Inlägg

Inlägg som Yarrick har skrivit i forumet
Av Yarrick

har köpt en ny hemmaserver, med fokus på att ha färre burkar och låg strömförbrukning

MSI IM-945GC mini-itx kort med dualcore+hyperthreaded Atom330 , dubbla Gbit lan, mini pcie, pci-slot
Emko EM-153 mini-itx chassi med fläktlöst nätagg
2GB DDRII RAM
1.5TB WD Green SATA disk
Atheros 54mbit wlan-kort PCI
samt en 80mm fläkt för kylning

Atom-processorn känns inte direkt slö, en kompilering av Linuxkärnan tar ca 10min. Burken kör som router, wlan-accesspunkt, torrent, backup etc.

Av Yarrick

Jag har för mig att Opera har ett kiosk-mode som nog kan passa.

Av Yarrick

I linux brukar jag köra med

sleep 8h; mplayer bla/*mp3

Av Yarrick

En modern IA32-processor är bakåtkompatibel med 80286an, och kan därför köra kod som är byggd för ett 16-bitarssystem. Detta innebär att en del cpu-finesser och register inte kan användas.

Av Yarrick

chmod kör inte rekursivt, du får lägga till ett -R. chmod borde kunna bytas ut mot chown om du pillat runt som root och det därför inte går.

Av Yarrick

Eclipse CDT är inte så dumt heller..

Av Yarrick
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Varför så ironisk? Finns det något egenvärde i att köra nyaste koden? Om kod från förra decenniet visat sig fungera beror det just på att den har haft lång prövotid. Under detta förra decennium körde man kanske kod som idag är två decennier gammal.

Vidare finns ingen konflikt mellan att bland ny och gammal mjukvara. Verksamhetskritisk mjukvara kan vara både 2, 5 och 15 år gammal medan annat kan vara nytt. Precis som gäller t.ex. matematiska rön och krypteringsalgoritmer är ålder ett tecken på kvalité och det absolut nyaste ett tecken på osäkerhet. Ingen vill använda en kryptoalgoritm som inte är synad, prövad och granskad. Detta gäller även hårdvara i viss utsträckning. Människans utposter i rymden, sonder och satelliter kör inte sällan beprövad mjuk- och hårdvara som i en PC skulle framstå som komiskt omodern.

Solaris är inte ett OS för var man, det är ett OS för tunga och kritiska applikationer inom vetenskap och militärväsen och verksamhet där hög nertid inte kan accepteras och följden av en bugg kan vara katastrofal.

Det är inte att säga att det är "besvärligt" med att ny mjukvara utvecklas. Den mjukvara som utvecklas idag kommer hamna i verksamhetskritiska system om några år, få eller många år, beroende på.

Du har rätt, ironi var olämpligt. Jag hade bara tröttnat på saddams kritik mot Linux, som ofta är gissningar eller saker tagna helt ur luften.

Av Yarrick
Citat:

Ursprungligen inskrivet av saddam
Nja, men man kan vara säker på att APIer och ABIerna är densamma. De är frysta sedan mycket länge och bidrar till stabiliteten i uppgraderingar. I Linux händer det att man uppgraderar en liten sak som bryter något som bryter annat, till slut har du tvingats uppgradera allting. Linux drivare kan upphöra funka i nya Linux versioner. etc. Om Linux och KDE fryste sina APIer och ABIer skulle man inte ha detta problem (som för övrigt Windows delar). Urgamla Solaris drivare kan funka utan problem i moderna Solaris versioner.

Att ha fasta interna APIer behövs inte om man bara har öppen kod som går mot APIet, och som underhålls ihop. Majoriteten av drivrutinerna i Linux finns i kärnan och de fungerar utan problem trots den högsta skådade utvecklingstakten hittills. De som håller sin i snitt sämre kod får ju iofs problem att hänga med, men det ska ju inte hindra förändringstakten.

När det gäller KDE antar jag att det är QT som är det API nån skulle bry sig om, och eftersom det exponeras hålls det stabilt i majorversioner. Linux interface mot applikationer ändras nog inte oftare än det i Solaris och hålls bakåtkompatibelt.

ABIet har inte särskilt mycket med Linux eller KDE att göra, det är kompilatorn/libc som orsakar ändringar där, vilket inte sker ofta.

Sorry ni andra för OT, men jag måste bemöta denna FUD.

