Inlägg

Inlägg som Commander har skrivit i forumet
Av Commander
Skrivet av Oliver91:

allt ser skumt ut imo, samma processor för minimum och recommended från AMD, Sound Card: DX 9.0C? låter som någon har suttit och hittat på dessa specs sen kan man ju ta requirements med en nypa salt, har lirat BF3 i 640x480 med allt på lägsta i 25 fps en 2.1ghz Athlon II Turion och ett 5450m på 2gb ram.... underbar upplevelse!

DirectX är ett library inte bara ett grafik API så ja ganska korrekt. Sedan när det kommer till minimum brukar detta oftast hänvisa till att starta spelet snarare än att få en bra spelupplevelse. När det kommer till hårdvara är det sällan baserade på något.

Av Commander
Skrivet av Sisyfos:

Förstår inte riktigt vad du menar med det?
Tillverkaren lämnar i alla fall livstidsgaranti, se bara minnena som TS nu beställt från Inet https://www.inet.se/produkt/5305905/adata-16gb-2x8gb-cl9-1600...

Nu är det ju inte säkert att det är fallet men sedan så skulle man ju kunna skicka in dem ändå om man är girig.

Med livstidsgaranti menas med att det är under produktens livstid alltså så länge tillverkaren anser att produkten skall vara på marknaden tills den får EOL (End of life)

Av Commander
Skrivet av FilosofN:

Vad exakt är det jag letar efter? Det kommer ju upp en himla massa text.

Man kan oftast se där när exempelvis fglrx / nvidia eller något annat krånglar så lär du få upp error meddelanden. Dmesg är meddelanden från boot tills du skrev kommandot.

Stora fel brukar hamna som röda.
Exempelvis:

http://i.imgur.com/tN7ZSzO.png

Av Commander
Skrivet av FilosofN:

Häromdagen installerade jag Linux Mint på datorn, rullade på utmärkt. Men idag när jag startade(er) den, kommer jag till login och loggar in, inga konstigheter, sedan poppar alla skrivbordsgenvägar och muspekaren upp men inget mer. Helsvart bakgrund. Jag är lite nybörjare med Linux, så utförlig hjälp uppskattas. Igårkväll satt jag och pillade med den, tror dock inte att jag avslutade med en installation, men är inte säker. Nästan helt hundra.

Tror du får förklara lite mer vad du gjorde och inte gjorde då det är lite kryptiskt...

dmesg kan vara något att titta på om det är några fel där. Alternativt dra upp loggen för Xorg (/var/log/Xorg.0.log samt Xorg.0.log.old)

Av Commander

Ubuntu släpper med 6månaders mellanrum där xx.04 (April) är LTS och xx.10 (Oktober) kommer med förändringar som kanske inte är helt inkörda som LTS varianterna. Sitter man på en tidigare version är det bara att uppdatera med vanliga uppdateringsverktyget så ser inte problemet med detta.

Skulle förstå om ni hade klagat att Arch kommer med uppdateringar hela tiden men då kommer följdfrågan varför valde man arch om man tycker att uppdatera är jobbigt.

Skrivet av oyegie:

Förstår inte vitsen med att släppa nytt stup i kvarten.
http://releases.ubuntu.com/14.10/

Skrivet av Ryssen:

Nej inte jag heller,men tack iallafall.

Av Commander
Skrivet av Mannequin:

Microsoft skrattar när det kommer till kompabilitet, användarvänlighet och användare på privata marknaden.

När det kommer till kompatibel hårdvara så gömmer sig Windows under skrivbordet medans du får igång din fina skrivare från Lexmark eller diverse tillverkare med öppna drivare med en knapptryckning. Samma sak när det kommer till annan hårdvara som GPUer där AMD/nVidia droppat support för.

Användarvänlighet är inte något som sitter i muskelminne och användaren som har samma operativsystem sen 90talet och så fort denne kommer till en ny omgivning har svårt för att komma fram. Windows 8 visade detta extremt tydligt. Ta bort en liten sak så är 90% vilsna.

Skall vi tala användarvänlighet, försök med enkelt kortkommando ta bort border's på dina fönster för att exempelvis ha no-border fullscreen window på ditt program/spel.

OT,

Man ser tydligt att Microsoft känner sig hotat och detta är bara bra enligt mig, kanske man får se lite förbättringar i fönsterhanteraren och andra delar av desktopen som varit ganska stel utan några större förändringar/förbättringar från Microsoft's sida.

http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/CEO-Satya-Nadel...

Av Commander
Skrivet av Cable:

Verkar inte existera för GTX 260. Har de slutat stödja dessa grafikkort? Senaste är 340.52.

