Kinesiska spioner uppges ha installerat gömda kretsar i Supermicros moderkort

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

Det är väl USAs bästa PR trick på senare år. Att varje diskussion kan sorteras ner till whataboutism så fort det handlar om de (eller deras knähundar i väst). Det är viktigt att jämföra handlingar med andra under samma tidsperiod. Om inget annat för att det ger en mer balanserad bild av hur det vi diskuterar passar in i allmänna beteendet.

Ännu mer viktigt, så säger det lite om hur mycket man ska tro på sådana nyheter, som alltid presenteras som anonyma källor utan några som helst bevis men en massa påståenden. USA är det ända landet vi faktiskt vet har gjort sådant (tack till Snowden) och samtidigt vet vi att de har anklagat allt och alla för spionage och liknande och har inte, i ett enda fall, fört fram faktiska bevis. Det är lite som Svenska ubåtshistorier där baserat på media publiceringar Sovjetunionen hade flera ubåtsbaser i Stockholm för att klara av all intrång som hävdades. Blombergs trovärdighet är obefintlig och amerikansk media är välkända för att vara i princip PR för amerikanska makten (läs upp lite kommunikationen mellan Sony och USAs regering som läcktes då Sony hackades några år sedan).

Tänk också på att alla amerikanska CPUs (Intel och AMD) har i princip samma sak inbyggt och även NSA själva tvingade Intel att göra version där det gick att stänga av skiten för att det inte går att säkra det hela. Så det är betydligt lättare att infiltrera företag och använda mjukvara (som är betydligt mer flexibel) än ett chip. Speciellt, ett chip som kommunicerar med några fasta servrar (som sticker ut som bara den).

Med andra ord, nej, det är inte whataboutism, utan källkritik och analys av flera olika sidor och deras motiveringar. Att tro att Kina, Ryssland, och alla andra "onda" länder alltid bara ljuger medan våra media bara predikar sanning är absurt, speciellt då vi har mängder med bevis på hur fulla av skit dessa media är. I krig (väst är i princip i krig med resten av planeten) är propaganda ett mäktigt vapen och tro inte att vi inte använder den så mycket som det bara är möjligt.

PS: Om kina invaderade länder, bombade sönder de, mördade tio tusentals, stödde diverse jihadister och annat smått och gått som de "goda" håller på med skulle jag också klaga på Kina. Men för närvarande gör de inget sådant, och som sagt, finns det inga bevis på dessa påståenden. Blomberg säger i princip att Kina är på samma gång väldigt smarta och duktiga som lägger in ett sådant chip och ett gäng idioter som inte förstår att sådan trafik skulle upptäckas fort som fan. Ganska typisk exempel på rasism.

Jo, det är "whataboutism" för det du hängde upp dig på var påståendet om Kina där du närmast reflexartat började tjöta om USA och deras synder.

"Med andra ord, nej, det är inte whataboutism, utan källkritik och analys av flera olika sidor och deras motiveringar."

Nej. När någon beklagar sig över Kina (inte ens nödvändigtvis kopplat till artikeln, utan talandes i bredare bemärkelse) är det inte källkritik eller analys att plocka fram en irrelevant jämförelse med ett annat land. Det är snarare ett försök att rikta diskussionen från det vedertagna ämnet.

"Att tro att Kina, Ryssland, och alla andra "onda" länder alltid bara ljuger medan våra media bara predikar sanning är absurt[...]"

Ja. Tursamt nog tycker jag mig inte ha sett någon som håller en så fånig uppfattning i tråden.
Däremot ska vi inte förringa skillnaden mellan väst med en grundlagsskyddad fri press med den statsägda, eller om man vill vara generös; statsstyrda, pressen i Ryssland och Kina. Säg vad du vill om Fox News eller andra lågvatten-exempel, men rysk eller kinesisk press inte bara springer statens ärenden - de drivs av staten. Samtidigt som rättning från inhemska journalister och/eller medborgare kan vara direkt farligt för den enskilde, med risk för förföljelse, intimidering eller fängelsestraff - med eller utan rättslig grund.

"PS: Om kina invaderade länder, bombade sönder de, mördade tio tusentals, stödde diverse jihadister och annat smått och gått som de "goda" håller på med skulle jag också klaga på Kina. Men för närvarande gör de inget sådant, och som sagt, finns det inga bevis på dessa påståenden."

