Inlägg

Inlägg som ToyBoB har skrivit i forumet
Av ToyBoB

Sätta in min andra SSD

Halloj alla sweclockare!

Nu är det så att jag har köpt en till ssd till Bettan som nu endast har en 250gb crucial ssd men minnet tog snabbt slut så har inhandlat en 500gb samsung 850 Evo ssd

Nu undrar jag hur jag ska göra för att koppla in den, är det bara att plugga in sedan stoppa i medföljande skivan och installera? Instruktionerna säger att jag ska koppla den med usb(???) sedan plugga i skivan och efter detta koppla in den så är mycket osäker på hur jag ska göra

Tack på förhand!

Av ToyBoB
Skrivet av snajk:

Nej, licenserna som man köper via Mecenat är inte OEM. OEM är till för Original Equipment Manufacturer och det är inte studenter. OEM får inte säljas till slutkunder och alla studenter är slutkunder. Studentrabatt ger en Retail-licens. Dreamspark är en annan sak dock, där får man licenser som valideras som Retail men som inte är det egentligen utan någon typ av volymlicens som är specifik för den typen (men som dock fungerar väldigt mycket som Retail), men de man köper med studentrabatt är något helt annat.
Jo precis. Licensen som står under datorn gäller för nyinstallation på samma dator så länge som den Windowsversionen stöds, vilket är i ganska många år efter release. Uppgraderar du till tian så har du ju tian "för evigt" på den datorn också och tian ska, som det ser ut nu i alla fall, inte ersättas av en ny version utan bara uppgraderas. När du byter dator så får du skaffa en ny licens dock, men köper du en färdigbyggd så har den ju antagligen Windows inkluderat.

Skrivet av Dahle86:

Det gäller hur länge som helst. Bara få ner ISOn så kan du installera när du vill.

Skrivet av CeciliaB:

Produktnyckeln under datorn är till för att kunna installera om Windows i samma dator efter att hårddisken blivit utbytt eller liknande. Det är meningen att den ska användas tillsammans med den återställningsskiva som man gjort med hjälp av datortillverkarens program för det.

Det går inte att ladda ner Windows 7 från Microsoft när man har en produktnyckel för en OEM-licens av Windows 7 och det är OEM-licenser i datorer som kommer förinstallerade med Windows. Det är ett brott mot licensvillkoren att flytta OEM-licenser till en annan dator, det kan gå ibland men inte alltid.

Va tror ni? Är det värt ett försök?

Av ToyBoB
Skrivet av snajk:

Har du en helt ny PC med licens, annars har du ju ingen nyckel på undersidan, så är väl Windows redan installerat liksom. Men visst, så länge det är samma version av Windows så kan du använda valfri skiva eller annat medium för att installera med den nyckeln.

Men koden under laptopen är till för att om du i framtiden känner för att formatera om datorn så kan du göra det och sedan använda koden under för att ladda ner ett windows from Microsofts hemsida. Tänkte om man kunde bränna ut de på en skiva och sedan installera på mitt nya bygge?

Skrivet av Dahle86:

Eftersom alla bara sitter och gissar så svarar jag hur det är då jag gjort samma sak.
Mecenat är OEM licenser.
Det du får är ett mejl med din kod tror även den visas på MS hemsida efter köp (Du hänvisas till MS shop via Mecenats hemsida).
Det går bra att fylla i koden i MS program för nedladdning av ISO fil.
Det går utmärkt att installera på annan dator än den du köper på.

Du kan även använda din kompis skiva om det nu är en PRO skiva. Då alla Mecenats licenser är pro.

Hmm men har lite svårt att komma åt en PRO skiva, hur länge gäller windowset? För alltid? Har det funkat bra för dig?

Av ToyBoB
Skrivet av snajk:

Retail betyder typ konsumentförpackad, alltså att det är en sak som är tänkt att säljas till konsumenter och inte till exempelvis datortillverkare. OEM står för original equipment manufacturer och är då istället saker som är tänkta att användas av datorbyggare som ska sälja datorerna vidare.

