Inlägg

Inlägg som Xake har skrivit i forumet
Av Xake
Skrivet av Dinkefing:

Trodde sådant här testas innan man släppte ut det på marknaden. Inte minst Ikea borde ha extra koll på sådant här.

Allting går inte testa i förväg.
Hur gummit som används för skyddshöljet åldras är en klassisk sådan sak, och absolut när det är väldigt svårt att förutsäga precis alla användningsmönster som folk kommer hitta på men som fortfarande kan räknas som "normalanvändning".
Leverantörskraven för ex CE-märkning gällande starkströmssidan av apparatur är också VÄLDIGT strikt.

Vi får då en situation där det inte krävs att det är många procent (om ens procent) som det misstänks kunna hända för innan det krävs återkallelse.
Det har tagit IKEA 4 år att identifiera problemet.
Det är antagligen inte ett vanligt problem.

Läser jag mellan raderna i beskrivningen de skrivit tror jag detta i mångt och mycket är användare som använt laddaren som mobil reseladdare och haft sladden uppsnurrad på laddaren när den legat i väska eller liknande. Det innebär att den utsätts för många olika temperaturförändringar från rum, men även från laddaren som blir varm, och sladden böjs åt olika håll ofta. Detta är väldigt slitande användningsmönster, men som sagt räknas fortfarande som normalanvändning, och gör att misstanke kräver återkallelse om de inte vill få problem med div myndigheter som bryr sig om CE osv.

Av Xake
Skrivet av pv2b:

Ah, jag visste inte att EPON låg under 802.3. Jag trodde att det likt GPON låg i en separat standard. (Som du själv skriver inte särskilt vanligt förekommande i Sverige så jag har rätt begränsad koll.) Men visst, EPON är väl den moderna standard som är undantaget till regeln att modern Ethernet inte jobbar på delade media.

PON i sig är ju lite rörig till att börja med då vissa delar är standardiserade av IEEE, vissa delar standardiserade genom ITU-T, och det verkar vara vilda västern över hur de olika tillverkarna valt utveckla just sin inte alltid helt interoperativa lösning.
ITU-Ts PON-lösning tror jag var före, vilket nog färgat intryck av det, men skall man tro wikipedia är det just EPON-baserade lösningarna som är den vanligaste installationssorten iaf sedan 2014.

Skrivet av pv2b:

När du började prata om koax så tänkte jag att du menade DOCSIS, vilket så vitt jag vet inte är en del av Ethernet-standarden. Eller finns det någon annan modern Ethernet-standard baserad på koax som jag missat?

Beror på hur man ser det. DOCSIS blev ju så stort så på ISP-nivå så IEEE verkar inte själva byggt så mycket på standarder för att direkt konkurrera med det. Och det som finns ser man inte i Sverige eftersom det inte finns så många ISPer kvar som kör någon typ av data över COAX alls i Sverige.
Det som finns på ISP-nivå vad jag hört om som verkar vara Ethernet är EPONoC vilket mer eller mindre är en standard som om jag förstått rätt påminner rätt mycket om HFC-DOCSIS, men man kör EPON fram till HFC-burken och sedan fortsätter köra EPONs protokoll över coax sista biten till hushållet. Vilket verkar innebära att man i praktiken använder de gamla coax-uttagen och ett EPON-coax-modem istället för en EPON-splitter med fiber hela vägen ut till ett EPON-fibermodem.

Sedan finns det varianten för Home Plugs som använder en version av Ethernet over Coax, vilket strikt inte är IEEE-standard, men är Ethernet frames i sin tur capsulated i ett Link-Layer-protokoll. Verkar finnas dokument för detta från ITU-T och en arbetsgrupp namngedd MoCA, och är enbart för on-prem-installationer där man vill återanvända gamla antenn eller andra typer av coax-kabel-dragningar istället för att dra ny CAT-kabel. Släpptes uppenbarligen uppdatering av detta som skall teoretiskt klara upp till 10 gig. Dessa skall även dessa klara flera olika klienter på samma coax, men har inte läst in mig på det, så kan inte svara hur mycket av ethernet-standardens verktyg de använder, och hur mycket som är egenpåhittat för dessa, och hur mycket som är interoperativt mellan olika vendors.

