Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden
Skrivet av johan_l:

Jag har idag 3 AP, AC Lite, AC LR och AC Pro.

Jag skulle egentligen behöva en till (gammalt hus med metertjock murstock som är som en vägg mitt i huset, ett par meter lång. Tjocka massiva "kloasong" väggar, dvs på bägge sidor om kan det vara 2" massivträ sitter det vassmatta i ståltråd och 2 cm puts. Dämpar rätt bra kan man säga. 2 våningar plus källare.

Har kikat efter billiga beg APn. Min fundering nu, ska jag försöka få tag på en AP 6 Lite (finns till bra pris nya) och sätta mellan vardagsrum och där jag har min arbetsplats? Kommer det stöka till det med roaming mellan de gamla och wifi6 (nu har jag nog bara några få enheter som har wifi 6, samsung S22 och IPhone 15 och prestandan på dem är inte viktig).

Kan jag tänka att istället hitta en dödsbillig AP som inte ens har AC och sätta i källaren? Har några IOT grejor som inte ens har 5GHz i källare och på tomten. Å andra sidan verkar beg AC LR / Lite gå att få för ett par hundra...

Men hur blir roamingen om man har olika generationer av APs?

Du kan blanda generationer. Det är enheten som roamar, inte AP:n. Den hjälper främst till genom att ge enheten information om omkringliggande APs som den kan välja på.

Köper du en alltför gammal AP kommer den sluta få firmware-uppdateringar snabbare än de nyare.

Av blunden
Skrivet av joakim99:

Fast det var väl inte det han menade? Var det inte snarare att Bahnhof inte har några av de publika 100.x adresserna?

Ja, det var så jag också tolkade det.

Av blunden
Skrivet av Trihxeem:

Precis, jag och mina kompisar var max 10 år vid tidpunkten haha.
I Sverige var nintendo hyfsat etablerat och nu kommer en ny konsol som har "konstiga" spel och inte de man brukade spela. Annorlunda är inte bra när det kommer till kids uppfattningar.

Haha, jag förstår.

Sega Mega Drive var ju inte direkt okänt i Sverige. Skulle säga att båda var väl etablerade, även om det nog var viss övervikt till Nintendo. Mycket styrs ju dock av vad andra barn i ens närhet har, så blir lätt små kluster av Nintendo eller Sega.

Av blunden

Skulle personligen aldrig ens överväga att byta bort fiber. Folk har dock olika krav.

Av blunden
Skrivet av Trihxeem:

Mitt resultat: 2/10.
Har aldrig brytt mig om sega, kändes som wanna-be-nintendo så det var inget man ville ha.

Med tanke på att i princip alla spel var väldigt annorlunda och inte på något sätt kopior av Nintendo-spel så vet jag ärligt talat inte hur man kan dra den slutsatsen. Med ett barns logik är dock de flesta slutsatser möjliga.

Av blunden

En del minns man ändå.

Av blunden

Bästa alternativet när man drar nätverk mellan byggnader är egentligen fiber, just för att undvika problem med potentialskillnader och eventuella blixtnedslag.

Av blunden
Skrivet av RaidSoft:

Absolut att det tekniskt sett stod där, men det är fruktansvärt enkelt att missa det, in-game exempelvis så stod det bara mot slutet av texten att det krävs. När en skip knapp finns så kommer en väldigt stor andel läsa toppen, se att det går att skippa sen gå vidare (detta är vad som hände för mig, jag lär inte vara ensam om det).

Lika på steam store sidan så är det extremt enkelt att missa, är båda legalt skyddande? Ja det är det nog, skulle nog vinna om det togs upp i rätten. Ändrar det dock att det var något lätt missat och som ändå känns som en rug-pull senare även om de tekniskt sett har rätt? Speciellt då spelet onekligen fungerar utan problem utan att länka det.

Nja, det framgick på samma ställe som det alltid framgår om någon tredjepartprodukt som folk potentiellt ogillar är ett krav. Det är enligt mig fullt rimligt att skriva det där.

Väl inne i spelet står det sedan på raden precis ovanför Skip-knappen att det är ett krav. Det är inte direkt som att de försökt dölja det.

De borde helt enkelt ha varit tydligare med att kravet temporärt var borttaget på grund av tekniska problem, och Sony borde aldrig ha skrivit som de gjorde på sin egen FAQ. Att reagera som folk gjorde på att Arrowhead vetat om kravet i 6 månader, när den informationen uttryckligen stod på Steam flera månader innan release tycker jag är obefogat.

Sony borde dock ha insett hur begränsad deras lista av länder med stöd för PSN är och ha åtgärdat detta innan release, alternativt inte sålt spelet där. Om de vill få PSN att bli en grej på PC funkar det inte att begränsa sig på det sättet.

Skrivet av RaidSoft:

Dock så ändrar det inte att Sony tillät att spelet såldes i regioner där PSN inte fungerar om det skulle vara ett krav, finns verkligen inget argument utöver att det helt enkelt var ett stort misstag från deras sida, det är det enda som är helt oförsvarbart i det hela.

