Inlägg

Inlägg som SebbeL har skrivit i forumet
Av SebbeL

Du låter nöjd och jag tror inte att du behöver laga handfatet om det inte läcker.

Leta inte efter problem med 4070n då det är dyrt att byta. Ignorance is bliss 😎

Av SebbeL

Jag skulle säga att den är snarlik denna: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=11600040

Gtx 1660 ti vs rtx 3050
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-3050-Ti-Lapt...
+7% gtx 1660 ti

i7-9750H vs i5-11400
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-9750H-vs-...
+28% i5-12500H

Så jag skulle tro att helt oanvänd så är den nog värd runt 10k idag. Sen är det nog en bedömning på hur använd den är och hur pass batteriet presterar.

Jag hade nog lagt upp den för 8k och gått ner till 6k om det är torrt begagnat

Av SebbeL

8GB RAM är lite och du lär känna av gränsen snabbt. 16GB klarar du dig bättre på så antagligen kollar du om laptopen går att uppgradera eller så letar du upp en annan modell.

Om du kollar andra modeller så klarar du dig nog utan grafikkort. Då Integrerad grafik är bra nog idag och klarar även lätt spelutveckling.

I datorer utan grafikkort kan du då hitta mer påkostat ram/batteri, vilket du lär belasta mer.

Av SebbeL
Skrivet av kaptenperre:

Tack, det fungerade oväntat bra med gratisversionen av chatGPT faktiskt. Vi har en betalversion på jobbet men den är bara kopplad till personalen och det jag ordnar med nu behöver personer utanför jobbet komma åt med.

En till fråga, finns det något smidigt sätt att kunna testa på IT support via tal istället för skrift som här? Det behöver vara gratis, men kan exempelvis vara en testversion som man bara får tillgång till en kortare period.

Openvoice har bra omdöme bland text to speech lösningar. Den kanske du kan använda tillsammans med gpt.

Repo: https://github.com/myshell-ai/OpenVoice

Hostade alternativ:
https://www.lepton.ai/playground/openvoice
https://app.myshell.ai/bot/z6Bvua/1702636181
https://huggingface.co/spaces/myshell-ai/OpenVoice

Av SebbeL

Vanliga gpt lär väl fungera bra? Har du testat den och isåfall hur räckte den inte till?

https://chat.openai.com/auth/login

Om du skulle vilja skala upp med api nyckel så är frågorna praktiskt taget gratis och kostar enstaka ören styck.

Med till en början lär du kunna skriva något i stil med:

"Du är en konsument av en svensk ebutik och möter på problem under sessionen på hemsidan. Dessa problem rapporterar du till support. Generera 15 rimliga support ärenden"

Som du kan anpassa med mer relevant kontext

Av SebbeL
Skrivet av AlexCooper:

@tonii, @mille666, @frong, @rotkiv42, @Lagers och @SebbeL (m.fl.)

Jag är inte så insatt i alla sorters switchar som finns. (skriver min fråga här då det avgör hur intressant produkten/rna är med fyndpriserna.)

- Hur bra är dessa switchar i jämförelse med lite mer ”vanliga” Gateron / MX m.fl.?

Jag tänker både upplevelse och kvalitet.
(”vanliga” - t.ex. sånna som Logitech och Steelseries använder sig av)

——————

Förresten. Finns det nått liknande bra fynd bland mössen?

(där man t.ex. kan få nytta av vissa bättre switchar?
… eller nått annat ”life-hack”-fynd på rean )

Här är TCC gold pink med i en lista bland andra switches: https://iqunix.store/blogs/news/mechanical-switches-guide

Jag tycker att de påminner om cherrys röda och skulle nog inte känna någon skillnad mellan dessa två. Jag tycker de är lätta och sköna att skriva på, även fast de på pappret är något lättare än mx röda.

TCC switcharna är ett populärt alternativ och är absolut inte dåliga, du kan hitta mycket om dessa på nätet. Köper du samma set på 109 switches från t.ex maxgaming så kommer du lägga runt 500kr.

Mitt gamla hyperx alloy köpte jag nog för 800kr och kändes som kinaskräp i jämförelse med ZON. Jag är riktigt imponerad och för 300kr tar jag den alla dagar över ett generiskt membranbord i samma prisklass. 😀

Av SebbeL
Skrivet av SteelSide:

What, har de hot swappable switches men inte skrivit det någonstans i sitt marknadsföringsmaterial? Jag hittar iallafall ingenting om det. Vilken modell har du mer specifikt?

Nu har jag både keyboard 3 & 4 och bägge har hotswap och TTC pink gold switches.

Helt klart en miss i deras marknadsföring men bra value nu på NetOnNet

Av SebbeL
Skrivet av mille666:

Tack för denna, var nyss och hämtade detta och skriver på det nu, sjukt prisvärt för 199 spänn, men lite annorlunda keyboard än mitt tidigare steelseries. Men klart värt pengarna och bra för mig som letade just efter ett trådlöst tangentbord med både 2.4ghz och bluetooth och sedan USB-C. Smidig ratt också vid sidan av att välja läge. Riktigt bra tyngd i det också. Får se om jag fastnar vid det och säljer mitt gamla tangentbord som jag ändå gillade skarpt

Jag är även imponerad över tangentbordet och har kört det i +4mån. Kvaliteten är 10/10 och mest imponerande är att den även har hotswapable switches.

