Permalänk
Medlem

Bygga egen LCD-projektor?

Är det någon swec:are som gett sig in på att bygga en egen LCD-projektor??

Finns en hel del info på nätet, bl.a. på http://www.diyaudio.com.
man kan tydligen använda delar från en vanlig TFT-skärm, OH-projektor, en bra MH-lampa och drivenhet samt reflektor till den.

Jag har samlat på mig fresnel-linser, en projektionslins, två koncentrationslinser och annat smått och gott, har lite delar kvar att få tag på.. Tänkte höra om någon annan har försökt och vilka resultat som uppnåtts innan jag investerar några pengar.

Permalänk

En hel LCD skärm? Det påminner mig om många år sedan när LCD projektorer knappt ens fanns eller var oherrans dyra. Då köpte man LCD plattor som man la ovanpå en vanlig OH. Om jag inte missminner mig hade IBM en laptop med löstagbar skärm som man kunde lägga på en OH. Resultatet var alltid bedrövligt. Massor med ljus försvann genom skärmen och färgerna var bleka och fadda. Det var rullgardin ner och tejpa igenom alla springor om man skulle se nåt.

Jag tror inte du ska hoppas på för mycket, eftersom du måste "späda" ditt ljus igenom en stor LCD skärm (jmf med den lilla LCDn i proj).

Visa signatur

/Mekkaniak (it's more than a name, it's an attitude)
[img]http://sigx.yuriy.net/images/xmekkaniak.png[/img]

Permalänk
Medlem

Liten eller stor display kan kvitta eftersom mängden ljus som passerar displayen totalt inte skiljer mycket hit eller dit på liten eller stor display. Kvaliten blir dock mycte bättre på större display eftersom pixlarna är avsevärt större än avståndet mellan pixlarna. Avståndet mellan pixlarna är procentuellt större i jämförelse med pixelstorleken för en liten display alltså. Det lät nog krångligare än det var...

Nåväl, det svåra verkar vara att köpa sakerna som behövs, dvs bra lampa och drivenhet till den alltså. OSRAM HQI-D elelr OSRAM HCI-D (dyrare men något bättre) verkar bra, men har inte hittat någon som säljer dom i Sverige.

For your info har lamporna livslängd på 20000 timmar och kostar i 400:- klassen. Det bli bra driftekonomi på den biten åtminstone!

Permalänk
Medlem

Är det någon skillnad på HQI och HQI-D om inte kolla i akvariebutiker eftersom HQI brukar användas till belysning i saltvattensakvarium.

Visa signatur

Du behöver inte vaccinera dina barn, bara dom du vill behålla.

Permalänk
Medlem

-D står för daylight och betyder att lampans färgtemp på vit ligger runt 5200 K, dvs nära solens och den bästa nivån för en projektor, för hög eller låg färgtemp ger gul- eller blå-aktig bild.

Försöker fortfarande få tag på trasig LCD, men har lyckats projicera bild från min egen LCD mha linserna, så den delen verkar reko. Dock på tok försvagt med skärmens backlight... Och är inte sugen på att göra projektorn av min fina Envision 17" TFT...