Inlägg

Inlägg som Qaztaz har skrivit i forumet
Av Qaztaz

Jag tror nog att fat32 är snabbare än ntfs. Det är inte i prestanda fat är kasst, utan på att det blir fragmenterat lätt, ingen jornal, etc, etc.

(När det blivit fragmenterat är det naturligtvis inte snabbt längre)

Av Qaztaz

För min del får folk testa linux för vilken jävla anledning som som hellst.

Men för min del får de inte skapa vilka trådar som hellst. Och särskilt inte låta bli att söka.

*låst*

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0REc
fattar inte hur någon skulle kunna gentoo installen i huvudet!

tyckte slackware verkade svår att få in i huvudet men nu kan jag den men gentoo! det är ju hur mycket steg som helst att hålla reda på!

Egentligen inte. Dock brukar jag glömma något, men det går ju att fixa efteråt. Det man gör är ju att fixa nät, fixa partitioner, swapa på, extrahera vald stageboll, chroota över, fixa make.conf, bootstrapa, emerge system, konfa och kompilera kernel, fixa lilo, dra ner lite användbara grejer som logger, X och annat (kan dock göras efter boot).. Sätta upp fstab, nätverkskonfig, och liknande. Samt lite småsaker man kommer eftersom.

Av Qaztaz

Re: Re: Jag borde få stryk!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Micke
Det lär väll inte vara kärnan du ändrar i då? För att flytta knappar alltså. Open source program finns ju (visserligen sällsynt men endå) till windows också. Att hacka i källkoden till kärnan är däremot inte helt simpelt, jag har varit inne i den och letat lite för ett skolarbete eftersom det inte finns tillräckligt med info om hur saker fungerar på webben.

Föresten så ser jag att jag inte är ensam om att böja verbet "byta" till "böt" istället för "bytte" :).

Inte kärnan, men det är mera att man i stort sätt bara kör oss på en linux/bsd-maskin, och i sourcedistar som tex gentoo så ligger sourcen bara och väntar på att ändras i och kompileras om.

Byta är ett oregelbundet verb vad jag vet, så "böt" är nog korekt, vet inte om bytte är fel heller iof. Konstruktioner som bytade låter iaf inte riktigt klok imho, men jag vet inte om det är fel. Rätt ot i denna tråd får man nog säga :).

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Karlsson
Alltid trevligt att se folk konvertera för att de hittat ett OS de trivs i, till skillnad från folk som konverterar bara för att de hatar Microsoft.

*slaps koefz with a trout*

Där fick du för att det tog så lång tid!

Att tycka illa om ms är väll en utmärkt orsak till att testa alternativ? De som inte tycker om *nix stannar sällan. Jag testa för att testa nya grejer, böt för att jag trivdes och det fungera bättre (och det underbara i att kunna ändra i sourcen, är ju oftast enkelt att justera lite, tex flytta nån knapp eller så).

Numer undviker jag microsoftprodukter för att jag tycker illa om ms. Företag som beter sig skit åt ska inte stödjas.

"Put the fun back into computing" som distorwatch säger. Gäller de mesta innom öppna unixlika os, är imo mest "same shit different kernel". Finns tom debian gnu/netbsd :).

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kookie
Om du hade MSN Messenger och Internet Explorer så tycks du ju köra Windows, right?
Då är ju datorn väldigt MS-fri

Eller en mac, skulle jag tro.

Av Qaztaz

Om du lyckas har du ett alvarligt säkerhetshål :p.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa
Enligt mina beräkningar så finns inte SCO om sex till åtta månader.

Är det så här det ligger till så lär det inte dröja så länge innan någon ny marionettdocka (stava?) börjar mucka.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Karlsson
86 miljoner dollar ner i slasken... Somliga har för mycket pengar helt enkelt. Pfft, de kunde väl åtminstone eldat upp pengarna i ett stort fyrverkeri eller nåt.

Knappast. Kan de skrämma folk bort från öppen mjukvara har de ju en hel del att tjäna.

Av Qaztaz

[SCO] Ms betalat sco 86 milj $ för att stämma ibm? "halloweenbrev 10"

http://www.opensource.org/halloween/halloween10.html
http://slashdot.org/articles/04/03/04/1347234.shtml

Summa:
Microsoft har betalat ut runt 86 miljoner dollar till SCO i en "deal" för att SCO ska stämma IBM/kräva rätten till linux/stämma linuxanvändare. Utan dessa pengar skulle SCO ligga back, och andra inkomster ska vara en piss i ån i jämnförelse.

Det behöver naturligtvis inte vara riktigt. Men tidigare halloweenbrav har väll visat sig riktiktiga?.

Är det sant så. J*vla kräk. Hela bunten.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Opteron
Ur min synpunkt tycker jag man ska låta webDav utvecklas ett tag till innan man börjar använda det. Känns inte som om det är lika genomarbetat som SAMBA ännu. Men det ser ju lovande ut iaf.

Då behöver de nog testare *hint-hint*.

Topic. Tex fedora core 1 ska nog inte vara så svårt alls.

Av Qaztaz

Kör mplayer med -vo x11 -fs -zoom. Du lär ha så pass snabb dator att den orkar interpolera upp filmen, och det blir mycket snyggare än om man byter skärmläge för att passa filmens upplösning. Dessutom så slipper man trasslet med videodrivarna.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av WorldSpawn
Visst, om du tvunget vill blåsa såväl CPU-cykler som faktisk arbetstid i onödan på att rigga upp en distribuerad och optimerad kompilering av mjukvara för en Pentium på 100 MHz, i stället för att som en rimlig människa, köra färdigkompilerade RPM eller DEB-paket, be my guest. En typisk Gentoo-lösning; fixa något som i grunden är ganska enkelt på ett sätt som kommer att kosta mer tid än man tjänar.

