Nätverkskabeln av? Sliter mitt hår!

Permalänk
Medlem

Nätverkskabeln av? Sliter mitt hår!

Hej,

jag har problem med en nätverkskabel som går en lång väg genom huset, från källaren till ovanvåningen delvis utomhus men då i rör.

Den har funkat bra länge, men har plötsligt (efter att jag skulle vara duktig och kopplade loss allt i nätverksracket för att dra kablarna snyggare..) slutat funka och jag förstår inte varför. Har testat kontaktera om båda ändarna utan att det hjälper.

Det jag tycker är lite märkligt är att när jag provar den med nätverkstestare så fungerar exakt varannan ledare, 1,3,5,7. Jag har också fått för mig att innan jag kontakterade om den så funkade de jämna nr istället men lite osäker på om det verkligen var så..

Kabeln har en keystone kontakt i varje ände och jag har dubbelkollat att ledarna är på rätt ställe. Normalt sett används den för en unifi kamera och har då även PoE.

Hur hade ni gått vidare?
Och kan det tyda på något särskilt att det är just varannan ledare som fungerar?

Permalänk
Medlem

När du testar med din nätverkstestare så ska alla 8 led blinka en gång från 1-8 om alla 8 ledarna är ok.
Edit: Kontakterna om båda ändarna.

Permalänk
Medlem

Jo men det är jag med på, fast i det här fallet så blinkar som sagt bara 1,3,5,7

Permalänk
Medlem
Skrivet av mbladh:

Jo men det är jag med på, fast i det här fallet så blinkar som sagt bara 1,3,5,7

Kan du testa den med en kabel som du vet är hel?

Permalänk
Hedersmedlem

Funkar din nätverkstestare då? Testa den med en kabel du vet funkar.

Skumt fel att exakt varannan saknas om du inte monterat kabeln fel.

Permalänk
Medlem

Kolla kontakterna, det kan vara så ibland att om man trycker in en RJ45 hane för långt in i en kontakt så böjs stiften och det blir dålig kontakt. Jag har haft problem med det när jag använt vissa skarvdon när jag behövt förlänga t.ex. 2m + 2m kablar för att få lite längre kabel när jag kopplat ihop saker. Det var tillfälliga kopplingar men gav mig problem till det att jag upptäckte vad det var för något.

Testa också en lös patchkabel så du vet att testaren fungerar som den ska.

Om din kabel har fungerat tidigare och du inte gjort något med den är det osannolikt att kabeln i sig är trasig, det är mer sannolikt att något hänt där du varit på kabeln och påverkat. Du får undersöka närmare och kolla om respektive ledare sitter i slitsen som dom ska (när man trycker dit kabeln för fast installation), om kabel du pluggar in passar bra i kontakten eller inte. Får kabelns ledare bra kontakt mot bottendelen i kontakten. Det är säkert ett mekaniskt fel som uppstått, typ glappkontakt eller liknande.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Tack för alla tips!

Kabeltestaren funkar fint. Och visst känns det som att det är något med kontakten. Börjar med att se hur kabeln sitter. Hittar jag inget får jag väl byta ut keystonen mot en ny (kör med en verktygslös modell från Classe, har inte haft problem med de tidigare).

Permalänk
Medlem

Nu vet jag inte exakt vad Keystone innebär men tror de är som de Lexcom-uttag jag kört som går att koppla enligt A eller B, viktigt att båda ändarna är kopplade på samma bokstav.