Var har din utbildning lett dig?

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?

Gick Teknik, inr. Datorteknik på Tumba Gymnasium. Gedigen IT utbildning i mina ögon. Även om jag har hört ryktesvägen att flera är missnöjda men hur det är nu. Vet inte sanningshalten dock. Det var ett par år sen jag gick där.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?

Studerade mjukvarudesign på gymnasieingenjörsprogrammet.

- Var har dina studier tagit dig?

Haft lite blandade jobb i ett par år när jag pluggat klart. Körde bärgare, parkskötsel, fastighetsskötare, montör, blandade IT projekt etc. Jobbar idag som processoperatör på ett större tryckeriföretag som jag är rätt så nöjd med. Har även en återkommande projektanställning hos ett brittisk IT företag där jag designar olika mediasystem. Inget jag kan leva på direkt, men en kul avkoppling från att släcka bränder 24/7 på jobbet.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?

Hade troligen gått grafisk design om jag hade valet idag. Funkade ruskigt bra för syrran. Cashen rullar in som det ska.

Visa signatur

Laptop: Thinkpad W540, i7-4910QM, 32GB, 1TB, Windows 10
MAC: Macbook Pro 13, 16GB, Intel HD4000, Crucial 240GB, 11.6 Big Sur

Permalänk
Avstängd

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?

El-programmet. Rena lekstugan och jag tröttnade efter första året och var knappt i skolan de två resterande åren.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?

Ingenting bortsett från att läst upp lite betyg via komvux och någon webbdesignkurs över en sommaren för att få lite aktivitetsersättning.

- Var har dina studier tagit dig?

Ingenstans som har någon som helst relevans till det jag läste i gymnasiet. Jobbar idag som Key Account Manager inom bank och finans på ett större svensk företag men började som säljare inom försäkringsbranschen. Håller däremot på att göra en övergång mot aktiehandel på heltid.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?

Med facit i hand så hade jag börjat lära mig teknisk- och fundamental analys av aktier tidigare, sparat ihop minst 100 000 kr och börjat med trading tio år tidigare och jag hade mest troligen varit "set for life" idagsläget.

Permalänk
Medlem

Ingenstans

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem
Skrivet av nidnus:

@JesperT: Sitter du på storbank eller mindre företag? Jag har egentligen ingen bakgrund som programmerare, även om jag kan grunderna i c++, Matlab osv. Skulle gärna hitta något som är väldigt specialiserat. Fast egentligen är det inte så viktigt, i första hand vill jag bara få in en fot i branschen.

Hej,
Jag sitter på ett mindre företag som gör programvaror inom finans (främst riskberäkningar) som sedan banker, försäkringsbolag, fondförvaltare och andra använder sig av.
Personligen har jag inte heller någon egentlig bakgrund som programmerare. Jag är matematiker i grunden, men använder programmering som ett redskap.

Skrivet av xervz:

Flickvännen min läser just nu teknisk fysik på lth och är sugen på att läsa finansiell modellering som specialisering. Hon är mer intresserad av matematik än fysik därför lutar det mycket åt finansmodden, allt annat är i princip bara fysik. Hon har inget brinnande "finansintresse" så som jag själv har (älskar aktiehandel, spekulera i marknader, driver företag och sköter ekonomin osv). Men om jag förstått det rätt är det viktigare med den matematiska kompetensen och att finanskurser man läser på t.ex indek eller som civ ekonom bara är ett stort plus? Hon är rädd att det inte kommer passa henne just för att hon inte är så insatt inom finans som många andra av oss runt om henne(dock på en helt annan teoretisk nivå än det man lär sig på finansmod).

Hur ser arbetsmarknaden ut om man går sina 5 år på F och tar mastern i finansmod? Behöver man doktorera? Har läst att man gärna ser PhD titel på Wall street, London etc. Dock är hennes önskan att få ett jobb i närheten (Malmö-Lund-Köpenhamn regionen) så det kanske inte behövs?

