Inlägg

Inlägg som Buffi har skrivit i forumet
Av Buffi

Jag tycker att just metoden not i jquery känns felnämnd :/
Hade föredragit exclude, då det är mer vad man gör egentligen.

Av Buffi

Det går ju att stänga av kommentarer på inlägg i wordpress.

Av Buffi

Jag tycker att texten syns alldelles för dåligt mot bakgrunden, och att färgvalet nog kan optimeras en del, men annars såg det fint ut.

Av Buffi

Dreamweaver är inte gratis direkt...

Av Buffi

Låter väl snarare som att det är padding han beskriver?
padding-left: 1px gör att alla objekt i diven som har det ligger 1px ifrån vänsterkanten (plus deras margin ofc)

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sunkBurk
Jag tycker du skall ta bort arvodet helt. Om några gör en affär och inte betalar dig för det så kan man inte riktigt bevisa att du skall få pengar.

Öh... va?
Utan arvorde så blir det inte mycket business liksom.

Idéen funkar ju för rent a coder och kan absolut funka i Sverige om det görs bra. Är dock en hel del jobb att få till en _bra_ sida för det här.

Jag har dock f-skatt och letar alltid frilansjobb så jag skulle väl spana på den om den växte iaf

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tootoo
alltså... Det är som ni säger, det finns blandade fulhack... MEN

Varför kan du inte göra uppladdningen i samband med att all formulärdata skickas? Så gör jag överallt där jag har filuppladdning i samband med formulär.

Man fyller i formuläret - bläddrar fram sin fil (ordningen på dessa två spelar ju ingen som helst roll) sedan submitar man och all formulärdata + filen överförs.

Är ju sweet om det rör sig om halvstora filer att ha fil-fältet först, och sedan låta filen laddas upp medans man fyller i resten. Väldig 2.0...

Det där du länkade till är precis ett sånt iframe-hack som man måste använda ja
Finns en mängd olika, men alla bygger more or less på samma teknik.

Av Buffi

Det finns tyvärr inget jätteenkelt sätt att hantera detta, utan det är fulhack med iframes med dislay:none; som gäller då ajax-requests ej kan hantera POST-data om jag fattat det rätt.

Iofs så kan det väl kanske finnas någon framework som sköter det åt dig, om det är det du menar.

Har själv fulhackat ihop något sånt här i nån ajax-kurs jag läste och det är... inte vackert

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av vb
En (imho ganska stor) nackdel med bitfält i en int i database är att det blir jobbigare om man är inne direkt i databasen o meckar. Klarar databasen dessutom booleans finns väl ännu mindre anledning.

booleans är väl iofs typ aldrig implementerade som 1 bit.

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ka1inka
Vad är rails!?

http://www.rubyonrails.org/

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lonsas
Det är faktiskt många som klickar på adsense. är/var med på en nyhets sida med adsens och men uträkningar drog vi in över 4000kr eller mer (huh? kommer inte ihåg rikitgt kan varit 8000 )på adsense.
Så länge du har användare och uppdaterat matrial på sidan så är det nog inte så jätte stort problem?
Ska du ha pengarna till driftskostnad? har du vettigt webhotell + domän ex loopia så går det ju max på en 400-500kr/år eller nått

Heh... 400-500kr kommer man ingenstans på om man har mycket trafik.
picis nuvarande colocation kostnader är på ca 750kr / månad nu t.ex. som går ur min egen ficka tills jag fixar annonsörer

Sen tillkommer ju kostnaderna för server då (ca 12k i det här fallet + frakt o.s.v.)

Och jag driver inte ens någon gigantisk sida. Det kostar en del om man vill ha något hyffsat proffsigt.

edit:
Annonsera på pici btw.
http://pici.se/annonsera/
I need teh money

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0REc
Finns faktiskt många användningsområden för bitfields i webbutveckling. Inte minst boolean-inställningsfält i databaser.

Läs mer här: http://web.archive.org/web/20060622052015/www.teambarry.com/?...

Så om du har 100 000 medlemmar i forumet så sparar du alltså inte riktigt 700kb på att ersätta 8 stycken TINYINT(1) med en som du använder bitfields på.
Det här är försumbart lite, och ett sql-anrop som fetchar åtta TINYINT ifrån en rad istället för en är inte märkbart (ens mätbart?) långsammare.

Då föredrar jag högre läsbarhet any day of the week.

