Permalänk
Livsnjutare 😎

Bästa stekpannan ?!

Jag är trött och förbannad!, nu är jag inne på andra uppsättningen stekpannor (en 28cm och en 24cm) men bara efter någon månad så ser man tydligt hur beläggningen i botten börjar fästa sig och den är nästintill omöjlig att få bort utan att förstöra emaljen i teflonet.

Jag fick tipset att testa bitsocker och en droppe vatten, och det tar bort skiten - men det märks ändå att detta inträffar och man bränner fast kyckling, falukorv och till och med grönsaker.

Jag kör med en glashäll, ej induktion och haft stekpannor från flera olika märken, IKEA och nu senast ICA. Hade också ett mer känt märke inom kökstillbehör som var lite dyrare, men efter 2-3 månader var det samma sak med även den pannan.

Vad gör jag för del eller är det bara extremt gott om skitdåliga stekpannor där ute?

Vad har ni för någon och hur länge har ni haft den?

Hjälp!

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Medlem

Köp en gjutgärnspanna istället för att steka mat i gift som teflon, du kommer aldrig vilja gå tillbaka till teflonpanna efter du blivit kär i din gjutgärnspanna. Jag köpte en på bagaren och kocken för runt en femhundring som har tunnare botten så den inte ska vara så jäkla tung.

Permalänk
Medlem

Köp gjutjärn eller kolstål så slipper du oroa dig, de håller för evigt. Men varför vill du så gärna få bort beläggningen som bildas i pannan? Med teflon kanske det är ok, men gjutjärn och kolstål är tanken just att beläggningen ger pannan de goda egenskaperna.

de Buyer Mineral B Element Stekpanna 28cm

Permalänk
Medlem

För hög värme kanske?

Men ja gjutjärns panna is king

Visa signatur

AMD 5800x3d | ASUS x570 | Samsung SSD EVO 850 500GB | Corsair 32GB (2x8GB) 3600Mhz | Noctua NH-D15 | ASUS TUF OC 4090 | Fractal design R6 | Corsair RM1000X | LG UltraGear 27GL850 x2

Permalänk
Inaktiv

Du steker med för hög värme. Teflon brukar inte tåla inte det.

Gjutgärn är svaret alternativt rostfritt stål om du är redo att betala mer.

Permalänk
Medlem

Ikea 365+ ska väl vara bra för priset har jag förstått.
Men som nämnt ovan, stek inte med för hög värme.
Annars är gjutjärn trevligt. Kostar lite mer dock.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem

Köp gjutjärn eller kolstål. En belagd panna (tex teflon) ska du bara använda när du lagar mat på lite lägre temperatur.

Visa signatur

Intel Core i9 9900K | MSI MEG Z390 ACE | DDR4 32 GB 3200 MHz | MSI RTX 2080 X Trio | NZXT X62 Kraken | Samsung 970 EVO M.2 500GB, Intel 660P 2TB M.2 SSD | Corsair RM750X V2 | Be quiet! base 601

Permalänk
Medlem

Teflonpannor behöver ju först och främst diskas med medel efter varje användning och sedan så brukar praxis vara att byta dem årligen om du använder dem mycket.

Personligen så gillar jag gjutjärnspanna bäst.

Permalänk
Medlem

Japp, för hög värme eller stått varm och tom för mycket men känns som om hur mycket man än är försiktig så ger de sig efter 2 - 3 år... Generellt är väl Scanpan CTX och IKEA 365 de som lovordas i tester..

Visa signatur

🛜🫀: HP ProDesk 400 G3, i5 6500, 8GB DDR4, Intel X520-DA2
🐳🐧: AMD R5 3600 | Google Coral.ai | ASRock X570D4U-2L2T | Silverstone CS381 | 80GB DDR4 | 8 HDD BTRFS RAID1
⌨️🎮: R9 3900X | RTX 2080 LC | Acer XF270HUA | 96GB @ 3200 | MSI X570 MPG G EDGE WIFI | CORSAIR C70
🎞🎶: LG OLED55C8 | Epson TW3200 | Onkyo TX-NR646 | Infinity Reference 61/51 mk2 | Shield TV V2 | minhembio.com

Permalänk
Medlem

Undrar som flera andra vilken värme du använder. Vad jag förstått det som så ska man med teflon först värma upp med ca 80% av maxvärmen, sedan sänka till 50-60% när arbetstemperatur uppnåtts för att steka i. Aldrig stå tom på värme heller. Så har jag gjort länge och mina pannor håller åtminstone två-tre år eller så innan de börjar bli för repiga. Har kört med Fiskars i många år.

Sen ska man absolut inte använda något som slipar som sockerbit eller liknande, gör man det så är pannan död i vilket fall. Ett annat tips är att om man steker något "torrt" inte krydda med salt och liknande som kan repa direkt i pannan.

