Inlägg

Inlägg som Neon har skrivit i forumet
Av Neon
Skrivet av Jumpcut:

Precis!

Nivå 2, om man kan lösa det på ett säkert och smidigt sätt tror jag löser ganska mycket. Även om man är publikt anonym så vet man om att det går att hitta vem man är relativt enkelt och förhoppningsvis får man bort dom grova sakerna men att man ändå vågar skriva saker som är inom lagens gränser. Problemet är ju såklart dom åsikter man för fram nu som senare blir olagliga eller ses som förkastliga (opinionen har ju en tendens att vända).

Så vem ska äga kopplingen, och vem ska kunna knyta ihop ett anonymt konto med den riktiga identiteten? Hur säkerställer man att denna information aldrig kan komma på villovägar? Hur säkerställer man att man inte senare inför nya lagar som breddar nyttjanderättigheten, och så vidare?

När det gäller nivåsystemet, så är risken stor att folk kommer blockera allt från nivå 1 och kanske även nivå 2, vilket gör det mycket svårare för viktig information som inte passar i vanliga kanaler att nå fram. Om man anser att åsiktskorridorerna är starka idag, så lär de bli ännu starkare med en sådan här lösning.

Av Neon
Skrivet av Spof:

Detta skulle innebära en indirekt censur. Jag har jobbat med ledarskap och genom mitt yrkesliv alltid varit en "herde" av människor. 

Det är allt för ofta "sanningen" inte vågar sägas pga av att människor i grupp är rädda att hamna i "bad standing" eller skapa konflikt pga sin åsikt.

Allt för många gånger har jag missat ett dolt missnöje eller en kontroversiell ide för att medarbetare helt enkelt inte vågar säga hur dåligt något är, pga av att det påverkar andra i gruppen som kanske är kärnan till problemet.

Att få vara anonym och uttrycka sina känslor och idéer är viktigt för progress och för att obekväma sanningar skall exponeras.

För fred och frihet!

Precis min första tanke med, åsiktskorridorerna i Sverige är ofta hårda och att säga något motstridigt, även när det bär nytta, kan ha stora konsekvenser för personen.

Att plocka bort anonymiteten må lösa en rad problem, men det skapar fler i en annan ände av spektret.

Av Neon
Skrivet av Viceroy:

Det är inte särskilt oväntat, men det är lite förvånande att det skulle krävas en pandemi för att få till stånd ett skifte. Vanligtvis har man tydliga tider under dagen då man jobbar effektivt, och sedan minskar produktiviteten snabbt. Fika och liknande aktiviteter är tänkta att återställa energi, men det synkar oftast dåligt. När man jobbar hemifrån blir det mycket mer flexibelt, känner man sig lite trött gör man något annat i 20-30 minuter, eller tar en powernap. Varken den anställda eller företaget tjänar på att någon sitter och halvsover i stolen.

Det finns självklart en del som inte kan jobba hemifrån. Vi har några sådana på vårt företag också. De hade till och med extremt svårt att stanna hemma under pandemin, de klättrade på väggarna och kände att de inte kunde göra sitt jobb. För dem är det naturligtvis självklart att åka in till kontoret så ofta som möjligt. Men att påstå att de jobbar bättre än de som arbetar på distans är bara påhitt för att tvinga in folk till kontoret.

Skrivet av StenmanJones:

Dom som bara jobbar på distans kan lika gärna bytas ut mot AI.

Man vill ju tro att folk som rör sig på Sweclockers är hyfsat insatta i "teknik", men här är det uppenbart att man inte förstår hur AI presterar idag. Se på AI som ett verktyg som effektiviserar och snabbar på utvecklingen, att faktiskt ersätta en systemutvecklare är fortfarande ganska långt borta. Vi använder AI dagligen, och det kan vara bra för att generera enkel kod och söka igenom enstaka metoder efter fel, men utöver det blir det snabbt för avancerat.

Förövrigt, hade vi kunnat ersätta distansarbetare med AI så hade vi kunnat ersätta kontorsarbetarna före, i alla fall om man ska tro forskningen.