Vad kan man konkret förvänta sig för jobbmöjligheter efter den utbildningen, om du vet dvs.
//Daniel

Hej,
Jag kan nog säga att jag var lite i samma situation som din tjej. Jag har heller aldrig varit intresserad av ekonomi och handel och trodde nog aldrig att jag skulle jobba inom finans. Dock så är det mycket som du beskriver att den matematiska kompetensen är viktigare inom finansiell modellering och dylikt (naturligtvis mycket beroende på precis vad man gör dock). Dock är givetvis kurser inom ekonomi ett stort plus för att känna till lite runt omkring vad det är man räknar på och hur marknaden fungerar.
Själv har jag inte läst en enda poäng ekonomi. Dock kan jag tänka mig att det är en fördel att ha det på cv:t.

För egen del kan jag också säga att även om jag inte har något direkt intresse inom ekonomi specifikt, så har jag indirekt blivit intresserad genom de matematiska tillämpningar som finansområdet ger upphov till.
Att gå F med inriktning finansmod låter som en utmärkt bakgrund för att jobba inom finans. Att disputera är inte på något sätt nödvändigt för att jobba i området, speciellt inte i Sverige. Däremot öppnar ju en doktorsexamen upp för mer möjligheter.
Själv disputerade jag inte inom finansmatte. Dock inom matematisk analys, vilket är mycket användbart inom finansmatte.
Har själv inte läst en enda poäng finansmatte på högskolan, utan har läst in allt på egen hand, vilket dock inte är så svårt när man är van att läsa och förstå matematik.

När det gäller jobb så är väl marknaden hyfsat begränsad i Sverige. Typiskt så är det på större banker, fondförvaltare och försäkringsbolag man hittar finansjobb i Sverige och då oftast i Stockholm (Inom Köpenhamn/Malmö regionen lär det väl inte hellre vara några problem skulle jag tro). Har man kompetensen så torde det dock inte vara alltför svårt att finna något.
Är inte så insatt, men på Wall street och liknande när det gäller mer glassiga jobb så har jag också hört att doktorsexamen mer eller mindre är nödvändigt och att man bör vara riktigt slipad inom flera områden och jobba stenhårt. Den generella kompetensen i branchen är dock betydligt lägre i Sverige i snitt.
Vill man göra karriär och nå chefpositioner inom sitt område så är dock en doktorsexamen i finans en mycket stor fördel även i Sverige.

I praktiken torde en doktorsexamen bara vara nödvändig om man ska skapa nya (eller förbättra gamla) matematiska modeller inom finans, eftersom en doktorsexamen just är en lång träningsperiod för lära sig forska. Att lära sig om befintliga modeller kan man göra utan en sådan examen, bara man kan matematiken bakom och/eller har lätt för att lära sig.

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Avstängd

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Högbergsskolan i Tierp, gick El-Tele Installation. Sista gänget som bara gick 2 år.
Dra kabel, koppla skåp och lite programering av PLC och även lite programmering av basic på en ABC80.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Fanns inga jobb när jag gick ut i början av 90-talet så gick ett extra år på Automationsteknik i Uppsala på Fyrisskolan. Mer programmering av PLC, CNC, digital och analogteknik och en massa annat. Hade bara ett ämne hela dagarna även om det var uppdelat i flera små. Teori på morgonen i grupp och sen praktiskt resten av dagen.

- Var har dina studier tagit dig?
Först lumpen i sju månader och sen lite sommarjobb på pappersbruk och båtbyggeri. Gick någon sökajobb kurs på AF också men det har väl alla gjort. Gick sen datakörkortet för Win 3.1 och Office 5. Även en 8v kurs i CNC programmering har man hunnit med.

