Om jag bortser från ovanstående så är jag mycket nöjd med min Tilgin Vood 342.

Du säger att du har Megaphone som IP-telefonioperatör. Vem har du som bredbandsoperatör? Har du stadsnät?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av rool
Varför skulle du inte kunna ha kvar bredbandstelefonin från Tele2?

Jag har den men kör Comhem för bredbandet.

Du har Tele2 för IP-telefoni och Comhem för bredbandet?

Jag vet inte varför. Fastighetsägaren (Hyresbostäder) gick ut med information om att man ska kunna välja följande operatörer.

Internet
Bahnhof
Blixtvik
Bredband2
Tele2
T3bredband
Seth's (Bitcom)

IP-telefoni
Bahnhof
Blixtvik
Bredband2
Tele2
T3bredband
Seth's (Bitcom)
Megaphone

IP-TV
FastTV

Källa: http://www.hyresbostader.se/misc/display_document.aspx?guid=0...

Numera kan man dock se på VieEuropas webbplats vilka operatörer som kommer att erbjudas. Det är följande.

Internet
Bahnhof
Bitcom
Blixtvik
BRAVO
Bredband2
Telecom3 Networks
Tele2

IP-telefoni
BRAVO
Bitcom
VoiceTech
Megaphone
Connect2IP
Telecom3 Networks

BRAVO har som man kan se gått in som Internetoperatör och IP-telefonioperatör. Samtidigt har man plockat bort Tele2 som IP-telefonioperatör. Jag är inte helt säker om det kommer att förbli så här till den 1 april då vårt nya öppna stadsnät lanseras officiellt. Men som det ser ut nu så kommer jag inte kunna ha kvar Tele2 som operatör för IP-telefoni. Det verkar ju rätt skruvat, jag har inte en blekaste aning nu om vad som händer med mitt nuvarande IP-telefoniabonnemang med Tele2 och om mitt telefonnummer försvinner då.

Har du en Tilgin Vood 342 VoIP router eller vad har du för nåt? Hur är det inkopplat?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av basn
Intertex är annars ett svenskt bolag som säljer VOiP routrar och INTE ATA boxar som du snackar om.

Tack för tipset om Intertex! Men var köper man deras apparater egentligen? Det verkar vara svårt att hitta någon återförsäljare. Du säger att de själva säljer sina VoIP routrar. Menar du inte att de designar och tillverkar dem men att vanliga återförsäljare säljer åt dem? Menar du verkligen att de säljer direkt till slutkunden? Det skulle inte förvåna mig, det verkar ju vara ett relativt nytt företag.

ATA? Menar du Tilgin Vood 342? Det är ingen ATA box. Det är en VoIP router, det är den rätta benämningen. Man kan säga VoIP router eller VoIP (residential) gateway. Den har t.ex. inbyggd NAT och en uppsjö med finnesser som man normalt också hittar i en traditionell router. Man kan se det som en ATA box och en traditionell router kombinerad i en apparat för det är precis vad den är. Det är en router, det är inget att diskutera om, enda som skiljer den från andra routrar är att den har stöd för SIP med inte mindre än två (FXS) RJ-11 portar så att man kan koppla in sina analoga telefoner direkt in i den. Så den fungerar som både och.

Den kallas ofta populärt och felaktigt för "telefonidosa" eller en "ATA box" som du säger. En vanlig ATA är dock en mycket enklare historia med högst två RJ-11 portar för analoga telefoner och en WAN port så finns det inget mer, inget gränssnitt, inga portinställningar att göra, ingen NAT brandvägg, inget utöver tre portar i stort sett. ATA står för Analog Telephony Adapter och har som enda uppgift att omvandla den analoga signalen från vanliga telefoner till en digital signal som skickas ut som IP trafik precis som från en dator.

Tilgin är förresten också ett svenskt bolag! De finns i Stockholm och de hette i3 Micro tidigare. Men Intertex blir nog mer intressanta för mig om de säljer till privatpersoner.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ncc1701e
sätta upp en egen telväxel .. som trixbox Funkar kanon hos mig. Samt lite roligt oxå )

Är det en mjukvara eller en kombination av mjukvara och hårdvara?

