Inlägg

Inlägg som -=Mr_B=- har skrivit i forumet
Av -=Mr_B=-
Skrivet av DavidtheDoom:

Phenom II, FX Bulldozer eller Piledriver. Fullt normalt att termistorkretsen har linjäriserat för annat interval och visar 6 °C vid idle. Grundläggande mätteknik.

Verkar relevant:

Skrivet av anon295010:

Intel Core i7 (7th Gen) 7700HQ / 2.8 GHz

Av -=Mr_B=-
Skrivet av hakd:

Maxar ut med 3MB/s (på en 50MB/s lina) med Transmission.

Med deras download station borde du få 20+MB/s, transmission borde om något vara snabbare, inte långsammare. Men den har piss-lite RAM, vilket gör att du behöver få snabba seeds, inte mängder av långsamma, för att det ska bli någonting av det.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Haptic:

mja, jag skulle vilja påstå att det är för högt om processorn inte är under load.. om den går på 100% och ligger på 90 är det ok. men säg att den går på 50% så är det rätt illa, och den kommer throttla om den går högre.

Nu har jag inte en CPU som ska gå i 90c, så jämförelsen är inte helt relevant, men... Jag har ingen nämnvärd temperaturskillnad mellan full load, och idle. Min kylning har en måltemperatur den ska hålla, och växlar varvtal baserat på om temperaturen är stigande, eller sjunkande. Som regel betyder det att när CPU'n jobbar för fult får jag lite lägre temperatur än när den idlar, men vi pratar om 0.5-1c, enligt den externa tempgivaren, och 0 enligt den integrerade.

Sen känns det däremot som om 5c under TJmax är för högt för att jag ska sova bra på nätterna, så jag hade definitivt gjort något åt det.

Skrivet av DavidtheDoom:

6 °C i idle är inte något intressant. Idle är inte intressant.

6c är väldigt intressant. Oavsett när det inträffat. Har han inte datorn i frysboxen, känns det som en kraftigt orealistiskt siffra.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Kommenterande:

Om Postnord inte följer avtalet, ska man kunna få tillbaka pengar genom banken.

Jag har aldrig haft någon tur med att via banken föra tillbaka pengar. Det blir ett civilrättsligt mål om avtalsbrott, och sedan få den andra parten betala tillbaka. Men kreditkortsfirmorna har sina egna regler där de tar smällen, och sen tar upp det med mottagaren av pengarna. Om de inte betalar tillbaka dem till kreditkortsfirman, så har de sina heltidsanställda advokater till att ta tag i saken, så maktförhållandet är... jämnare, än när det är du mot PostNord, eller du mot din bank...

**OT bort//Mod**

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Kommenterande:

Har du betalat med kort istället för swish, är det nog kört.

Har man betalat med kreditkort, och inte med innestående tillgodohavande, täcks man av kreditorns olika garantier med, så det borde gå att kräva hem mellanskillnaden där med. Men jag tror att det blir svårt att kräva delar av beloppet, hela summan, allt eller inget, liksom.
Om inget annat torde det göra att PostNord kontaktar en.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Flowjah:

Storbritannien är väl inte med i EU längre, de gick väl ur? Brexit?

Milde tid... Nej, inte än. De jobbar på det. Den 29'de mars nästa år förväntas allt vara klart, men jag tvivlar på att det blir några större förändringar.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Emil Hansson:

#3 Massdrop Vast - Billigast av alla (Tror jag) ~6200kr inkl frakt, Vet inte om det tillkommer moms/tull osv.

Definitivt moms, troligen även nästan 4% Tull. Det som läggs på blir så mycket att det dessutom inte räcker med schablonavgiften som transportören tar för att administrera Tull & moms, utan de går över till sin % siffra, i de fall de har en sådan, och inte bara den fasta avgiften. Räkna med strax över 8Kkr för att få hem den.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av SWIN:

Det är nog inte dom två och femtio i moms för ett mobilskal för en tia dom är ute efter, det är den där avgiften på sjuttiofem kronor för ingenting som är den stora lockelsen.

Fast i det läget hade PostNord inte sänkt avgiften från 125:- till 75:- för lägre värden än 1500:-, och man hade definitivt inte valt att låtsas som om det inte var deras ansvar från början, utan stenhårt krävt in de pengarna för alla försändelser sedan drygt 25 år tillbaka... Jag är inte riktigt införstådd med hur du resonerar, men hur det än är, verkar din slutledning... fel.

Skrivet av SWIN:

Vår regering är pank, har haft noll koll på ekonomin, pantsatt allt, skuldsatt dina barn och barnbarn, nu lyser desperationen igenom mer och mer.

Låter spännande. Pengarna vi pratar om här dock, de 75:-, går inte till staten, så jag vet inte riktigt vad du menar här i heller.

Skrivet av Kommenterande:

Postnord utför inte alls tjänsten som de ska. Läser du kommentarerna på Postnords Facebooksida, ser du att Postnord även tar ut moms för en massa försändelser från EU-länder och sådant.

Uh.. PostNord utför tjänsten, som de ska. Vad de däremot också gör är påför moms, och avgift, på en del inom EU försändelser, helt felaktigt. Vilket självklart ska reklameras.

Fick för övrigt en försändelse från FedEX i veckan. Som definitivt skulle momsats, och de skulle antagligen ha krävt en avgift för det. 2,5% av momsen, eller minst 120:-, tror jag. I nuläget har jag inte lyckats få fram informationen på om de tänker skicka en faktura på 42:- plus sin avgift, eller om de "missat" mitt paket. Och eftersom det är så så har jag naturligtvis inte hört av mig till Tullverket angående att betala momsen på försändelsen i heller. De har dock fortfarande inte lyckats producera några bra svar på var de vill ha momsen från de nu nästan 40 olika försändelserna jag fått via PostNord sedan årsskiftet, inte betalat moms på, och försöker få betala moms på. Totalt en summa på nästan det dubbla mot försändelsen via FedEX. Så drygt 2kr i moms / försändelse. Tullverket är helt enkelt inte intresserade av småpengar från privatpersoner, och har inga rutiner för att hantera det, vad det verkar som.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av zarkov:

Man behöver inte ha igång controllern för att köra handover mellan Unifi AP. Det var så för några år sedan men det är borta nu, det sköts i hårdvaran istället.

Det är ju nice. I så fall behöver man bara kontrollern för uppgradering av firmware, möjligen kontrollerade avstängningar / omstarter, och konfigurations-backup.

Av -=Mr_B=-

Hur hamnade vi på deras USG? Kontrollern är deras mjukvara, ett måste om man ska ha ett fungerande mesh där man automatisk växlas över till den AP med starkast signal utan service avbrott, om jag inte minns fel. Kan man leva med att själv koppla bort och ansluta på nytt, är ju inte det ett problem, annars får man ju ha deras mjukvara igång på någon enhet. De erbjuder sin "CloudKey" och sin XG server. Kan man inte leva med att ha deras kontroller på en dator som alltid är igång, och absolut vill ha fungerande överlämning till den AP med bäst signal, så är "CloudKey" mest rätt för hemma bruk.
Deras USG har jag aldrig använt, så den har jag helt enkelt ingen åsikt om...

Av -=Mr_B=-

Tredjeparts mjukvara går inte på garantin, inte heller fel som orsakats av tredjeparts mjukvara. Men rimligtvis går enhetens default mjukvara på garantin.
Speciellt om det krävs en återställning för att lösa problem med laddning, eftersom maskinen rimligtvis vägrar påbörja en återställning, men bara 12% laddning.

Ta kontakt med Lenovo och se vad de har för åsikt i frågan?

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Kommenterande:

Riksbanksräntan är ju negativ så i praktiken får du pengar av banken.

Det är ju ganska obetydligt från bankens sida. Det är i det närmaste 0 ränta per default på folks lönekonton osv, och med minusränta på riksbanken, ska din bank fortfarande ha 5-7% för att du vill låna pengar av dem, så jag vet inte riktigt om jag håller med om att vi "får" pengar av banken...

Skrivet av Petterk:

Går fortfarande att öppna gratis bankkonton (med internetbank) eller gratis VISA/Mastercard-kort, och räkningar kan du betala med båda.

Var då? Hos SEB är jag blåst på båda, så det är ju intressant att höra att det finns alternativ.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Petterk:

Sen är det trotts allt dyrare att göra en girobetalning på blankett över post (kostar ett antal hundra om året extra och finns fortfarande) än att göra allt över internetbanken.

Spännande. Det är åratal sedan Handelsbanken informerade mig om att deras tjänst upphört, och att man var hänvisad till deras bankkontor, eller Internetbank. Sedan dess har jag bytt bank, men faktiskt inte undersökt om SEB har en sådan tjänst.

Skrivet av Kommenterande:

På den tiden då det var "gratis", hade vi inflation. Då kunde bankerna knycka pengar genom att betala ut för låg ränta. Nu har vi slopat inflationen och då går det inte längre att knycka pengar på det viset, så bankerna löser det istället genom att ta ut avgifter. Resultatet blir dock detsamma: bankerna knycker pengar.

Pfff. Bankerna knycker ju fortfarande dina pengar via räntan, och, lustigt nog kostade Internetbanken redan från början, även om det var gratis att skicka in lapparna.

Skrivet av Kommenterande:

Sedan kan du fortfarande betala räkningar genom att skicka in kuvert. Det är nog det bästa sättet om du av någon anledning inte har en dator. Säkert populärt bland 90-åringarna.

Inte är jag 90, men det hade definitivt sina fördelar att posta in lapparna. Men i dag hade det antagligen inte varit ett alternativ det i heller, eftersom de som skickar räkningarna ska ha 17-50 spänn för att skicka en pappersfaktura... Blir man inte bara blåst av banken, så blir man blåst av både banken, och tjänste / varu-leverantören. För blåst, det blir man, mest hela tiden.

Av -=Mr_B=-

Frågan man egentligen borde ställa, i anslutning till Ubiquiti, är, hur många användare/AP's ska mitt nätverk ha. Behöver jag en nätverkskontrollant, och bör därför köpa deras kontroller, eller ska jag köra mjukvaran på min dator så jag kan logga in och uppdatera enheten någon gång ibland?
Köra deras switch, och router, känns som väldigt mycket överkurs, för ett hemma nätverk.
Behåll ASUS routern, och den inbyggda switchen.

Av -=Mr_B=-

IPMI och en KVM switch fyller ju olika funktion.

Skrivet av Darkfall:

Av vad jag kan läsa mig till finns lite olika standarder, usb/ps/2, vga/dvi/hdmi,CAT5, IP baserad mm. Jag känner mig ärligt helt vilsen i vilken av alla i denna uppsjö som skulle vara ett bra och relativt "billigt" alternativ. Jag behöver så vitt jag vet inte IP baserad för remote session (men rätta mig gärna om jag har fel), jag skulle gott klara mig på primitiv VGA in/ut, och helst med USB ingång för mus/tangentbord, 16+ portar och monterbart på 19" rack, konsol är i prisklass inte aktuellt utan skulle vara tvungen att koppla till annan skärm/laptop/dator eller något (inte helt säker på vilka alternativ jag har här, återigen feedback välkommet).

Jag har kört med lite blandade erfarenheter. Ett absolut mini krav jag har i dag, är hotkey funktion, för att växla mellan systemen, och USB hubb, som gåt att peka separat till de olika systemen. En klar bonus är om switchen har OSD funktion, när man ska jobba med som du önskar, minst 16 portar.
Ett problem där är att en del switchar kräver väldigt specifika förutsättningar för mus / tangentbord. I dag är de flesta inte så känsliga att de kräver mus på en usb, och tangentbord på den andra, men det är inte alls säkert att det emulerade tangentbordet, och musen, har "rätt" funktioner, så att ett system som startas utan att vara aktivt på switchen, kan vara lite segt innan det fattar var mus och tangentbord egentligen är, när man växlar till det.
Inte för att det är ett perfekt alternativ, men Aten CS1316, kostar runt 2700 och jag har haft tur med deras switchar förr. Den har , tror jag, inte USB hub.
Jag hade antagligen satsat på DVI, eller rent av displayport i dag, eftersom det ger HDMI, DVI, och möjligen även VGA via passiv adapter, för bild, men det blir genast dyrare, och mycket server hårdvara kommer fortfarande bara med VGA, vilket gör det till en extra kostnad man kanske vill undvika.

Skrivet av aragon:

anledningen är att jag personligen har bara sett kvm switchar med stöd för mus och tangentbord för max 2, (ska du bara ha bild från dom finns det som klarar väldigt många)

Uh... Alla KVM switchar, kör tangentbord och mus till alla anslutna system. Jag har en snart 20 år gammal ATEN (från tidigt 2000) enhet för 4 system, med USB för mus & TGT, 2 extra USB på styrbar hub, samt 4 ljudkanaler. (eller, som de annonserade den funktionen, stereo ljud, och microfon.)
Äldre enheter än så, som jag haft, hade ett stort vred att välja system med, klart sämre lösning, men fanns för betydligt mer än 2 burkar då med.

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Petterk:

Hade vi dessutom kunnat göra en del av ombudets jobb så hade det varit trevligt om tullagerkostnaden kunde gå ner något.

Titta på bankerna. Du gör hela deras jobb med dina räkningar, men till skillnad från de gamla lapparna man postade in, som var gratis, så får man nu äran att betala för att göra jobbet åt dem.
Inte en chans att PostNord sänker priset med motiveringen att kunderna gör en del av arbetet.
Möjligen sänker man för att man tror att fler faktiskt är villiga att betala, och totalsumman blir högre än med dagens 75:-, men jag ställer mig tvivlande till att vi ser någon sänkning inom det närmaste...

Av -=Mr_B=-
Skrivet av Soir:

Som tur är så har jag absolut ingen i mitt liv som resonerar så!

Jag har råkat ut för bok, tidnings och varuprenumerationer i mitt namn, som jag definitivt inte beställt själv, och vet att det inte är helt ovanligt bland just tidningsprenumerationer. De har system för att hantera det hela, så problematiken där blir inte så stor... Men för paket där kostnaden rusar iväg fort, till en så liten insats, kan jag se många svartsjuka, & avundsjuka som ska hämnas någon förorätt skicka en mindre lastbil full med 10 cent grejer, med 75:- i avgift vardera när de hamnat i brevlådan.

Skrivet av Soir:

Ser inte varför systemet ska behöva anpassas till något sådant. Får du hem ett paket du inte beställt så nekar du antingen mottagandet av paketet, eller kontaktar DHL om du redan fått det utdelat.

Den funkar ju aldrig. Hur många som helst kommer ju öppna försändelsen, plocka ut grejen, försegla den, och höra av sig till PostNord, för att hävda att man aldrig beställt varan, och att de får stryka avgiften, och komma och hämta skiten. DHL har ju åtminstone för vana att skicka någon till din dörr, som förväntar sig att du ska bekräfta mottagandet, så du har en chans att göra något där och då, men att ändra på det efter att varan levererats, blir nog svårare.

Skrivet av Petterk:

DHL skickar bara fakturan om du kvitterat ut din försändelse, du kan neka den vid hemleverans eller inte hämta den hos ombudet då. De kan inte tvinga dig att ta emot grejerna. Ibland ringer de upp innan så du vet att du kommer få momsa och betala deras speditionsavgift. Hade PostNord kört den varianten hade allt blivit liggande hos ombuden i två veckor.

Ja, situationen blir då annorlunda mot om du fått grejerna i brevlådan. Jag ser inte riktigt hur det kan fungera i praktiken, så jag hoppas att PostNord inte gör en sådan förändring.

Skrivet av Kommenterande:

Detta är inte bara ett hypotetiskt problem utan något som faktiskt förekommer. Läs denna artikel (du kan behöva gå in på sidan två gånger eftersom den beter sig konstigt om du inte redan har en kaka från sidan): kineser skickar konstiga försändleser till amerikaner som inte bett om dem. Om sådana skulle skickas till Sverige, skulle det nog komma avier om att betala moms+avgift till Postnord. Inget man gärna vill göra för något som man inte beställt och som bara är att slänga. Mottagaren måste alltså ha möjligheten att säga ifrån.

Det där är ju en annan sak, men ger i slutändan samma problem för "mottagaren". Där är ju inte avsikten att ruinera mottagaren, eller åtminstone jävlas med dem, utan det är säljaren av någon vara som vill boosta sin rating / omdömen om sin vara, och någon köper därför en massa varor, och skickar till någon halvrandom mottagare. Jag begriper egentligen inte varför man inte bara skippar själva skickande, men jag antar att någonstans i ledet finns det en kontroll på försändelsen, så att något måste skickas, och därav en massa billigt krimskrams. Men visst blir effekten densamma som när någon surapa sitter och ska jävlas med sitt ex, och beställer 500 10 cent prylar till vederbörande, på fyllan en onsdag kväll...

Av -=Mr_B=-
Skrivet av frer8833:

Det står i den här artikeln att Postnord införde hanteringsavgiften som inkluderar fast moms på 15 kr efter krav från staten via tullverket, så det är lite statligt styrt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ddBPbz/postnord-maste-sk...

Ja staten / tullverket krävde att man började efterleva regelverket om moms på privatimport. PostNord, som insåg att ingen vill betala 125:- i avgift på ett paket där posten hanterat momsen, sänkte avgiften till 75:- för grejer med bara lite att betala på.

Skrivet av Kommenterande:

Testa att skicka en container själv och se vad rederiet ska ha.

Det har jag gjort ett par gånger. Det kostar ungefär 20 000:- att få en container från en containerhamn i USA, och till gårdsplanen utanför verkstan här i Helsingborg. Jag misstänker att det inte är många ören dyrare att skeppa den till Kina, från Sverige.

Skrivet av Petterk:

En 40-fot container kostar 25 000 kr att skicka, den rymmer 25 EUR-pallar och varje EUR-pall rymmer 500 brev (verkar rimligt, du kan lasta upp till cirka 2 meter på höjden).

Jag tror ditt antal brev är grovt i underkant. För att det bara ska få plats 500 försändelser, måste det vara halvstora lådor. Halvstora lådor är oftast lite dyrare grejer, så det kan vara värt PostNords hanteringsavgift. Pratar vi i stället småsaker i bubbelplast, och grå plastpåse, skulle jag gissa på att du får in flera tusen på en pall, och 2 meters höjd.
Däremot är jag inte alls säker på att det är så man skickar dem. Säckar, tror jag mer på. Men oavsett, jag tror din siffra är kraftigt i underkant, och man lugnt kan lägga på en nolla. Minst.

Skrivet av Mieriola:

Egentligen så borde PostNord göra som DHL: göra tulldeklareringen, skicka vidare paketet och sen skicka faktura till mottagaren på momsen+speditörsavgiften.

Gör DHL verkligen så? Det låter alldeles för lätt att börja köpa "gåvor", för ett par tusen spänn till exet, en kväll när man sitter på fyllan, och helt plötsligt sitter hon med flera hundra krimskrams försändelser, med hanteringskostnad på var och en. Börjar PostNord köra den varianten, kommer mångas liv bli förstörda, eftersom DHL åtminstone har rätt dyr frakt, vilket minskar mängden paket man lyckas köpa på fyllan, bara för att jävlas...

Av -=Mr_B=-

NexXxoS XT45... Trist du bara har en, jag vill ha två. Och två "monsta" 140mm.
300:- med frakt inräknad?

Av -=Mr_B=-
Skrivet av sweisdapro:

öh, va? Vilka kraftverk kan använda Krypton, Barium, Jod, Cesium eller Strontium?
Fission

Alla som körs på uran? Upparbetningen kräver att man plockar bort så mycket förbrukat uran att man kommer upp i strax över 0,7% aktivt material, för reaktorer som kan köras på naturligt uran, eller maximalt 20% för LWR reaktorer. (Typiskt använder man 12% aktivt material.) De resterande 80%'en kan glatt vara restprodukter från tidigare körning. Ju mer av dem som är Uran-238 desto fler varv kan man köra skiten genom sin återvinning, men den sista rundan kärnbränsle kan glatt vara 20% uran-235, och resten blandade isotoper från tidigare fission. Anledningen till att man plockar ut bränslet ur reaktorn är inte för att det finns för många olika isotoper i det, utan för att man även skapar neutron absorberande material. Raka motsatsen till radioaktivt, och de absorberar neutronerna som behöver kunna studsa runt för att reaktorn ska bli varm.
Dessutom, har isotoperna olika användningsområden, bland annat inom vården. Jod-131 ger man patienter med sköldkörtel cancer, Cecium-137 används som strålningskälla för strålningsterapi, Strontium-90 används som strålningskälla för att behandla ögonsjukdomar...
Jag ser inte riktigt problemet du försöker utmåla här.

Är det ett problem att man runt en del upparbetnings-anläggningar kunnat se förhöjda halter av de här isotoperna? Självklart. De bör hamna i bränslet, eller separeras ut för dedikerat bruk, inte hamna i grundvattnet, Men det är inte ett argument mot att bygga en vettig anläggning för upparbetning, utan för. Se till så att så lite som möjligt hamnar i naturen, genom att handskas med problemet själv, på ett ansvarsfullt sätt. Och, när man har fyllt alla behov av de olika isotoperna, så har de en halveringstid som gör dem helt ofarliga på ett par århundraden / årtusenden, i stället för ett par miljoner år. Det är vinst hur man än ser det, förutom kostnaden för processen, och att miljömupparna inte gillar att man kan återanvända kärnbränsle flera tusen år framåt, eftersom det gör deras argument om att kärnkraft inte är en förnyelsebar resurs lite tunt...