Första fasta jobbet var som industrielektriker på ett nu nedlagt företag i Uppsala. Efter ett pubbesök så fick jag nytt jobb och då återigen som industrielektriker på annat företag. Nytt pubbesök och nytt jobb efter det. Lyckades sen ta mig från den lilla orten man är uppväxt i och flyttat 40 mil. Har sen jobbat på ett antal olika jobb som industrielektriker i ca 15 år. Hoppade sen över och blev säljare först mot belysningbranschen i 1½ år och nu sista sju åren mot automationsbranschen. Passar mig mycket bättre och jag får fortfarande komma in på olika industrier i jobbet som jag tycker är väldigt roligt. Trivs hur bra som helst och har dessutom dubblat lönen sen jag gick över som säljare.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Då man var lite skoltrött så var man väl inte alltid fullt fokuserad i skolan men hade jag fått chansen nu så hade jag pluggat hårdare. Hade gärna tagit någon mer kurs i ekonomi eller liknande då man känner att jag saknar den kunskapen i jobbet som försäljare. Är också intresserad av ekonomi till vardags.

Så mitt tips till dig.
Satsa på skolan och sen är det bara att hänga på puben. Det är inte dina kunskaper som alltid gör att du får ett nytt jobb utan det är ofta dina kontakter. Utnyttja dessa så mycket du kan. Lägg ut ditt nät och har man tur så träffar du rätt och rätt person hugger. Lägg ner Facebook då din arbetsgivare garanterat kommer googla dig innan anställning och det ser inte så bra ut om det mest är festarbilder och annat skit i dina spår. Gå istället med i LinkedIn eller liknande arbetsnätverk för att bygga större nätverk.
LinkedIn är mest intressant när du kanske går in på sista året i din utbildning eller så. (kanske inte ens är LinkedIn som gäller då längre)
Idag har jag ett så pass bra nätverk, rätt utbildning och bra referenser så får förfrågan om att söka nya jobb runt en gång i månaden. Oftast inte så intressanta jobb men det höjer alltid sitt ego att bli tillfrågad även om det är lite upp till rekryterarna att fylla sin kvot av sökanden till jobben.
Gör något som du verkligen vill göra i livet och om du känner att ditt första val inta passar så försök byt. För mig tog det 15 år innan jag bytte men har samtidigt stora kunskaper inom automationsområdet där jag nu som säljare kan hjälpa kunden på rätt sätt då jag förstår hans problem och vi pratar samma språk. Träffar också enorm mycket trevligt folk ute på företagen runt om i Sverige.

Lycka till i livet.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Gick natur -medicin på gymnasiet. Helt okej nivå, man fick ändå lite lekstuga. Var ett år på Nya Zeeland på ett s.k. High School Year.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Började läsa maskinteknik men hoppade av och hoppade istället på en flygledarutbildning.

- Var har dina studier tagit dig?
Blev nyss checkad som flygledare. Min studietid var 5 år, men jag och 3 andra kullar hade en jäkla otur då man bestämde sig för att testa att göra utbildningen på universitet. Innan och efter dessa 4 kullar tar utbildningen bara ca 3 år.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Börjat tidigare på flygledarutbildningen. Grymt kul jobb!

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Jag gick Media med inriktning radio. GOOOODMOOOORNING VIEETTNAAAAAAAAAM. nivån på mitt gymnasium var istort sett sandlåda och stenar. fok kom in där för att betygen inte räckte.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
jag pluggade upp gymnasiebetyget på programmering, C++ på 2 veckor så jag fick godkännt, samt en CNC-operatörsutbildning 2 år senare.

- Var har dina studier tagit dig?
CNC gjorde att jag hade kortvarigt ett jobb som operatör.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
jag hade gått elektroteknik alt. elektriker.

mer intressant är vart jag är idag?

idag sitter jag som Test and final quality check tekniker på ett företag i helsingborg som tillverkar ruggad IT där jag testar, verifierar funktion och prestanda innan datorer/tablets/routrar osv lämnar till kund.
www.mildef.com

tl;dr utbildning på papper är inte allt, kontakter och genuint intresse räcker rätt långt ibland.

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Frölunda gymnasiet och där El Tele med inrikting på kommunikation, första året när det var tre år att läsa.
Dra kabel, grunder i elektronik, grunder i felsökning, lite programering av PLC och en del radio.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Jobbade initialt direkt efter militären på ett marint kommunikations bolag som installatör och service tekniker Bytte sedan bolag men likvärdig tjänst som senare utveckaldes till att jag blev service coordinator. Hoppade efter ett par år i arbetslivet in på att läsa vidare och läste då vidare till elektro och data ingengenjör.

