En NAS med Bit-Torrentklient

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DI6
Någon framgång med seedningen?
En annan fråga också; låter den mycket eller kan man ha den i samma rum som man sover i utan problem? Tycker annars att det verkar vara en riktigt söt liten sak.

Nej - ingen seedning tyvärr. Detta är ett litet aber då det kan vara *host* användbart att seeda mycket ibland. Kanske detta kan åtgärdas i kommande firmware-uppdateringar men jag har inte hittat någon innformation om att någon är på gång.

Jag har den i en garderob i hallen och man kan höra den igenom den tunna dörren. Det är ett ganska lågt hummande så det stör inte mig (eller frugan för den delen :). Har dock sovrummet en bit bort, så jag vet inte om jag hade stått ut med en sådan i sovrummet - förmodligen inte men jag kanske är känslig för störningar där. Chassit känns alltid svalt så fläkten verkar vara en bra grej även om den hörs.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av minko
En sak som jag inte fattade. Hur många hårddiskar kan man ha i den? Är själv sugen på en sådan om det ågr att ha ett gäng diskar i den .

Du kan bara ha en disk i den. Har du en USB-disk kan du koppla in den i ett uttag på chassit och så har du två diskar. Den klarar max 400Gb internt. Hur stor disk du kan koppla via USB vet jag inte.

Visa signatur

Spelsystem: Intel Core i5 2500K 3,3GHz, ASRock P67 Extreme6
XFX HD6950 2Gb, Intel SSD 120Gb
HTPC: AMD ATHLON 64 3800+, ASUS A8N-SLI
NVIDIA GeFOrce 210
| Wii | Xbox | Dreamcast | Nintendo 64

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fredro101
Nej - ingen seedning tyvärr. Detta är ett litet aber då det kan vara *host* användbart att seeda mycket ibland. Kanske detta kan åtgärdas i kommande firmware-uppdateringar men jag har inte hittat någon innformation om att någon är på gång.

Vad dumt, utan seedning är det ju rätt meningslöst. Tror att jag avvaktar och ser om det löser sig i framtiden. Förstår inte varför den inte har den funktionen?

Visa signatur
Permalänk

Nja, meningslöst är det ju inte om man tänker på vad alla funktioner enheten har. Allt fler väljer ju att distribuera sina filer via Bittorrent t.ex speldemos och andra stora filer. Så torrent-stödet är väldigt användbart för mig. Under tiden man laddar hem seedar den naturligtvis.
Jag hade helst sett att den seedade tills jag sa åt den att sluta men det gör den tyvärr inte.

Visa signatur

Spelsystem: Intel Core i5 2500K 3,3GHz, ASRock P67 Extreme6
XFX HD6950 2Gb, Intel SSD 120Gb
HTPC: AMD ATHLON 64 3800+, ASUS A8N-SLI
NVIDIA GeFOrce 210
| Wii | Xbox | Dreamcast | Nintendo 64

Permalänk
Medlem

Såg att det släppts en uppdatering av NASen. Den kanske förbättrar bittorennt och seedandet? Det står så i alla fall i relese noten.
"Support BT seed, Donkey seed, eMule seed"

http://www.planex.net/download/nas/nas-01g.htm

Permalänk

Är det någon som kollat prestanda på NAS'en?

Jag har en 100 mbits lina och vill kunna köra torrents i den hastigheten el åtminstone 50 mbit/s i båda riktningarna..

Som det är nu stryps mina laddningar av min gamla laptop som jag har i garderoiben och kör torrents på och vill inte få samma problem..

Annars verkar det klockrent med NAS.. Varför inget NTFS-stöd? Spelar det någon roll?

Visa signatur

C2D E6600 | ASUS P5B-VM | Corsair 4200 512Mb x 2 | X1600Pro 256MB | Antec Fusion

Permalänk
Medlem

bättre att fixa en riktigt tyst dator istället

Visa signatur

Nätverksnörd

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av moire
bättre att fixa en riktigt tyst dator istället

Vad menar du?
En fungerande NAS vore väl perfekt!! Liten och billig..
Men det är kanske fungerande som är problemet...