Då min plan är att i framtiden börja bygga eget tangentbord i framtiden och då blir det ett starkt plus att jag kan pröva olika switches redan med denna

Av SebbeL

Nej sluta nu. Säg aldrig att du är utan vänner. Det gräver bara ner dig i ett hål av förtvivlan där du letar fel istället för nöje.

Du tar aktivt bort din egen lycka och letar efter detta i det externa. Du behöver inte vänner för att må bra. Bra vänner och relationer hittar du för att du "är dig själv". Vilket är det sämsta uttrycket men är precis vad det är. Folk som mår bra attraherar bra förutsättningar.

Fokusera på dig. Må bra och var dig själv. Någon tipsade gym innan, det är en av de enklaste metoderna till att känna sig bra och stolt.

Lär dig vem du är och hur du håller ditt sinne och mående på topp. När du väl förstår vad jag menar så börjar du se möjligheter istället hinder.

Sen kan du sitta runt folk på lunchen, faktiskt bli intresserad av dem och låta relationerna komma naturligt.

Du ska inte behöva tryharda vänner och ta bjuda ut dem en och en. Det funkar uppenbarligen inte och du verkar ha testat allt annat.

Av SebbeL

Microsoft Powertoys ger fler roliga kommandon med bland annat en färgväljare genom win+shift+c. Vilket blir riktigt behändigt när man meckar frontend och vill ha hex färgen till en knapp, utan att dyka ner i DOM med inspect. se i action här: https://learn.microsoft.com/sv-se/windows/powertoys/color-pic...

Samt en snabb start lik den i macos med kommando alt+space: https://learn.microsoft.com/sv-se/windows/powertoys/run

powertoys finns i microsoft store, vilket även gör den tillgänglig med winget i terminalen. om du vill testa på en installation endast med tangentbordet kan du behöva admin behörighet på vissa datorer. kör då win+r, skriv cmd och avsluta med ctrl+shift+enter för att öppna en terminal med admin behörighet. sedan kör du installationen genom : "winget install powertoys --source msstore".

Av SebbeL

Produkt: OnePlus 9 Pro 5G - Morning Mist 12GB RAM + 256GB
Länk: https://www.amazon.se/dp/B08TZWW48B
Kategori: Mobiltelefoner
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5742861
Pris: 4193 kr

Jämför man mot samsung a54 i samma prisklass så är detta nästan självklart överlägset. skarpare skärm, bättre bakkamera, rammine och cpu. finns även tidigare fynd för 3400kr med 8gb/128gb

Av SebbeL

Produkt: ROG Phone 6D Ultimate - 16GB/512GB
Länk: https://estore.asus.com/se/90ai00d1-m00080-rog-phone-6d-ultim...
Kategori: Mobiltelefoner
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7118652
Pris: 8999kr

även asus hoppar på black week med flera erbjudanden i deras egna webbshop.

Av SebbeL
Skrivet av Pender:

https://ibb.co/Wc4s9bs
https://i.postimg.cc/T2ySSTWx/Screenshot-20231121-121618.png

S23
24mån abonnemang bundet 20gb data
Hörlurar

20gb kan vara värt 200 kr mån? 200*24=4800. 9936-4800=5136 kr för telefon
Inte dålig deal tycker jag (iaf som student)

telefonen ligger nu runt 7000kr på prisjakt och då är det drives i och med black week/friday. Så telefonen ligger mellan 10k-7k och jag ser det gratis abonnemang under två år. Plus extra lurar. Helt Ok endå. jag klickade nästan hem det instinktivt när de gav bort luren för under 3k.

Men jag kör själv vimla och kommer inte nära 20gb på en månad. Istället betalar jag 110kr i månanden. Så för min del så överväger jag om det inte är värt att vänta in black friday eller mellandags rea och plocka en mobil för en budget på (430kr - 110kr) i månanden. liksom 320kr * 24mån blir hela 7680kr och då riskerar jag inte att stanna i något dyrt abonnemang efter bindningen.