Nej, och det är ju definitivt ett problem. Det är det nog ingen som argumenterar emot.

Av blunden
Skrivet av Maximo:

Om psn är ett krav så ska det framgå tydligt och vara enkelt att refunda för dom som missar det. Inga konstigheter alls. Sony klantade sig när dom tog bort kravet ett tag och sen la tillbaka det efter att refundtiden gått ut för alla spelare.

Det håller jag med om.

Skrivet av nu1mlock:

Jag kan gå med på att man kan behöva konton för cross-play, men som du säger så fungerar det skitbra ändå. Dessutom kanske man inte vill spela med konsol-spelare och ska man inte köra cross-play så försvinner ju det argumentet också.

Som PC-spelare finns det ingen som helst fördel med att skaffa eller länka ett PSN-konto. Tvärtom så riskerar man bara att all den informationen säljs och läcks - Sony är trots allt kända för att ha värdelös säkerhet och har hackats flertalet gånger.

Ja, det är lite konstigt att de inte ens försöker sälja in varför man bör länka sitt konto. De flesta spel av denna typ brukar ju åtminstone dela ut lite gratis cosmetics eller annat av "värde" i spelet som kompensation för de som väljer att länka sina konton.

Ja, PSN har definitivt inte det bästa ryktet rörande säkerhet.

Det kan ju ha legat något i att kontot gör det enklare för utvecklarna att hantera fuskande spelare etc. Skulle behöva mer detaljer där dock.

Av blunden
Skrivet av Pincett:

Om jag inte minns fel köpte jag mitt dagarna när det var som "värst" med serverstrul, grabben fick mig att titta på det.
Han länkade med till PSN sida där det mycket riktigt stod "Optional".
Har det stått på något annat ställe att det var "Required" så har jag missat det totalt för det var först häromdagen när de kom med nyheten som jag la märke till att det stod på Steam att det var "Required" vilket det gör fortfarande fast nyheten är att SONY släppt kravet.

Ok. Ja, på Sonys FAQ stod det fram tills nyligen att det var Optional. På Steam verkar det hela tiden ha stått att det är ett krav.

Om Sony menade att det "för tillfället inte är ett krav" så borde de ha skrivit det klart och tydligt, vilket de definitivt inte gjorde.

Skrivet av nu1mlock:

Men varför ska det finnas överhuvudtaget? Varför ska PC-spelare vara tvungna att skaffa ett Playstation-konto när det inte finns en enda fördel? Som PC-spelare har man kanske inget PSN-konto.

Cross-play hade varit ett rimligt antagande, men nu verkar de ju inte kräva PSN-konto för det heller så vem vet. Microsoft-spel kräver väl hyfsat ofta att man kopplar ett Xbox-konto så kanske helt enkelt är en sådan grej.

Skrivet av RaidSoft:

Hade varit betydligt mycket mindre problem om spelet hade kravet tydligt från dag 1.

Skrivet av Maximo:

Sony får sälja vart dom vill men att det inte framgick klart och tydligt vid köp var en tabbe.

Läste man på Steam så framgick det i och för sig ganska tydligt, förutsatt att man scrollade ner till där sådan information (samt information om anti-cheat och DRM) brukar stå. Misstänker att många inte gjorde det dock. Även inne i spelet står det att det är ett krav, trots att en Skip-knapp finns, så en refund direkt hade troligen varit ganska enkel.

Sedan känns kravet som sådant ganska överflödigt eftersom det inte faktiskt verkar ge någon ytterligare funktionalitet.

Av blunden
Skrivet av Pincett:

När jag köpte spelet så stod det "Option" till att länka Steam till PSN, "Required" fanns inte och hade det funnits hade jag aldrig köpt spelet.

Kommer du ihåg ungefär när det var? Var det innan december 2023, får då ser det ut att ha stått som ett krav?

https://web.archive.org/web/20231207163847/https://store.stea...

Försöker lista ut när det kan ha tillkommit om det inte alltid stod så. Tyvärr fungerar Steams ålderskontroll inte så bra med Wayback Machine så de flesta dumparna är oanvändbara.

Om det var efter release när de fick problem med PSN så kan de ju dock ha ändrat till Optional på Steam-sidan. Vore hjälpsamt med ett ungefärligt datum för att kunna lista ut hur länge det stod så dock.

Skrivet av Tenkai Star:

Och i spelet.
https://i.imgur.com/FwIb9eH.jpeg
Första timmen/timmarna var det krav innan servrarna började krascha. Då lade de till Skip.

Tack för informationen! Det verkar ju stämma bra med Arrowheads uttalanden då.

Har som sagt också stått som krav innan release (åtminstone sedan december 2023), så frågan är om de ändrade Steam-listningen till att säga Optional ett tag medan de tagit bort kravet. Inte omöjligt.

Av blunden
Skrivet av nu1mlock:

Företag har gång på gång uppvisat att det är precis det man ska tro om företagen (inte anställda på företagen). Speciellt Sony.