Hur bra är dom egentligen?

Visa signatur

C2D E6600 | ASUS P5B-VM | Corsair 4200 512Mb x 2 | X1600Pro 256MB | Antec Fusion

Permalänk
Medlem

Hur gör man för att få Donkey seed och eMule seed att fungera i NASen? Är det på samma sätt som med Bittorrent filerna, ladda ner och spara?

Någon som använder den fildelningstekniken med Planex nasen?

Permalänk
Medlem

Har inte prövat bittorent i ver 1.0 av NAS-01G. Men när nyfikenheten tog överhanden så installerade jag sista firmwaren och satte igång. Jämfört med instruktionsboken så var ingenting sig likt. I NAS-01G finns nu MLDonkey ver 2.7.7 . Via webinterfacet på NAS ip och port 4080 når man 'första sidan' och den säger inte mycket vid första anblicken.

Man ser knappar för upload/download status samt uploaders/downloaders.Där finns också en knapp som visar uppload och download hastighet. Vidare finns det en liten ruta med en execute knapp.
Det ser lite tomt ut.

Den upplyser om att "DNS resolution does not work". Detta beror på att den sida man ska koppla upp sig mot pekar på en sida som inte längre finns. I MLDonkey ver 2.8.2 är detta löst men när Planex kommer med en ny version som fixar detta är okänt.

Dock så kan man via www.mldonkey.org hitta mycket info om detta programmet. Mycket att sätta sig in i för en bittorent nybörjare. Där fanns en del guldkorn som öppnade ögonen för fantastiska möjligheter. Programmet är väldigt kommandoradsbetonat åt det 'nördiga' hållet men förefaller kompetent när man lärt sig.

Det finns admin lösenord och användare som man kan sätta i själva programmet. Dvs oberoende från NAS-01G egna interna inställningar.
Själva systemfilerna för MLDonkey är inte synliga över nätverket om man inte först lägger till en folder vid namn mldonkey.Då blir de synliga och möjliga att pilla i. Om du startar om NAS-01G,stänger av eller återstartat P2P försvinner synligheten. Det lär bara att skapa foldern mldonkey för att de skall synas igen.

Några grundsaker för att kunna bekanta sig med burken.

Via kommandorutan uppe till höger kan man skriva in ? eller ?? och klicka på execute för att nå hjälpfiler med commandolista. Vid varje commando finns en beskrivning hur man skall skriva in för att få syntaxen för kommandot rätt. Klickar man på kommandoordet hamnar man på en hjälpsida på mldonkey.org för just det kommandot.

vo i kommandorutan visar efter execute, information om portar och ip för burken. Här finns undermenyer att klicka sig vidare på.
En viktig knapp att trycka på är "Toggle js_helptext" eftersom man då får fram förklaringar för varje post.

voo ger info om alla bittorentklienter,många fler än vad som tidigare sagts,med portar och inställningar för varje program.Vissa av de här nya klienterna har kommentaren "experimental" i hjälpfilerna som är synliga om man klickat på "Toggle js_helptext" ifrån vo kommandot i executerutan.

Kommandot view_custom_queries visar sökfunktioner för filer på nätet

buildinfo i kommandorutan ger följande

Buildinfo
Version: MLNet Multi-Network p2p client version 2.7.7
Networks: Global Shares Gnutella G2 Fasttrack FileTP BitTorrent Donkey (SUI)
Ocaml version: 3.09.2 - C compiler version: 3.3.5 - C++ compiler version: 3.3.5
Build on: Linux ppc 2.6.16.18-kurobox (big endian) with glibc 2.3.5
Configure args: --prefix=/mnt/ls_config/PACKAGES/PPC/mldonkey-2.7.7
Features: threads zlib-1.2.2 bzip2-1.0.3 no-gd iconv magic
(active) no-check-bounds

Mycket är gömt i denna Pandoras ask.

Alla kommandon för programmet finns listat på www.mldonkey.org tillsammans med hjälp för programmet.

