Inlägg

Inlägg som intercraft har skrivit i forumet
Av intercraft

Negativ plus minus positiv dvd

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pappy
- är också aningen mer lagring på.

Jag har oxå funderat länge på detta. DVD-formaten verkar inte så lyckade, frågan är om de står sig dvs. finns kvar om tex. tio år. Jag brukar i allmänhet växla mellan plus och minus när jag köper nya skivor, som ett samhällsansvar att båda formaten ska finnas kvar. Sen när jag bränner gör jag det i halva hastigheten ungefär, gäller både cd och dvd. Jag använder aldrig dvd som backup, känner att jag inte kan lita på att det verkligen fungerar när det behövs, och dessutom är det dyrare med dvd och bandbackup än att ta backup på hårddisk som dessutom väl är snabbare.

[QUOTE]Whisky kan drickas på 3 sätt:

Citat:

1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

OT: Whisky betyder ju vatten. Frågan är bara om det är skotskt uisge eller irländskt uisce du menar? Tydligen skotskt eftersom du inte skriver whiskey./OT

Av intercraft

Flest TB

Tror jag har 12-14 TB, varav mer än hälften är backup.

Detta stycke är OT så du behöver inte läsa det: Håller på sen flera år att komma på en bra backupmetod, och tror att jag nu är en på spåren. Utgångspunkten för backup är att det mesta datat inte ändras, vill inte köra raid eftersom virus eller operativet självt kan skriva sönder data, bättre då med kopia av datat på en disk i en annan dator (server), brand eller stöld kan ju inträffa, har köpt en 5,25"-kassett där man kan snäppa upp luckan och stoppa in en 3,5" sata, ta backup till den och sen ta ut disken för förvaring på annat ställe. Kassetten sitter i den för ett år sen etablerade backupservern som nu har 4 st 1TB-diskar och 1 st 500GB och 2 st 250GB-diskar, men jag har nu insett att denna server som jag bara haft igång när jag gjort backup, den ska jag nu använda som filserver och ha påslagen jämt. Därför ska jag ta backup från min arbetsdator + 2 servrar + den filservern till lösa diskar framöver. Backup tas då manuellt via olika skript jag startar, i princip ett skript för varje disk jag vill ta backup på. Plus att jag måste ta ner filservern när jag byter disk i kassetten, men den startar snabbt och är en ren filserver så det ska nog gå bra. Eftersom jag inte råkat ut för några större diskhaverier tar jag backup relativt sällan, utom för viktigt data jag jag ändå kopierar till en annan disk (i annan server). Alltså både hängslen och livrem.