Men herregud, vilket trams.
Kina önskar lägga rabarber på i princip vartenda sandkorn i närheten av den idag kinesiska gränsen och använder ekonomiska och politiska påtryckningsmedel understödda av en närhet till sin snabbt upprustande militär. Sedan ska man komma ihåg att mycket av anledningen till CIA och deras stöttning av Al-Qaida i dess vagga i Afghanistan under den sovjetiska ockupationen är kända är på grund av en öppenhetskultur i USA som är Kina okänd (eller; om du vill: USA är mindre o-öppna än Kina).

"Blomberg säger i princip att Kina är på samma gång väldigt smarta och duktiga som lägger in ett sådant chip och ett gäng idioter som inte förstår att sådan trafik skulle upptäckas fort som fan. Ganska typisk exempel på rasism."

"Rasism", kom igen.

Skrivet av Mizzarrogh:

Jämfört med all indirekt skit som USA orsakat Europa och andra världsdelar, såsom "Flyktingkrisen", mm så framstår ändå saker Kina orsakat utanför det egna landets gränser som piss i Mississippi.

Jag älskar USA som land och nation, men de är helt klart den vidrigaste nationen av alla sett till vad de orsakat resten av världen, de flesta andra länder, inklusive Ryssland och Kina orsakar mer kaos i de egna eller före detta underlydande regioner (som tex Ukraina, men det hade heller inte inträffat om Jänkarna inte varit där och skitit innan, givetvis gör de det inte öppet, samma med större delen av mellanöstern, det mesta av vad de länderna själva åstadkommit har varit internt till jänkarna valt andra ledare åt dem.) men förhållandevis litet som faktiskt påverkar vanligt folk på djupet utanför de egna gränserna. Så, nej Kina oroar mig inte i jämförelse, hög eller lågkonjunkturer skiter jag fullständigt i och att vi inte har tacklat deras lågprisproduktion vettigt kan svårligen skyllas enbart på Kina, någonting som bekräftas av att skiten i fläkten både drabbade mekanisk industri, skogsindustri samt jordbruk, mm och eskalerade efter 80 talet till den shitpit vi nådde i början av 90-taletoch fortfarande klampar runt i trots alla rosa moln vår regering målat upp oavsett vilka man röstar på.

Det finns också betydande skillnader. Kina är på snabb frammarsch där de försöker utnyttja sin snabba kapitaltillgång till att influera sin omvärld till att bli ännu mer beroende av Kina. Ett samhälle vars styre är mer perverst och aspirerande totalitärt än många tycks förstå. Samtidigt som USA, i viss utsträckning backar - något som syns genom deras försiktiga tal om att kliva ur internationella överenskommelser och backa från den amerikanska militära dominansen inom NATO som är en säkerhetspolitisk grundpelare i Europa.

I övrigt skriver du slarvigt så jag förstår inte riktigt allt du skriver Situationen i Ukraina vore en amerikansk iscensättning? Finns det några meningsfulla observationer som kopplar samman dessa? Samtidigt, varför bjuda Putin på öppet mål att gå in och norpa militärtaktiskt viktig terräng?

Vad gäller Mellanöstern är problematiken flerfaldig. Vissa ser Irakkriget som en närmast humanistisk intervention i Saddams vidriga, totalitära Irak. Den negativa skolgångstrenden sedan Saddam Hussein är bruten och är på kraftig uppgång, den genomsnittliga förväntade livslängden ökar sakta och befolkningen ökar snabbt.

Det finns också ett intresse för de industriella länderna att säkra den viktiga oljeresursen från att helt domineras av krigslustande teokratier som ställer orimliga motkrav för handel. Mellanösterns olika regimer är alldeles utmärkta på att kriga mot varandra i etniska utplåningskrig helt utan västerländsk inblandning. Jag tror inte att t ex Irak varit en tryggare plats idag om Saddam & vänner lämnats ifred.

Permalänk
Inaktiv

Jag får nog be moderatorn ta och rensa tråden från storpolitiska diskussioner. Tråden blir bara dålig. Det är alldeles för mycket schabloner, ihopklumpningar, dåligt pålästa och snabba svepande omdömen. Tomma tunnor skramlar mest.

Kan trådens ärade aktörer föreställa sig hur det skulle se ut om folket inne på UD satte igång och diskuterade PC-hårdvara, typ modermodemet är själva hjärtat i hårddisken etc ...

