Inlägg

Inlägg som Thallid har skrivit i forumet
Av Thallid
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Då det utvecklas från forskningsverktyg till nördlekplats och slutligen till en stor del av människors vardag är det väl inte orimligt att tro att det med tiden kommer likna det övriga samhället mer och mer?

Återigen, varför måste det likna det övriga samhället? Det liknar ju inte ens det övriga samhället, för i sådana fall skulle Posten vid det här laget vara dömda för medhjälp till grovt narkotikabrott, medhjälp till barnpornografibrott, medhjälp till upphovsrättsbrott och säkert en hel del andra medhjälp.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Jag tänker inte uttala mig om sättet då jag är för dåligt påläst, men att de blev dömda är förmodligen en seger för civilisationen.

För vem är detta en seger? Du tycker inte att senaste tidens händelser snarare pekar på ett nederlag för civilisationen?

Av Thallid
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Det kanske är det vi är nu också? Är det inte normalt att samhällen går från att vara fria och kaotiska till att bli reglerade, strukturerade och byråkratiska (civiliserade helt enkelt)? Varför skulle inte detsamma kunna gälla internet?

Varför behöver det gälla internet? Och tycker du att sättet TPB-gänget blev fällda på representerar ett rättssystem byggt på civiliserade principer?

Jag kräver ett svar.

Av Thallid

Jag hatar våra politiker så mycket att det inte går att beskriva med ord.

Häng dem högt!

Av Thallid

Hej igen!

Har inte linuxat under helgen, tack vare (eller på grund av?) vädret har motivationen till att sitta inne inte varit på topp.

I dag har jag dock installerat om hela systemet. Det var mycket enklare nu när man redan hade gjort det en gång. Fick igång SFTP och det där tjosanet på första försöket. Skönt med ett rent, opillat system igen.

Har tittat lite på dm-crypt men det känns sådär. Körde efter den här guiden: http://www.howtoforge.com/ubuntu_dm_crypt_luks men t.ex. så verkar det inte gå att köra något annat än ext3.

Verkar dock ha en 1000 GB-hårddisk nu som jag inte kommer åt om jag inte skriver ett lösenord innan datorn bootar. Så det är väl bra, antar jag

Det jag inte gillar är att jag måste skriva in passphrasen innan jag kan logga in med ssh! Kan man inte ändra på det något sätt?

Av Thallid

Dag 6

Lyckades ju få igång TLS/SSL på proftpd, så med blodad tand tänkte jag att det lär väl inte vara några problem med true-crypt heller då... He he he

Ingen som sitter på en guide eller så? =/ Hittar en som verkar käck på howtoforge men den var med GUI

Av Thallid

Dag 5

I dag har det hänt grejer! Datorn ville inte boota med mitt Sil3112ACT144 men av en ren tur hittade jag två SATA-portar på moderkortet, de låg gömda under en ATA-kabel.

Det var ju ganska enkelt att sätta upp den nya hårddisken faktiskt.

Lathund:

fdisk -l: kolla vad hårddisken heter
cfdisk /dev/sda: partitionerar
apt-get install jfsutils: installerar JFS
mkfs.jfs /dev/sda1: fixa JFS på partitionen sda1
mount -t jfs /dev/sda1 test: montera partitionen i mappen test

Nu har jag alltså en fungerande ftp-server med 1 TB utrymme. Nice.

Har dock problem med att få igång TLS.

Får detta i FileZilla:

Status: Connected to 192.168.0.3
Fel: Fatal: unable to initialise SFTP on server: could not connect
Fel: Kunde inte ansluta till servern

Har gått efter den här guiden: http://www.howtoforge.com/setting-up-proftpd-tls-on-ubuntu-8.... Förstår inte vad som är fel :/

Nåt tips på vad som kan vara fel?

Edit: Dessa kommentarer hade glömt att ta bort # på en include. Nu är det up and running, gött.

Av Thallid

Dag 4

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Big_PHat
Det kan jag svara på.
(Mycket bra text)

Grymt bra info! "Kan man "köra" en katalog? Njae, men man kan stå i den." Det är tack vare sådan information som saker klarnar för en.

Jobbat under dagen och fixat med bilen, men jag har konfigurerat proftpd och lite sådant i alla fall.

Fixade en användare med $ adduser --shell /bin/false ftp1 och la till /bin/false i /etc/shells. Så nu har jag en användare med login ftp1 som kan ladda upp till och ladda ned från ftp-servern men inte logga in via ssh. Perfekt. Bara FTPS som fattas men det känns inte så viktigt just nu.

Nästa steg är att sätta in en Samsung 1 TB i den med ett tvåports SATA-kort. Kretsen säger Sil3112ACT144. Någon som vet vad jag har att förvänta mig? Är det skitsvårt att få ett sådant att fungera eller? Saknar dock lite kablar nu så jag får köpa det i morgon.

Ha det bra tills nästa gång!

Av Thallid

Dag 3 på min quest!

Tackar för tipsen! I går fick jag inte gjort någonting, blev supa under natten och arbete i dag på dagen så... men nu i kväll har jag pillat lite!

Lyckades nästan få igång proftpd som jag vill ha det, men jag kunde inte ladda upp några filer. Kunde ansluta och jailade mig till "/home/test" (skapade bara mappen på måfå, vet inte vad man brukar ha saker), men jag kunde inte ladda upp något.

Fick detta i FileZilla:

Kommando: STOR bajs.htm
Svar: 550 bajs.htm: Permission denied
Fel: Kritiskt fel

Jag hade hört om chmod så jag googlade lite och kom fram till att chmod 666 /home/test skulle göra min map skriv- och läsbar för alla, inklusive min ftp-användare oeke. Tyvärr kunde jag inte längre logga in på servern med ftp-klienten efter detta. Får bara login incorrect. Jag kan fortfarande logga in direkt på servern på användarkontot. Lite märkligt tycker jag, det jag gjorde borde väl inte påverka?