Angående de som anser att distansarbetare myglar, säger nog mer om dem än distansarbetarna.

Av Neon
Skrivet av Rebben:

Lättast är väl att instifta några ordentliga straff för bedrägeri mot privatpersoner. Typ ett finger per bedrägeri. När fingrarna tar slut får man gå på de större lemmarna tills vi har ett huvudtorso som kan jobba som halvkroppskudde, dörrstopp eller kuvertslickare på försäkringskassan.

Det är Sverige vi pratar om, här avskyr vi konflikt, så långt att vi inte ens vill fånga förövare och skulle vi göra det så är systemet uppbyggt för att ge lindrigt straff(om något alls), mycket bättre med saft och bulle. Möjligen om fallet kommer upp i media så att man måste göra något eller om det är väldigt grovt brott.

Av Neon

Trots att artikeln nämner det kortfattat, är det inte tydligt att detta främst handlar om bedrägerier där bedragare lurar sårbara individer, som äldre, att överföra sina besparingar. Även om detta inte är ett nytt fenomen, verkar det ha ökat markant den senaste tiden.

Att utbilda allmänheten är naturligtvis en möjlighet, men man måste förstå att även med kunskap kan många fortfarande vara sårbara för dessa typer av bedrägerier.

Eftersom det är bankernas system som används, är det rimligt att de inför högre säkerhetsåtgärder när de upptäcker sådana aktiviteter. Tyvärr är de ofta mycket långsamma med att agera.

Jag är inte uppdaterad på de senaste detaljerna, men jag läste att det skulle ta ett år innan åtgärderna implementerades, vilket låter helt orimligt.

Av Neon

Lära sig Android video?

Hej,

Några bekanta har använt Android-telefoner i många år, men det har blivit uppenbart att de inte förstår grunderna, som appar, appstore, inställningar, säkerhet, med mera.

Det hade varit riktigt fint med en video som går igenom, på svenska, hur en Android-telefon fungerar på ett övergripande och tydligt sätt. Exempelvis hur man installerar och avinstallerar appar, vad man bör tänka på, var man hittar appar, var man hittar inställningar, vilka inställningar som finns, och hur man ska tänka kring säkerheten, det vill säga grunderna.

Jag har sökt lite på YouTube och det finns en del men jag har inte lyckats hitta något på svenska.

Nu kanske ni undrar, varför video? Varför lär du dem inte själv? Det har jag naturligtvis redan försökt ett par gånger, men uppenbarligen inte nått fram.

Har ni några tips?

Av Neon
Skrivet av Lonian:

Jag förstår inte folk som klagar på att Switch är bärbar. Det är ju bara att låta den ligga kvar i dockan?
Även om Nintendo hade släppt, likt Switch Lite som enbart är bärbar en enbart Dockad Switch/stationär så tror inte jag de hade ökat kraften i den konsolen. PS Vita tv blev ju exempelvis inte kraftfullare? En extremt liten stationär konsol däremot.

Problemet är att prestandan har offrats för att behålla god mobilitet. När konsolen släpptes med Zelda BOTW segade den på vissa ställen och presterade inte bättre än Wii U från 2012.

Dockan är problematisk, det är krångligt att byta spelkassetter, on/off-funktionen är omständlig, och den har lösa, skrangliga delar med en design som inte är särskilt stabil och ofta tippar över.

Den medföljande kontrollen var tydligt anpassad för mobilitet och var minst sagt undermålig. Ett grepp för handtagen medföljde, men det saknade laddningsport, vilket tvingade köp av ett identiskt grepp med laddningsport.

Vi spenderade cirka 7000 kr för att uppgradera till en Switch, men det gav oss ingen fördel jämfört med Wii U.

Av Neon
Skrivet av SVclocker:

Jag längtar som fan, har varit Nintendograbb sen jag fick min första GameCube, och innan spelat på brödernas NES, SNES och N64.

Vad exakt är det du ser fram emot? Spontant kan jag tycka att det är deras spel det är "starvation" på, inte hårdvaran.

Av Neon
Skrivet av EntropyQ3:

Tror att de flesta tycker att drygt åtta år innan man lanserar sin nästa konsol inte precis är "slit och släng", i synnerhet som den gamla konsolen inte kommer att sluta funka och förmodligen kommer att supportas med nya spel i mer än ett par år.

Nu vet jag inte hur bakåtkompabiliteten blir med Switch 2, men mellan Wii U och Switch var det så gott som noll kompabilitet. Wii U fanns på marknaden i cirka 5 år innan Switch släpptes, vi hade lätt kunnat köra vidare med Wii U-hårdvaran fram till idag om det inte hade varit för att man gradvis tvingat över användarna. Så istället för att lägga de där 7000 kronorna på spel eller något annat vettigt så tvingades man lägga det på (för oss) onödig hårdvara och därmed kassera "gammal" teknik.

Ja, jag vet att Switchen slog igenom just på grund av den bärbara hårdvaran, men för oss hade det inget värde.

Vi får hoppas att bakåtkompabiliteten blir bättre mellan Switch och Switch 2, men det är väl troligt att de kommer tvinga över kunderna på ett eller annat vis, de är trotts allt experter på ta betalt för re-releaser. Vi hoppas såklart på att Switch 2 har avsevärt bättre hårdvara denna gången så att det faktiskt känns värt att byta.

Missuppfatta mig dock inte, jag har inget emot svagare hårdvara, Nintendos titlar handlar inte om grafisk spel-prestanda utan om spelglädje.

För min del blir det dock ingen Switch 2 oavsett vad de hittar på, Nintendos modell passar inte oss längre.

Av Neon

För några år sedan köpte jag det stora Ifixit-verktygssetet, vilket utan tvekan var den största besvikelsen på länge när det gäller verktyg. Skruvmejseln är obekväm att använda, det saknas standardbits, och kvaliteten på pincetterna är medelmåttig, allt detta till ett premiumpris. Jag har en hel del verktyg för andra ändamål, som renovering och bilreparation, och man kan definitivt sätta ihop något mycket bättre än Ifixits lösningar för mindre pengar. Det är inte förvånande att ett no-name "budget" set kommer så nära i för ett betydligt lägre pris.

Av Neon

Tror vi betalade runt 6000-7000 kronor när vi köpte Nintendo Switch(2017) med tillbehör, men prestandamässigt fanns det ingen större skillnad jämfört med Wii U(2012). Om de hade lanserat Switch med modernare hårdvara från början, hade vi inte behövt en Switch 2 nu. Men självklart måste de tjäna pengar på något sätt och bidra till slit-och-släng-samhället. Det är ännu bättre om man först kan släppa en budgetmodell med ett populärt exklusivt spel och sedan, efter ett tag, lansera en förbättrad version, kanske med en OLED-skärm.

Anser att det hade varit mycket bättre om de la all sin kraft på att göra spel istället men så är jag inte mycket för handhållna spelkonsoler.

Av Neon

Hade köpt kompressor alla dagar i veckan, mycket kraftfullare, håller generellt mycket länge och inte vidare dyr. Framförallt kan man använda den till annat, ex pumpa däck eller bollar

Av Neon

Detta är som att fråga någon om klädråd på nätet.

Testa så mycket som möjligt i butik, finnar man inget där så välj något som ser passande ut och testa på öppet köp. Reviews på nätet kan ge en liten känsla men tänk på att mycket av det som finns på ex Youtube är i grunden ren reklam, men det kn ändå ge en känsla för produkten.

Av Neon

Söker PUBG spelare!

Hej,

Vi är ett gäng som regelbundet spelar PUBG, främst varje lördag och söndag mellan 23:00 och 02:00. Andra dagar och tider kan dock förekomma.

Även om vi siktar på att vinna, är den sociala biten en stor del av dessa tillfällen.

På senare tid har vi haft ett visst bortfall och behöver därför fler deltagare för att fylla upp platserna. Vi är alla runt 40 år, men åldern är inte avgörande så länge den sociala dynamiken fungerar bra.