Sony tror jag inte så mycket gott om. De har som du säger visat gång på gång att de inte nämnvärt bryr sig om konsumenterna om det inte direkt har stor påverkan på deras inkomster.

Nu syftade jag på tolkningen av Arrowheads VD. Med tanke på kvaliteten på PSN så skulle det inte förvåna mig om de hade problem vid launch som gjorde att Arrowhead tog beslutet att inte kräva PSN-konton.

Det har trots att stått som ett krav på Steam-sidan för spelet sedan åtminstone december 2023, flera månader innan release. På grund av Steams ålderskontroll är det tyvärr svårt att hitta fungerande dumpar av deras produktsida, så det är svårt att se exakt när detta lades till.

https://web.archive.org/web/20231207163847/https://store.stea...

Av blunden
Skrivet av Makkusu:

Varför skriver ni som om Pilestedt (CEO på Arrowhead) är oskyldig och gör allt för oss spelare när det är han personligen som stängde av PSN-kravet nu i början för att folk skulle "kunna" spela (läs lura in så många spelare som möjligt), som sedan måste registrera sig, trots att alla dessa spelare i över 170 regioner inte kommer att kunna göra det? Han har också känt till PSN-kravet i 6 månader.

https://i.imgur.com/gDC6RDa.png

Källa.

De stängde av kravet initialt på grund av tekniska problem, inte för att lura folk. På Steam har det såvitt jag vet alltid stått att ett PSN-konto är ett krav. Man behöver faktiskt inte alltid tro det värsta om folk.

Med det sagt så borde spelet inte ha sålts i länder där man inte enkelt kan registrera PSN-konton, och Sony borde definitivt inte i sin officiella FAQ explicit sagt att ett PSN-konto inte behövs.

Av blunden
Skrivet av {SWEC}Rool82:

Det där med frakten på UI store gör väldigt stor skillnad på vart du bor.
Till Östersund, så får man betala €57,50 med billigaste alternativet på en UXG-Max.

Ja, det kan variera kraftigt. Beroende på varierande växlingskurs kan det också då och då vara billigare i svenska butiker.

Av blunden

Först och främst så bör du vara medveten om att deras policy (som du sannolikt förbundit dig att följa) förmodligen förbjuder dig att göra det du försöker göra. De vill inte ha in datorer med okänd konfiguration och härdningsnivå i sitt nät, vilket är fullt rimligt.

Ur rent teknisk synpunkt brukar man som lokal administratör eller system-användaren kunna exportera även skyddade certifikat (de som inte ska få exporteras) med hjälp av verktyg som jag inte tänker nämna här.

Av blunden
Skrivet av stoffe-2k:

tackar för hjälpen

För MongoDB kan du köra 4.4 eller till och med 7.0 (7.0 kräver AVX) numera. 3.6 fungerar fortfarande men är nu minimumkrav.

För att uppgradera MongoDB är det absolut enklaste att ta en backup från Unifi-gränssnittet med full historik, installera om controllern och sedan återställa backuppen.

Av blunden
Skrivet av stoffe-2k:

Ehrm, skämskudde på nu här

Description: Ubuntu 23.10 Release: 23.10 Codename: mantic

y@y:/etc/apt/sources.list.d$ cat 100-ubnt-unifi.list # deb [arch="amd64"] https://www.ui.com/downloads/unifi/debian stable ubiquiti # disabled on upgrade to mantic

frågan år nu varför den stängdes av när maskinen uppgraderades ... @blunden ?

Alla tredjeparts-repos stängs av när man uppgraderar Ubuntu-release. Man får alltid själv aktivera dem igen och uppdatera dem att peka på rätt release (ej relevant för just Ubiquiti-repot). Så har det varit så länge jag kan minnas.

Nu har ju Ubuntu 24.04 släppts så det är kanske läge att uppgradera dit först.

Av blunden
Skrivet av stoffe-2k:

Jag är kvar på "UniFi Network Application 8.0.28" kör Ubuntu 22.04.4. är det ett problem? Skulle vilja ha den senaste via apt-get.

Är det ett problem? Inte om du gillar att köra mjukvara med kända sårbarheter.

Varför inte bara uppdatera? Så länge du lagt till deras repo så borde du ha fått en senare version via apt för länge sedan.

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/220066768-Updating-and-...

Av blunden

Först och främst, är det ett legitimt meddelande från Microsoft? Är det ett mail eller en notis?

Mot vilka URL:er pekar länkarna i mailet (dvs. vart de faktiskt pekar, inte vad som står skrivet)?

Händer detta varje gång du är där?

Av blunden
Skrivet av Nucky:

Hade testat Folke. Kör på de billigaste. Om du märker att allt lirar som det ska så är de bara att behålla. Annars säger du bara upp och går vidare med någon annan. Helt otroligt vilka kostnader som tas ut. Så glad att vi gått vidare med ett gruppavtal inför kommande år för vår BRF.

Folke skulle jag personligen undvika. De kör CGNAT utan möjlighet att på något sätt få en publik IP, oavsett om man är villig att betala för detta eller ej. Diskuterades i en tidigare tråd här på forumet.