Finns varken för 200- eller 300-serien som det ser ut.

Support för pre fermi dumpades när ~343 släpptes.

Av Commander
Skrivet av macke0010:

http://i.imgur.com/FVmWoqF.jpg
http://i.imgur.com/wAQZgzv.jpg
Jag har en del frågor angående dessa bilder.
1. Är temen normal (56-57)?
2. Vilken CPU freq ska jag gå på hwm visar 4985MHz CPU-Z visar 4614.77MHz?
3. Varför ligger Vcore på 1.380-1.395V när jag ställde in 1.5V?

Testa istället att överclocka i uefi/bios.
Temps skall du helst hålla som högst runt 62 men AMD har tagit bort detta. Men vad jag minns så har många socket temp på 70c att man inte skall gå över.

Av Commander
Skrivet av BadNewsBrod:

PC MASTER RACE!! *duckar, fintar och springer iväg fort som fan*

Så en Mac i dagsläget inte är en PC ?

Nästan lika kul som PC i dagsläget har blivit reserverat för Windows medans Mac och Linux och annat har blivit en egen kategori.

Av Commander
Skrivet av Swedish Berserk:

Jag är skeptiker till varför den här kategorin ens existerar överhuvudtaget.

Marknad är det klart, problemet är väl att den kanske inte är helt utarbetad (Bateritiden) på dessa klockor. Sedan varför man skulle vilja ha en Microsoft klocka mja.

Av Commander
Skrivet av Xelithium:

Hej!

Jag undrar om någon här spelar WoW genom WINE eller playonlinux? Hur upplever ni prestandan? Stor skillnad i jämförelse med Windows?

https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId...
https://wiki.archlinux.org/index.php/World_of_Warcraft#Perfor...

Av Commander
Skrivet av meandra:

Tjena, hoppas ni kan ge mig raka besked, försökt googla men det verkar förvirrat.
Var 10 år sen jag körde CS men tänkte ge 1.6 en ny omgång Hur imstallerar jag det? Krävs fortf att man installerar half life först? Eller Steam? Vore innerligt tacksam för en 1. 2. 3. Lista.
Tack ska ni ha!

Skickades från m.sweclockers.com

  • Installera Steam

  • Tryck på Counter -Strike

  • Spela

Av Commander
Skrivet av Lembritt:

Varför ska man skapa en egen partition för home? Jag har läst det massor av gånger på många forum men aldrig hittat någon fördel för min del. Jag tycker det är enklare att / och home är på samma partition, så slipper man fundera på att dela utrymme. Ser till att ta backup på home regelbundet och backup på backupen. ☺
Eller har jag fattat fel?

Skickades från m.sweclockers.com

Alla dina personliga inställingar hamnar i din home. Du slipper behöva konfiguera om allt igen när du installerar ett annat OS eller liknande.

Största delen av användar configs hamnar i ~/.config alternativt ~/.app Detta inkluderar save filer till spel om de följer XDG standard fönsterinställningar etc etc.

/ root behöver inte vara så stor brukar köra med 20GB
Resten kan vara dedikerat till Home.

Blir root fylld är det oftast pga /opt då det är där alla större program brukar hamna och då i efterhand kan man skapa en ny partition och kopiera över filerna dit och låta /opt mountas. Men har aldrig behövt göra det.

Kort.
/etc är för systeminställningar
/usr/share är för alla användare
/home/användare är allt för just den användaren.

Steam bryter mot detta (på gott och ont) genom att installera sig på ~/.local/share/Steam men var detta de gjorde för att undvika att kräva admin rättigheter för att installera spel.

Av Commander
Skrivet av Xelithium:

Hej!

Planerar att byta till ElementaryOS då jag inte spelar spel mer och vill prova på en Linux miljö. Jag undrar bara lite om vad man ska tänka på. Hur fungerar drivers och sånt? Fungerar powersaving features? Att CPU clockar ner sig o.s.v.

Hur fungerar Java programmering på Linux? Jobbigare än på Windows eller är det inga problem?

Mvh

Var noga med att skapa en separat Home partition är mitt första tipps. Detta gör att om du inte blir nöjd med ElemantaryOS så kan du enkelt installera något annat och behålla användarinställningar mm.

Drivrutiner följer med Linux kärnan som moduler och autoladdar vid start. Det enda som inte fixar sig automatiskt är om du har exempelvis nVida / AMD gpu och vill köra deras drivrutiner istället för OpenSource varianterna som är lite efter när det kommer till OpenGL version och prestanda. (Dock är OpenSource Radeon stabilare än AMDs egna).