Av Buffi

En databas känns nästan overkill för det här.
En simpel text-fil och nåt server-side språk skulle jag köra på.

Av Buffi

Låt variabeln vara en array som du fyller med felmeddelanden helt enkelt. Mycket mer lättläst

edit: meh

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Macke85
Oh tack : )
Det funkar helt perfekt. Om det är någon som undrar vad det är jag pysslar med och hur det löstes så är det registreringsida eller vad man vill kalla det som jag gjorde. Och istället för att ha en massa olika variabler för att kolla om det är användarnamn osv som är felskrivet så tyckte jag det här blev lättare.
iaf.
I sidan som verifierar så har jag en variabel $error som jag ändrade med hjälp av:

$error = $error ^ 4;

ifall jag skulle sätta bit 3.
och kolla det gjorde jag precis som You skrev.

ifall det är någon mer som är nybörjare här än jag och undrar that is ^^

Så... istället för att ha ett vettigt error-msg så sätter du en bit i en variabel istället?... i php???

Hade det varit embedded C så hade jag väl fattat det liksom men det finns verkligen ingen som hellst anledning att göra såhär i webutveckling.
Sån här kod är ett helvete att underhålla, och om någon annan skulle kika i koden så skulle du behöva ha en massa onödig dokumentation för att man ens skulle ha någon aning om vad du pysslar med.

Det är alltid bättre att skriva läsbar kod, istället för att gå omvägar, om det inte finns speciella skäl att optimera. Premature optimization är både vanligt och nästintill alltid dumt.

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av totoo
Buffi är verkligen php långsammare än python? Jag har inte sådär vansinnigt bra koll, men när man börjar cacha / trolla med minnet och förkompilera saker och ting så ska väl php vara det snabbaste alternativet så vitt jag vet. Sist jag kollade upp det så förstod jag det som att php var överlägset snabbast. Men jag har inte gjort några jämförelser... Men prestanda är alltid intressant att diskutera iaf.

cachning kan du göra precis lika bra med python som php (fast det är mycket enklare i python-frameworks)

Här har du dokumentationen för caching i django t.ex.
http://www.djangoproject.com/documentation/cache/

När det gäller kompilering så kommer python att springa varv runt php där man kan kompilera.
http://psyco.sourceforge.net/ för lite info om kompilatorn som oftast används (fast man brukar inte behöva använda sånt här för websidor).

Rent allmänt så är python ett ganska långsamt språk, medans php är ett ännu långsammare språk.
Ett par benchmarks
http://shootout.alioth.debian.org/gp4/benchmark.php?test=all&...
En mängd olika program körs, och php är snabbare för ett fåtal, medans python är snabbare i dom allra flesta

Det är svårt att hitta bra benchmarks mellan språk, men jag har nog aldrig sett någon hyffsat ny sådan som påstått att php skulle vara snabbare än python... för det är det inte.

När det rör frameworks så är django, turbogears och ruby on rails helt överlägset dom bästa frameworksen ifrån php hastighetsmässigt, och då främst symfony som ska prestera pinsamt dåligt.

Nu är det här ju dock ganska ointressant då php är nog snabbt för att kunna hantera stora webapplikationer, och det är ju bara att skala upp med fler servrar ifall man mot förmodan skulle behöva hantera enorma mängder hits. Det är snarare databaskopplingarna som brukar vara flaskhalsarna.
Men python är snabbare än php

Lockelsen med python framför php är ju dock inte snabbheten utan faktumet att språket är betydligt mer väldesignat, skapat med OO i åtanke från början, inte har det mest nedskräpade standardbiblioteket ever seen, har bra stöd för iteratorer, har vettig stränghantering (inga magic quotes), native unicode support, har riktigt bra web-frameworks o.s.v...

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av totoo
alltså buffi - har du fått stryk av någon som kodar php eller nåt? Du verkar ju helt militant. Php är ett rejält bra språk som förvisso behöver städas lite - men om man har lite känsla för ordning så kan man leva med det tills det rensas upp. Att namnrymder saknas är inget jag lider av överhuvudtaget, det är en vanesak. Men men... fanboy deluxe.

Det viktigaste för oss är att buffi är glad, därför borde utvecklingen av och med php omedelbart avslutas.

ELLER så gör man som jag och säkert majoriteten av alla vettiga webbutvecklare och använder php för att det är bäst.
Skämt åsido, men Buffis åsikter i detta fall ska absolut tas med en skopa salt...