Permalänk
Skrivet av xpanterx:

Skulle nog snarare säga "Dra åt helvete USA, sorgliga jävla ursäkt till land."

Wtf. Amerikanerna har ju mer frihet än vi har ju.

Och Kina är en helvetes rasistisk-mobbar-förtryckarstat som utövar total koll över sin befolkning.

Skickades från m.sweclockers.com

OT: Varför ploppar judekonspirationsteorierna fram som svampar ur jorden så fort Förenta Staternas utrikesförhållnden kommer på tal?

Permalänk
Avstängd

Ja, vi återgår till chippet, jag är fortfarande intresserad av om det existerar och hur det är konstruerat i så fall.

Finns säkert andra platser där vi kan diskutera Ukrainas historia och annat mer detaljerat.
(Vilket skulle vara intressant för visso, men kanske inte just här... Hade tänkt posta ett mer utförligt svar, men låter det vara så länge.)

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Hedersmedlem

@Mizzarrogh: Ännu så länge har inget konkret publicerats. Med tanke på mängden av tillgängliga Supermicro moderkort borde detta mycket snart kunna bekräftas eller dementeras.

Ytterligare frågetecken kring faktahalten:

  • Är det verkligen rimligt att en Kinesisk säkerhetstjänst skulle lämna efter sig fysiska otvetydiga bevis om spionage? Metoden är ju i praktiken som att sätta en stämpel "Spionage made by China".

  • Hade verkligen tre stora bolag kunnat stänga alla läckor om problemet i flera år? Jag är ytterst tveksam, och särskilt då USA:s säkerhetstjänster säkerligen också har sina kontakter inom dessa bolag.

  • Om vi leker med tanken om att det ändå är så, hade den trafik och de spår detta lämnat efter sig relativt snart upptäckts. Skulle det i så fall inte rimligen betyda att USA:s säkerhetstjänst medvetet låtit det vara kvar för att sin tur samla in mer information om Kinas säkerhetstjänst?

Spekulationer naturligtvis, men om artikeln kommer att bekräftas tycks det mig som att det finns fler hundar begravda än vi kommer att få veta på ett bra tag.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av KimTjik:

@Mizzarrogh: Ännu så länge har inget konkret publicerats. Med tanke på mängden av tillgängliga Supermicro moderkort borde detta mycket snart kunna bekräftas eller dementeras.

Ytterligare frågetecken kring faktahalten:

  • Är det verkligen rimligt att en Kinesisk säkerhetstjänst skulle lämna efter sig fysiska otvetydiga bevis om spionage? Metoden är ju i praktiken som att sätta en stämpel "Spionage made by China".

  • Hade verkligen tre stora bolag kunnat stänga alla läckor om problemet i flera år? Jag är ytterst tveksam, och särskilt då USA:s säkerhetstjänster säkerligen också har sina kontakter inom dessa bolag.

  • Om vi leker med tanken om att det ändå är så, hade den trafik och de spår detta lämnat efter sig relativt snart upptäckts. Skulle det i så fall inte rimligen betyda att USA:s säkerhetstjänst medvetet låtit det vara kvar för att sin tur samla in mer information om Kinas säkerhetstjänst?

Spekulationer naturligtvis, men om artikeln kommer att bekräftas tycks det mig som att det finns fler hundar begravda än vi kommer att få veta på ett bra tag.

Instämmer, även om man lyckats att smuggla in några chip så måste ju dessa i sin tur på något sätt ha kontakt med mottagaren utan att det uppdagas, någonting jag också tycker verkar orimligt (att Jänkarna inte skulle ha upptäckt detta, i synnerhet om det går som digital datatrafik över samma ledningar verkar ganska osannolikt i mina ögon då all datatrafik åtminstone registreras oavsett vad det är, anomalier borde ha upptäckts (även om det i teorin skulle sända saker trådlöst så förutsätter det en mottagare i närheten, vilket jag finner extremt osannolikt, det är knappast tekniskt möjligt att skapa några större uteffekter med ett ensamt chip i den storleken som beskrivs.)).

(Jag försvarar inte Kinas politik i allt, jag säger inte heller att USA är dåligt eller att all deras politik alltid är dålig, jag skulle hellre bo där än här om man kunde välja enklare.)

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Avstängd

USA kan ta över din dator/telefon och även Irans urankebabsvarvar och absolut ingen bryr sig.