Av Xake
Skrivet av maDa:

Precis det jag menade. Istället för att gå via "operatörsneutral" switch som ett stadsnät eller KO hanterar.

Ah, jag tror jag fel-läste dig för du just snackade om KO/Stadsnäts CPE/medieomvandlare skulle spelat ut sin roll, vilket just medieomvandlaren inte egentligen gjort. Den behöver bara omkonfigureras, och om man inte kan omkonfigurera den till något man som nätleverantör kan garantera tjänstekvaliteen över så behöver den bytas.

Det är få nät som erbjuder "använd din egna optiska switch" om man inte avropar företagstjänst, detta för att privatsupporten behöver utgå ifrån att de vet vad som sitter i andra änden, hur det är konfigurerat och hur det fungerar för att åtminstone kunna ställa frågan om alla lampor som borde lysa också lyser. Så medieomvandlaren i sig kommer inte spela ut sin roll, den behöver bara vara anpassad för nätet den är kopplad till.

Av Xake
Skrivet av Fulci:

Sen Tele2 tog över Comhem har det varit rätt tyst, Comhem började med 10G för drygt 2,5 år sedan.

Kanske är 10G en hägring så att fastighetsägare inte ska lockas koppla in på fiber där de man välja en annan leverantör och inte är så inhägnad som med tre hål i väggen och coax. Vem vet... : P

Det är väl i praktiken vad deras coax-affär är? Man erbjuder vid förlängning av avtal för fastighetsägaren uppgradering av nät i hopp om att de väljer den lägre kostnaden av uppgradering framför den högre kostnaden det skulle innebära att dra in en ny infrastruktur? Men det innebär ju också att uppgraderingen antagligen inte görs utanför avtalsförlängningar, eller kanske med fastighetsägare som har tillräckligt många år kvar på avtalet för att uppgraderingenskostnad skall hinna tjänas in.
Ser inte någon bygga infrastruktur någonstans som de inte tror de kan kommer kortsiktigt hinna tjäna pengar på innan de kanske tvingas överge den. Det är lite så vår nuvarande version av ett kapitalistiskt samhälle är uppbyggt.

Det sagt ät inte frågan om man som slutkund kommer märka när de anser att nätet är uppgraderat? Att tjäna extra på att sälja på folk en högre hastighet till en högre kostnad med mer marginaler är ju liksom ett effektivt sätt att öka vinsten, så borde inte ta lång tid efter uppgradering innan man får ett brev om "nu kan du uppgradera!".

Av Xake
Skrivet av pv2b:

Inget av de tre exemplen du listade är dock "Ethernet", däremot använder det delar av Ethernet-standarden för interoperatiblitet, och använder inte heller samma metod för multipelaccess (CSMA/CD) som Ethernet gör.

Det är olika former av TDMA, FDMA, etc.

Då är min fråga snarare vad du räknar till "ethernet"?
De flesta jag råkat ut för definierar det som 802.3 och dess tillägg.
Eller du menar Ethernet I och Ethernet II som kom före den och som enbart definierar ett protokoll över coax som inte har mycket överrens med vad som kommer ut i ditt FTTx uttag idag?

Av Xake
Skrivet av maDa:

Det är väll kanske lite samma koncept som "Bahnhof Villafiber", dvs. att man skippar själva KO/stadsnätet och de sätter en egen switch precis innan kunden. Därför har också KO/stadsnät's mediaomvandlare/CPE spelat ut sin roll.

"De sätter en egent switch"
Jag hänger inte med på denna alls.
"Bahnhof Villafiber" gissar jag på är den "villafiber" där Bahnhof hyr skanova-fiber för att ta sig mellan ett hus som skanova grävt fiber till, och till bahnhofs switch som sitter i en av skanovas noder (eller annan svartfiberleverantör som erbjuder samma system)?

