Missa inte! Fyndchans i Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som houze har skrivit i forumet
Av houze

Missade max storlek på de små hårddiskarna :/

Av houze
Skrivet av Trihxeem:

Varför skulle man vilja ha en ipad med sådan skärm?

Storleken är bra som den är så man behöver inte större.

Man har ingen direkt fördel av att den är vikbar när man flyttar den från matbordet till soffan. Enda scenariot jag kan se är om man skulle springa runt med den utanför hemmet men har man verkligen behov av så stor skärm?
Skulle den ersätta laptop på "resande fot" så får man ju ändå släpa med sig tangentbord så vinsten känns inte så stor.

Ipad Pro, om den viks med skärmen på utsidan, så blir den en 13" padda att hålla i handen medans man jobbar på stående fot och sedan kan man vika ut den på ett bord och få en 20" skärm att jobba med. Finns nog en del illustratörer och andra yrkeskategorier som gärna skulle ha en sådan setup.
För hemanvändare som ska surfa och kolla på Netflix så är nog inte behovet lika stort.

Av houze
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag förstår inte riktigt vad det skulle kunna vara för stort.
Vikbar har man för att den annars inte får plats i fickorna eller väskan. En vikbar 10.9" iPad får ändå inte plats i fickorna och den tar i princip lika mycket plats i väskan.
Det skulle vara en vikbar 27" skärm som ihop vikt får plats i väskan, men behovet känns så långt utanför den vanliga Appleanvändaren som ofta sitter på en 13" skärm och ej ser behov av större.

Om en sådan skärm skulle komma så skulle de flesta inte vara så superkräsna när det gäller bildkvalite, men priset speciellt om det handlar om långt över 30 000kr, är det som får folk att inte ens fundera på dem.

Artikeln nämner en 20,25"-display, vilket är lite stort för många väskor, men viker man den så blir den som en 13" display i storlek vilket får plats i de flesta väskor, så det finns helt klart ett segment för denna.

Av houze
Skrivet av toffel22:

Använder bilindustrin fortfarande gamla 90nm kretsar? Om så, är det sådana fabriker EU och Tyskland spenderar miljarder på att bygga? Skulle det inte vara lättare och bättre om bilarna uppdaterades till att använda moderna kretsar?

Ja, 90nm och även äldre noder än så används. Den nya fabriken som blir klar 2027 ska tillverka TSMC 22/28nm CMOS och 16/12nm FinFET.
Nu vet jag inte varför de använder kretsar på så pass gamla noder, men det kan nog vara flera anledningar, t.ex. att kretsarna är så pass små så det inte lönar sig att krympa dem, det kan vara att de behöver kretsar för 12V och då inte fungerar bra med mindre noder.

Av houze
Skrivet av SUMITOMO:

Cmore/Telia tecknade ett nytt avtal för SHL 2024-2030 för 5 Miljarder.
Så man förstår att det är inte billigt.

Jo, jag är medveten om hur mycket det kostar för rättigheterna men jag skulle vilja slippa betala för fotboll, motorsport, filmer och serier. Kunde de inte ha ett SHL-abbonemang för t.ex. 349kr.

Av houze

549kr är dyrt om man som jag bara vill ha SHL och struntar i övriga sporter, filmer och serier.

Av houze
Skrivet av sKRUVARN:

Det var även min första tanke, men är rätt säker på att man traditionellt inte använder så avancerade noder för dessa typer av kretsar. Men man kan ju även lägga till ARM-SoC:s på den listan.

Switch-kretsar tillverkas på de senaste noderna, t.ex. Broadcom Tomahawk 5 tillverkas på TSMC 5nm. Sen brukar produkterna leva rätt länge så det finns givetvis switchar idag som är tillverkade på betydligt äldre noder, men de nyaste och snabbaste sakerna görs på de senaste noderna.