Edit: Fixade det nu genom att chmod 777 test i stället. Förstår inte varför det fungerar, men det gör det.

Av Thallid

Tackar för svaren! Har inte hunnit med så mycket mer än en grundinstallation av Debian i dag.

$ sudo apt-get har jag listat ut, men jag har inte riktigt förstått hur jag automatiskt startar programmen när datorn startas eller hur jag ser vilka program som är igång. Det är sådant som jag som Windowsanvändare har oerhört svårt för att förstå.

Jag ska lägga några timmar varje dag på detta tills jag får igång servern, och jag är oerhört tacksam för all hjälp jag kan få.

Ha det gött och godnatt!

Av Thallid

Behöver linuxhjälp

Hej!

Jag skulle behöva hjälp med att konfigurera en linuxserver. Jag har installerat Linux och *BSD många gånger på flera olika datorer men jag kommer liksom aldrig längre än så, jag är helt windowsifierad. Att sätta upp en ftp-server på en windowsmaskin kan jag göra bak-och-fram med förbundna ögon, men i FreeBSD har jag inte ens fått igång det medföljande ftp-programmet.

Ok, så varför inte köra Windows när jag kan det? Tar ett par timmar så är maskinen uppe och stabil ju. Nej, använder jag Windows så är jag beroende av det stängda Microsoft och det vill inte vara!

Detta vill jag ha och kunna göra på servern:
* FTP, gärna FTPS men det är inte jättenödvändigt
* rtorrent med wtorrent
* ansluta genom en VPN-tunnel, typ ivacy.com eller liknande
* installera flera krypterade lagringsdiskar
* inget gui

Det finns guider till några av dessa uppgifter, men för det mesta är det halvdana versioner. Helt plötsligt ser grejerna inte alls ut som i guiden, och sen sitter man där utan att ha en aning om vad som är fel. Precis så har jag gjort säkert 10 gånger, jag försöker googla fram svar men ständigt utan att lyckas.

Jag känner att jag måste få igång detta. Alla förstår nog vad just denna kommer att användas till, men mitt främsta mål är ändå att lyckas få ihop servern som jag vill ha den. Jag har precis laddat hem och bränt ut debian-500-i386-CD-1.iso.

Är det någon som har lust att vara lite support? Jag har inte mycket linuxkunskap att ge tillbaka, tyvärr, men det kanske finns något annat jag kan göra i gengäld i så fall?

Av Thallid

Tärningen är kastad.

Av Thallid

Helt ärligt tycker jag att våld är det enda rätta just nu. Politikerna, som för övrigt vi föder med våra pengar, skiter i oss och vad vi har att säga, det har de själva visat gång efter gång.

Av Thallid
Citat:

Ursprungligen inskrivet av The Sweeper x
Låter som techno, sånt som man vill undvika ibland.

Denna då: http://www.youtube.com/watch?v=c_eOE9wLP6M&fmt=18

Eller lite hard house, den här är ganska så nice (hejpåre ) efter 3:40 typ: http://www.youtube.com/watch?v=DEKh8VdoQd4

Av Thallid

Lite fetare brittisk hardcore: http://www.youtube.com/watch?v=c1q_ToSYVps&fmt=18

Resistance heter låten och det är JTS som har gjort den. Känns som en modern klassiker, bara att maxa på!

Ska kanske starta en ny tråd för det finns ju hur mycket bra elektronisk musik som helst som inte är trance.

Av Thallid
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Hmm. Det är faktiskt mer släckt häromkring än vanligt. Vissa sitter med stearinljus... De kanske borde gå över till stearinekonomi?

Var är folks sinne för proportioner, var är folks förnuft? Sedan tar de ändå bilen till jobbet på måndag...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4766128.ab?service=g... Bild nummer 3 i ordningen. Det skulle inte förvåna mig om snubben öppnade fönstret för att han tyckte det blev för vamt i lägenheten också.

Av Thallid

Arbetslösheten 2010

Hej! Läste att någon Dansk bank trodde att den svenska arbetslösheten skulle ligga på 12 % nästa år, och typ försäkringskassan trodde något om 10 %.

Hur i hela fridens namn kommer landet gå då? Kommer Sverige bli ett U-land? Det låter ju helt absurt mycket!

Av Thallid
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Men vad dålig du är Thallid.. du glömde ju för fan nämna att du dessutom drev den på riktigt dålig råolja också..

Schhh! Vill ju inte reta upp folk!

Av Thallid

Var precis ute och tvättade min Chevrolet Silverrado 6,2 L Diesel. Jag gjorde en riktigt noggrann tvätt, lät varmvattnet flöda över karossens alla vinklar. Hjulhus och underrede fick sig en omgång av mitt gamla avfettningsmedel som förbjöds under 70-talet. Sen när jag hade tvättat klart startade jag upp den och lät den stå på tomgång tills den var genomvarm.

Härliga vårdag!

Av Thallid

Jag tycker nog att anand är lite fel ute faktiskt ändå. Säg att man kör 1,40 V i BIOS, landar på 1,38 idle och 1,30 full load: hade det inte varit bättre att sänka spänningen till 1,30 från början och aktivera LLC eller göra en vdroop-mod sen? Då kommer ju processorn gå svalare idle och spikarna efter full last blir de samma som 1,40 V i BIOS fast med vdroop.

Av Thallid
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Brodholm
kk, förstod att det var något sådant.

Men vad är det för länk till nyhetssidan?

Tidigare i dag var xtremesystems.org uppe men forumet nere och på xtremesystems.org stod det att de höll på att byta till SSD.