Pratar man hårdvara så är skillnaden oftast förpackningen och kanske drivrutiner eller medföljande program. Typ om du köper en BR-brännare som är OEM så får du bara den i en påse men om du köper en Retail så får du den i en snygg kartong med åtminstone en skiva med drivrutiner och sannolikt något program som kan spela upp BR och kanske ett bränningsprogram. Support kan också skilja.

För Windows är det lite samma. Köper du en nyckel online kan den vara av båda typerna men köper du ett paket i en butik så är det Retail. OEM ger inte rätt till support från MS vilket Retail gör. Den stora skillnaden är dock att en OEM-licens för Windows blir låst till datorn man först installerar den på medan Retail kan flyttas hur många gånger du vill. I praktiken så kan man dock flytta även en OEM-licens några gånger utan större problem, men det är inte enligt avtalet egentligen men det är heller inte att köpa en OEM-licens för en slutanvändare utan de är till för de som bygger datorer åt andra.

Men om jag tar en kompis Windows 7 skiva och sedan aktiverar den med min nyckel som står under laptopen på min helt nya tomma pc, och sedan uppdaterar till Windows 10. Skulle detta gå?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ToyBoB
Skrivet av snajk:

Och alla versioner som säljs via Mecenat är Retail. OEM är till för datortillverkare och inte för slutkonsumenter och således är det bara retail som säljs med studentrabatt.

Och den ska funka "för evigt". Nyckeln du får betyder att du alltid kan ladda ner och installera Windows på en ny dator, dock bara på en dator i taget förstås.

Skrivet av Agile:

Då är ju saken biff.

Vad innebär retail verision?

Men så om jag köper via Mecenat så laddar jag ner på en dator, lägger in på usb sticka och pluggar in?

Av ToyBoB
Skrivet av snajk:

Dreamspark är för högskolestudenter vars skolor betalar för just Dreamspark, det är inget som kommer automatiskt bara för att man pluggar. Inte med Windows i alla fall.

Att ta din Windows 7-licens till din nya dator kan mycket väl fungera, dock lär du behöva ringa MS för att aktivera, men det är inte enligt avtalet då det är en OEM-licens som inte får flyttas. MS verkar dock inte bry sig nämnvärt om man gör det utan aktiverar licenserna utan tjafs.

Köper du en licens via Mecenat så är den som alla andra retail-licenser och kan flyttas mellan datorer och uppgraderas och så.

Om jag köper via Mecenat och laddar ner de från en annan dator, är de bara att lägga över på en usb och installera i nya datorn? Är det liksom fulla verisionen och gäller den för alltid?

Av ToyBoB
Skrivet av DaddyCoolSwe:

Just nu lever vi lite i en Microsoft-limbo. Eftersom Win10 ersätter Win8.1, så du kan nog bara köpa Win8.1 från de "lager" som finns för tillfället, och Win10 finns inte att köpa än. (du får uppgradera din Win8.1 till Win10 gratis)
Som student har du en kraftig rabatt på Windows via Mecenat.
http://www.mecenat.se/studentrabatter/datorer-och-telefoni/mj...

Dock gäller den licensen bara i ett år?

Edit:Oj never mind, stod att man endast får köpa en nyckel på 12 månader. Men man måste väl ha någon verision av windows redan på datorn?

Av ToyBoB
Skrivet av Fille625:

Om din institution är ansluten till Dreamspark Premium kan du ladda ner W10 helt gratis därifrån, då får du både ISO och nyckel och installerar via USB eller skiva precis som vanligt. Med Mecenat är det väl bara en studentrabatt som gäller?

Jo så är det, men för att vara ansluten till Dreamspark måste man väl plugga på högskola om jag inte missminner mig?

Av ToyBoB

Spara några slantar :)

Hejsan alla Sweclockare!