Så med "egen switch", avser du switchen i noden, eller avser du "mediaomvandlare/CPE"? För även den är i praktiken är en liten switch med, men en switch som "stadsnät/KO" har konfigurerat, och ska ha verifierat matchar hur deras nät fungerar när det kommer till eventuell vlan-taggning, IGMP-konfiguration för IPTV med mera?

För jag tror aldrig den kommer spela ut sin roll helt. Du vet inte som nätoperatör hur en fiber-länk mår om du inte kan se saker som räknarna i båda ändar av fiber-länken.
Switchar till exempel loggar väldigt sällan antal byte som skickades trasiga för de vet inte, de vet bara hur många de mottog som var trasiga, och sedan lämnar de till TCP/UDP och programmen som bygger på det att avgöra hur det skall hanteras.
Så om du som nätoperatör inte kan avläsa saker som antal fel som räknas i båda ändar av en länk, ljusnivån mer mera så är det skitsvårt att supportera ett nätverk. Och tro mig som jobbat med högre support av sådant nät, även entusiater gissar ofta fel på vad de tror sig se, och därför ger inte all relevant information för de redan tror sig veta vad felet är och kan därför vara otroligt ohjälpsamma.

MVH, en som sett folk efterfråga att få brygga sitt fibermodem (som alltså är en switch utan L3-funktioner mer än möjligtvis DHCP-snooping/IGMP-snooping för att motverka effekter av loopar och andra felkopplingar).
Och om du inte förstår varför det är en dum fråga att brygga en sådan switch så tillhör du nog den klungan jag just refererade till.

Av Xake
Skrivet av Simonsky:

Någon som vet varför tele2 byter mediaomvandlare när man tecknar deras villafiber abonnemang? Är det för att låsa fast mig som kund i framtiden eller har det någon verklig anledning?

Telia tillåter inte andra att "ta över" deras mediaomvandlare hur som helst. Vilket innebär att Telia som jag förstått det vill ha tillbaka den om man byter fiberoperatör. Hur som behöver Telia lämna över "nycklarna" (lösenord med mera) för att andra skall kunna konfigurera om den för att matcha just deras nät.

Det är också därför Telia gör samma sak om du kopplar tillbaka till dem:
https://www.telia.se/privat/bredband/fiber/byt-till-telia

Citat:

På dagen för bytet kommer vår installatör hem till dig en tid som ni kommit överens om och byter ut din medieomvandlare. När det är färdigt är fiberbytet klart.

Edit:
Insåg just att Bahnhof gör detsamma.
https://bahnhof.se/privat/kundservice/installationsguide-vill...
Den "svarta boxen" är i praktiken samma sak som Telia och Tele2 med fler sätter upp, skillnaden är att den enbart har en port. Jag har också lite svårt att se deras 10G lösning fungera utan deras egna box då det verkar vara PON om man ser till att de ex kör/kört HN8255WS?

Av Xake
Skrivet av pv2b:

Modern Ethernet använder alltså inte längre ett koncept med en "eter", eller delat kommunikationsmedia. Men namnet kvarstår ändå.

Fast delade medium används visst.
Wifi kör över delat kommunikationsmedium (radiovågorna i luften). Det är därför för många enheter på samma WiFi-nät slöar ner ditt nätverk. För många enheter kan inte prata samtidigt på samma frequenser.
Coax är samma, fast där är det frequenserna i en koax-kabel.
Att köra fibernätet som ett PON-nät (istället för att alla hushåll har en egen fiber eller LAN-kabel till nätoperatörens switch vilket är vanligast i sverige just nu) är vanligt utomlands och har börjat dyka upp även i sverige för det är billigare att bygga, speciellt när man börjar närma sig bandbredd som nästan ingen hemanvändare kan använda (andra flaskhalsar i hemnät/internet) men som låter bra när en ISP vill mersälja. Allting på bekostnad av latenser, vilket spelar i praktiken mer roll i moderna internet-tjänster.

