Överklockning av 7970M (Crossfire) - Alienware M18X.

Permalänk

Överklockning av 7970M (Crossfire) - Alienware M18X.

[Varning för textvägg, men förhoppningsvis en väl skriven sådan]

Efter att ha skaffat ovanstående dator för ett par månader sedan så har jag haft en del problem att överklocka dess två grafikkort, närmare bestämt att få slav-kortet att synka sin frekvens med master-kortet.
Bra att veta är att alienware/Dell satt begränsningar i registret och på så vis helt tagit bort ccc overdrive ur ekvationen samt funktionen där ccc uppmanar en till att uppdatera drivrutinerna när så är dags.
Detta till förmån för sina egna certifierade drivrutiner från alienwares hemsida (båda dessa hyss, visserligen bra för gemene konsument för att undvika eventuella problem med drivrutiner så att dessa håller sig till alienware-certifierade men skapar endast huvudvärk för den mer informerade konsumenten).
Dessa två funktioner var dock inte svåra att återaktivera då allt som krävs är en google-sökning och sedan ändring av några *entries* i registret. Problemet som vi nu kommer till är grunden till den här tråden, slav-kortet visas ej i drop-down-listen i overdrive utan endast master-kortet, kanske ett symptom av alienwares ingripande i registret eller helt enkelt eftersom 7970M-CF inte är något som AMD/ATI själva introducerade utan ett verk helt sprunget ur datortillverkarnas initiativ.
Så, för att överkomma detta problemet så vände jag mig givetvis direkt till eftermarknads överklockningsprogram men då uppstår en del andra problem, se nedan:

- Overdrive, går utmärkt att överklocka i men det går inte ändra frekvens på slav-kortet vilket medför att slav-kortet drar ner masterkortet om det är överklockat (testat och bekräftat, 3dmark resultat är identiskt om båda korten körs i 850/1200 och om master körs i 945/1290 och slav i s850/1200.

- MSI afterburner, har aktiverat inofficiell överklockning i cfg-filen så att överklocka här är inte problemet utan ett av dess symptom. Frekvenserna är synkade via msi-ab:s egen inställning för detta och det fungerar, det har jag bekräftat via gpu-z och en del andra program, alltså båda korten körs i 945/1290 (stabil OC för mina två kort, också bekräftat).
Jag har sedan länge vetat av max stabila klockfrekvensen för mina kort vilket ligger på 945/1290 så problemet ligger inte där.
Problemet är att när korten överklockas då ökas också 2d/idle-frekvensen automatiskt med msi-ab medan ccc vill fortsätta har 300/150 som 2d/idle, detta skapar en konflikt som medför till massor av flimmer på skärmen.
Jag har testat att skapa ett förval/preset, tidigare kallat profil (ska inte misstas för applikationsprofiler vilket är något helt annat) och sedan editerad denna profils idle-klockor i cfg-filen, problemet är att endast idle-klockorna i denna filen är de för master-korten och inte för slav-kortet vilket är märkligt då båda korten ska finnas med i denna filen som egna *etryn*, detta vet jag med säkerhet då jag haft ett flertal stationära cf-riggar tidigare.
Även här ett troligt symptom av alienwares trixande i registret/hårdvaran. För den intresserande så sparas dessa filer i denna sökvägen "C:\Users\[ditt användarnamn]\AppData\Local\ATI\ACE\Profiles. Sparas som XML fil, öppna med notepad. Alltså går det inte ändra båda idle-klockorna till det minimum som msi-ab tillåter vilket är 425/600 samtidigt som ccc vill köra dessa i 300/150.

- ASUS GPU Tweak,
Ofta lättare att använda än msi-ab men med vissa för och nackdelar. Märkte här att max-klockorna redan var 850/1200 så kom inte längre där.

- Sapphire trixx, Återstår att testa, uppdaterar snarast.

Version av ccc samt drivrutin: 11.11 7970M performance driver, släppt den 16:e Nov.

Kort tillägg: Faktum är att det fungerar hyffsat med MSI ab då det flimmer som uppstår endast är vid idle-klockor och inte vid 3d så när jag spelar så är det inga som helst problem, endast vid surfande/idle. En halv-lösning är ju helt enkelt att endast starta msi-ab när jag väl ska spela och då aktivera OC.

För de stackars satar som fortfarande är kvar och inte lämnat tråden så applåderar jag ert tålamod.

[EDIT] Gjorde rubriken tydligare.

Permalänk

Har du testat att flasha vbios på båda korten med samma klockor?

Permalänk
Skrivet av nakednakedguy:

Har du testat att flasha vbios på båda korten med samma klockor?

Du menar editera ett custom-bios med 945/1290-klockor och sedan flasha in det i korten? Jo jag har övervägt möjligheten men jag reserverar den som sista utväg (om jag ens gör det alls) pga de risker med innebär.

Permalänk

Jag brukar flasha mina vbios på min laptop för att höja volt osv för mer stabila klockfrekvenser, här är ett forum med riktigt grymma mods och många alienware trådar http://forum.techinferno.com/alienware-m18x/