Det är inget konstigt att Kina också sysslar med övervakning men vem vet det kanske finns någon som är så pass oupplyst om verkligheten att de faktiskt blir förvånade när de läser detta.

Permalänk
Medlem

Jag har försökt följa utvecklingen inom datasäkerhet några år. Det vanliga är att efterhand kommer det mer och mer uppgifter. Detta oavsett om det varit hemligstämplat eller inte. Det finns rätt många som är duktiga på att gräva fram information och publicera den. Det finns också rätt många som gärna sprider information.

Men när det gäller detta chip är det tyst - väldigt tyst. Kan det bero på att det inte finns något att avslöja? Jag undrar.

Permalänk
Skrivet av anon114264:

Men nu har alla inblandade även Supermicro dementerat dessa rykten som Bloomberg skapade.

Källa.

Visa signatur

PC #1 CPU: R5 1600 @3.8 Motherboard: B350-A PRIME GPU: EVGA 1080 Ti
PC #2 CPU: i7 3770K @4.2 Motherboard: P8P67 GPU: AMD R9 290X

Permalänk
Skrivet av Söderbäck:

Inte för att jag säger emot eller vill förminska det här ett dugg. Den här typen av grejer är duktigt smutsiga.

Men för den som inte sett snowdenfilmen så kan jag rekommendera att glo på den (finns väl fortfarande på netflix).
USA ligger väl på samma nivå av övervakning även om de inte i alla lägen använder identisk teknik.

Skillnaden ligger väl ändå i att USA inte fängslar och avrättar författare/bloggare/journalister.

Visa signatur

PC #1 CPU: R5 1600 @3.8 Motherboard: B350-A PRIME GPU: EVGA 1080 Ti
PC #2 CPU: i7 3770K @4.2 Motherboard: P8P67 GPU: AMD R9 290X

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Bloodstainer:

Skillnaden ligger väl ändå i att USA inte fängslar och avrättar författare/bloggare/journalister.

Nej skillnaden ligger nog mer i att Kina inte krigar med hela världen för tillfället.

Så klart folk USA inte tycker om blir fängslade även om de är oskyldiga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bloodstainer:

Skillnaden ligger väl ändå i att USA inte fängslar och avrättar författare/bloggare/journalister.

Med tanke på den retorik som den amerikanska staten för mot media så är det nog inte så långt in i framtiden innan de börjar göra det. Dödstraffet finns ju redan där.

Permalänk
Medlem

Läste en artikeln om detta häromdagen.

Författaren till artikeln var förvånad att detta existerade, vist inget jag visste med 100% säkerhet men något man misstänkt länge (bakdörrar i hårdvara på olika vis är ingen omöjlighet och är svårupptäckta).

Men även USA är i kakburken, även i Sverige är man inte förskonad (speciellt när man inne på sidor utomlands som t.ex swec som ligger på "com" adress). Jag är rätt säker på ens text söks igenom automatisk för vissa utvalda ord och fraser (som troligen sen kan granskas manuellt om det flaggas av automatiska mjukvaran).

Få vet eller bryr sig om deras privatliv granskas dagligen (en dag lär vi få se baksidan av övervakningen och det kommer inte bli roligt).

Pratades om detta upptäcktes när ovanlig aktivitet lämnade servrarna, ändå hävdar dom varken privat info eller statlig har läckt ut. Hur går det ihop (har det blockats av en brandvägg?)?

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av gabriel15:

Nej skillnaden ligger nog mer i att Kina inte krigar med hela världen för tillfället.

Så klart folk USA inte tycker om blir fängslade även om de är oskyldiga.

Kina nöjer sig än så länge att jävlas med sina grannar.

De ockuperar också små obebodda öar med militärt våld.
De attackerar fiskbåtar med sin militär.
FN har dömt till Kinas nackdel, det skiter Kina i.
Du kanske har hört talas om Tibet? nu har de börjat jävlas med Nepal.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Avstängd

...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Avstängd

Väldigt intressant!

Jag undrar hur det här fungerar. Chippet är mindre än ett riskorn, det är som spetsen på en blyertspenna. Den är ju bara någon millimeter stor.
Jag undrar var dom har tillverkat dom har chippen och på vilken storlek? Är det 7 nm, 10 nm?
Jag undrar vilken arkitektur det är, är det ARM, ARC, RISC-V, AVR?
Hur är det ens inkopplat/monterat? Är det single in-line (pin) package (SIPP)?

Chippet interagerar med Baseboard Management Controller (BMC) på något sätt.
Hur interagerar den? Och vad gör chippet? Hur fungerar det?

Fascinerande! Imponerande bedrift!

USA borde flytta tillverkning till USA. Det finns väl ingen anledning att ha den i Kina, nu när allt automatiseras och sköts av robotar så kostar ju inte arbetskraft något.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av mrqaffe:

Men det fanns väl lite fog skäl för att anta att det fanns problem med ryska ubåtar, de lyckades ju fastna i Gåsefjärden ?
https://images-2.svd.se/v2/images/5ba87df9-7479-464a-b9fd-4121c0b7d68a?fit=crop&h=417&q=70&upscale=true&w=625&s=7fcbaab8314ff264a593c11c0b6c172897db33da

Det är klart, och det är klart att Kina sysslar med spionage, precis som alla andra länder. Men det betyder inte att det är 100tals sovjetiska ubåtar i Stockholms skärgård eller att varje pryl från Kina är tillverkad för spionage. Om inget annat så för att det är inte speciellt vettig användning av resurser.

Sedan är det roligt att det visade sig att det fanns NATO (läs USA) intrång i svenska vatten med precis som vi vet att USA faktiskt har gjort sådant de anklagar Kina för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bloodstainer:

Uttalanden av Supermicro och Amazon finns redan länkade i tråden.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

Förvånar mig inte särskilt mycket, med så kraftig teknisk utveckling som Kina har haft senaste decennierna var det bara en tidsfråga innan deras spioneri var på samma nivå som amerikanarnas. Vi får se hur det ser ut med deras egna processorer om några år.

Skrivet av justabit:

Med tanke på den retorik som den amerikanska staten för mot media så är det nog inte så långt in i framtiden innan de börjar göra det. Dödstraffet finns ju redan där.

Lite långt hopp mellan att kritisera media och att avrätta författare va?

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem
Skrivet av Djhg2000:

Lite långt hopp mellan att kritisera media och att avrätta författare va?

Att kalla media "Enemy of the people" är en bit bortom att kritisera den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av VadSaDu:

Så Trump hade rätt?!

Även en trasig klocka har rätt två gånger per dag

Permalänk
Medlem

Någon som har sett några konkreta bevis som styrker trådens titel?

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Nej skillnaden ligger nog mer i att Kina inte krigar med hela världen för tillfället.

Så klart folk USA inte tycker om blir fängslade även om de är oskyldiga.

Kina har imperialistiska ambitioner som är långt förbi de amerikanska. Men de är snabba med att nyttja sin militär - både konkret och för att förstärka sina ekonomiska och politiska påtryckningsmedel.

"Så klart folk USA inte tycker om blir fängslade även om de är oskyldiga."

Konstig mening, tog ett par läsningar innan jag förstod vad du menade. Du pratar om individer som av amerikanska staten ses som störande element som blir fängslade vare sig rättsligt eller utomrättsligt? Utöver den extraordinära situationen kring Guantanamo, vad tänker du på?

Skrivet av anon127948:

Det är klart, och det är klart att Kina sysslar med spionage, precis som alla andra länder. Men det betyder inte att det är 100tals sovjetiska ubåtar i Stockholms skärgård eller att varje pryl från Kina är tillverkad för spionage. Om inget annat så för att det är inte speciellt vettig användning av resurser.

Sedan är det roligt att det visade sig att det fanns NATO (läs USA) intrång i svenska vatten med precis som vi vet att USA faktiskt har gjort sådant de anklagar Kina för.

Nu för tiden har vi nog väldigt få sovjetiska ubåtar i Stockholms skärgård. Men att det funnits konkreta övertramp och en organisation från sovjetiskt håll tror jag är något vi kan sluta oss till. Givetvis har sovjeterna haft en utmejslad plan för att med dolt blixtangrepp störa ut samhällsviktiga installationer och personer i Sverige. Något som inkluderar ubåtar - och kanske mer bestående ubåtselement. Något annat vore närmast hädelse mot Kreml.

Det finns också en skillnad i vem som utför intrånget. Om ett NATO fartyg tar sig in på svenskt vatten eller luftrum förväntas detta kunna lösas och i efterhand rättas till inom en någorlunda samspelt skara mer eller mindre allierade. Medan en sådan uppföljning hade varit betydligt svårare med vapenskramlande och alltmer auktoritära Ryssland där intentionen från början antagits vara mer fientligt sinnad.