Av Xake
Skrivet av maweric:

Hur snabbt kan detta tänkas bli?
Vilka kablar kan det bli tal om?
När kan jag som konsument köpa detta?

Nu verkar huvudsyftet vara främst latenser och inte bandbredd, så välj random siffra som närmar sig noll.

Antagligen någon variant av SFP-anslutning sett till primärt DC-applikationen, och sedan fiber eller DAC.

Som hemanvändare är risken stor svaret är +15år och antagligen mer om du inte tävlar med Bezos med fler på en lista någonstans över förmögenhet. Du kommer heller inte själv ha nytta av det hemma om du inte har eget stor DC med några hundra pizzakartonger körandes några tusentals microservices. Vettigt tuneade jumboframes kommer antagligen påverka mer för homelabs med mera.
Däremot kanske du indirekt kommer märka det då din ISP och andra som är involverade i hosting på och routing av internet börjar implementera delar av detta för att minska latenser på IX med flera.

Av Xake
Skrivet av Chibariku:

Du får nog definiera norr, har aldrig haft problem med hemkörning här i Gällivare med Postnord, DHL däremot är ett mörker.

Har bott på ett tiotal plaster i Sverige och med hemkörning så varierar det från ort till ort vilka som fungerar bra.

Skulle också säga mer postområde till postområde. Bor relativt centralt i Göteborg och här fungerar det. Bodde tidigare i Västra Frölunda (inte något av "problemområdena"), och där var SMSet "du var inte hemma" standard redan före pandemin.

Mvh, en som arbetade hemmifrån, och varken fick påringning på telefon eller den tydligt uppmärkta porttelefonen.

Btw, tror enda gången SMSet sade det inte var att jag inte var hemma utan de plötsligt istället skickade mail där de - efter jag fått meddelande om att det var lastat och ute för leverans - påstod att de inte hade tillräckligt mycket kontaktuppgifter, dvs telefonnummer i adressuppgifterna, för att kunna slutföra leveransen. Istället drog det till utlämningsstället. Frågade då Postnord över FB vad det handlade om och de påstod den som hade skickat måste låtit bli att ange alla uppgifter.
Vilket var kul då det var ett DPD-paket från Italien där jag kunde se i de som hanterade postgången i Italien exakt vad som angivits, mobilnummer och allt, och fullständig spårning, spårbarhet som försvann när Postnord tog över paketet. Och så även uppenbarligen fullständiga kontaktuppgifter till mig.

Och trots jag påpekade att jag såg att uppgifterna visst hade uppgetts i Italienska budbolaget system så höll Postnords personal ändå stenhårt på att det måste vara _avsändaren_ som lämnade till Italienska budbolaget som måste gjort fel då uppgifterna i Postnords system inte var fullständiga, och att ingen i postgångskedjan därför kunnat ha dem.

Logiskt? Nja. Men det förväntar jag mig inte längre av Postnord. Men resten av historierna som ligger till grund för det spänner över månader och har inte med just last mile leverans att göra.

Av Xake
Skrivet av GlidZ:

Skulle du säga samma sak om dina elektriska ledningar i vägguttagen?

Jag skulle faktiskt säga ja.
Jag har sett elektriker som kopplat in saker i fasta installationer fel enbart för att de skall följa tillverkarens instruktioner, men tillverkarens instruktioner är så otydliga och dåligt uppmärkta eller använt färger på sladdarna som inte följer standard och därmed förvirrat att även elektrikern med sin specialkomptens uppenbarligen misslyckats att följa den.