Av houze

Nvidia gör inte bara grafikkort, efter uppköpet av Mellanox så är de även stora på nätverk inom både Ethernet och Infiniband för datacenter så det kan ju vara t.ex. DPU:er eller switch-kretsar som de planerar tillverka hos Intel.
Så om de tillverkar saker hos Intel behöver det inte vara grafik/beräkningskretsar som är aktuellt

Av houze

Nostalgitripp

Av houze
Skrivet av KAD:

Någon med erfarenhet av innanmätet i enterprise-nätverks-utrustning som kan berätta vad det är för typ av lagring som sitter i dessa maskiner? Att fysiskt identifiera och förstöra ett fastlött eMMC eller annan flash-krets i en konsumentrouter är ju inte jätteenkelt.

Minst fabriksåterställning bör uppenbarligen göras även om man lämnar något till destruktion. Destruktionsfirmor och begagnatfirmor måste vara en guldgruva som front för ljusskygg verksamhet/företagsspioneri.

Sitter oftast utbytbara flashbaserade diskar i dem, så de är lätta att plocka ut, ofta utan att ens öppna enheten.

Av houze
Av houze

Något som gått under radarn är att Intel också släpper N100/N200/N300-series som är bara e-cores, 4 eller 8 st, TDP mellan 6-15W, upp till 3.8GHz. Kommer vara betydligt snabbare än dagens Atom så den blir intressant att se i budget-laptops och andra små strömsnåla budget-maskiner.

Av houze
Skrivet av cyklonen:

Instämmer!

Förutom motorns styrning (och den kan vara väldigt enkel!) behövs noll kretsbaserad elektronik i en bil.

Jag har tack och lov en bil utan massa elektronikskit.

Så en bil från 70-talet då?
Ingen ABS,
massa extra kopparkabel för lysen, släpvagnskontakt, defroster mm.
inget centrallås
inga airbags
inget anti-sladd
manuella fönsterhissar och backspeglar
ingen klimatanläggning
ingen farthållare
ingen backkamera eller sensor
ingen färddator
extra bränsleförbrukning för radioatorfläkt, AC mm inte kan styras bra och glödlampor som drar 10 gånger mer ström än LED.

Kul med gamla bilar, men bra är de inte, dålig bränsleekonomi, usel krocksäkerhet och oftast relativt dålig komfort.
Visst, några av punkterna ovan kan man väl klara sig utan, men krocksäkerhet och skydd mot olyckor som airbags, anti-sladd, ABS ger är det nog få som vill vara utan, men också bekväma saker som central-lås för det var rätt omständigt att gå runt och känna och låsa dörrar och koffert när man hade parkerat.

Av houze

Kodnamnet för elvan var knepigt.

Av houze
Skrivet av Bjirn:

"Youtube är inte ensamma om att låsa högre upplösningar till mer påkostade prenumerationer. Streamingtjänsten Netflix började släppa filmer och serier i 4K-upplösning 2014 och har sedan dess låtit användare med Netflix Premium-abonnemang ta del av det högupplösta materialet, vilket även inkluderar möjlighet att nyttja HDR."

Skillnaden här är ju att Netflix själva producerar och/eller betalar för all sin produktion, inte låter användarna skapa innehållet. Kan omöjligen vara OK att ha samma affärsmodel som Netflix då.

Fast affärsmodellen är inte så olik, Google betalar ju användare som laddar upp innehåll, finns ju tusentals eller kanske miljoner personer och produktionsbolag som får betalt av Google för deras material. Största skillnaden är nog att Netflix betalar ett produktionsbolag en viss summa pengar för att göra t.ex. en film medans Google betalar personer/produktionsbolag för antalet visningar som deras film får.

Av houze

Halvdant.

Av houze

Ger terminalglasögon på jobbet en helt ny innebörd. Skulle nog kunna tänka mig dessa när man sitter på tåget och jobbar.

Av houze
Av houze

Verkar som Nvidia skruvat upp frekvenserna på 4000-serien rätt mycket, upp till 3GHz. Höga frekvenser ökar förbrukningen ordentligt men gör också att saker som inte skalar så bra med många kärnor blir snabbare, vissa spel och lägre upplösningar borde se en rejäl prestandaskjuts.
Funderar på om det kommer gynna DLSS som renderar i lägre upplösning och skalar upp mera än i tidigare generationer.

Av houze

Och hör sen...