- Var har dina studier tagit dig?
Efter slutförda vidare studier så arbetade jag vidare något år som coordinator för att senare igen byta bolag och då arbeta som project ledare. Arbetade som detta i kanske 5 år och fick göra mycket bra och roliga saker runt om i världen för att senare byta tjänst inom bolaget och tog över ett litet nyförvärvat marint service bolag. Jag jobbade vidare med detta lilla bolaget och slutade efter 5 år som operativ chef för detta bolag där vi som mest var 12 anställda, omasatte 20M+ och var verksamma i hela norden för att gå vidare inom till annat bolag och ny tjänst där som projekt ingenjör. Och här är jag nu, får vi se vad detta blir.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Inte mycket. Jag är mycket nöjd med den resa jag gjort ifrån resande installatör till att driva bolag helt med nöjda och glada anställda. Jag har vid sidan om mitt dagliga arbete även under vissa perioder även haft eget en privat firma och där haft viss försäljnig och service och däigenom lärt mig en del ekonomi. Genom mina arbeten har jag fått möjligheten att fått resa och se väldigt stora delar av världen och jag har fått mycket frihet och ansvar för arbeten jag gjort.

Visa signatur

Here be dragons

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Teknik med inriktning IT i Uddevalla. Det var inte jättehög nivå på svårighetsgraden men bra lärare som höll uppe intresset och nyfikenheten.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Jag började plugga till civilingenjör i Datateknik på LTH direkt efter gymnasiet, där jag nu läser sista året. Trodde att jag var ganska duktig under gymnasiet, men det visade sig att jag verkligen inte visste hur man pluggade! Det blev ett tungt första år och jag är så glad att jag klarade det och lärde mig att plugga smart. Kurserna de två senaste åren (på masternivå) har varit riktigt bra, håll ut om matten känns tung i början!

- Var har dina studier tagit dig?
Well, det ska bli spännande att se. Just nu så sitter jag med mitt examensarbete på Axis i Lund där jag skriver om inbyggda system. Har ett par intervjuer på G inför jobb när jag är klar. Rent personligt så har jag vuxit extremt mycket och tycker att studentlivet är väldigt givande och roligt. Jag rekommenderar att bo (iallafall ett tag) i studentkorridor, alltid nåt kul på gång och man blir lite knäpp efter ett tag om man bara hänger med teknologer

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Jag önskar att jag tog gymnasiet lite seriösare så jag inte skulle få lika stor chock när jag började på LTH, men å andra sidan så hade jag kul och allt gick bra till slut. Sen skulle det nog vart kull att ha gjort GMU mellan gymnasiet och LTH men det är inte direkt något jag saknar. De första somrarna här nere i Lund jobbade jag med mitt gamla sommarjobb upp i Uddevalla, jag tror det skulle vara bra att ha försökt söka jobb som var mer relevanta för min utbildning lite tidigare, få lite kontakter och köttigare CV.

Visa signatur

MS-7673 | i5-2500K @ 4.4Ghz | GTX 670 @ ~1.3GHz | Corsair 24GB VENGEANCE LP | Corsair AX 860W 80+ Platinum | Fractal Design R4

Permalänk
Medlem

@JesperT: Oj vilket bra svar! Vi tackar så mycket. Dina ord bekräftar vad vi misstänkt och hon känner att det nog är finansmod som lämpar sig bäst för henne. Tack än en gång!

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Teknikprogrammet på en mindre skola i Norrlands inland. Var väldigt bra på den tiden (ca 10 är sedan), tyvärr är det sämre nu delvis p g a avfolkningen av Norrland.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Civ.ing maskinteknik på LTU. Väldigt nöjd med utbildningen.

