Inlägg

Inlägg som blunden har skrivit i forumet
Av blunden
Skrivet av RaZman:

Är väl tur att folk säger ifrån, med ditt tankesätt hade Microsoft gått all-in på Windows 8-katastrofen.

Ja, så länge kritiken är motiverad så är det absolut bra.

Många verkar dock stanna kvar på en version väldigt länge, för att sedan motvilligt uppgradera. Sedan nästa gång händer samma sak, men då har de ändrat sig och gillar plötsligt det OS de innan ville undvika att uppgradera till. Denna cykel upprepar sig sedan i oändlighet, med nästan perfekt träffsäkerhet.

Av blunden

Helt ok med tanke på att jag väldigt sällan spelar på konsoll.

Av blunden
Skrivet av r80x:

Hade varit härligt om de började skruva fast bakredet istället för att ha clips.

Problemet är väl att det ofta inte finns så mycket att skruva i på själva panelen. Därav monteras ju en del saker med tejp.

Av blunden

Jag är lite förvånad att du misst detta. Själv har jag sett åtskilliga artiklar om detta innan det skedde, men det kan säkert vara för att jag följer tekniksektorn och även att algoritmiska nyhetssidor snappat upp att jag är intresserad av det.

Men ja, Amazon lär kunna dra in några extra miljarder på detta årligen.

Lösningen är att migrera till IPv6-only. Sedan kan man använda Cloudflares gratis proxy-tjänst för att tillåta IPv4-trafik att nå ens tjänst, förutsatt att man klarar sig med de tjänster som funkar genom den. Det bygger också på att man inte behöver nå exempelvis GitHub från sina EC2-instanser eller liknande eftersom de saknar IPv6-stöd fortfarande. Även Amazons egen CloudFront saknar stöd för att hämta data från bakomliggande tjänster (origins) med IPv6.

Nu märker vi av vilken nackdel det är att majoriteten av våra svenska ISP:er är så pinsamt dåliga på att erbjuda IPv6. Först får folk potentiellt betala extra för att slippa CGNAT, sedan ytterligare en gång för att kunna SSH:a till sina EC2-instanser.

Av blunden
Skrivet av keepAliveFree:

Allt du skriver är ointressant struntprat.

Haha. Jag får villigt erkänna att jag enbart läser tråden för underhållningsvärdet.

Visa gärna på hur det inte blir några merkostnader att driva de gamla näten parallellt med de nya.

Att säkerheten är väldigt svag är också ett faktum. A5/1 (och A5/2) som används för 2G var möjligt att knäcka relativt enkelt för privatpersoner redan 2008/2009.

Det enda jag kan hålla med dig om är att det givetvis vore på sin plats att se till att saker fortsätter fungera även i våra nordligare trakter även när de gamla näten stängs ner, och att de beräknade täckningskartorna ibland är väldigt långt från verkligheten. Det betyder dock inte att jag tycker att 2G är lösningen.

Av blunden
Skrivet av ITsale:

Ja, det är den.

Anledning till att jag "tror" att den kan ha en app är att den går att ställa i "parningsläge" och hittas då av appen som är utvecklad av konkurrenten som levererar samma produkt i utlandet.

I sista steget i denna app får jag dock felmeddelandet att min produkt är köpt i fel land.

Vilken app rör det sig om? Det kanske går att lura appen eller deras API att man är i rätt land om det är en rent artificiell begränsning. Har modifierat Android-appar för sådant tidigare.

Kan du ta en screenshot på felmeddelandet?

Av blunden
Skrivet av Dunde:

OK, så här är det (ni som inte gillar sanning, sluta läsa). Vissa människor är helt enkelt inte särskilt smarta. Det gäller både unga och äldre.
Ett exempel, har en före detta chef som blivit lurad två gånger av VD-bedrägerier. De var inte svåra att inse att de var bedrägerier.

Tillbaka till det här med korkade människor. Dessa människor har alltid funnits och alltid blivit lurade. Förr kanske de blev pålurade något de egentligen inte behövde av någon skrupelfri person. Idag har de här skrupelfria personerna växlat upp och inser att det går med väldigt liten ansträngning att mångdubbla sin inkomst. Bara möjligheten att man med så liten ansträngning kan flytta hela sitt sparkapital som man kan idag är ett problem.

Det handlar inte om intelligens utan snarare teknikvana. Bedragarna är också duktiga på att stressa upp folk till den grad att de får tunnelseende och inte längre kritiskt funderar på att det skulle kunna vara en bluff och inte ens tar in eventuella varningar på inloggningssidor etc. Att som en oberoende part vid sidan av inse att det är ett bedrägeri är alltid betydligt lättare, särskilt i efterhand.

Av blunden
Skrivet av keepAliveFree:

Alla nät är förenade med behov av underhåll. Det gäller 4G och 5G i lika hög grad som 2G.

När skall propagandan komma med ett, säger ett, skäl för att avveckla både 2G och 3G som har verklighetsförankring?

Ja, men 4G och 5G är betydligt mer användbara och fyller samtidigt alla behov 2G ger annat än för legacy-enheter. 2G blir därmed en stor extra kostnad som givetvis i så fall kommer spridas ut över alla, inte bara den minoritet som tycker sig ha behov av det. Kort sagt, ju fler nät desto dyrare. Det är ju tämligen uppenbart.

2G och 3G har väldigt dålig säkerhet (lätta att avlyssna) och fungerar dåligt för moderna användningsmönster. Samtidigt kostar det en massa pengar att hålla igång. Alla de sakerna är rena fakta.

Av blunden
Skrivet av Garlicbread7:

Det verkar som det är PS5an som överbelastar routern - vilket är standard routern som Telia skickar med, vet inte om man skulle testa och köpa en egen router och testa om det fungerar bättre då, men känns märkligt att en PS5 skulle kunna göra det med t.o.m Telias routers. Alternativt att det är fel på nätet i området eller liknande, men Telia säger att dom inte ser något fel.

Jag har kollat runt lite på nätet och det finns forumtrådar där folk beskriver liknande problem, men skillnaden där är att när PS5an stängs av så ska allt gå tillbaka till normalt. För mig tar det till typ nästa dag innan det är tillbaka till normala nivåer.

https://www.reddit.com/r/playstation/comments/pz9gst/hard_lin...

https://www.reddit.com/r/PS5/comments/kfvv01/ps5_downloads_ki...

Jag har även försökt gått in på routerns inställningar och kolla om PS5an prioriteras på något vis. Men ser inget noterbart där.

Felet uppstår alltså aldrig när PS5:an ej är inkopplad?

Någon form av QoS skulle förmodligen kunna lösa det i så fall, men det är gissningsvis inget som Telias nedlåsta gränssnitt låter dig konfigurera.

Av blunden

Kör med en Fnatic DASH Pro sedan hösten 2021 då den är diskret och tillsynes har bra mätvärden. Gillar den än så länge.

Är ju dock väldigt individuellt vilka egenskaper man gillar.

Av blunden
Skrivet av maDa:

Privatkund-routers är förutbestämt e-waste tyvärr. Ska bara hålla några år och är oftast helt obrukbara till annat sen. Efter några år är de dessutom helt utdaterade och osäkra.

Ja, fast nu tolkade jag det som att vi pratade om en mediakonverterare, inte en router. De har normalt betydligt bättre livslängd, så länge tillverkaren inte som i detta fall ökar risken att den behöver kasseras i onödan genom att inte göra SFP-modulen utbytbar.

Av blunden

Som andra har sagt så kan alla enheter som sitter i samma L2-switch (förutsatt samma subnät så att de inte behöver routas) kommunicera med den hastighet enheterna och switchen klarar, helt oberoende av din router eftersom den trafiken inte behöver passera din router.

QNAP QSW-2104-2T är ganska så dyr för vad den erbjuder. Kan man tänka sig SFP+ istället för RJ45 på de två 10G-portarna så kan man köpa en RTL8372-baserad switch för 375-400 kr på AliExpress med motsvarande specifikationer. Har själv en sådan från HiSource liggande i en låda som reserv-switch. 10GBASE-T transceivers kostar ju dock några hundralappar om man absolut behöver RJ45, men DAC-kablar är billiga och även fiber är ju billigare än RJ45. Förhoppningsvis kommer QNAP-modellen pressas ner i pris eller ersättas snart.

De nya switch-plattformarna med 2 * 10G + 4 * 2.5G (Realtek RTL8372) och nu nyligen även 2 * 10G + 8 * 2.5G (MaxLinear MxL86282) har blivit billiga nu. Blir intressant att se när de rullas ut från mer välkända switch-varumärken.

Av blunden
Skrivet av maDa:

Ja det där är en Single-mode BiDi SFP. Switchen den satt i tidigare är en vanlig Gigabit-switch.

Om det är inom huset ska du ha så kort som möjligt t.ex 10km/"LR".

Ja, det stämmer. Problemet är ju dock att man måste lista ut vilka våglängder den andra transceivern har för RX respektive TX så att man kan köpa den som är omvänd.

Av blunden
Skrivet av felplacrd:

Inte minst med tanke på att P:et står för "pluggable".

Tack alla för ert engagemang så långt. Igår vid den här tiden var jag helt novis men nu känns det som det ska lösa sig.

Haha, ja.

Det blir säkert bra.

