Permalänk

Problem med datorskärm

Hej, har en ACER XF240QS som strular med färger helt plötsligt. Har aldrig upplevt detta problem, har varken rört något i burken eller med skärmens inställningar. Detta kom alltså helt plötsligt och är inköpt ifrån inet 2021.

Jag har försökt att byta DP kabel, testat annan port. Även testat med HDMI och olika portar därmed. Inget av de har hjälpt. Även försökt med andra strömkablar och uttag ingen skillnad. Detta kom alltså plötsligt och skärmen är lite äldre än 3 år så reklamation är inte möjligt.
Obs, detta problem upplever jag endast när jag kollar youtube, spelar spel och stream.

Jag har ett RTX 3060 12GB och ASUS PRIME B350 Plus.

Permalänk
Medlem

Strular med färger hur? Men att du bara upplever det i vissa situationer pekar på att det är något annat än skärmen som strular, t.ex. grafikkortet eller något mjukvaruproblem, eftersom skärmen bara visar bilden den får från grafikkortet och inte har någon aning om att du t.ex. kollar på youtube.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av Christian995:

Obs, detta problem upplever jag endast när jag kollar youtube, spelar spel och stream.

Felet syns på skärmen och då tror man det är skärmen. Men skärmen har inga koncept eller kontext av vad du gör med datorn. Skärmen får en bildsignal och återger den signalen som ljus. Jämför med en högtalare. När vissa låtar hackar eller beter sig oväntat är det rimligen inte högtalarens fel.

Ifall det enbart syns i när du spelar och streamar video är problemet typiskt något med drivrutinen eller i värsta fall grafikkortet. När det är fel på skärmen är det fel hela tiden oavsett. Följande uteslutningsmetod gäller därför:

1A) Är skärmens egna menyer påverkade? Om ja, då är det troligtvis tyvärr något internt fel på skärmen. Tyvärr eftersom det sällan finns någon fix annat än reklamation eller utbyte.

1B) Har bilden samma fel med andra källor? Får de också samma fel pekar det återigen tyvärr på skärmen.

Om svaret är nej på 1A och 1B är det typiskt något med datorn.

Nu är frågan rätt vanlig. Plötsligt är det fel i spel och på youtube medan övriga Windows är normalt. Vilket kan vara något man installerat (medvetet eller omedvetet) men också att man fipplat med drivrutinens inställningar för ljus och färger i video och rendering.

Kan du utesluta att det enbart inträffar på din dator vid spel och streaming brukar den fixen handla om en DDU. I några fall har det löst sig först efter en blåsning av datorn.