- Var har dina studier tagit dig?
Jobbade några är som konstruktör. Har en del patent, vilket är roligt. Är numera industridoktorand på KTH har har en licentiatexamen i maskinkonstruktion. Har alltid haft intressanta och stimulerande jobb som jag trivts med. Som bonus så ger det en hyfsad lön.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Jag skulle nog ha tagit en kandidatexamen i ekonomi parallellt med civ.ing. 75 poäng ekonomi under år 2 och 3, samt 15p exjobb under sommaren, innan första jobbet eller tagit tjänstledigt för det.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Vinnare av Swec's pepparkakshustävling julen 2004, julen 2005 samt julen 2006

Permalänk
Medlem

Gick IT inriktning på gymnasiet johnbauer.

Efter 1års arbetslöshet så med lite hjälp av min farfar började jag jobba som fiber tekniker för ett stadsnät och arbetade där i cirka 2 år med installationer och gjorde närmare 2000 hus och lägenheter.

Sen när min "projekt anställning" var slut så åkte jag av en slump in på en firma frågade lite kring en bilstereo och dom verkade tycka jag va kompetent så på måndagen veckan efter ringde dom bokade en tid och började arbeta där dagen efter nu har jag arbetat där cirka 4 månader jobbar mycket åt kommun gör mycket ljud, nätverk och montage jobb och har egen företagsbil.

Visa signatur

Stationär 1: I7 3770K 4,5Ghz | Corsair H100I|Sapphire 7970|Asus P67 Sabertooth|Corsair Vengeance 16GB|XFX 750W|Samsung 840 PRO 256GB| Corsair Obsidian 650D|
Stationär 2: I7 4790K|Corsair H60|Asus STRIX 970|Asus Maximus VI Impact|Kingston Savage 16GB 2400Mhz|Fractal Design Integra M 650W|Samsung 850 EVO 250GB|Fractal Design Node 304|

Permalänk

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Gick på vadbsogymnasiet i Mariestad, El och automation med inrikting robotteknik, var knappt där och bara att glida rakt igenom för de flesta.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Fick läsa lite extra ellära för att bli installationselektriker samt göra mer lärlingstid.

- Var har dina studier tagit dig?
Fick 100% fast tjänst 3 månader innan jag tog studenten och började direkt, stort plus är att jag vid 24 års ålder tjänar mer än både mor och far. Morsan har tex läst högskola och är ekonom så det är ju ett plus.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Hade läst in lite mer Kemi osv för högskola då jag nu funderar på att bli projektledare/Kalkylator eller ev elingenjör. Främst för att yrket sliter så på kroppen och börjar tröttna lite.

Visa signatur

Ryzen 5600x - 3060 Ti - 16Gb ram
Soffgaming: Nintendo Switch, PS4 PRO+Vr
Ringa: iPhone 11

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Gränsälvsgymansiet i Övertorneå, läste teknik. Nivån var helt ok även om mycket av det tekniska var mest teoretiskt och när det väl var praktiskt så var det inte mycket nytt i bagaget utöver det jag redan lärt mig själv.

Däremot gjorde jag det dumma och hoppa av efter andra året. Hade ursäkten att jag var skoltrött. Tog dock mig i kragen och lite mer än ett år senare läste jag upp några kurser som jag hade G på och det som saknades för gymnasiekompetens. Dock känns det som onödigt slöseri av tid.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?

Gick en yrkesutbildning mellan 2006 och 2008 med inriktning mot vad som kallades då i.a.f. interaktiv media. Var mycket Flashprogrammering och utbildningen i sig gav inte så mycket. Däremot lärde jag mer under LIA perioden (lärande i arbete, praktik) som var på 25 veckor. Företaget jag utförde den långa LIAn på 20 veckor hos erbjöd mig ett arbete efter skolan och sa att jag inte skulle skicka ut mitt CV till andra. Tji fick jag för inget jobb fick jag efter studierna.

Läser just nu till hos LTU till nätverkstekniker, en tvåårig utbildning.

- Var har dina studier tagit dig?
Även om jag inte fick direkt jobb efter skolan hos företaget så utförde jag en del frilansjobb åt dem och ett år senare fick jag ett vikariat på 3 månader. Allt såg lovande ut och med chans för förläning men efter ca två månader tappade företaget sin största kund så jag och en annan fick gå. Ironiskt nog fick en gammal klasskompis jobb kort efteråt där.
Ärligt talat så vet jag inte om jag helt enkelt gjorde ett för dåligt jobb men var ny och hoppade in i väldigt stora projekt vars kunder var nöjda med resultatet. Men det blev som det blev.