Hur har du satt upp det, och vilken utrustning använder du?

Hur fungerar en sån i praktiken?

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111

Permalänk
Medlem
Visa signatur

NEW ::i7 920 || GTX 295 1792MB || 1600MHz 6GB ||P6T Deluxe V2 || P182 || NH-U12P || TX 850W - LG - W3000H LCD MONITOR
--------
OLD :: X2 4400+ @ 2420Mhz x11 || Corsair TWINX2048-3200C2 @ 220Mhz || A lot of HDD-space ;) || A8N-SLI Premium || 6800GT Leadtek || OCZ 520 Modstream || - KÖPA ?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElectroGeeza
Du har Tele2 för IP-telefoni och Comhem för bredbandet?

Jag vet inte varför. Fastighetsägaren (Hyresbostäder) gick ut med information om att man ska kunna välja följande operatörer.

...

BRAVO har som man kan se gått in som Internetoperatör och IP-telefonioperatör. Samtidigt har man plockat bort Tele2 som IP-telefonioperatör. Jag är inte helt säker om det kommer att förbli så här till den 1 april då vårt nya öppna stadsnät lanseras officiellt. Men som det ser ut nu så kommer jag inte kunna ha kvar Tele2 som operatör för IP-telefoni. Det verkar ju rätt skruvat, jag har inte en blekaste aning nu om vad som händer med mitt nuvarande IP-telefoniabonnemang med Tele2 och om mitt telefonnummer försvinner då.

Har du en Tilgin Vood 342 VoIP router eller vad har du för nåt? Hur är det inkopplat?

Jag skaffade "bredbandstelefoni" från Tele2 för 4 år sen, hade då stadsnät från Labs2. Sen flyttade vi till stadsnät med Adamo, funkade fortfarande bra. Nu har jag ComHem och kör vidare med samma dosa.

Telefonnummer kan man portera till andra operatörer, men man kan åka på lite extra månadsavgifter om man har otur.

Det är en Vood 322 jag kör, kopplat bakom modem och router som alla andra datorer, inga problem.

Permalänk
Medlem

Det går att lösa endå!!!

Mitt förslag är att du skaffar dig en ny DECT/SIP telefon. Köp t.ex. Siemens A580IP eller 6xxIP och koppla DECT dosan direkt till internet via en vanlig Router. Det finns ingen anledning idag att ha en extra dosa som omvandlar SIP/IP telefoni signalen till analog signal för att sedan göras om igen till DECT trådlös signal för kommunikation med telefonluren.

Visst blir du beroende av att endast använda DECT trådlösa telefoner och då främst Siemens telefoner men du kan sedan köpa en billig 3 pack lurar av det märket och vips har du 4 fyra lurar, kanske en till var o en i familjen och de kan också ringa med varsitt nummer om så önskas eller så kan du ta emot inkommande signaler med de andra lurarna när någon ringer med den första. Perfekt så inte tonårsbarnen blockerar luren timme efter timme...

Vad jag förstår kan du välja vilket SIP telefonibolag som helst bara du har bredband. Själv har jag både Phonzo och Alltele. Båda har sina fördelar men det bästa är det blir löjligt mycket billigare än annan telefoni. Ringer man enbart hemtelefon nummer och bara lite mobilt så är det rätt lätt att komma ner till priser på max 50kr/månaden inklusive allt, med samtal, uppkopplingsavgifter, nummerpresentation och telefonsvarare. Varför betalar man 69öre/ samtal i uppkopplingavgift och 15-20kr i månaden för nummerpresentation när man kan få det för 0kr per år för de allra flesta samtal!!!

Med Simens lurar ringer man också helt gratis till andra med samma lurar oavsett var i världen de är. Med fristående telefonbolag så får man också telefoninställningarna så att man kan använda sin egen Nokia mobiltelefon direkt med hemnumret om man är hos kompisar / vänner eller hos andra med WiFi nät.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElectroGeeza

Du säger att du har Megaphone som IP-telefonioperatör. Vem har du som bredbandsoperatör? Har du stadsnät?

Bredbandsbolaget 100/10.

Tilgin Vood 322

Du kan snoka runt lite här med om du vill.
www.voip-forum.se

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless