Inlägg

Inlägg som Snordjuret har skrivit i forumet
Av Snordjuret

Ja jag har ca 3.6Tb på den varav 700Gb är använt, allt enligt synology assistant. Men försöker jag lägga in ytterliggare material klagar utforskaren på att NASen är full. Jag har inte fler diskar att plocka in för tillfället.

Av Snordjuret

NAS med begränsad lagring?

Har en Synology DS411 med 3st 2tb diskar. Har petat in ca 700gb på den men nu när jag försöker kopiera över fler filer får jag meddelandet att disken är full.
Hur går det till egentligen?

Av Snordjuret

Routerns IP-område verkar vara 192.168.1.2 - 254. jag prövar att ställa NASen på IP 192.168.1.100, subnätmask 255.255.255.0, Standardgateway -, DNS-server 192.168.1.1.
Får då upp en ruta om att inställningarna tillämpas och att allt går bra, tittar man sen i synology assistant står det att anslutningen misslyckades och enda möjliga alternativet att komma vidare är "installation".
Föreslagna manuella inställningar är då IP 169.254.103.239, subnätmask 255.255.0.0, standardgateway - ,DNS-server 192.168.1.1. Andra alternativet är att köra DHCP, dessa två alternativ är de enda jag kan komma vidare med.

Det är helt uppenbart för mycket inställningar och beteckningar att hålla reda på för mig. Hade en RND4000 förut som bara var att plugga in och använda, tyvärr gick den sönder och var rätt långsam så jag valde DS411 för att få något snabbare.

Av Snordjuret

Hjälp med att få DS411 att fungera med RT-N56U

Behöver som rubriken säger hjälp med konfigurationen för att få dessa enheter att fungera tillsammans.
NASen och routern är ihopkopplade med kabel och står tillsammans vid nätverksuttaget. Alla andra enheter (datorer, squeezebox och ps3) ansluter till till dessa trådlöst. Problemet är att NASen inte syns på nätverket. Antar att det har att göra med att jag kör DHCP men behöver köra statiskt IP.
Dessvärre är jag kass på datorer i allmänhet och nätverk i synnerhet så jag behöver tydlig hjälp.
Har kollat på denna sida
http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Asus/R...
men är väl tydligen för dum för att förstå för jag får det inte att fungera.

Av Snordjuret

Hjälp med budgetdator

Laptopen kraschade precis och går nu bara att starta i felsäkert läge med halva skärmen ur funktion. Har alltså bara en bild som är ca 600x450 pixlar, extern skärm fungerar inte heller. Blir skitjobbigt att surfa runt på olika sajter och leta så jag tänkte se om jag kunde få lite bättre hjälp här.
Ska åka på semester om drygt 2 veckor och har därför egentligen inte råd med någon ny dator nu men behöver verkligen ha en, så det är superbudget som gäller.

Jag letar alltså efter en stationär dator och har väl inga större krav men jobbar en del med CAD så den bör klara det någorlunda i alla fall.
Vill gärna ha DVI ut till bildskärmen men det är väl standard numera?
Har redan tangentbord, mus o skärm så inget sånt behöver ingå. Köpte Win 7 home premium ganska nyligen så kan man köpa billigare utan OS är det kanon.
Det är ett plus om den går att köpa på någon av kedjorna i Västerås men andra alternativ är OK om priset kan motivera det.
Jag har noll koll på vilka processorer, mammakort, grafikkort mm som finns på marknaden så säger ni att det duger litar jag på det.

Tacksam för snabb hjälp

Av Snordjuret

Fel tecken från tangentbordet

Finns säkert trådar om detta men hittade inga länkar som hjälpte när jag sökte här eller på google.

När jag startade laptopen ikväll upptäckte jag att vissa tangenter skrev ut fel tecken. Bla följande:
ö = +
0 = *
m = 0
j = 1
k = 2
l = 3
u = 4
i = 5
o = 6
p = -
. = ,
- = /

å och ä med flera andra funkar som de ska.

Har kollat språkinställningar och tangentbordsinställningar men hittar inget konsigt. Vad har hänt?

Av Snordjuret

För mig tar vista också 42gb. Har kollat igenom alla kataloger men finns ingen som innehåller så mycket. Efter att ha kollat igenom alla synliga + dolda mappar får jag bara ihop ca 15 gb men kollar jag i utforskaren så är 42gb använt. Har kollat alla usermaps och tempar men finns inte där heller.

Av Snordjuret

Problem med MCE tangentbord

Jag har vista home premium med media center och ett MCE tangentbord sedan tidigare. Det fungerar att skriva med det i vista men en del knappar har fel funktion. Till exempel så går datorn i sleep-mode när jag trycker på höja ljudet och en viss knappkombination stänger tvärt av datorn. Jag vet inte vilka knappar det handlar om men det har oftast hänt när jag sitter o chattar.