Efteråt har jag frilansat och kör så gott som mitt eget race (tillsammans med andra typer av arbeten). Ibland har jag arbeten över öronen och ibland ingenting så håller det på frilansnivå. Var på väg att starta eget 2014 efter att jag jobbat som servitör men den dåvarande regeringen bestämde vid årsskiftet att om man hade a-kassa så skulle man inte bli berättigad starta eget bidrag.
Tänkte att jag då sparar ihop tillräckligt med pengar genom frilansjobb så jag vet att jag klarar minst 6 månader utan problem men då kom nästa käpp i hjulet. Min a-kassa förbjöd mig att frilansa, yupp ni läser rätt. A-kassan tillät inte mig jobba och jag blev utan ersättning i över tre månader, så det jag hade sparat ihop när jag jobbade som servitör just innan (säsongsarbete) gick till att leva under dessa månader. Sen när jag väl fick ersättning så var det för ca 1½ månad.
Där försvann den drömmen och fick helt enkelt neka alla frilansjobb som dök upp om det då inte kom något som verkligen kunde förändra situationen.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Gått klart gymnasiet, inte valt en värdelös utbildning som den jag gick för 10 år sedan utan valt direkt en universitetsutbildning.
Fick dock väldigt bra vänner efter utbildningen och mycket härliga minnen, men sett till hur livet har sett ut så hade jag satsat på något mer givande och som ser bättre ut på papper, för har du inte kontakter så gäller det att dina papper ser bra ut.

Jo, och inte lita på någon...

Visa signatur

"Wise men say, 'Forgiveness is divine, but never pay full price for a late pizza'."

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Natur natur, det var inte så hög nivå.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Först gjorde jag lumpen 10 månader. Sedan 4,5 år civilingenjör.

- Var har dina studier tagit dig?
Efter civilingenjör fortsatte jag på samma skola med att doktorera. Där är jag nu.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Kan inte komma på något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av solemn:

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
El/tele med inriktning installation. 3 år. Hög nivå?? Eh... nej.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
10 år efter gymnasiet pluggade jag två års högskola med inriktning... El. Utbildning var rätt spretig och innehöll ingen praktik överhuvudtaget. Jag slutförde den aldrig. Så här i efterhand ångrar jag de två åren (mest p.g.a studielånet som jag nu sitter med tills jag blir pensionär typ). Mina dåliga resultat de sista halvåret har också försäkrat mig om att jag inte kommer att kunna söka ifrån CSN igen.

- Var har dina studier tagit dig?
Ingenstans. Jag jobbar med datasupport över telefon/mail. Det är en modern variant av "den lokala fabriken". Det är ett företag på en mindre ort som jobbar med outsourcad telefonsupport och de anställer i princip vem som helst. Lönen är ingen höjdare, men det räcker för att försörja familjen och kunna spara undan lite pengar också. Så jag klagar inte.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Satsas på elektrikerjobb direkt efter gymnasiet. Jag tyckte faktiskt att det var roligt att installera el. Jag hade bitit ihop, gjort skitjobben som praktikslav osv och så hade nog mitt yrkesliv sett betydligt annorlunda ut nu.

Hej solemn!

Jag kanske går OffT lite här.

Jag antar att du läste den tvååriga elkraftsteknikerutbildningen på HV?

Mitt råd till dig är att läsa lite distanskurser för att samla in poäng till att kunna börja läsa med CSN igen. Jag jobbar på ett större företag i regionen och vi anställer en hel del folk som gått både den och den treåriga högskoleingenjörsutbildningen inom elkraft. Jobb inom elkraftsbranschen finns det väldigt mycket av idag så jag tror det blir väl värd investering.

Jag har även fått för mig att utbildningen är mycket mindre spretig idag än den var bara för 5 år sedan.