Och om vi skall snacka just sladdar i vägguttagen så var det först på 80-talet det kom en gemensam standard i hela sverige för vilka färger sladdarna skall ha utifrån funktion. Om du behöver göra elinstallationer i ett hus byggt före dess kan du alltså enbart vara säker på vilken sladd som är vilken genom att mäta hela vägen. Ibland är det någorlunda standardiserat för hus under samma gamla nätägare, men inte säkert, och kan skilja sig väldigt mycket mellan olika nätägare även inom samma geografiska område.
Detta insåg man var dålig design, varpå man påtvingade en standard. Mycket för att elekriker gjorde fel då de utgick ifrån att det nog var samma färg hos denna nätägaren som den förra de arbetade hos i byn bredvid med elgenomgång och bränder som resultat.

Om det krävs specialkunskap för att utföra något innebär inte det att det är dålig design om hemmapularen misslyckas. Men om till och med experten misslyckas - och för context tillbakar till datorer, se ex alla recensioner och/eller secret shopper-videor som LTT, GN med fler gjort, och fått dåligt isatta kontakter från datortillverkare - är det dålig design.
Och om du inte skall behöva vara expert men det ändå inte är tillräckligt svårt att göra fel så är det designfel.

Och för att definiera svårt att göra fel: om du behöver bända pinnar eller liknande som den som kopplade in en 110v kontakt och brände en virtual-boy, well då är du bortom räddning, och skulle säga inte designfel.
Om du kan bränna sönder din enhet genom att råka välja fel USB-laddare - likt hur Samsungs snabbladdare kan bränna sönder en PS4-handkontroll, eller Nintendo switch också kan med fel laddare - då är det designfel.

Av Xake
Skrivet av Roger W:

Men formuleringen "connectors/assemblies" pekar ju på kontakterna!

Gör det?
Cable assemblies brukar översättas till kablage. Dvs kabel med förmonterade kontakter.
Som jag tolkat "connectors and assemblies" är utifrån detta som en bred pensel över att det kan vara kontakterna, dvs både PCIE och 12VHPWR-kontakterna och deras kablarna där emellan och hur de är monterade.
Och det annonserat på det sättet en intresseorganisation gör som hittat ett problem allvarligt nog för att behöva annonseras (tänk thermal, tänk brand), men inte vill peka ut något mer specifikt än man i den givna stunden kan för man inte är klar med att kunna med 100% säga vad som gjorts fel. Därför också man viftar åt saker som "best practices" och annat som ett sätt att säga "vissa har lyckats få det att fungera, så det är inte vår spec det är fel på".

Så rent krasst tycker jag inte detta säger något mer än att man som slutkund skall se upp med adaptrar och invänta att PCI-SIG säger något mer eller andras oberoende tester som försöker avgöra exakt vad felet är. Ta Wccftechhär exempelvis. De har uppenbarligen hittat ett problem, men lyckas inte återskapa värmeproblemet, och jag personligen har lite problem med att kalla ett nvidia-grafikkort som 'konstlast' och användning av ampereklämma och brist på info över resten av setup och hur det kan bli så ojämn last (samma rail? Om samma källa och paths borde det inte bli så udda om inte ex olika motstånd i någon kontakt eller liknande?) Så det behövs mer info från fler källor. Väntar med spänning på GN som visat de kan testa PSUer.

Av Xake
Skrivet av Nautilus011:

Kanske bra för några, men inget för mig då jag lämnat linjär tv för länge sedan. Att passa program tider är inget för mig, och att börja se ett program som pågått i 20 min är ju inte kul det heller.

Det var ett tag du använde någon modern IPTV-lösning va?
Telenor åtminstone har "Catch-up" funktioner mer eller mindre som standard vilket innebär att iaf för 99% av programmen så om du zappar in på ett program som pågått i 20 min finns en knapp som om du trycker på den börjar TV-boxen visa om programmet från början, vilket den gör genom att avbryta linjäruppspelningen och så sömlöst som möjligt gå över till en VOD-lösning där det streamas från deras servrar istället och på ett sätt så det inte skall behövas gå in i någon annan app för att kunna se ikapp dig. Och på så sätt också undvik PVR-liknande lösningar där du var tvungen att få det inspelat lokalt i din box, och där om du fick strömavbrott mitt i inspelningen eller liknande: bad luck.
De flesta program brukar också ligga kvar så du kan titta på dem direkt från linjärTVns programguide i efterhand i en vecka beroende på kanal/licenser.