Vi förstår att det kan vara tufft att hoppa in och spela med nya människor, men om du är intresserad, skicka gärna ett PM så hittar vi säkert en bra lösning tillsammans.

Om du har förslag på andra forum eller plattformar där vi kan hitta passande deltagare, tar vi också tacksamt emot dessa!

Game on!

Av Neon
Skrivet av fisk:

Det här känns lite som samma nivå som att be brottslingar att inte bära rånarluva så att de inte är så svåra att känna igen på övervakningskamerorna.

mm, vi kanske alla skulle bära rånarluva så systemet inte kan spåra oss.

Av Neon
Skrivet av thomas_skane:

Att förbjuda teknik har aldrig fungerat. Det ger bara ett övertag till dem som använder den i alla fall.

Det är ju så man brukar säga, så då är frågan, om vi tillämpar samma idé på vapen, exempelvis skjutvapen? Kriminella ignorerar redan vapenlagarna, spelar det då någon roll om vi tillåter allmänheten att också bära vapen? Många hävdar att om fler laglydiga medborgare är beväpnade, kan det avskräcka brottslighet eller ge folk en chans att försvara sig. Samtidigt visar forskning att våldsbrott tenderar att öka när fler vapen finns i omlopp.

Av Neon
Skrivet av Gandir:

Detta är inte och kommer aldrig att vara en fråga om invandring som du försöker peka på. Sverige har alltid haft brottslingar på alla sätt och det har inte ökat speciellt mycket med brottsligheten i Sverige. Skillnaden är att man bytt metoder från att knivhugga folk till att skjuta dem eller från att bränna ned hus till att spränga.

Inget i brotts statistiken säger att brotten ökar alls förutom våldtäkter som fick en rejäl ökning när man skrev om lagen vad en våldtäkt var för något.

Massövervakningar och ge sig på kryptering kommer inte att hjälpa på något sätt, däremot kommer det göra det omöjligt att använda internet. Kryptering är ett måste annars kommer alla som vill veta exakt alla de vill om dig och då pratar vi inte bara om staten utan alla brottslingar till ex.

Statistik från BRÅ eller SCB är inte alltid raka spår till sanningen, de är komplexa och påverkas av många variabler som kan förändras över tid. Det är viktigt att granska dessa data kritiskt och förstå de underliggande faktorerna som kan påverka resultaten.

Låt oss belysa några kritiska punkter:

Rapporteringsfrekvens: En skenbar ökning i brottslighet kan delvis bero på att folk inte anmäler alla brott, särskilt de som involverar ungdomsgäng eller när offren fruktar repressalier. Detta påverkar statistiken och ger en felaktig bild av verkligheten.

Förändrad perception och toleransnivå: Vi har blivit desensibiliserade. Skjutningar och grova våldsbrott var ovanliga på 90-talet, men nu är de en del av vardagen, vilket leder till att färre brott anmäls.

Ökad våldsnivå: Det råder ingen tvekan om att våldsnivån har eskalerat, vilket påverkar både punkt 1 och 2.

Beträffande invandringen: Det är obestridligt att Sverige har tagit emot en rekordhög mängd asylsökande, framförallt från krigsdrabbade områden, vilket utgör en betydande utmaning. Det är naivt att förneka att detta inte påverkar samhällsdynamiken.

Kryptering och brottsbekämpning: När det gäller möjligheten för rättsväsendet att lyssna in på privata konversationer mellan brottslingar har det visat sig ha stor effekt. Det finns flera stora brottsmål där polisen har lyckats knäcka meddelandetjänster och på så vis kommit över vital information. Genom att effektivisera utredningar mot brottslingar som inte skyddar sina kommunikationer väl kan polisen frigöra resurser och fokusera mer på att tackla mer avancerade och allvarliga brott.

Av Neon
Skrivet av superapan:

Jag anmäler ditt inlägg (och mitt ryker med det) - det har exakt ingenting med Europol och kryptering att göra. Det är partipolitisk dynga.