Av Yarrick
Citat:

Ursprungligen inskrivet av saddam
Ett problem med KDE är att det ändras hej vilt hela tiden, har jag hört. APIerna (eller är det ABIerna) ändras från release till release. Detta gör det svårt att supporta, därför att i nästa version kanske allting ändrats och buggar introducerats. Precis som i Linux kernel, som också ändras hej vilt hela tiden. Detta är skälet till att Solaris inte levereras med KDE (men man kan tanka ned KDE) därför att SUN inte kan garantera stabilitet med KDE. Solaris levereras med Gnome, som är stabil plattform och man kan supporta det.

Men förutom det, så verkar KDE snyggt. Men jag kör GNOME.

Jo, det är alltid besvärligt med mjukvara som faktiskt utvecklas. Med solaris kan du vara säker på att du kör samma kod som förra decenniet.

Av Yarrick

Jag hade visst kameran på spotmätning och ISO400 i söndags.. Blev ganska bra ändå tycker jag.

http://kryo.se/pics/dsc_9891-1.jpg

http://kryo.se/pics/dsc_9923-1.jpg

http://kryo.se/pics/dsc_9928-1.jpg

http://kryo.se/pics/dsc_9933-1.jpg

ps: och mitt 35mm f/1.8 anlände idag, blir nog lite mer bilder där snart.
ps2: det är vår!

Av Yarrick

för PPP-sessioner finns en liknande Challenge-Response-autentisering: CHAP.
http://www.faqs.org/rfcs/rfc1994.html

Av Yarrick
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Benkaboy
Vaknar disken så fort någon vill skriva / läsa till den? Om den gör så måste detta skrivas in igen? Om kommandot inte är sparat så att säga, finns det något sätt att göra det permanent som den sköter av sig självt? I sådana fall hur?

tack!

Om diskarna behövs startar de igen, och somnar på nytt efter en timme. Du behöver bara köra hdparm en gång per disk och omstart.

Av Yarrick

Att ha lite knasiga namn är ju en av de viktiga Unix-traditionerna..

Redan 'Unix' själv är ju en ordlek på det tidigare systemet MULTICS som det ersatte. Och på den vägen är det.. De namnen du listar här är ju inga mästerverk iofs.

edit: Att ersättaren till more heter less gör ju en helt varm inombords

Av Yarrick
Citat:

Ursprungligen inskrivet av saddam
[B] Solaris är känd för att skala bra på många CPUer. Här i VB, kan solaris bara använda en kärna. Precis som Linux. Men Linux skalar ju inte lika bra som Solaris.

Har du resultat som inte kommer från Sun som stödjer det?
Det gick inte vidare bra här: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_shangh... när man är uppe i 8 kärnor.

Här gick det inte heller vidare bra:
http://new.isc.org/proj/dnsperf/OStest.html

Zfs och sånt är trevligt helt klart, men du kan tona ner FUDen lite.

Av Yarrick

Det jag saknar på windows är:
- Minnes- och IO-hantering som är genomtänkt
- Fönsterhanterare inte anpassad efter minsta möjliga intelligens
- Möjlighet att faktiskt laga systemet, inte bara installera om
- Möjlighet att ändra allt, tex bootloader, initrd, autentiseringsmetoder osv
- Drivrutiner som underhålls och fungerar även i nästa version oavsett marknadskrafter
- Att kunna ändra avancerade inställningar utan att leta hexadecimala UUID i 'registret'

Av Yarrick

Ofta brukar ju programmering snarare än ett specifikt språk läras ut på högskolor..

Av Yarrick

Gentoo på stationära och jobblaptopen. Kubuntu 8.04 (ingen kde4 här inte) på allmänna datorn hemma. På jobbet kör vi mest SLES, ingen höjdare direkt.

Av Yarrick

Du kanske har en debug-session av exefilen öppen i eclipse? Det kan vara lätt att missa om den verkligen terminerats eller inte.

Av Yarrick

På jobbet kör jag Eclipse, med både JDT och CDT, ofta senaste milestonen. Vim till annan kod och editering.

Hemma blir det bara vim.

Av Yarrick

26 år, har kodat hälften av dem, men på allvar sen 2001.

Läste civing datavetenskap 2001-2005, som många andra nästan färdig. Fast anställd som utvecklare från jan 2006. Bygger mest infrastrukturgrejer (radiusserver, smsc-kommunikation, övriga nätverksservrar för egna protokoll) i Java som såklart ska vara redundanta och alltid funka.
Senaste året har det dock blivit mer embedded C på ARM.

Nyttjar mest C och Java, har även blivit en del PHP, Haskell, Javascript och annat. Nästa steg i planen är att kolla in Lisp.