I praktiken, det enda som borde skilja linjärTV från catch-up-funktionerna är hur det skickas över nätet (ex multicast vs unicast) och inget som du som kund skall märka eller behöva bry dig om så länge du inte försöker få deras box att köras genom din personliga ej ISP-utskickade router då det kan kräva lite inställningar ibland för att få igmp/multicasten att fungera.
Men för dig som slutkund spelar även det sällan roll om du inte bryr dig om ifall dina grannar hinner börja dansa på balkongen pga målet din strömning ännu inte hunnit visa, då multicast brukar ha lite lägre delay.

Sedan att en bra box även har andra VOD-möjligheter, och gärna är baserad på ex AndroidTV med Google Play är en annan sak, något som oftast bara används i IPTV-leverantörernas mer hi-end-lådor (får intrycket att just denna är gjord för att försöka få ner priset eller göra något mer i storlek hanterbart jämfört med just Tele2s egna TV-HUB som är både i hårdvara och AndroidTV-funktioner relativt hi-end).
De kan till och med vara bättre (både sett till hårdvara och uppdateringar) än de i TVn inbyggda lösningarna, och även slå ex chromecast i prestanda. Ännu mer då det som andra i denna tråden påpekar oftast inte är bästa wifi-mottagningen för saker som hänger mellan en metallplatta och en vägg, och de därigenom kan både placeras bättre, och ha trådade uttag som kan göras genom din lokala router istället för mot uttaget i fibermodemet, och på det sättet ha samtliga casting-funktioner upptill. Och faktiskt klara 1Gig, vilket inte ens senaste chromecasten kan pga för svag hårdvara även om man kopplar in en USB-docka i den med 1Gig ethernet port.

Det sagt: jag använder nästan bara min PS5a och en mindre dator för att köra saker på TVn här, och inte använt linjärTV på flera år. Så mina kunskaper har lite luckor och är baserat på vad jag råkat ut för i jobbet.

Av Xake
Skrivet av norrby89:

Vill inte vara den men varför skulle dom ha gjort detta mer ordentligt och tidigare? Liksom hur stor del av pc användare sitter på Linux med diskreta grafikkort? Hitta en siffra som säger att Linux står för 2,36% av marknaden, och kan tänka mig att det är en låg andel av dom som sen sitter på diskreta grafikkort. Så sätt från nvidia håll så är de väll ingen fördel alls att äns göra det nu.

Nu undrar jag lite vilken marknad du snackar om.
Om du menar hem-desktop-marknaden så stämmer det som du säger.
Men om man kollar på server-marknaden så är situationen en helt annan.
Sett till hur hungriga nvidia är på att sälja sin hårdvara för renderingsfarmer, beräkningsfarmer och AI i datacentret behöver de också släppa drivrutiner som gör det möjlighet för renderare och utvecklare att på sina diskreta nvidia kort i sina workstation provköra koden innan de trycker ut den i stora feta datacentret.
Och de servrarna kör inte windows, och ofta inte utvecklarna heller....
Och det är mer eller mindre där man hittar vilken supportnivå nvidia väljer i linux. Och varför de släpper drivrutiner som fungerar även på desktops.

Och det är också där man hittar saker som att om man försöker köra Fedora som uppgraderar sina kernels lite då och då under en releases livslängd man råkar ut för att nvidias drivrutin inte fungerar alls lite då och då och man får invänta ny release av drivrutiner.

Av Xake
Skrivet av snowscar91:

Nä, håller med. Inte en chans att Intel eller AMD helt plötsligt dyker upp med kod som ens kan vara snarlik till vad som släpps. Potentiellt att de kan se vad för styrkor och svagheter Nvidia har i sin kod, men att de skulle på något sätt dra lärdomar och nyttja något av koden? Stämningar så långt ögat kan se. De skulle till och med kanske begränsa vad AMD/Intel själva kan göra, för rädsla att vara för snarlikt av det som släpptes.