Nu är det så att jag har beställt en ny gaming dator som jag strax ska börja bygga, men jag beställde inte med något OS för jag tänkte eftersom jag är student så kan jag beställa ett via Mecenat. Då är min fråga hur jag ska gå till väga om jag vill beställa ett via Mecenat om det bara är att ladda ner på en annan dator, lägga över på en USB-sticka och plugga in i nya datorn och bara köra?

Sedan har jag ett annat alternativ som låter betydligt intressantare eftersom om detta skulle funka så är det gratis. Jag har en gammal laptop med windows 7 på, vid omformatering av laptopen så har man en kod under datorn eftersom man inte fick med någon skiva så man kan gå in på Microsofts hemsida och skriva in koden för att ladda ner windows 7. Så jag tänkte om jag gör det, lägger över de på en USB-sticka och sedan smäller in den i nya datorn och uppdaterar till windows 10. Tror ni detta funkar?

Tack på förhand!

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Varit andra med dyra moderkort som fått problem. Men vet inte hur vanligt det är, är ju inte värre än att prova.

Hur upptäcker jag detta krångel?

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Skulle inte märka om det skulle vara segare Snarare kan bråka. Men troligt inte.

Hmm känns som ett sånt kvalitets kort klarar de utan problem?

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Ja då funkar B bra i alla fall borde inte vara någon större skillnad.

Vad är skillnaden? Segare?

Tack för snabba svar btw!

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Lägre minen förslagsvis annars

Har redan beställt allt :/ kommer på måndag och slipper gärna vänta extra på grund av att jag har höga minnen

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Ja vilken HDD är inte jätte viktigt. Vissa säger dock ät WD är bättre , men enligt mig är inte skillnaden så stor.

Sedan en till fråga, kikat lite på CM 212 evo och ser ut som att mina minnen inte får plats under kylaren. Har du någon koll på vad som händer om man använder B-slotsen på moderkortet istället för A-slotsen?

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Back up i detta fall , menade jag om inte utrymme räcker så har du HDD att lägga spel och program på. alltså som säkerhet typ:)

Jaha men nae om SSDn tar slut kan man väl springa ner till netonnet och köpa en ny

Har dock en fråga, ska man köpa en exakt likadan för best prestanda eller vadsom?

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Ja, beror på antal spel och om du har extra HDD som backup. För mig räcker inte 250GB långt, har 1Tb disk som reserv också.

Nix tänkte köpa HDD senare, varför skulle jag behöva en backup?

Av ToyBoB

Så va tror ni? Klarar man sig på en 250gb SSD i ett tag?

Av ToyBoB
Skrivet av Guybrush82:

@ToyBoB: Ev. att du klarar dig om du ej använder RAM-slotet närmast CPU:n, dvs. använder slot "A2" och "B2". å har jag för mig att det går att justera fläkten på kylaren något i höjdled. Goggla runt lite på det innan du öppnar förpackningen med RAM utifall att det inte fungerar.

För att svara på din andra fråga, nog kyls de bättre med större kylflänsar, men frågan är väl hur mycket kylning RAM-minnen egentligen behöver.

Tror min kompis har samma kylare och likadana minnen fast höga

Skickades från m.sweclockers.com

Av ToyBoB
Skrivet av Broken-arrow:

Dock vinner du inget på att ha höga minnen.

Kyls dom inte bättre?

Skickades från m.sweclockers.com

Av ToyBoB
Skrivet av Guybrush82:

Jo de funkar kanske, dock så rekommenderar väl manualen att man använder memory slot A och B om man kör två stickor. Jag vet inte om detta spelar någon roll, men varför inte ta LP-minnen då de kostar lika mycket? Så kan du köpa ett par exakt likadana om du vill uppgradera i framtiden. Bara ett litet förslag.

Dom har redan skickat de nu, spelar de stor roll tror du? De bör passa under kylaren?

Skickades från m.sweclockers.com