Det du beskriver har vi hållit på med i 30 år. I Sverige har alla gratis skola, omsorg, universitet och alla förutsättningar. Det är inte knarkande uteliggare, som faktiskt funderar på nästa mål mat, som skjuter pappor i huvudet för att dom säger till. Kidsen anmäler sig ju frivilliga! Lösningen är verkligen inte att på Jönssonmanér bygga fler fritidsgårdar.

"våra problem med våld är små jämfört med omvärlden". Herrejävlar, är det propagandan partiet ska skicka ut nu? Första bästa googling, UNODC-rapport från 2021 (!!!) pekar på hur Sverige sticker ut. Vi är numera tvåa i Europa. Vad vill du inte se?

Din politik har lett oss i fördärv, och nu krävs något nytt. Som tur är ser även väljarna det.

Jag håller helt med! Sverige historiskt sett har varit ett land byggt på generellt ansvarsfulla medborgare. Tyvärr har det skett en markant förändring på kort tid. Tidigare försök att lösa problemen på ett förbyggande sätt (saft och bullar) har visat sig ineffektiva och tidsödande. Nu står vi inför valet att behöva expandera fängelsekapaciteten och skärpa lagstiftningen markant. Dessa åtgärder kommer att påverka oss alla, vilket är oundvikligt när en del av befolkningen inte följer samhällsnormerna. Det hade absolut gått att undvika.

Det är inte svårt att identifiera var problemen startade, men allmänhetens guldfiskminne innebär att det kan bli en långdragen process. Det kan dröja åratal innan vi når en nivå som kan anses vara acceptabel, om vi ens når dit.

Med tanke på senaste tidens eskalering kommer fler vuxna att dra sig för att säga till, och civilkuraget kommer att blekna markant om man inte lyckas styra upp lag och rättsväsende.

Av Neon
Skrivet av Massy:

Meh... Du kankse sätter dit de 10 dummaste brottslingarna i Sverige. De som menar allvar krypterar (eller åtminstone tror de gör det, se SkyECC, Anom..) ändå. Lite som att en fartkamera hindrar gemene man att åka lite för fort men knappast stoppar en bankrånare på flykt eller någon som är sugen på streetrace och placerar en sopsäck över kameran.

Fast om vi ska göra den liknelsen så fungerar det uppenbarligen, annars hade man inte fortsatt att sätta ut kameror. Hade kamerorna dessutom inte haft en varningsskylt precis innan, så hade ännu fler rättat in sig. Ja, absolut, det kommer alltid finnas folk som tar sig runt, men kanske räddar vi din, min eller någon annans familj i alla fall.

Tro inte att det kommer finnas en lösning på alla brott. Oavsett hur hårt man skruvar åt det så kommer det alltid finnas de som tar sig runt, förhoppningsvis har man mer resurser över för att lösa iallafall en del av dem.

Av Neon

Jag förstår att detta är ett känsligt ämne för många och att åsiktskorridoren är strikt. Självklart ska man värna om integriteten. Men allt eftersom brottsligheten eskalerar och resurserna inte räcker till så måste man finna en ny balans. Man kan sitta här och argumentera om att brottslingar minsann hittar nya säkra vägar att kommunicera och i många fall är det säkert så. Men brottslingar är bara människor och, som vi alla vet, så gör man misstag vilket ofta också är anledningen till varför de åker dit.

Nu är jag uppenbarligen inte vidare väl insatt i hur det verkligen går för polisväsendet, men om det är så att vi inte kan prestera bättre än vad vi gjort fram till nu så anser jag nog ändå att man behöver finna en ny balans (vad det nu kan innebära). Tyvärr kommer det alltid att finnas individer som förstör tillvaron för andra och som gör att vi inte kan ha "fina" saker utan att kämpa för det.

Det är möjligt att det kan räcka med att vi stramar åt våra lagar och bygger fler fängelseceller. Den kategori brottslingar som hade kunnat fångas med avlyssning kanske åker fast ändå.