Laddar man ner ver 2.82 (fungerande dns) av mldonkey och prövar på datorn så far man en aning om hur bra det kommer att fungera när felpekning av site är borta. Det fungerar snabbt och bra under den versionen.

Det finns också en räddning för de som vill ha ett praktiskt grafisk användar gränssnitt.
Programmet heter Sancho. Finns både med och utan java för windows. (Samt versioner för Linux och om jag inte minns fel även för mac)
Med detta program försvinner mycket av den knölighet från det kommandobaserade gränssnittet.

Med detta program kan man accessa mldonkey och i stort sett hantera det som vilket windows program som helst.

Jag rekommenderar att du testar dig fram på egna datorn först och får inställningarna att fungera som du vill innan du använder Sancho för att accessa NAS-01G. För att kunna göra det måste du lägga till ip för NAS i hostfilen om man kör Sancho från annan källa än kärnan. Dessutom i preferences:main måste man klicka bort att kärnan stängs när du stänger Sancho. Man vill ju att NAS-01G ska stå och puttra på egen hand.

Jag har inte testat än men det förefaller som om Sancho skall kunna accessa burken från wan sidan också. Det skulle i så fall ge möjlighet att lägga in sökförändringar remote. Hoppas.

Permalänk

Molk,

Fick du någon uppfattning om viken hastighet du kunde tanka med?
Vet iofs inte vad du har för lina..

/Jonas

Visa signatur

C2D E6600 | ASUS P5B-VM | Corsair 4200 512Mb x 2 | X1600Pro 256MB | Antec Fusion

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Slangaren
Varför inget NTFS-stöd? Spelar det någon roll?

För att Microsoft inte har visat hur det fungerar än, så andra tillverkare har svårt att använda sig av det utanför Windows-platformen.

Inte direkt, men om du får för dej att stoppa i disken från NAS'en i din dator, så lär du behöva ett extra program för att läsa Ext3-filsystemet.

För den nyfikne är det ju helt enkelt en liten 266Mhz PPC platform som kör Linux.

Permalänk
Medlem

@ Slangaren
Hastigheten är hygglig men den är i proportion till källor samt hur mycket man själv bidragit med. Stort bidrag - högre fart.

@ Alla
Uppdatera!!!
Med ver 2.00 får du MLDonkey 2.7.7 i maskinen

+++
Firmware V 2.00 Update Notice:
Please Update the Firmware first, then update the “Character Set & UPnP & Printer” file ( ntx_libra.tgz ).

Release Notes:
1. UI support Unicode.
2. Support BT seed.

Filen ntx_libra.tgz ger flerspråksstöd,plug and play,samt stöd för skrivare.

Den 4:e december släpptes ytterligare en uppdatering V 2.00 (11-15-2006)

Enligt noteringarna stöd för Donkey seed och eMule seed.

+++

DNS felet kvarstår ännu i BitTorrent klienten.

+++

Totalt finns det nu stöd för 6 fildelningsklienter. Vissa på experimentstadiet. Klienterna aktiveras individuellt. Nås via voo kommandot i exekveringsrutan.
Via voo kan du också se vilka portar som de olika klienterna lyssnar på samt behöver tillgång till. Vid tveksamhet kolla på www.mldonkey.org .

Vid en hardware reset behålls firmwarenivån, men plug & play filen måste laddas in på nytt.

Det innebär att efter en uppdatering med sista firmware(11-15) så står man utan PNP om man återställt till grundinställningarna. Lösning:uppdateringsfilen för ver 2.00 packas upp till en folder. Därefter laddar man in ntx_libra.tgz från den releasen. Nu Har man en NAS med eMule och Donkey seed.

Edonkey och eMule fungerar.
Den främsta synliga skillnaden är att nu att i p2p mappen i share, återfinns en separat edonkey folder med underbiblioteken files och directories.

eMule klienten fungerade bra för mig. Filerna återfanns i share\p2p\edonkey\files .

Man kan få fram ett windowslikande arbetssätt (typ att klicka på knappar och funktioner istället för att vara bosatt i exekveringsrutan med kommandon.)