Av SebbeL

Produkt: Zon keyboard4 Wireless light
Länk: https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingtangentbord/mekanisk...
Kategori: Tangentbord
Pris: 499kr

Gäller t.o.m. 2023-11-05
eller så länge lagret räcker

Hot swap switches, enligt resentioner, kompakt och trådlöst. Jag har vart sugen på att utforska världen av custom keyboards och för 500kr ser det ut som en lämplig ingång

Av SebbeL
Skrivet av Vobbo:

har du någon aning om varför det är mer röster på javascript än te.x .net? Trodde .net skulle få alla röster i den här röstningen men fullstack javascript verkar leda tävlingen än så länge.

det finns stackoverflows årliga analys om vad som är aktuellt inom utveckling om du tycker det är intressant. nu har du inte den största surveyn 😄

men JavaScript kan man skriva i både frontend och backend. majoriteten av webben är skriven i javascript sen react kom ut. vilket blir en fördel när en utvecklare kan enkelt jobba med bägge delar.

dotnets fördel ligger i Azure (molnet). Microsoft har skapat en perfekt helhetslösning för allt man kan tänka sig. nu senast köpte de gpt och vi lär se fler funktioner i Azure.
det har blivit bättre och bättre med åren och behovet ökar. kollar du stackoverflows årliga survey ser du hur dotnet ökar i webben.

men jag har ingen aning. smaksak i guess. men kodspråk blir mindre relevant de mer jag lär mig. principerna och kunskaperna är desamma och när man byggt en tjänst i dotnet förstår man vad man behöver om man istället skriver i javascript

Av SebbeL
Skrivet av Vobbo:

Okej!
så typ systemutvecklare är alltså mer eller mindre devops ?
tack för att du svarar!

inga problem. det är långt från självklart vad utbildningarna innebär.
aa exact! det med lite affärsmannaskap i mitt fall. jag tycker det har lagt en bra grund i min karriär.

Av SebbeL

jag tror att all utveckling leder till jobb. däremot kan det vara så att du befinner dig i en ort där ett mindre utbud finns.
I stockholms området finns det ingen större brist av utveckling. nere mot Linköping känner jag några nyexade som har det svårare samt så skiljer lönerna mellan orterna.
så jag skulle säga att din ort är mer relevant i perspektiv till jobb. Såklart finns det distans jobb men kan ha en högre kompetens kurva i jämförelse med på plats som nyexad.

en systemutvecklare är generellt devops. han vet kod och hur man publicerar dem i molnet.
läs mer här https://www.reddit.com/r/cscareerquestions/comments/91i4h3/wh...

jag är nyex systemutvecklare och rekommenderar det starkt. kod varierar på varje arbetsplats och fullstack utbildning gör en nog till en bättre kodare. Men kod lär man sig hela tiden däremot är förståelsen av devops ovärderlig IMO.

som nu efter utbildningen har jag försåelsen av fullstack och lär mig detaljerna på arbetsplatsen.

Av SebbeL

TN var bättre än IPS för 5-10år sedan. När det kom till latency och motionblur +60fps.
IPS var även dyrare och TN var mer prisvärt.

Idag får du grymma IPS skärmar under 2000kr. Fynd finns även alltid begangat på blocket osv.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5304845
Snabbt exempel på hur billigt IPS är idag. Det finns ingen anledning att köpa TN år 2022.

Av SebbeL
Skrivet av memo33:

Ja, syfte är att kunna jobba med det i framtiden, däremot tar allt så mycket tid att lära sig och det är väll därför jag har stannat upp lite och funderar vilken riktning jag vill gå mot. Och ju mer jag tänker så lutar det åt .Net för flera orsaker. Vet att används mycket i Sverige överlag, har annat jobb inom it (ej utveckling) men känns som att många företag i Sverige kör Microsoft produkter, AD, Office miljön, Azure osv osv så känns lite som att vägen mot .NET kan bli värt i längden om man har tänkt att jobba i Sverige i alla fall.

Jag tror du har helt rätt. go for it
Kolla även in Git hantering, agila arbetsmetoder, grunderna i C# och OOP. Innan du dyker ner i .NET 6, gärna att du investerar lite i online kurser och för en mer heltäckande kunskap.

Av SebbeL

Det handlar inte så mycket om vad som är enterprise eller inte. Så fort du känner dig bekväm i en tech stack kommer du inse hur lika de är.
Det kommer mer till din preference som utvecklare och vilken utvecklingsmiljö du trivs i.

Men jag kan inte mycket om miljön i PHP och laravel, förutom att PHP var mainstream för 10+år sedan och idag används primärt i olika linux miljöer.
Men som ny behöver man omringas av bra dokumentation och gärna utveckla i en miljö som flera använder sig av på stackoverflow.

MERN (MongoDB, ExpressJS, React, Node) är den mest dominata tech stacken i webben idag. I den finns det oändlig dokumentation och allt skrivs tillmestadels i JavaScript. I modern es6+ variant vilket man bör läsa upp lite på innan.

Annars finns även .NET CORE som backas av Microsoft och har utöver ett bra community även stark och officiell dokumentation på det mesta. Detta innebär att utvecklingen följer en tydlig struktur, vilket jag har uppskattat i början av min utbildning.

Men jag skulle som sagt rekommendera att dyker ner i .NET eller Node/Express och påbörjar en process av att göra hela stacken. Och inte vela så mycket mellan olika programmeringsspråk.

Skaffa en pluralsight subscription och påbörja en fullstack kurs.
Självklart kanske det varierar lite på vad du vill göra. Men att bygga en heltäckande kompetens innan man blir kreativ är nog inte en dum idé.