Nu är lärdomar och plagiat två olika saker. Precis samma anledning som industrispioage är en sak, att konkurrenten fortfarande är en av första köparen av produkten för att kunna marknads(förings)mässigt möta med mera. Om denna läcka ex innhåller data från rtx 4k-serien så kan jag slå vad om att nästa amd-presentation kommer vara mer fokuserad på saker och funktioner de vet i förhand de kommer utmana med mot nvidia, även om de inte säger det rakt ut.

Av Xake
Skrivet av Sveklockarn:

Ja, så förklara vad Nvidia har för incitament att gå med på det kravet, för jag förstår det inte.

Förtroendemässigt. Kan de hålla känslig information hemlig?
Konkurrensmässigt. Fullt möjligt dokumenten innehåller information som ex AMD eller andra kan ha stor nytta av för att utveckla och förbättra och optimera sina egna konkurrerande produkter.
Ekonomiskt. Om marknaden börjar ifrågasätta båda dessa kommer det påverka nvidias aktiekurs. Du får komma ihåg att nästan allt aktievärde idag är baserat på förväntningar och spekulationer, inte vad aktiernas avkastning faktiskt är.

Av Xake
Skrivet av Sveklockarn:

Om kravet verkligen är öppen källkod för drivrutiner så finns det ju egentligen ingen vettig anledning för tjuvarna att sitta och trycka på källkoden själva, utan de skulle lika gärna kunna uppnå sitt mål genom att bara släppa ut källkoden i så fall.

Nu missar du två saker:
1. Vi vet inte vad för källkod eller dokumentation de sitter på. Eller vad för hjälp det är för utvecklare. En av största problemen med ex Linux är att drivrutinerna läser in signerade binära firmwares för GPUn vid uppstart. Är de inte signerade vägrar moderna kort läsa in. Men det finns i dagsläget inget sätt att komma över dessa firmwares, eller distribuera dem, iallafall inte lagligt. Och där tuchar vi på problem nummer två:
2. Legalese. Det är fullt möjligt många av de som utvecklar open-source grafikdrivrutiner redan för ex Linux antingen jobbar eller har jobbat med företag eller som individ har NDAer gentimot nvidia, eller andra företag med information/patent som kanske täcks av denna dokumentation. Dessa personer kan råka legalt illa ut om det kan ifrågasättas från vilken källa de fått sina kunskaper. Det är därför ex nouveau gjort stor sak av att köra clean room reverse engineering, dvs att ingen information som de använder vid utveckling kan ifrågasättas vilka avtal de kanske brytit mot för att få tag på den. Det är ex förbjudet att deassemblera nvidias binära drivrutin. Men det är inte olagligt att lyssna på trafiken på mellan ex CPU och GPU för att lista ut vilken programinstruktion som skickas som gör vad.

Rent krasst skulle denna sortens läcka ge mer ekonomisk skada och förtroendemässig skada. Och skulle kanske också få div personer att slänga sig över ritningarna för att se om det finns något sätt att helt ta sig förbi deras mining-begränsningar.
Men för ren utveckling av alternativa och möjligtvis open-source-drivrutiner? Ger inte tillräckligt av vad de behöver (som signerade firmwares) för att vara värda de legala riskerna.

Av Xake
Skrivet av Kyraal:

Ja, då förstår jag, men när du snackade om "cowboy" trodde jag du gjorde det av machosyfte, inte nödvändighet Tror jag satt på en Duron 800, kanske, när SP2 kom. Var väl dock inte så vanligt att folk vid den tiden satt med routers med firewalls på den tiden?

Pentium II var andra halvan av 90-talet fram till typ 1999. Duron 800 introducerades 2000. Så nu är vi lite inne på vad för anslutning man satt med under vilken tid.
Men jag skulle hålla med om att före 2005 då man började använde coax-modem och ADSL-modem med inbyggda routrar var det inte vanligt för gemene man att använda router/brandvägg.