Vad kan felet vara och vad ska man göra för att rätta till det?

Av Snordjuret

Har beställt en 6224W men leveransen drar ut på tiden. Beställde 18 maj och fick preliminärt leveransdatum 7 juni. Senast jag frågade trodde de att de kunde skicka någon gång i början av juli. Inte så kul.

Av Snordjuret

Hjälp med inställningar i BIOS

Jag behöver lite hjälp med att ställa in BIOS. Jag har kört win 2k ända fram tills ganska nyligen då jag installerade win xp pro. Med 2k var datorn relativt stabil och kändes tillräckligt snabb. Men med xp blev den seg och hängde sig titt som tätt. Jag var inne och pillade lite själv i BIOS utan att egentligen ha en aning om vad jag gjorde och nu har datorn iaf blivit stabil men den är fortfarande seg.

Grejorna jag kör med är:
Epox EP-8RDAE nForce2 400 3DDR-DIM moderkort
AMD Athlon xp2500+ Barton 1833MHz processor
TwinMOS PC3200 1Gb DDR minne
Hightech Excalibur ATI Radeon 9600xt grafikkort (om det nu spelar någon roll)
Jag har även ett TwinMOS PC3200 256Mb DDR minne som jag tyvärr inte får att fungera med 1Gb minnet.

Jag har uppdaterade BIOS med programmet man fick med moderkortet men kan inte påstå att jag vet vad det innebär eller märkte nån skillnad.

Inställningarna i BIOS är följande:
(Alternativet inom parentes är det jag har just nu)

Advanced Chipset Features
System Performance - [Optimal] - Optimal/Aggressive/Turbo/Expert
CPU Clock Ratio - [20] - Default/5-24 i steg om 1
FSB Frequency - [100] - 100-250 i steg om 1 vid Expert. 100/133/166/200 vid Optimal
CPU Interface - [Optimal] - Går att välja Aggressive om Expert är valt.
Memory Frequency - [By SPD] - By SPD/50/60/66/75/80/83/100/120/125/133/150/166/200/Auto
Resulting Frequency - [200MHz] - Går inte att ändra.
Memory Timings - [Optimal] - Optimal/Aggressive/Turbo/Expert. Går bara att byta vid Expert
T(RAS) - [8] - 1-15 i steg om 1 endast vid Expert
T(RCD) - [4] - 1-7 i steg om 1 endast vid Expert
T(RP) - [4] - 1-7 i steg om 1 endast vid Expert
CAS Latency - [3.0] - 2.0/2.5/3.0 endast vid Expert
Memory Auto Precharge - [Enabled] - Enabled/Disabled
FSB Spread Spectrum - [Disabled] - Disabled/Enabled
AGP Spread Spectrum - [Disabled] - Disabled/Enabled
AGP Aperture Size (MB) - [512] - 32/64/128/256/512
AGP Frequency - [Auto] - 50/66-87/90/93/95/97/100/Auto
AGP 8X Support - [Enabled] - Enabled/Disabled
AGP Fast Write Capability - [Enabled] - Enabled/Disabled
System BIOS Cacheable - [Disabled] - Disabled/Enabled
Video RAM Cacheable - [Disabled] - Disabled/Enabled

Power BIOS Features
CPU - [1,525V] - Default/1,400-2,200V i steg om 0,025V
AGP - [1,5V] - 1,5/1,6/1,7/1,8
DIMM - [Auto] - 2,50/2,63/2,77/2,90/Auto
VDD - [1,6V] -1,6V/1,8/2,0

De flesta grejorna har jag ingen aning om vad de gör. Med inställningarna ovan står det att processorn går i 1100MHz och minnena i 200MHZ vilket jag tycker är en aning lite. Ska det inte gå att klämma ur 400MHz ur 400MHz minnen? Sedan förstår jag inte riktigt det här med tempen på processorn. Med 2k låga jag ofta på 50-55 grader idle och uppåt 60 under belastning. Gick tempen upp mot 65 kraschade oftast datorn. Nu ligger jag på ca 40 i idle och uppemot 48 under belastning och datorn kraschar över 50. Hur hänger det ihop?

hjälp......tack

Av Snordjuret

Justera ljudnivå i filmklipp

Jag har ett gäng filmklipp som jag tänkte bränna ut på dvd. Problemet är att ljudnivån i klippen varierar ganska kraftigt vilket gör dem ganska jobbiga att titta på i följd. Jag skulle behöva tips på enkla, gärna gratis, program som klarar av att justera ljudnivån, oftast höja den.