Jag tror att Mod har ett ganska bra citat för den här typen av situationer: "Linux är bara gratis om din tid inte är värd pengar". Men hey, du är superelajt, och jag antar att du får grym cred av kiddsen.

W

Inte distribuerad, utan fysiskt montera disken in den snabba datorn. Då bärbara saknar cd och floppy så är det en rätt enkel lösning. Distrubierad går också, men tex distcc, distcc kan bara halvera kompileringstiden dock.

Sluta läs det du vill läsa bara. Jag skrev inte att det var en bra lösning för en p100. Du påstod att man tappade optimeringen om man gjorde systemet nån annan stans, vilker man inte gör. Det enda jag rekomenderat i den här tråden för p100'an är ev debian eller slack.

Dessutom skrev jag ju att förtjänsten av optimeringen är förhållandevis liten. Men det var väll inte lika kul att racka ner på mig om man läste det.

"Jag tror att Mod har ett ganska bra citat för den här typen av situationer: "Linux är bara gratis om din tid inte är värd pengar". Men hey, du är superelajt, och jag antar att du får grym cred av kiddsen. :)"

Fin nivå du lägger det på. Du inser att du klankat ner ganska hårt på alla som kör system med sourcebaserade pakethanteringssystem, inkl fbsd och liknande. (Påstå inte att det spelar så stor roll om man lägger ett par h extra på en installation som håller i flera år).

Tillbaka till topic.

Av Qaztaz

Luftfuktigheten gör väldigt mycket också. Riskerna är förhållandevis små en varm dag i augusti, medans de är betydligt större när det är 20 grader kallt ute i mitt i vintern.

Sen är det alltid lämpligt att bara ta i kretskort i jordplanen. Instikskort trivs bäst om man håller de i plåtbygeln (som också är jord). Lösa komponenter är i allmänhet kännsligare.

Av Qaztaz

Dags för lite byte av kärnor och annat samt en boot snart då :).

Skillnaderna brukar väll inte vara enorma direkt, men de nya är ju sällan sämre.

Av Qaztaz

Med de flesta distar går att välja rätt mycket, och därmed anpassa hur stort det blir. Detta är dock inte helt lätt om man är helt grön, man måste ju veta vad som behövs och vad man vill ha. Samma sak gäller de olika bsd-varianterna. Är man helt grön vill man gjärna kladda in allt möjligt och sen "se vad som händer" ungefär.

Min beos-install tar 250mb om jag inte mins fel annars, men det kanske inte var vad du hade tänkt dig.

Men Gentoo kan du glömma. Det går inte ens att bootstrapa på en 500mb disk (råka försöka installera det i ramet en gång, vilket inte gick så bra)

Slack och Debian går antaligen bra, men det är inte lätt om man inte kan, kan ta flera dars fipplande innan man har X uppe om man inte kan det alls innan och det jävlas lite. Men Suse, fedora, mandrake etc borde ha en minimal install med gui som går under 4~500 mb, men det vet jag inte.

Låna ut en cd till burken och testa en livecd kanske är det smidigaste endå? DSL är som sagt på 50mb och kör bara lätta grejer (då lätta program är små program allt som oftast), så den borde gå rätt bra på en p100, vilken lär ha väldigt lite ram.

Det hela är en djungel man bäst lär sig hitta i genom att dyka in i den nån stans.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av WorldSpawn
Vilket är korkat därför att Gentoos enda claim to fame är att allt optimeras för den burk du installerar på. Emerge är inte i närheten av lika smidigt som dpkg som binärt paketsystem beaktat.

Tänk om, tänk rätt.

Jag är _så_ trött på gentoo fanbois.

W

Vad hindrar dig att optimera för ett annat system? Jag har byggt flera gentoosystem genom att mounta en disk i en snabb burk, chroota över ett shell och göra som vanligt, med flaggor och annat för den burk det ska till.

Och det är dumt att köra Gentoo enbart för optimeringens skull (men det är likaså dumt att köra gentoo utan optimeringar, när man ändå håller på och bygger allt). Gentoo har massa fördelar framför andra distar. Portage är väl den största.

Visst är det lite jobbigt med folk som påstår att det ger massa att optimera (det ger från runt 5% upp till i vissa fall kanske 10% vad jag vet, ibland inget alls) men du behöver ju inte racka ner på Gentoo stup i ett för det.

Men gentoo har inte så mycket att göra i väldigt slöa system med mycket lite ram, eller sådana som ska vara så små som möjligt.

Av Qaztaz

Via rhine är verkligen skitkast rent ut sagt. Både chipen och drivaren. I rhine-fallet är nog det bästa att använda bra nics i stället. Fbsd's rhinedrivare är inte bra heller.

Ibland funkar de ok, ofta halvtaskigt, för ofta inte alls.

Av Qaztaz

Jag ser gjärna att det kommer en öppen marknad för ppc.
Men å andra sidan får ms och windows gjärna dö ut i något hörn för min del.

Av Qaztaz

Hur kom du fram till att Unixforumet var rätt plats för en spelkonsoll med windows på?
Du får allt ta och pm'a en förklaring :).

Flyttar den till winforumet. Den passar väl på några andra ställen också, en fan inte här.

(xbox är byggd av ms och kör en stripad verision av windows)