Under 1995-1999 fanns i stort sett fem anslutningssorter:
* Vanligt modem (typ gamla klassiska 56kbps)
* ISDN
* Studentboende med FTTB (VÄLDIGT få andra som börjat bygga FTTx förutom ett och annat företag)
* COAX
* ADSL började komma, men var inte vanligt utanför stadskärnor (där jag bodde, mindre västkustort, kunde man inte 7 km från stadsskärnan få ADSL förrän tidigast 2000-2002)

Tidigt 2000-tal började fokus komma på att bygga ut bredbandsnäten genom fokus på ex DSL, vilket ledde till att ISDN mer eller mindre började dö ut förutom för företag som använde det till sina telefonväxlar. DSL-teknik tog över istället. Även FTTx och främst FTTB började dyka upp i andra hus än studenbostäder, men då ofta just i tätorter och som del av ett kommunalt stadsnät.

På denna tiden var det inte heller så att coax-modem eller dsl-modem hade inbyggda brandväggar. Att folk hemma ens hade brandväggar började först bli en sak i och med att man började efterfråga trådlösa nätverk, och till dem såldes oftast ett paket med ett modem + router. Men de som inte av olika anledningar ville ha det det trådlösa satt ofta direktkopplade.
Och så var det rätt länge. Var alltid faschinerad över ett hur man runt 2005-2009 på ett studenboende kunde se hur många windows-shares som helst då nätet inte filtrerade något SMB/WINS mellan lgh, och ingen använde brandvägg.
DSL-näten var ofta inte mycket bättre i början, hade en kompis som dumpade paket som han fick in på sitt ADSL-modem och insåg att i stort sett hela den ISPns ADSL-nät var hubbat och inte segmenterat nästan något i den staden.

Och jag är fortfarande faschinerad över hur många som sitter med FTTH-installationer, och har en router inkopplad för att få sitt trådlösa, och sedan har dator inkopplad direkt i uttag i annat uttag i fibermodemet eftersom deras lgh-nätverk oftast terminerar in där, och inte på ett bra sätt låter en placera en router så lgh-nätet går att koppla in i den istället.
Att man här fortfarande inte ser massa windows-shares verkar dessutom ibland snarare hänga ihop med att WAN-nät idag byggs för att filtrera bort mer för att skydda dig från dina grannar, och inte tillåta direktanslutningar mellan portar så man på det sättet kan komma förbi eventuella hastighetsbegränsningar och quotor.

Av Xake
Skrivet av crew seven:

Rubriken är lite missvisande det va ju inte själva "farmandet" eller konsolerna som va olagligt utan att man snodde el. Va väl nån mätare nånstans som lyste rött.

Fast rubriken är korrekt. Ordformen gör det tydligt att rubriken hänsyftade till en specifik miningfarm, och att just den var illegal. Lika korrekt som rubriker likt "polisen avbryter illegal streetracing". Streetracing är inte illegalt. Att utföra det på allmänna vägar utan tillstånd är det.

Och skulle vilja veta vad för mätare som lyst rött. Det som gjorde detta olagligt är just att man var på omätt ström, dvs man är inkopplad direkt på nätet utan att passera en mätare. Antagligen även därför man inte kan säga mer exakt för hur mycket pengar man snott ström. Och nästa mätarstorlek är mer för felsökning av nätet. Krävs då rätt mycket användning för att på de mätarna överrösta saker såsom motstånd i nätet och andra saker som påverkar.

Mer troligt det är en ifrågasättningsbar organisation som man nystat i, och hittat detta på vägen.

Av Xake
Skrivet av Petterk:

Kan det inte överklagas och falla är vi inte en rättsstat.

Det är överklagat. Det är just precis vad som hände.
Sedan bara för överklagandet inte fick det utfall du ville ha innebär inte att det vi inte har en rättstat. Antagligen snarare tvärt om när det gäller frågor om rikets säkerhet.