Av Snordjuret

Har inte överklockat.
Och strax efter att jag skrev inlägget råkade jag ut för samma sak igen, att filer inte gick att öppna. Så jag körde en chkdsk och omstart, och nu hittar jag inte ens disken i utforskaren längre. Den syns när man startar upp datorn och jag kunde köra en check med seagates diagnosverktyg på den, med dåligt resultat, men den är borta i windows.
Har den kraschat helt?

Av Snordjuret

Problem med Seagate 250gb

Köpte en Seagate 250gb disk för ca två månader sen och den har väl mer eller mindre småstrulat lite hela tiden men det börjar bli riktigt irriterande nu.

Då och då blir det fel på en del av filerna eller mapparna som ligger på disken och man får meddelandet: "F:\Valfri fil/mapp är inte tillgänglig. Filen eller katalogen är skadad och kan inte läsas." Hittills har det räckt med att köra checkdisk och starta om datorn så har filerna funkat igen. Men nu har innehåller i vissa textdokument börjat försvinna och en del filmer och musikfiler går inte längre att reparera.

Har testat att köra seagates diagnosverktyg men litar inte helt på resultatet då den menade på att alla mina diskar var kaputt vilket jag betvivlar. Testade sen att köra några andra diagnosprogram som alla menar att samtliga diskar är ok.

Några idéer på vad man ska göra eller vad som är fel? Går det att åtgärda eller ska man skicka tillbaks den?

Av Snordjuret

Jag har försökt det mesta nu för att få in min varvräknare i programmet men inget går direkt som jag har tänkt. Jag har mer eller mindre lagt ned försöken med att få pygame att fungera i wxpython på det sätt jag ville, var på tok för krångligt.
Nu har jag börjat labba med att köra bara genom wx. Det finns ju en del grejor där som påminner om det jag använt i pygame. Men jag får det inte att fungera.
Jag har lagt in min varvräknartavla som bakgrundsbild och sedan försökt rita nålen som en vanlig linje men den hamnar bara bakom bilden.
Jag har försökt använda en bild på en visare som jag roterar men antingen går det för segt, eller så blir inte bakgrunden helt transparent eller så blir inte rotationen rätt.

Så jag frågar igen. Finns det något sätt för mig att få in min "analoga" varvräknare, som ska köras i realtid mot serieporten, i mitt befintliga fönster? Jag är glad om jag kan få utförliga tips som möjligt eftersom jag börjar tröttna på att behöva sitta i nån vecka och testa mig fram till hur det ska vara. Jag är rätt kass på koda. Har hållt på med att försöka få bara den här varvräknaren att fungera i typ 1-2 månader nu.

http://img72.imageshack.us/img72/592/datalogger0fm.jpg

Så här ser det ut än så länge. Tanken är att jag ska kunna använda det både som en logger till diverse saker samt till min bromsbänk, därav varvräknaren. Just nu kör jag bara två signaler in, den svarta som en slags referens och den röda går på en vridpot som jag vill styra varvräknaren med också.

Av Snordjuret

strul med python/pygame

Jag har skapat två trådar i mitt program där den ena samlar värden från en PIC och den andra visar en analog varvräknare i realtid. Varvräknaren kör jag med hjälp av pygame och det är den som strular. Koden ser ut såhär:

class LivePlottThread(threading.Thread): def run(self): ScreenWidth = 300 ScreenHeight = 300 pygame.init() screen = pygame.display.set_mode((ScreenWidth,ScreenHeight)) pygame.display.set_caption('Robbans Dyno') tavla = pygame.image.load('tavla.png').convert() visare = pygame.image.load('visare.gif').convert() i = 0 while LoggWin.avbryt==0 or LoggWin.plotlengd > i: if LoggWin.plotlengd > i: visare2 = pygame.transform.rotate(visare, 287-LoggWin.Signal[1][i]/2) height=visare2.get_height() width=visare2.get_width() center = ((ScreenWidth-width)/2,(ScreenHeight-height)/2) pygame.display.flip() screen.blit(tavla, (0, 0)) #draw the background screen.blit(visare2, center) i += 1 pygame.quit() def OnQuit(self, event): self.Destroy()

De sista tre raderna är jag inte ens säker på att man behöver, jag har testat att köra utan dem utan att upptäckt nån skillnad.
Det funkar kanonbra första gången jag kör men om jag försöker köra en datainsamling med varvräknaren igång utan att ha avslutat och startat om programmet får jag följande varning:

Exception in thread Thread-5: Traceback (most recent call last): File "F:\Program\Python\lib\threading.py", line 442, in __bootstrap self.run() File "F:\Program\Python\DataLogger\Dyno2.py", line 329, in run screen = pygame.display.set_mode((ScreenWidth,ScreenHeight)) error: DirectDraw2::SetCooperativeLevel: Invalid parameters

Jag förstår inte hur jag ska lösa felet. Sen är det en annan grej med just pygame också. Jag vill ha varvräknaren ligga i samma fönster som jag startar den från, som det är nu öppnas ett nytt fönster, men jag lyckas inte med detta heller. Jag kör wxpython om det kan vara till nån hjälp.