Skrivet av justabit:

Med tanke på den retorik som den amerikanska staten för mot media så är det nog inte så långt in i framtiden innan de börjar göra det. Dödstraffet finns ju redan där.

Att amerikanska staten ska börja avrätta obekväma journalister?
Vad är det jag läser...

Grunda dig gärna absolut ytligast i amerikanska konstitutionen och det amerikanska samhället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Att kalla media "Enemy of the people" är en bit bortom att kritisera den.

Om du tänker på det Donald Trump har sagt så har det alltid varit "fake news". Han har inte dragit in deras sändningstillstånd, gjort konkreta hot eller på annat sätt vidtagit aktiva åtgärder att tvinga bort dem. Det är inte alls bortom att kritisera dem.

Att artikeln du länkade på Wikipedia drar paralleller med både sovjetunionen och nazister är fullkomligt bisarrt, och får den att framstå som skriven av riktigt ordentliga foliehattar. Bättre källor än så får du allt komma med om jag ska ta dem seriöst.

Jag vill dock påminna om att vi börjar komma lite väl långt från ämnet. Mer relevant vore väl att diskutera hur kina planerar att använda bakdörren (mot till exempel USA)?

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr.Borka:

Kina har imperialistiska ambitioner som är långt förbi de amerikanska. Men de är snabba med att nyttja sin militär - både konkret och för att förstärka sina ekonomiska och politiska påtryckningsmedel.

"Så klart folk USA inte tycker om blir fängslade även om de är oskyldiga."

Konstig mening, tog ett par läsningar innan jag förstod vad du menade. Du pratar om individer som av amerikanska staten ses som störande element som blir fängslade vare sig rättsligt eller utomrättsligt? Utöver den extraordinära situationen kring Guantanamo, vad tänker du på?

Nu för tiden har vi nog väldigt få sovjetiska ubåtar i Stockholms skärgård. Men att det funnits konkreta övertramp och en organisation från sovjetiskt håll tror jag är något vi kan sluta oss till. Givetvis har sovjeterna haft en utmejslad plan för att med dolt blixtangrepp störa ut samhällsviktiga installationer och personer i Sverige. Något som inkluderar ubåtar - och kanske mer bestående ubåtselement. Något annat vore närmast hädelse mot Kreml.

Det finns också en skillnad i vem som utför intrånget. Om ett NATO fartyg tar sig in på svenskt vatten eller luftrum förväntas detta kunna lösas och i efterhand rättas till inom en någorlunda samspelt skara mer eller mindre allierade. Medan en sådan uppföljning hade varit betydligt svårare med vapenskramlande och alltmer auktoritära Ryssland där intentionen från början antagits vara mer fientligt sinnad.

Att amerikanska staten ska börja avrätta obekväma journalister?
Vad är det jag läser...

Grunda dig gärna absolut ytligast i amerikanska konstitutionen och det amerikanska samhället.

Gått bakom ryggen på både kongressen och folket har dom gjort förr (med sin hemliga domstol t.ex). Även amerikanska konstitutionen.

Så för mig är det hela inte ens vatten värt som något form av skydd. Myndigheter och presidenter verkar ju stå över lagen där borta.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Helllodar:

Tror inte folk fattar att USA spionerar på folk, bland annat CIA & NSA för att upptäcka terrordåd osv. De bryr sig inte om vilken porr du kollar på. Det är knappast USA som bara gör detta, nästan varenda land gör detta.

Kina däremot spionerar på företag, mestadels Amerikanska, det är helt annorlunda och kan kasta om ekonomier och orsaka insider tradings, det är nästan som att förklara krig mot ett annat land (men) ekonomiskt sätt. Detta gör bara Kina på storskalig nivå. Börsen på Supermicro just nu är ett exempel. Dessutom finns det inget statsponsrat företag i USA som baseras på teknologi stöld.

Kina kan gå och ta sig. Helt oacceptabelt att man ska låta ett sånt land manipulera ekonomin till deras fördel och flera länder gör inget åt det.

Är du ny här eller?

https://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON#Examples_of_industrial_...