Anledning att så många kodar med php är för att det är så pass välspritt nu att det more or less är standard. Alla hosts stödjer det och det är lätt att deploya.

Det är (mycket) långsammare än python, det är väldigt lätt att skriva osäker kod i php (vilket det såklart är i t.ex. python också, om man inte använder en bra framework) och det finns typ inga riktigt bra MVC-frameworks i php (symfony är t.ex. halvkasst och typ 20-30 gånger långsammare än t.ex. django).
Jag kan på rak arm inte se några saker som skulle göra php "bäst". Det fördelar som finns är främst att det är lätt att komma igång med, det har bra dokumentation och det är lätt att deploya.

Jag har själv aldrig lyckats koda php med bra separation mellan content och server-side-scripten, men det är såklart att det går (hellst med t.ex. symfony eller något liknande som sköter separationen åt en då). Typ all php-kod jag sett och själv skrivit har varit vidrig spaghettikod, och more or less dom flesta STORA php-applikatinerna som släpps är ju fyllda till bredden med säkerhetshål (kolla på wordpress/phpbb t.ex... man har ju tappat räkningen för alla gånger dom blivit patchade pga missar som helt hade kunnat undvikas om man haft bättre separation mellan input och databasen).

Nu är jag inte någon proffesionell webdesigner, men jag anser mig själv vara en duktig programmerare och driver ju själv en sida som iaf inte är jätteliten (40k+ unika besökare / månad). pici var först skriven i php, och jag kan språket ganska ok och vet faktiskt hur man har hyffsad separation, undviker injections och rent allmänt programmerar. Anledningen att jag bytte till django var för att jag insåg att det tog helt absurt länge att lägga till nya funktioner i php-versionen och det var ett helvete att maintaina den.

Efter att ha bytt till django som jag hade noll och ingen tidigare erfarenhet så kunde jag pumpa in hur mycket funktionalitet som hellst utan att stöta på några som hellst problem, då allting helt plötsligt blev skitbra separerat och modulärt.
Jag har nu en imho rätt grym model-template-struktur som gör det skitenkelt för mig att lägga till ny funktionalitet, eller helt enkelt förbättra tidigare grejer.

Och det här är alltså inte för att jag på något sätt blivit bättre på att programmera, utan enbart för att jag bytte verktyg ifrån php till django (ska tilläggas att jag lekt med php i 6+ år och python i ca 1-2 år för övrigt).

Jag trodde verkligen inte att skillnaden kunde vara så stor men det är den. Testa något framework (ruby on rails / django / turbogears / pylons / whatever) och du kommer fatta att php inte är så jävla soft alls egentligen...

edit: Sen fanboy och fanboy. Ja, helt klart så är jag django-fanboy. Jag tycker det är fullständigt lysande MEN jag brukar fortfarande tipsa folk att själv kika på vilket framework dom tycker passar dom själva bäst. Jag har inget dolt agenda mot t.ex. ruby on rails då det verkar skitbra också (fast jag använder det ej själv då jag är sämre på ruby än python), utan det är just php som jag av erfarenhet vet är riktigt dåligt.

edit2: Det finns dock en hel del skitbra applikationer skrivna i php som jag använder. phpmyadmin och wordpress är båda lysande och lättanvända, men jag skulle aldrig vilja sätta mig in i koden bakom dom.

Av Buffi

Ett tips kan ju vara att läsa en guide till mysql och phpmyadmin innan du försöker använda det

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av You

Alltså, du har ju inte namespace men funktionerna är ju namngivna på ett intelligent sätt, som eliminerar det behovet. Jag menar, har du en grupp med funktioner som börjar med mysql_, så vet du att alla handlar om mysql, typ som ett namespace. Eller?

Mm... för det är ju praktiskt med alla såna beskrivningar i funktionsnamnen...
http://se2.php.net/manual/en/function.xml-set-unparsed-entity...
t.ex. är ju skitsmidigt?

Det här är en av många texter om phps många brister
http://maurus.net/work/php-sucks/

Av Buffi
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xyntica
Yahoo! Video hade bra genomgång om hur utvecklare skulle kunna förbättra laddningstider. Hittade den inte nu dock men den handlade mycket om cache och gzip-komprimering.
http://betterexplained.com/articles/speed-up-your-javascript-... [/B]

gzip-komprimering borde väl öka laddningstiderna (men minska överföringen)?