Har provat både gjutjärn och rostfritt men till vardags kan jag verkligen inte motivera besväret.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk
Medlem

Kolstål alla gånger, länkad De Buyer ovan är suverän! Brukar ofta finnas på kampanj så man får en klockren panna under 500kr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av andreas_dock:

Vad gör jag för del eller är det bara extremt gott om skitdåliga stekpannor där ute?

Som många andra skrivit, sannolikt kör du dem för varmt.
Teflon är utmärkt till saker som inte ska ha hög värme och saker som lätt fastnar.

Kolstål eller bättre gjutjärn till saker som behöver hög värme.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Scanpan CTX -Helt fri från PFOA, klarar 260 grader i ugn, extremt tålig och mångsidig. Kan köras i diskmaskin om och om igen. Detta är en "one size fits all" som är ganska bra på allt. Fördelen mot mer specialiserade pannor som exempelvis kolstål är att den klarar mat med syra, mot rena rostfria att saker inte fastnar och mot teflon att den håller mycket bättre.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Kolstål och Gjutjärn är lite sisådär att koka tomatsås i, man behöver alltid ett alternativt när man ska laga med syror. Men du har nog kört för varmt, eller diskat i diskmaskin, eller nåt sånt. Det fastnar inte beläggning i teflonpannor, inte ens de billigaste, om man inte kör så varmt att teflonet smälter, bubblar upp och spricker

Permalänk
Medlem

Har två stekpannor och en stekgryta som jag haft i över 30 år och de är fortfarande som nya. Sköter man dem rätt så håller de hur länge som helst och de går använda till det mesta. För saker som inte riktigt passar i en gjutjärnspanna har jag en emaljerad traktörpanna som också är outslitlig om man sköter den rätt.

De var förvisso dyrare i inköp men slår man ut kostnaden per år så blir de i det närmaste gratis.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Gjutjärn är att föredra. Min mor har en gjutjärnspanna som är runt 100 år gammal, och den är fortfarande i bra skick. Jag kommer vara fjärde generationen som har den.

Visa signatur

Akashiro 0.9: Ryzen 5 7600, Radeon RX 7800XT Pure: 64/2000
https://podcasters.spotify.com/pod/show/thomaseron

Permalänk
Medlem

Använder till vardags Scanpan HaptIQ, och kolstål/gjutjärn vid högre temperaturer.

Viktigast är ändå att ha rätt råvara i rätt stekpanna. Inte ha för varmt i pannor som inte klarar av det, och _alltid_ undvika att kyla ner en stekpanna fort, oavsett material

Visa signatur

"Let the children of Zion be joyful in their King. Let them praise His name in the dance...sing unto God, sing praises to His name; exolt HIM that rideth on the heavens by His name JAH, and rejoice before HIM...sing unto HIM a new song; play skillfully with a loud noise..." Selah!

Permalänk
Medlem
Skrivet av ghostie:

Använder till vardags Scanpan HaptIQ, och kolstål/gjutjärn vid högre temperaturer.

Viktigast är ändå att ha rätt råvara i rätt stekpanna. Inte ha för varmt i pannor som inte klarar av det, och _alltid_ undvika att kyla ner en stekpanna fort, oavsett material

Och för guds skull, aldrig diskmedel i en gjutjärnspanna.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

One stekpanna to rule them all ...

Föredrar själv samma med metallhandtag, men det är en smaksak.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Köpte en Hackman "all steel" för ett gäng (5+?) år sedan, helt klart den bästa "non-stick" jag använt. Än har inte beläggningen börjat släppa. Funkar utmärkt att köra i diskmaskin. Då vår diskho är undermålig (rund från förre ägaren) och inte går att byta (IKEA-kök) på ett "lätt" sätt, är diskmaskinstolerans ett "krav".

Det här ser ut att vara samma modell: https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/fis...

Efter lite noggrannare koll verkar det vara "all steel+ 28cm" i Hackman-utgåva vi har.
https://www.fiskars.com/sv-se/matlagning/kollektioner/all-ste...
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=2785488

Kompletterande
Visa signatur

stationär 2022: ryzen 7900x@65W, asus strix x670e-f, 32GB, rx6700xt
stationär 2012: i5-3570k@stock, asus p8z77-v le, 16GB, gtx660
laptop: ryzen 4800H, 16GB, rtx2060 (Legion 5 15ARH05H)
laptop: i5-2467M, 8GB
nas/server: i5-8400, asus WS C246M PRO/SE, 48GB

Permalänk
Medlem
Permalänk
Avstängd

Skulle säga att olika maträtter kräver olika pannor men vill man ha en till allt så är nog gjutjärn det bästa.
Pannkakor ska exempelvis alltid göras i en gjutjärnspanna för att få den rätta krispigheten.