Är du nöjd med ditt nuvarande liv så är det klart inget du ska satsa på, men känner du att du vill öka dina karriärsmöjligheter tror jag inte du blir missnöjd. Medelåldern på elkraftsutbildningarna på HV är också relativt OK så du behöver nog inte känna dig som en gamling heller oavsett ålder.

Har du frågor är det bara att skicka PM.

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? El inriktning Data!
Tänkte bli elektriker, tyckte det sög så valde data i och med att det är bra att ha i alla yrken (mer eller mindre.)

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Hoppade direkt på Socialpsykologi 1 på Universitetet, ville bli Polis och visste att det var ett plus i kanten. Var bara ett halvår så! Har även läst upp Fysik 1, 2, Matematik 3 och 4 samt Kemi 1 efter gymnasiet.

- Var har dina studier tagit dig?
De tog mig ingenstans. Arbetar i dagsläget som processoperatör, skift inom pappersindustrin. Tjänar bra och mycket fritid, trivs jättebra också! Ska vid sidan av arbetet (har mycket fritid) läsa 15HP matematik / år. Väljer de ämnen som man läser första och andra året i ett civilingenjörsprogram. Ifall man senare vill läsa vidare så går det ganska fort då man redan är klar med all matematik.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Lagt ner mig mer både i högstadiet och gymnasiet (och valt ett annat program såklart!) Hade dock inte börjat Universitet direkt då jag tror man lägger ner sig mer om man testat lite olika yrken och får motivation för studier.

Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Medlem

Det är möjligt att jag redan har svarat på den här tråden but here goes:

Gymnasiet sam plus ett år i USA.

Naturvetenskapligt basår och sen master i fysik på universitetet. Doktorerade senare i Berlin.

Efter det vidare tjänster i Sydafrika, Italien och nu Tyskland igen där jag för tillfället bor. Har bott utomlands i mer än tio år och börjar känna det är hög tid att röra sig tillbaka hemåt igen.

Visa signatur

PS4 & Macbook Pro.

Utlandssvensk sedan många år. Citera för svar.

Permalänk
Medlem

- Vilket gymnasium gick du på och vilken linje gick du? Var det hög nivå på ditt gymnasium?
Gick EL/IT programmet på numera nerlagda John Bauer gymnasiet (Stockholm) mellan 2006-2009.
Tyckte att det var relativt låg nivå på stället och visst fanns det några eldsjälar till lärare men det var ganska lame där, men jag klarade mig bra, inriktade mig på nätverk/programmering etc.
Har alltid varit självlärd så att gå på en massa utbildningar har jag aldrig riktigt behövt göra känner jag.

- Studerade du något efter gymnasiet och vad?
Jag var extremt skoltrött och tog olika ströjobb (extra i butik osv), hamna på komvux vid ett tillfälle men tröttnade på det, tillslut hamnade jag hos arbetsförnedringen och hamnade tillslut på en folkhögskola där jag var fast ett tag, men bidrag fick jag iallafall.

- Var har dina studier tagit dig?
Ner till ett stort IT företag i Prag, först hamnade jag på servicedesk ett bra tag (2år + 7månader) och supportade nordiska användare, tillslut så uppgraderade jag mig till Applikations support för en av deras in-house unix system och pillar dagligen i SQL databaser.

- Om du fick göra om vad hade du gjort annorlunda?
Jag borde ha tagit klivet ut utomlands fortare än vad jag gjorde men bättre sent än aldrig (slösade 4år i onödan i Sverige efter gymnasiet), lever som en kung här nere. Allting går bara man har viljan att offra lite av sig själv.

Visa signatur

Mac Mini: Apple M1 3.2GHz, 16GB LPDDR4X, 4.2TB SSD, MacOS12
Jobb laptop: Ryzen7 Pro 4750U 1.7GHz, 16GB DDR4, 512GB SSD, Win10 Enterprise
34"iiyama 3440x1440 + Logitech MX Keys + MX Master 3 + Logitech Z-207
65"LG NANO75P 4K | 16TB QNAP NAS
OnePlus 7T 128GB | DJi Mini2 drone