Gör så här

Om man aktiverat Toggle js_helptext enligt tidigare inlägg, kan man i synligt fönster efter vo kommando, klicka på Full Options (överkant till höger av stora textrutan). Nu kan man se vissa nya knappval i underkant till höger. I undervalsrutan style/theme välj Green (liknar ursprungsfärgen).

Nu finns en tidigare icke sedd knapprad uppe till vänster.

Transfers Search Servers Statistics Options Help+ DL

Vid tryck på Transferes skapas en rad med nya knappar
Downloads Downloaders Uploads Uploaders Commit Reshare Scan temp Bandwidth stats

Med ett musklick utför man nu en funktion eller visar något enligt etiketten på knappen.

Ett annat exempel:
Klicka på Search och du får förutom sökrutor ett stort antal underalternativ.
Vid sökning för man ett besked på skärmen EX Sending query !!!Query 14 Sent to 6 (Förfrågan 14 skickad till 6 servrar)
Nästa steg är att klicka på View results.
En söklista presenteras med sökkordet
EX [Forget] [14]CONTAINS[nisse] -259 (found 144)

Klicka på ditt sökord.En källlista presenteras nu. Bara att välja och vraka samt klicka för att lägga till och starta nerladdning.

Finns ett flertal sökfunktioner och söksiter under Search knappen.

Hoppas ovanstående ger en bra bild av användningen som nu är möjlig.

+++

En viktig detalj är man kan lägga in admin och användare med lösenord på programmet i sig. Alltså skilt från adminlösen på själva NAS-01G. I kommandorutan använder man syntaxen "useradd admin lösenordet"(utan " "). Man kan också lägga in 'icke admin' så att P2P inte står och snurrar med rootprivilegier. Detta görs i undervalen som nås efter voo i kommandorutan.

Man når ovanstående P2Pinterface genom att ha aktiverat P2P i NAS'en samt därefter adresserat NAS-ip:4080 i webläsaren. Endast efter ovanstående.

Den här enheten är mycket ekonomisk ur elkostnadssynpunkt jämfört med en modern dator som står på 24/7.
Med den storlek av disk och typ som jag använder för ögonblicket drar min NAS-01G från Planex endast 18w.

Jag hoppas dessa rader underlättat för någon som stupat på det icke självförklarande gränssnittet. Bästa informationsplatsen för själva MLDonkey programmet är www.mldonkey.org . Via forumet kan man få tips på hur man löser saker om man kört fast och behöver fråga något.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av molk
@ Slangaren
Hastigheten är hygglig men den är i proportion till källor samt hur mycket man själv bidragit med. Stort bidrag - högre fart.

Hej,

"hygglig"???

Anledningen till att jag undrar är att jag sitter p e 100/100 lina idag och slangar åtminstone 10-20 mbit/s utan att försöka hitta "snabba" torrents.

Vad sitter du/någon annan på och vad får du/ni i lite mer siffror än "hygglig"..

Visa signatur

C2D E6600 | ASUS P5B-VM | Corsair 4200 512Mb x 2 | X1600Pro 256MB | Antec Fusion

Permalänk
Medlem

Har bara 8/1.
NAS-01G har gigbitnätverksport samt enligt spec 160 Mbit datagenomströmning.

spec
http://www.tradium.se/planex/produkt/nas-01g.html

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av molk
Har bara 8/1.
NAS-01G har gigbitnätverksport samt enligt spec 160 Mbit datagenomströmning.

spec
http://www.tradium.se/planex/produkt/nas-01g.html

Jag förstår..
Men 160 Mbit betyder nog att den kan ta emot en fil på ethernetporten och lägga ner den på sin HD i den farten...
Inte att den kan hålla reda på torrents, räkna checksummor etc..

Men får du ner över 1 Mbit/s? Du har ju 8..

mvh

/Jonas

Visa signatur

C2D E6600 | ASUS P5B-VM | Corsair 4200 512Mb x 2 | X1600Pro 256MB | Antec Fusion

Permalänk
Medlem

Jag är nog inte den rätte att fråga om max hastighet! då jag dels är ny på det här med p2p, och dels har fler datorer som behöver bandbredd,bla för serverfunktioner. Jag har därför strypt p2p för att inte gå 'torrt', men ja, jag kan komma över 1Mbit.