När det kommer till Java så funkar det bättre enligt mig. JRE är förmodligen auto installerat (OpenJDK). Om du utvecklar så kommer du behöva installera JDK förmodligen genom pakethanteraren. Får du några problem så kan du testa Sun JDK då pga patent så är den öppna varianten lite sämre när det kommer till prestanda etc.

Angående "Powersaving" så brukar det fixas automatiskt av distron i de flesta fall. Du kan kontrollera om du har terminal applikationen "powertop" installerad som visar hur mycket Watt datorn drar och vad. Med tab kan du sedan gå till Tunables för att kolla vilka komponenter har strömsparsfunktioner igång.

"BAD" = Ingen strömsparsfunktion igång
"GOOD" =Strömsparsfunktion igång.

Du kan sedan använda piltangenter och space för att toggla detta. Dock så är detta inget som hålls kvar efter boot utan du kommer behöva installera regler för dessa.

Hur du ställer in strömspar beror lite på DesktopEnviroment, men kommer de vanligaste inställningarna i settings någonstans och Vill du ha mer så titta på Laptop Mode som kommer med förinställda parametrar där man själv kan välja hur mycket den skall spara. (Hur agressiv den skall va)

Med detta fick jag ner min Laptop till 6W enligt powertop (Asus ux32vd)

Titta i första hand på deras WIKI om de har någon information. Annars kan du titta på Arch's egna:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Power_management
https://wiki.archlinux.org/index.php/Power_saving

Dessa är dock specifika till Systemd samt ibland Arch's

Skrivet av Xelithium:

Perfekt! Men hur är det med antivirus och brandvägg? Har du några förslag?

Brandvägg brukar komma med ufw
https://wiki.archlinux.org/index.php/Uncomplicated_Firewall

Finns flertal moduler för olika Desktop Enviroments för att få ett simpelt GUI från den. Men du behöver inte bry dig om detta om du specifikt vill blockera något etc.

Angående antivirus så finns det men då har de definitions för Windows virus. Så du behöver i nuläget inte bry dig allt för mycket. Kör bara inte random program från internet (Använd inbyggda reposetory), ge inte ut executable (chmod +x) till alla skript du finner om du inte förstår vad de gör eller litar på skaparen. Följer du detta är du ganska säker.

Av Commander
Skrivet av Crille90:

Skulle bara rekommendera 3st långa kedjor,ett par lås och en filt/eller liknande för att låsa fast datorn + skärm +tagentbord +mus +headset och musmatta i bordet.

Hur låser du fast en musmatta i ett bord utan att borra genom den?

Av Commander
Skrivet av bjasih:

Börja med att uppgradera till 8GB RAM då 4GB är ofta en ganska stor flaskhals i spel. Till exempel: http://cdon.se/hemelektronik/crucial/crucial-ballistix-sport-...

Med tanke på att en stor del spel fortfarande är 32bitar så blir det bara problem om han verkligen fyller på minnet vilket man enkelt kan kolla om detta händer.

Av Commander
Skrivet av abrahamslinkton:

ja precis allt fungerar förutom att jag inte får någon bild när jag sätter sladden i grafikkortet.
fläkten på grafikkortet snurrar som den ska

Fläkten kan snurra för att den får ström från moderkortet måste inte vara den andra nätdelen som gör det.

Av Commander
Skrivet av abrahamslinkton:

med hjälp av en on off knapp

Och knappen är rätt kopplad till nätdelen och fungerar? Nätdelen går igång och ger ström till grafikkortet?

Av Commander
Skrivet av abrahamslinkton:

haha ja det är en värdelös dator men den fungerar att spela lite spel på i alla fall.
jag har ett nätagg som ger ström till grafikkortet och ett som sitter i datorn för att ge ström till moderkort och allt annat
fläkten på grafikkortet snurrar och samma sak på nätagget... så det känns lite som att det är något fel på mitt grafikkort.
jag har bara bytt grafikkort.

Hur startar du nätdelen för grafikkortet ?

Av Commander
Skrivet av ronnylov:

Om man har dual boot med Linux och Windows så bör väl verktyget fixa hela disken inklusive partitionerna för Linux om man kör det från Windows? Eller bör man vänta till Linux-versionen släpps av uppdateringsverktyget? Egentligen gillar jag inte när man uppdaterar en systemdisk inifrån operativsystemet som systemdisken sitter på. Hade varit bättre om man kunde boota ett USB-minne eller en CD-skiva och köra verktyget därifrån så man inte riskerar påverka disken man uppdaterar med ovidkommande diskaktivitet.

Kommer inget Linux tool utan de kommer släppa ett DOS program där användaren får helt enkelt boota till och fixa det där.

Gäller både Linux & MAC