"In 1999, Enercon, a German company and leading manufacturer of wind energy equipment, developed a breakthrough generator for wind turbines. After applying for a US patent, it had learned that Kenetech, an American rival, had submitted an almost identical patent application shortly before. By the statement of a former NSA employee, it was later discovered that the NSA had secretly intercepted and monitored Enercon's data communications and conference calls and passed information regarding the new generator to Kenetech"

Visa signatur

Main Core i9-9900k | NH-D15 | ROG STRIX Z390-F | 16GB DDR4 3200 MHz LPX | STRIX 2080 Ti GAMING OC | Samsung 970 EVO 1TB + Toshiba XG5 256GB | RM650X | R5 Blackout
HTPC/Barndator: Core i5-8400 | ASUS PRIME B360M-A | 16GB DDR4 2666 MHz | STRIX GTX 1070 OC | 2 x Toshiba XG5 256GB
Extradator: Core i7 870 | ASRock H55M-LE | 8GB 1600 MHz | Intel 320 120GB | HD6950 2GB | VX 550W

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Just playing for fun ‾\o.0/‾

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av rektor:

Väldigt intressant!

Jag undrar hur det här fungerar. Chippet är mindre än ett riskorn, det är som spetsen på en blyertspenna. Den är ju bara någon millimeter stor.
Jag undrar var dom har tillverkat dom har chippen och på vilken storlek? Är det 7 nm, 10 nm?
Jag undrar vilken arkitektur det är, är det ARM, ARC, RISC-V, AVR?
Hur är det ens inkopplat/monterat? Är det single in-line (pin) package (SIPP)?

Chippet interagerar med Baseboard Management Controller (BMC) på något sätt.
Hur interagerar den? Och vad gör chippet? Hur fungerar det?

Fascinerande! Imponerande bedrift!

USA borde flytta tillverkning till USA. Det finns väl ingen anledning att ha den i Kina, nu när allt automatiseras och sköts av robotar så kostar ju inte arbetskraft något.

Jag har läst igenom den här tråden grundligt nu.
Detta var det bästa inlägget jag hittade, så jag fortsätter på det.

Ja, tänk på fabriker som tillverkar 7 nm. Vad dessa företag har tillgång till för teknik år innan det är "färdigt" för konsumering. riskorn pratar vi. Och idag behöver inte privatpersoner ens fysiska SIM-kort för att ansluta sig till Internet.

Själv kör jag som server en PC Engines APU2C4 (taiwan men säkert made in china ändå) med coreboot (open source bios så långt ned det går) men finns ju massor av binära filer som måste laddas in ändå. Säkrast är en dator utan nätverks-öhm..., jag menar strömsladd inkopplad.

Jag skulle tro att när första dominon till ett IT-krig faller, och det bryter ut på allvar så kommer offline-rutiner hos myndigheter spela större roll än var chippen var tillverkade. Då får man vara glad om man bor i ett land med "fyrkantiga" (effektiva) rutiner osv.

Vill inte uppmuntra till domedagsprofetior, men, planer på "ww3" lär redan ha börjat (rent ekonomiskt krig) via elektronisk krigsföring, och detta förberetts i form av sånt här som sweclockers länkat till.

Om jag var ansvarig för folket hade jag sett till att slå ut fienden digitalt så att deras samhälle självimploderar. Speciellt flygplatser och transport i allmänhet.

Hur hade andra här på Sweclockers gjort strategiskt för att slå ut en fiende undrar jag?
Det här är en intressant diskussion tycker jag

Permalänk
Medlem

USA är hycklare de benådande en hög nazistiska forskare och japanska forskare bara för att de kunde hjälpa med forskning och data om biologisk krigföring som de började utveckla under WW2. Inte alla nazister var krigsförbrytare men de fanns några och alla som deltog i Enhet 731 borde avrättas.

USA stal också teknik från Storbritannien

https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Slater

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Paperclip#Scientific_...
https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731#American_grant_of_immu...

Industriell spionage har pågått i evigheter om kommer fortsätta pågå när Kina utvecklar egen teknik som är attraktiv att stjäla så kommer så klart andra länder vilja stjäla tekniken.

Att Kina spionerar på oss i Europa och USA är dåligt men det är upp till våra underrättelser tjänster att stoppa attackerna.

Visa signatur

i5 10600K, Z490 Tomahawk, Corsair RMX750, GTX 1060 6GB

Permalänk
Avstängd

Vapnet är människor i WW3, det har redan börjat.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number