Jag har ett par konstiga fel till men det är kanske bäst att försöka lösa ett i taget.

Av Snordjuret

Jag har försökt gif också men det vill sig inte. Jag kanske borde satsa på ett bildbehandlingsprogram jag förstår mig på, några tips?

Av Snordjuret

Jag drar upp den här tråden eftersom jag har samma problem.
Jag håller på att göra en varvräknare till ett program jag skriver där bakgrunden till nålen måste vara genomskinligför att man ska se hela tavlan. Men hur jag än försöker går det inte att spara med transparent bakgrund i ps. Jag kör ps 7 om det nu skulle spela nån roll.
Jag hittade en bild på nätet med genomskinlig bakgrund som jag har testat i mitt program och det fungerar klockrent.
Jag har testat alla tips jag hittat om att spara i olika format, fippla med lager, öppna ny bild med genomskinlig bakgrund med olika färgformat, spara för webben, exportera genomskinlig bild osv.
Jag blir snart tokig på detta. Kanske finns det något annat enkelt program där man kan få detta gjort snabbt?

Av Snordjuret

hehe ja där ser man. Tack för tipsen ska testa runt lite. Kanske märks att jag är ganska färsk på detta.
Tycker det jobbigaste med att programmera är att lyckas hitta bra lösningar på problemen. Oftast letar jag svar på helt fel ställen har jag märkt och då slutar det med att man ställer dumma frågor här.

Av Snordjuret

Jag testade med Powers förslag eftersom det såg enklast ut och det fungerade bra så jag behåller det iaf tills alla andra problem är lösta.

Angående arrayerna/listorna och det vb skrev.
När det gäller just det jag vill spara i setupen passar setup = {} bra eftersom jag vill ha med både siffror och ord och det funkar bra så jag ser ingen anledning att byta det för tillfället.

Jag har testat att skapa tomma listor som typ values = []
Men får bara följande felmddelanden när jag försöker spara i listan:

"IndexError: list assignment index out of range"

Satt och testade lite nu medans jag skrev inlägget och lyckades hitta felet med arrayen och den kostiga längden. jag hade varit lite slarvig i en while-loop så den hakade upp sig där under vissa omständigheter och en viss tid.

Tror jag har rett ut de problem som fanns för tillfället. Ska ta och titta lite närmare på ConfigParser och matriser senare men jag tror de kan underlätta en del.

Tack för hjälpen

Av Snordjuret

Pythonproblem

Har ett par problem som jag skulle behöva hjälp med.

Programmet jag meckar med tar bland annat hand om seriekommunikation och för detta har jag lite olika inställningar för serieporten. För att göra programmet mer användarvänligt vill jag spara undan de senast valda alternativen så de används automatiskt nästa gång man startar programmet. Detta har jag försökt göra genom att läsa och skriva till en textfil. Koden ser ut såhär vid inläsning:

self.setup = {}
f = open('SerialSetup.txt','r')
self.setup = f.readlines()

Om textfilen ser ut som följer:
COM3
38400
8

Får jag alltså fram följande:
['COM3\n', '38400\n', '8\n']

Och när jag använder det i programmet får jag med en fyrkant efter varje alternativ pga "\n". Hur råder jag bot på detta?

Sen har jag lite funderingar på hur jag ska spara det jag läser in från serieporten. Som jag har gjort nu lagrar jag det bara i en array. Kanske inte det bästa alternativet men tyvärr det ända jag kan/känner till. Men jag har fått en del konstiga fel. Tex kan jag bara skicka 8-bitarstal via seriekommunikationen och får därför skicka ett 16-bitarstal som två 8-bitars. När jag tar emot det multiplicerar jag första 8-bitarna med 255 och adderar med andra 8-bitarna för att få tillbaks 16-bitarstalet.
när jag sedan vill kolla längden på arrayen jag har sparat datan i får jag ibland längden på arrayen och ibland värdet från största talet i arrayen. Vad beror detta på? Jag vet tex att arrayen inte ska vara längre än 1000 men får det största talet i arrayen tillbaks som är tex 58000.
jag använder både len() och max() med samma resultat.
Kan tillägga att jag aldrig får detta felet när jag bara kör 8 bitar.

Sen har jag inte kommit underfund med om det finns nåt sätt att skapa dubbelarrayer och matriser på som inte har nån fördefinierad längd.