Skickar maxhastighetsfrågan vidare till de med en speedigare lina samt har större erfarenhet av p2p.

Permalänk

Oj - det verkar ha hänt en hel del med den senaste firmwaren. Den ska definitivt läggas in asap!
Har läst igenom alla ovanstående inlägg och det är tydligt att möjligheterna har blivit fler för denna mångsysslande lilla låda

Kort fråga jag inte sett svaret på än: går det nu att seeda BitTorrenter?

Visa signatur

Spelsystem: Intel Core i5 2500K 3,3GHz, ASRock P67 Extreme6
XFX HD6950 2Gb, Intel SSD 120Gb
HTPC: AMD ATHLON 64 3800+, ASUS A8N-SLI
NVIDIA GeFOrce 210
| Wii | Xbox | Dreamcast | Nintendo 64

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fredro101
Oj - det verkar ha hänt en hel del med den senaste firmwaren. Den ska definitivt läggas in asap!
Har läst igenom alla ovanstående inlägg och det är tydligt att möjligheterna har blivit fler för denna mångsysslande lilla låda

Kort fråga jag inte sett svaret på än: går det nu att seeda BitTorrenter?

Svar

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebbe72
Såg att det släppts en uppdatering av NASen. Den kanske förbättrar bittorennt och seedandet? Det står så i alla fall i relese noten.
"Support BT seed, Donkey seed, eMule seed"

http://www.planex.net/download/nas/nas-01g.htm

Permalänk
Medlem

Leach-seedning fungerar för bittorrent.Dvs det du laddar ner blir automatiskt tillgängligt för andra att ladda ner.Direkt seedning som källa,inte ännu.I mldonkey version 2.8.2 fungerar det.Hoppas en ny firmwareuppdatering snart kommer som kan ge denna burk dess full potential. Edonkey,eMule mfl fungerar redan nu efter uppdatering.
Via vo och voo kommandot ser du alla andra klienter som du kan aktivera samt vilka portar de vill ha (dvs.glöm ej det i brandvägg och router) Mldonkey har fn stöd för åtskillga olika fildelningsklienter som kan hanteras via detta program(om jag minns rätt 9 st).Det är bara att räkna när du tittar inuti via voo.

Permalänk

Då är ju dock frågan hur private trackers gillar den här BT klienten. Vet att det är lite kinky med vad man använder för program.

Visa signatur

Workstation:*Acer TimelineX 4830tg *8gb DDR3 1066MHz *Core i5, 2410M, *GeForce GT 540M 2gb, *80gb ssd intel x-25 g2*Griffin Elevator
HTPC:*Lian Li C36B*Gigabyte GA-MA78GM-UD2H*AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz + Scyte Shuriken*2x1gb pc8500 corsair dominator*XFX Radeon HD5450 512MB - passivt*40gb ssd intel x-25 g2

Permalänk
Medlem

En nysläppt svensk manual för Bittorentdelen finns här http://www.planex.se/pdf/NAS-01G_Bittorrent.pdf

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LsdBoy
Då är ju dock frågan hur private trackers gillar den här BT klienten. Vet att det är lite kinky med vad man använder för program.

Har fått det att fungera på en privat-tracker medan en annan inte fungerar.
Upplevde det dock som att jag fick kontakt med betydligt färre seeds/peers än på datorn...?

Visa signatur

Spelsystem: Intel Core i5 2500K 3,3GHz, ASRock P67 Extreme6
XFX HD6950 2Gb, Intel SSD 120Gb
HTPC: AMD ATHLON 64 3800+, ASUS A8N-SLI
NVIDIA GeFOrce 210
| Wii | Xbox | Dreamcast | Nintendo 64

Permalänk
Medlem

Om man justerar antalet samtidiga nerladdningar samt antalet servrar att vara ansluten mot så blir det fler. Observera att spärrlistan från peerguardian läggs in automatiskt.Så använder du inte peerguardian annars så har du förstås fler att ansluta dig mot med datorn.