Permalänk

Är en antennkabel jordad?

En kort fråga:
Är en antennkabel jordad dvs. går det 2 kablar i en antennkabel där en skall till jord? Anledningen till att jag frågar är då många antennkablar har låg kvalitet och jag ska "bygga" en egen av vanlig elkabel för att se om jag får bättre bildkvalitet.

Tacksam för alla svar,
/tuffe

Visa signatur

Ingenting försvinner, allt finns kvar!

Permalänk
Medlem

Nej det är inte 2 kablar i en antennkabel och en antennkabel är åtminstonde inte jordad i ordets vanliga bemärkelse då inga tv-apparater, digital-tv boxar.... jag har sett har någon jordad kontakt. Men däremot så finns en avskärmning, se http://en.wikipedia.org/wiki/Coaxial_cable

vidare så skulle jag knappast tro att det är någon vidare idé att bygga en "antenn" kabel av en elkabel, beroende på annan impedans och avsaknaden av avskärmningen. Jag skulle bli högst förvånad om du skulle lyckas.

vidare så har jag aldrig hört talats om antennkablar(koaxialkablar) av dålig kvalité. Jag skulle snarare tro att det är dåligt installerade kontakter eller fel impedans på kabeln.

Visa signatur

| Errare humanum est |

Permalänk

Tack för svaret. Jag har kollat lite och de flesta antennkablar har en kärna av stål medan vanlig elkabel har koppar. Jag tror att det borde fungera bättre med koppar än stål. Jag skall testa och postar sedan om det fungerade och med vilket resultat.

Visa signatur

Ingenting försvinner, allt finns kvar!

Permalänk
Testpilot

Skärmen runt kabeln är ansluten till jord så visst kan man väl säga att den är jordad. Att tillverka din egen av en vanlig elkabel kommer inte ge bättre bild då en vanlig antennkabel har en viss impedans (75 ohm) som din vanliga elkabel inte har.

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk

Helt rätt. Har testat och fick sämre bild. Nu är det iallafall testat ;).
Tack för alla tips!

Visa signatur

Ingenting försvinner, allt finns kvar!

Permalänk
Medlem

Att kärnan på antennkabeln är av stål har ingen betydelse för ledningsförmågan vid höga frekvenser på grund av skin-effekten.
Vid höga frekvenser går strömmen bara i ytskiktet av tråden som vanligen är belagd med koppar eller silver som leder bra.

Exempelvis vid 100 MHz (FM-radiobandet) är det bara dom yttersta 7 tusendels millimetrarna som leder ström.

Info finns här: http://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect