Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding
Skrivet av Zirker:

Någon som vet om det finns drivrutiner för att kalibrera Asus VG27VH1B skärm elr om någon vet hur man ställer in på inställningar

Kalibrering innebär att man mäter upp skärmens fysiska ljus och så långt det går får den stämma mot en färgstandard, till exempel ITU-R BT.709 eller sRGB som är de vanligaste standardformaten för färg. Det är inget man kan göra med en drivrutin och skärmar har normalt inga drivrutiner. En del skärminstallationer "drivrutin" lägger med programvara för att styra menyerna från datorn och kanske en färgprofil till Windows. Men det säger fortfarande ingenting om hur ditt exemplaret återger ljus så effekten är godtycklig.

Ifall du (likt många andra) misstolkar ordet "kalibrering" till något som handlar om att godtyckligt ändra inställningar eller bara förstå vad som är möjligt med skärmens menyer behöver du få tag på en mer kritisk guide som beskriver inställningarna, deras funktioner och hur användbara de faktiskt är.

Av Laxpudding
Skrivet av danielolo:

Hej! Behöver lite råd i frågan!

Kör nvidia så länge jag kan minnas och senast nu en rigg med 2080 super.

Av olika anledningar uppgraderade jag precis till ett 7900 XT och undrar nu om jag "måste" köpa ny skärm för att avnjuta mina spel.

Har en Acer XB270HU som fungerat som en dröm med mitt Nvidia kort pga G-Sync men undrar om jag nu behöver / om det är värt att inhandla en Freesync monitor för gejma framöver? För info satsar jag på att köra i 1440p.

Vad är era tankar?

Du får inte adaptiv sync med AMD-kort på de där gamla G-Sync-modellerna från förra decenniet då de använder G-syncmodulen som enbart fungerar för adaptiv sync med Nvidia-kort. Även Nvidia-specifika saker som ULMB fungerar enbart med Nvidias-kort.

Du kan fortfarande köra skärmen traditionellt v-sync on/off ifall det fortfarande matchar ditt spelande. Men för adaptiv sync eller ULMB behöver du en ny skärm och den skärmen ska då INTE använda en G-syncmodul. Fast det är kanske 1% av nya skärmarna som använder G-Syncmodulen och idag är det främst high end-spelskärmarna, likt de som använder Nvidia Reflex och liknande. Sällan man råkar matcha fel.

Vilken typ av spel spelar du? Kan vara läge att fundera på annan skärm. Om du köper dagens 1440p/144-vaniljskärmar är de sällan bättre än den du har, ofta aningen sämre. Då spenderar du mest ytterligare pengar på att behålla din nuvarande status.

Av Laxpudding
Skrivet av Jazz 1-up:

Dolby Vison är döende. HDR10 ser ofta bättre ut och LG slutar stöda Dolby Vision i mid range i år.

https://youtu.be/ISdR6-k2kZI?si=EmCWvSohrLpyvwr1&t=741

Med TCL vill du definitivt ha Dolby Vision. De klipper hårt vid 1500 nits vid HDR10. Så gäller att hålla sig till material mastrat till nivåer under 1500 nits.

Av Laxpudding

98-tummare = CSOT/TCL:s paneler. Fortfarande rätt olika apparater i funktion, handhavande, olika IP och hur bilden behandlas. Även om det med all rimlighet är TCL som bygger modellen åt Samsung (och Sonys 98:a) är det inte samma resultat när de används.

TCL C955 är tekniskt spec-för-spec mer jämförbar med Samsungs QN95 och QN90-modeller (med VA-panel). Minus QN95:s bättre vinklar och förmodligen inte riktigt lika dämpande reflexfilter. Säljs bara C955 som 85:or och 98:or i norden så jag lär inte kunna testa den inom nära framtid.

Jag skulle väl lite enkelt sammanfatta att bildtekniskt och hur TCL presenterar bilden är de steget under Samsung i konsekvens och då är Samsung kända för sin inkonsekvens. Samsung med FALD pushar en hög kontrast som ofta imponerar men också kan bli för överdriven, typiskt att mörk bilden sotar igen. Ett närmast kroniskt problem med Samsungs FALD:en är förmågan att lite väl mycket dämpa ljuset från exempelvis en stjärnhimmel. TCL kommer istället i sina svaga stunder ge en plattare bild än väntat för något med så högt specad FALD.

Men mycket är sådant man inte tänker på eller ens kan vara medveten om såvida man inte får chansen att jämföra direkt. Därför är TCL tacksamma om man kommer från en äldre och enklare TV och då är TCL:s toppmodeller en uppgradering. Den som redan har någon av Sonys, LG:s, Panasonics, Samsung eller Philips moderna toppmodeller och uppskattar dem för sina respektive styrkor brukar inte bli lika imponerade av TCL:s toppmodeller. Priset och good enough-nivån är nog styrkan här.

Sedan får man med TCL:s räkna med att det är en del taffligheter och närmast Ormet Kruper-nivå på de svenska menyerna. Vilket ju är väldigt personligt hur man kan leva med en sådan sak. Dolby Vision IQ översätts i menyn till "Dolby syn IQ" och brusreduceringsfunktionerna (noise reduction) ska tydligen ”minska buller."

Av Laxpudding
Skrivet av Ridebird:

OK, tack, då är även G3 av intresse. Ja, det är ju långt ifrån bra på C9, även om jag gissar på att min panel är särskilt dålig på detta. Har även fått rätt mycket döda pixlar i kanterna (inget som stör direkt), men jag har också använt TVn som enda datorskärm i snart fyra år.

G3 kommer posterisera mera eftersom LG väljer att fördela den högre ljusstyrkan på ett sätt där du i situationer med lägre önskade nivåer får betydligt mer posterisering. Det är en modell man ska köra i ljusstarka miljöer och man behöver hålla den ljusstark för att inte tappa dynamik. Tar upp det i guiden. Samma gäller i stort även Philips OLED-modeller. Håll dem rätt ljusstarka.

C3 kommer hålla sin förmåga till gradering även vid låga luminansnivåer, så den har fungerat utmärkt vid kalibrering för studiomiljöer 100 nits/gamma 2.4.

Av Laxpudding
Skrivet av Ridebird:

Några erfarenheter av banding och färger på Samsung S90C?

Funderar på att uppgradera. Är ute efter minst lika bra bildkvalitet som min LG C9, men med förhoppningsvis då mycket förbättrad color banding. Det har alltid varit ett stort problem med min C9 som främst stör i spel. Gråskalor är flammiga och så vidare. Någon petig som noterat problem med detta på S90C? Är det markant?

Har läst att Sony A95 etc ska vara bäst för gradients/minskad eller utebliven banding på OLED, men de är sällan på rea och rätt udda i Sverige, verkar det som.

LG har arbetat ordentligt på den biten och du har med C3 betydligt bättre gradienter än tidigare års modeller, särskilt om vi jämför med din generation. Händer att jag återkommer till den generationen för kalibrering/återkalibrering och det är tydligt hur mycket bättre LG blivit på detta.

Av Laxpudding

Moderna skärmar som går via HDMI och DP använder normalt inte drivrutiner utan det var en situation som gällde för kanske 20 år sedan. Idag sker den kopplingen på kretsnivå där skärmar använder metadata via EDID/DDC (i princip en egen serieportsförbindelse utöver själva bildsignalen) för att berätta för datorn vad det är för skärm och vilken signal den föredrar.

Ifall den ena datorn av två datorer aldrig upptäcker skärmen – skärmen listas aldrig i Windows – så beror det på att skärmen inte ger sig till känna för datorn. Den fysiska kontakten är helt enkelt inte där. Vanligaste orsaken är att något är glappt eller att man kopplar på fel sätt, likt att man kör med någon form av adapterkombo som inte alls fungerar.

Ifall skärmen syns i Windows men det blir ingen bild betyder det att skärmen får kontakt med datorn via EDID/DDC men överföringen av bildsignalen kommer aldrig igång av någon anledning. Kan vara en dålig kabel, en felkoppling likt att man försöker med någon icke-fungerande adapter eller glapp.

@Lenhi: fick läsa den felbeskrivning flera gånger för det är otydligt vad som sker. Men jag tolkar det som följer:

Du har en viewsonic-skärm som du ansluter med HDMI
Du har två laptops, båda med *inbyggd* HDMI, och byter helt enkelt plats på kabeln från ena till andra laptopens *inbyggda* HDMI där det aldrig blir kontakt – inget skärm syns i Windows på den andra laptopen.

Då är nästa steg att...
1) Testa om den laptopen kan få bild mot en annan skärm/TV med HDMI till att börja med. Den kan vara direkt fel på datorn, fysisk skada och slitage på själva kontakten, skadade kretsar bakom och liknande.

2) Testa med en annan HDMI-kabel.

Av Laxpudding

Skönt att det löste sig utan att du behöver bli detektiv som med den förra skärmen.

Av Laxpudding

Vad jag kan google fram om HP Probook 640 G5 är att den verkar vara fem år gammal, från 2019 vilket stämmer med i5-8265U. Den har USB 3.1 Type-C Gen 1, så alltså 5 Gbps. Ingen direkt information om DP alt mode via USB-C medan flera andra källor nämner "Displayport". Det är ett kroniskt problem med detaljerad info om laptops. HP:s kundtjänst bör kunna bekräfta om just din modell har Displayport över USB-C:n. Olika supportsidor i olika länder kan säga olika saker, så man kan aldrig vara hundra på att det som är bekräftat på en kontinent gäller alla modeller sålda över hela världen.

Du kan få en 1440p-skärm via HDMI. HDMI ut från Intels UHD av den generationen är begränsat till 9 Gbps, vilket räcker för 1440p/60.

För ytterligare en skärm i 1440p/60 smärtfritt behöver du använda DP alt mode. Startech-prylen länkad tidigare är en sådan. Då används också Displayport till skärmen, så gäller att åtminstone en av skärmarna du tänk ansluta har Displayport. Brukar vara norm. Och ja, man kan i teorin sätta en *aktiv* DP-till-HDMI-omvandlare (ej passiv lösning) men så fort man börjar stacka adaptrar på varandra ökar man också risken för problem.

Det är fortfarande möjligt med 1440p/60 via dockor som använder Displaylink trots endast 5 Gbps då Displaylink komprimerar signalen. Den lösningen tar dock en del CPU-kraft vilket kan (eller inte) vara ett problem.

En intressant detalj med Startech-prylen är att de listar 2560x1600 men inte 2560x1440 som supported resolution. Kan vara en simpel miss, då 2560x1600 är legacy och 2560x1440 är en av dagens vanligaste efter full hd och därmed en trolig upplösning.

Av Laxpudding

Switchen och Shielden kan du koppla via Onkyon. HDMI sub till projektorn och HDMI main till TV:n. Om du vill ha soundbaren som prioritet låter du den sitta på TV:ns eARC.

Då ska du i teorin kunna få ljudet till soundbaren samtidigt som du kör projektorn. Bilden på TV:n går ofta (en inte alltid) att släcka för att just köra TV:n som ljudsystem.

Det är dock en komplex koppling vilket alltid ökar risken för krångel. Plus att den kan bli märkbara problem med att få synk mellan bild och ljud.

Den långsiktiga lösningen är därför att göra som miljoner andra (okey, kanske hundratusentals andra) har löst detta och det är att sätta receivern som navet mellan TV och projektor.

Av Laxpudding

Omöjligt att svara på generella frågor eftersom svaret är helt beroende på vad man har för laptop, vad man vill koppla in och vad man hoppas kunna uppnå. Så sluta begå samma misstag som alla gör i forumet och berätta vad det är du tänkt koppla ihop och vad du hoppas på att åstadkomma

Det du behöver kan mer beskrivas som en docka, snarare än en "adapter". Två HDMI ut via USB-C innebär två saker som ofta återkommer i frågorna, dels förväntan runt med HDMI och två skärmar (nope), dels att man måste räkna på bandbredd och hålla förväntan efter förmågan. Vilket i många tidigare diskussioner har landat i att man helt enkelt önskar mer av sin laptop än vad som är tekniskt möjligt. Var beredd på det.

Alla delar i kedjan måste vara kapabla. Det vill säga din laptop, dina skärmar och dockan måste svara till samma nivå. Nu är forumsyndromet att man frågar efter lösningar men inte berättar följande vilket leder till samma gissningslek om och om igen:

1) Vilken laptop man har och vad den är kapabel till?
2) Vad det är man önska ansluta?

Kapabla dockor kan mycket väl finnas men om (1) matchar vad dockan klarar eller ifall (2) matchar vad dockan erbjuder är den stora gissningsleken. Att dockan är helt rätt i kapacitet är ju sak samma om laptopen och skärmarna inte svarar mot den kapaciteten.

HDMI kan köra en skärm i taget. En HDMI-splitter ger samma bild till flera skärmar eller i ovanliga fall att man kan kan växla mellan flera skärmar men aldrig köra mer än en skärm i taget. Samtidigt kan HDMI-anslutningen på moderna produkter vara väldigt kapabel om behovet finns, likt att köra 4K/120 – vilket då förutsätter att skärmen också klarar 4K/120 över HDMI.

Detta underlättar rejält eftersom laptopens HDMI frigör bandbredd till den andra skärmen.

Displayport är byggt efter behovet att klara flera skärmar samtidigt och där måste man tänka på att den finns bandbreddsgränser för vad man får igenom över samma kontakt. I grunden kan man räkna på USB-dockor ger 10 eller 20 Gbps som gräns. Ifall man har USB 3.2 Gen 2x2 har man 20 Gbps att spela med.

Men sitter man på en äldre/enklare laptop kanske dess USB 3.2 Gen 1x2 har man endast 10 Gbps att spela med. Kan fortfarande räcka till två 1080p/60-skärmar men inte mer. Här ska även vanlig USB-data samsas om det skärmarna kräver.

Så långe man håller sig till 60 Hz och...
1080p (≈4,5 Gbps)
1440p (≈7,5 Gbps)

...kan två skärmar fungera på samma docka.

Med 4K/60 (18 Gbps) som krav räcker det oftast bara till en skärm eftersom den kapacitet som är vanligast för DP-baserade prylar är ≈21 Gbps med HBR2. Har man önskemål om höga frekvenser är man genast begränsat. Rätt enkel matematik bara man är medveten om bandbreddskraven.

Dockan man köper kan också vara begränsad till 10 Gbps. Alla faktorer måste stämma överens för att det ska fungera. Laptopen, dockan och skärmarna.

Dockor med två HDMI baseras ofta Displaylink:s lösning och där finns det också begränsningar som kan vara mer godtyckliga men i grunden är det samma tankesätt.

TL;DR-svaret är att om man väljer en laptop med Thunderbolt har man 40 Gbps att spela runt med i fråga om kapacitet. Dockor som bygger på Thunderbolt kan man därför åstadkomma mycket mer. Då är de också dyrare och utbudet är mindre. Thunderbolt ställer också högre krav på kablarna.

Av Laxpudding
Skrivet av Inzomniac:

TCL visade just upp C855. Det underliga verkar ju vara att dess specifikationer ter sig vara bättre än C955 som också är färsk och som bör stå över C855. Hittar än så länge inget som säger vad C955 skulle vara bättre på. Lite märkligt.

TCL är ofta omlott halvårsvis i sina lanseringar och det går inte riktigt att ranka dem baserat på beteckningen. Börjar bli extra rörigt faktiskt. Nya C855 (april 2024) ersätter C845/849 (april 2023) där C955 kom nov/dec 2023 (prisjakt listar priser från jan 2024). Den nya modellen får därför ett större kliv på pappret. Det kan fortfarande skilja sig på sådant som att C955 eventuellt har bättre högtalare, mer slimmad design etc. C955 säljs idag dessutom endast i 85 och 98 tum, åtminstone i svenska butiker.

Det är en aktuell utveckling från TCL:s sida med lysdioderna där styrkretsen lär vara mindre och man kan därför få in fler zoner och minskad energiförbrukning. Vi lär se samma ökning om 2–3 ggr fler zoner och högre specad ljusstyrka från Samsung och Sonys 2024-modeller också.

Av Laxpudding

@Blaxxor: Onkyon har ingen optisk UTgång, bara INgångar.

Men om du skippar soundbaren och ersätter den med separata högtalare går det att koppla så.

Därför kan det fungera med en HDMI matrix-switch med två HDMI ut för bild och antingen optiskt ljud ut eller en tredje HDMI ut för ljud-extraction som du ansluter till soundbaren. Men då är man inte på territoriet att blanda många otestade enheter och det är inte alltid man får det att fungera hela vägen.

HD Fury Vertex 2 är en sådan produkt och HD Fury är lite av goto-tillverkaren för detta då de inte är anonyma ebay/amazon-produkter utan har modeller som är anpassningsbara och ofta uppdateras i mjukvara, samt är kända med hur de fungerar. Fortfarande en rätt så komplex pryl.

Av Laxpudding

Med undantag för förstärkaren har du fel produkter för det du vill uppnå.

Som skrivet: glöm att One connect-boxen har någon som helst funktion eller betydelse för något annat än enbart Samsung TV:n. Det är endast att TV:s kontakter är på en box på utsidan istället för på baksidan. Inget mer. Att du postar samma bild igen förändrar inget.

Du kommer inte kunna styra allt via Samsung-fjärren. Det systemet är helt och hållet knutet till TV:n och TV:n är sin egen slutstation. Allt du hanterar i TV:n stannar i TV:n. One Connect eller din Onkyo förändrar ingenting där.

Vill du ha samma system på både projektor och TV måste du förändra dina vanor och ersätta eller komplettera med något som är oberoende utanför själva TV:n, likt Android-boxar/Chromecast, Apple TV och så vidare. Du kan fortfarande använda Samsungs lösningar när du tittar på TV:n men för projektorn måste du köra något annat.

Då kan du få användning av Onkyo-förstärkaren för den är byggd för att fungera i den rollen du söker.

Q960A-Soundbaren kan i teoring användas för båda men inte med din nuvarande utrustning. Även soundbaren är ett system tänkt att vara en slutstation för enda enhet. Däremot kan man kliva runt detta genom att mata den med separat ljud via exempelvis en optisk utgång eller en HDMI-audio-extractor. Vilket är komplexa och inte helt friktionsfria omvägar för en produkt som är tänkt att fungera one-on-one ihop med en TV.

Av Laxpudding

IPS glow är en slags hinna som kryper in över bilden i vinklar och beroende på paneltyp och filter varierar den i karaktär och tydlighet. Ofta gul eller neutral vit och varierar stort mellan olika panelmodeller. Vad som utmärker IPS glow är att hinnan kryper in över bilden även om man visar en svart bild i ett svart rum. Ljusheten hos hinnan står i proportion till ljusstyrkan vilket är hur man skiljer dem från ljus som studsar i reflexfiltret. Glow-effekten kommer från skärmens lysdioder och syns bara när skärmen är på.

IPS glow är ganska mycket ett icke-problem eftersom de vinklar som krävs för att hinna ska börja bli synlig är vinklar där teknik som VA och TN istället har en ännu tydligare försämring med starkt förändrade färger, sämre kontrast och förändrad EOTF/Gamma. Få LCD:er behåller hög kvalitet i vinkel men av alla problem som kommer i en vinkel torde IPS glow höra till de mildaste.

Här är ett exempel på IPS glow från ett gammalt skärmtest:

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/38313?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

IPS glow förväxlas ofta i diskussioner med ojämn icke-uniform belysning och back-light-bleeding, BLB. Det som TS har startar trådar om innan.

Alla konsumentskärmar har någon form av ojämn belysning som med LCD:er ofta manifesterar sig i kanterna. Detta går att bygga bort men brukar då addera till priset, kanske så mycket som en nolla. Eftersom gamers ofta är rätt priskänsliga tenderar det därför inte vara särskilt hög uniformitet på spelskärmar. De flesta skärmar är därför ojämna över ytan.

Alla LCD-skärmar visar upp ojämnheter om man kör dem i högsta ljusstyrkan och fotar av dem med mobiltelefonen. TN och VA-paneler kan i de hänseendena vara annorlunda eller rent av värre beroende på hur just den panelen beter sig i fråga om polariserat ljus i kombination med kamerans brännvidd och exponering.

Detta beteende att fota av skärmar under felaktiga förhållanden och diskutera bilder som i grunden är artefakter från kamerans automatiska exponering har pågått i många år nu. Skärmar ser inte ut sådär i verkligheten. När man har en avvikelse som syns under normala förhållanden, ja, då kan man börja diskutera problemet och liknande bilder kan påvisa att det är ett faktiskt problem med exempelvis en blödning eller ljusare hörn.

https://cdn.sweclockers.com/forum/bild/24369?l=eyJyZXNvdXJjZSI6I...

Så mitt svar till TS är som innan: vill man ha en skärm som återger svart perfekt och även perfekt när man fotar med mobiltelefonen i fel situation, då siktar man på OLED eller en LCD med en FALD.

Av Laxpudding
Skrivet av Elfving88:

Jag har nvidia rtx 3060. Bör man skaffa gsync skärm? Eller funkar era Freesync skärmar lika bra?

Ja och nej, det är tekniskt sak samma så länge du använder Displayport men verkligheten beror på skärmmodellen i fråga.

G-Sync-certifierad = Nvidia har godkänt att skärmen fungerar optimalt med nvidias kort.

En skärm som är AMD Freesync-certifierad eller bara refereras som "Freesync" utan att vara AMD-certifierad kan mycket väl fungera lika bra. Men detta varierar med produkten och då blir det viktigare att få funktionen bekräftad genom att läsa exempelvis tester.

Av Laxpudding
Skrivet av Fikaknugz:

Tack för bra info🙂. Kan tillägga att skärmen startades om/blev svart i några sekunder ca 3-4 gånger igår också.

Också det klassiskt för en dålig kabel. Signalen kommer och går.

Av Laxpudding

Nya spelskärmar är alltid "1 ms" och det har ingen betydelse för det är påhittade siffror.

Men ja, deduktion är lösningen. Dåliga kablar är en förekommande orsak och där det oftast ingen bild alls som är resultatet. Störningar kan uppstå i "limbo" om kabeln precis orkar överföra signalen så att bitfel uppstår. Att byta kabel är också det enklaste före/efter-testet, särskilt om man har en ny kabel liggandes.

Även glapp i kontakterna som kommer av att sladdarna hänger i kontakten är också förekommande. Så även att kabeln inte är exakt inne hela vägen. Glappa kontakter är också lätt att felsöka genom att röra på kontakten och se ifall det påverkar bilden.

Ytterligare ett snabbt och enkelt test är att köra lägre frekvens och därmed lägre bandbredd för signalen, likt 60 Hz istället för 144 Hz. Om felet kvarstår är det sällan kabeln utan då återstår att se om det är skärmen eller grafikkortet.

Ifall det är skärmen som har problem kommer skärmens egna menyer att påverkas också. Gröna streck över skärmens egna menyer är ett tydligt tecken på att de senare stegen i skärmen är problemet. Panelen, anslutningen till panelens kretsar eller skärmkretsarna själva. Har man inte menyerna exakt där felen inträffar kan man ofta flytta menyn. En del skärmar har också inbyggd testbild. Om menyn lägger sig över de gröna strecken och över inbyggd testbild är det tecken på att felet uppstår tidigare i kedjan.

Detta är "gratis" tester. Djupare felsökning kräver att man flyttar på skärmen till en annan dator eller tvärtom, tar annan dator till skärmen.

Av Laxpudding

En 34-tummare med 3440x1440 kräver 2,5 ggr så hög bandbredd på signalen jämfört med en Full HD-skärm. Körde den gamla skärmen enbart 60 Hz och den nya 144 Hz är skillnaden i bandbredd faktor x6.

Då kan den gamla kabeln, som kanske är från hedenhös, vara otillräcklig. Så använd den kabel som följer med då dessa brukar vara dimensionerade för vad skärmen behöver.

Av Laxpudding

@ViddeVV: Ifall jag köper en Snickers för 20 kronor på Pressbyrån, är den då godare än en Snickers för 12 kronor på Willys?

Ögonblickspriser i olika butiker har inget samband med teknisk prestanda. Det är därför jag gör guiden precis som den är.