Själv har vi två stekpannor plus något grilljärn, pannkakslagg, stekgryta och stekpanna med högre kanter (kommer inte på namnet)

Den som används mest är vår rostfria stekpanna, perfekt men kräver lite teknik och sen vår gjutjärnspanna.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Inaktiv

Brukar köpa ny minst 1 till 2 gånger per år och alltid nån billig för nån hundring eller två, man får dock inte köra på för hög värme och man måste diska noga efter varje användning.

Permalänk
Medlem

Skulle någon kunna dela/skriva en gjutjärnspanna-underhållsguide? Vår panna hemma skulle må bra av att vi behandlade den mer värdigt än vad vi gör idag

Permalänk
Medlem
Skrivet av Penguin:

Skulle någon kunna dela/skriva en gjutjärnspanna-underhållsguide? Vår panna hemma skulle må bra av att vi behandlade den mer värdigt än vad vi gör idag

Denna? http://www.eldmark.com/links/skeppshult.pdf

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Och för guds skull, aldrig diskmedel i en gjutjärnspanna.

Dock en gamal myt som inte riktigt stämmer om du har korrekt yta på pannan. Bara att diska bäst du vill! 👍🏼

Permalänk
Medlem
Skrivet av Penguin:

Skulle någon kunna dela/skriva en gjutjärnspanna-underhållsguide? Vår panna hemma skulle må bra av att vi behandlade den mer värdigt än vad vi gör idag

Eller denna
https://xkcd.com/1905/

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Hedersmedlem

Investerade i Scanpan CTX i somras. Herregud vad bra de är!!!

https://www.kitchenlab.se/p/stekpanna-28-cm-20-cm-scanpan-ctx...

Har även en IKEA Sensuell i rostfritt samt en rejäl gammal gjutjärnspanna. CTX:erna är det som används överlägset oftast och som jag tycker ger bäst resultat också.

Visa signatur

Går det bra, eller går det som vanligt?

Permalänk
Medlem

@andreas_dock: Hur varmt steker du och hur behandlar du pannorna med värme och kyla rent generellt?

Jag kör med Scanpan CTX och de är väldigt tydliga med att de inte tål högsta värme på spisen samtidigt som man ska vara försiktig med hastiga temperaturförändringar (spola inte kallvatten i en het panna direkt från spisen till exempel).

När jag åker hem och hälsar på min mamma har jag märkt att hon gör ungefär alla fel man kan göra med sina pannor och klagar sen på att de går sönder. Min egen kunskap är ju alltså inte något som kommer från uppfostran, utan från att jag råkat läsa manualen till en stekpanna jag köpt själv (gissar att det är många som bara kastar den). Så min egen slutsats är att det förmodligen är extremt många hushåll som inte har en aning om att man faktiskt bör vara lite försiktig med belagda pannor - de går inte att slita lika hårt som gamla gjutjärnshistorier.

Min första Scanpan CTX hade jag i 5-6 år och använde på både gas och induktion. Sista halvåret märkte jag att den blev lite dålig i ena "hörnet" då det började fastna lite mat där. Kunde väl konstatera att det började bli dags att byta ut pannan mot en ny.
Så som ett experiment inför dess domedag testade jag att faktiskt steka riktigt hett i den för att se om den klarar det. Som referens har jag tidigare aldrig kört den varmare än 6-7 på en 9-gradig skala (10 är boost). Nu började jag istället att trycka upp den mot 8-9 vid stekning av kött. Det tog inte mer än någon månad innan jag hade kört slut den helt och maten fastnade överallt. Så min egen ovetenskapliga slutsats är att beläggningen inte tål för hög värme (vilket överensstämmer med dess egen bruksanvisning).

I samband med att den gick sönder när jag stekte väldigt varmt började jag jämföra med min gamla kolstål-panna som bara legat i botten av lådan. Jag restaurerade den och brände in den på nytt och kunde då märka att min induktionshäll verkar vara märkbart varmare i samma "hörn" som CTX-pannan först började få slitage. Så jag tror att min induktionshäll värmer upp pannan olika varmt och att den därför även slits olika mycket över ytan.

Nu har jag köpt en ny likadan Scanpan CTX och är fortsatt supernöjd med den - men kommer fortsättningsvis att vara restriktiv med värmen och aldrig gå över 7 på skalan. Jag försöker även rotera den lite så att den inte alltid står i samma vinkel och får samma heta område av induktionen. Däremot är jag nu lite mer våghalsig med redskapen! Det står att man kan använda metallredskap (med försiktighet) så nu har vi kastat ut all gammal svart plast och gått över helt till stekspadar och slevar i metall. Det återstår att se hur många år den överlever med det Om den går sönder får vi köpa en tredje och återgå till lite mjukare material igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ellumination:

Dock en gamal myt som inte riktigt stämmer om du har korrekt yta på pannan. Bara att diska bäst du vill! 👍🏼

Vad är "korrekt" yta menar du?

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2