Skrivet av atego:

Nej precis, skaka loss i frakten är ingen risk, då SFPn kommer i paket vid sidan om till Icotera CPEerna. Du får själv klicka i den vid montering! Så det kan inte vara anledningen.
Jag gissar att den med fast monterad CPE är 0.2Kr:- billigare/CPE att tillverka. Och ingen annan anledning.. sen att det är svårare att byta/blir mer Ewaste, ingen i kina som bryr sig om det

Ja, tyvärr kanske det är så enkelt.

Av blunden
Skrivet av atego:

Det är heldumt med de fast lödda SFPerna de gånger kund har knäckt fibern. För fiberslinget ligger i botten på ramen när SFPn är fastlödd. Vilket leder till att fibern blir kort när den är av och de är ett helsike att svetsa om.
Och som du säger, får sfpn sönder, får du byta hela CPEn.

Den biten hade jag inte ens tänkt på. Då låter ju ännu mer kontraproduktivt.

Kan inte minnas att jag ens hört talas om fastlödda SFP:er förut. Det kanske är mer vanligt än man kan tro dock?

Har du någonsin fått se eller höra en motivering till varför man ens löder fast dem? SFP-moduler brukar ju sitta fast väldigt bra ändå (och ofta låsa fast i porten), så känns inte som att man borde vara rädd att de ska skaka loss i frakten.

Av blunden

Vad sitter det för modul på andra sidan? Enbart baserat på kabeln är det svårt att säga säkert. Kopplade du ur kabeln från någon annan enhet får du titta vilken frekvens och styrka (avstånd) den använder.

Du bör förövrigt lämna dem inkopplade eller sätta de små skydden över ändarna på kabeln för att undvika att du får smuts på dem.

Av blunden
Skrivet av atego:

Icotera i6407-55 Har löst SFP till skillnad ifrån Icotera i6405-55 som du gissningsvis har.

Känns generellt ganska lustigt att löda fast SFP-moduler. Borde bara leda till mer e-waste när enbart en av prylarna går sönder.

Även om man helst ser att kunder inte plockar ut den och sätter i sin egen utrustning så borde ju nätägarna föredra att folk i sådana fall använder den transceiver nätägaren eller ISP:n testat än att de köper och kopplar in en egen?

Av blunden
Skrivet av felplacrd:

Gick med lite snabb-googlande igenom hela listan jag länkade, och alla supporterade moduler för just EdgeRouter såg (märkligt nog?) ut att vara med LC-kontakt och inte med SC som jag behöver (och bara ett fåtal med rätt våglängd). Så, det blir nog till att chansa lite, eller hitta en annan router med motsvarande lista som innehåller moduler med SC-kontakt.

Du behöver inte ta så allvarligt på kompabilitetslistor för SFP-moduler. Ubiquiti kör inte med vendor locking så de flesta borde fungera. Dock finns det vissa moduler där man inte kan läsa hela EEPROM:en på en gång, vilket då orsakar problem på EdgeRouter-serien och om jag minns rätt även på MikroTik-enheter.

Av blunden
Skrivet av felplacrd:

För jag antar att det inte finns några faktiska Unifi-routrar med SFP ... Kanske om man kunde sätta en SFP till RJ45-Adapter framför.

Jo, det finns några stycken i "Unifi Dream Machine"-serien, men de är generellt rack-modeller.

Av blunden
Skrivet av KAD:

MT7621, vilken ER-X bygger på, är eller var den enda processorn som har fullt stöd för NAT/routing hårdvaru-offload i vanilla Linux, vilket OpenWrt i stora drag kör. Det är möjligt att det har kommit stöd för ytterligare någon Mediatek-processor nu, jag är inte uppdaterad på det. Det finns inofficiella träd även för någon Qualcomm-processor, men då får man kompilera själv och det är inget som är kvalitetsgranskat.

När jag har kört hårdvaruacceleration på MT7621 (ZyXEL WSM20) i OpenWrt så har jag kommit upp i någonstans 800-900 Mbit/s med ca 0% CPU load. Det man tappar i det läget är annan funktionalitet som SQM, men MT7621 är ändå en smula vek för att köra det.

Så för just ER-X borde det finnas rätt goda chanser att uppgradera kärnan. Om de verkligen vill, man kan ju tänka sig att de hellre säljer ny hårdvara.

Ja, för just ER-X kan det säkert stämma och där kanske Ubiquiti till och med kommer att uppdatera till en nyare kernel i framtiden.

Deras kraftfullare enheter har generellt varit baserade på Cavium-SoC:er dock, där åtminstone de flesta (alla?) numera är End of Life om jag inte minns fel. Där kan vi nog inte räkna med nyare kernel-versioner, vilket är synd eftersom enheterna annars fortfarande fungerar väldigt bra och presterar utmärkt om man klarar sig med 1 Gbit/s och inte envisas med att köra VPN-klienter på routern.