Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av Jakoby:

Det är ju några gamla jävla idiotgubbar som sitter och muttrar på hur dom kan tjäna pengar på privatkopiering.

hoppas någon uppmuntrar dom till att skjuta sig själva.

Ok, nu vet jag inte vilka du syftar på, men du tycker alltså att det faktum att du får betala en hundralapp extra för en telefon är fog nog för att tycka att man ska uppmuntra folk att skjuta sig? Intressant...

Av Frispel
Skrivet av Petterk:

Men det är ju det som är grejen, Copyswede kräver avgifter för något vars försäljning Telia inte har redovisat till dem. Telia har inte själva fått välja eller välja bort vilka kanaler som ska ha avgiften. Copyswede kan inte veta om det är företagskunder eller privatkunder eftersom Telia aldrig registrerat eller rapporterat något sådant. T.ex. tillåter de enskilda firmor att slippa avgiften på hårddiskar och tomma skivor. En enskild näringsidkare som köpt en telefon i en teliabutik har köpt den i sitt namn. Oavsett om denne kund är registrerad som professionell användare hos Copyswede eller inte, och har inga krav på att kolla upp kunden i bolagsverket som också är en möjlighet för att slippa avgiften. Det har ju inte funnits någon rapportering.

Antagligen så har copyswede ställt krav på privat sålda iPhones och domstolen har krävt ut dessa från telia. Telia har som sagt garanterat koll på hur många telefoner som sålts till privatpersoner och hur många som sålts till företag. Helt olika avtal vild försäljningen så det är inget problem att hålla isär.

Skrivet av DC_DJ:

Saxat från Copyswede: "Privatkopieringsersättning inkasseras för lagringsmedier som kan användas för privat kopiering, till exempel inspelningsbara cd- och dvd-skivor, mp3-& dvd-spelare med inbyggt lagringsminne, externa hårddiskar, surfplattor och dylikt. Ersättningen fördelas på ett sätt som i möjligaste mån motsvarar den faktiska kopiering som har skett." Hoppas detta åtminstone om detta skulle gå igenom i slutgiltig instans att det skapar arbetstillfällen, lär ta viss tid att göra ett överslag på hur media i snitt som kopierats. Skämt åsido det är ju trots allt per Gig dom räknar. Men vad säger att detta snitt som finns på Hårddiskar osv är detsamma som nu då aktuellt iPhones? Å andra sidan så skulle nog teaterförbundet dö ut skyndsamt om copyswede försvann. Bara fördelar med andra ord...

Varför skulle teaterförbundet dö ut utan copyswede? Och vad är det för fördel med det?

Skrivet av BrutalSwede:

Har hört att buntar med tusenlappar är ganska sköna att sova på.

För alla pengarna går till de som arbetar på copyswede och inte till upphovrättsinnehavarna...förslår att du tar en till i copyswedes årsredovisning där det står hur och var pengarna tar vägen.

Skrivet av kaya:

Det e la klart att jurister ska döma men i tingsrätten så är 2 av 5 personer politiker och inte jurister.

Så juristerna är fortfarande i majoritet? Vad är problemet?

Skrivet av backfeed:

Det spelar ingen roll hur man än vrider och vänder på det, tolkningen av "särskilt ägnad" är självklar för alla (utom vissa jurister, som på tragikomiskt vis lyckats förvränga verkligheten). En uppenbart felaktig tolkning skall korrigeras, inte fortplantas.

Som sagt, den formuleringen har existerat ganska länge i andra lagar och det finns prejudikat på hur formuleringen tolkas. Man kan knappast säga att tolkningen är felaktig i dessa sammanhang, möjligen att vi lekmän tolkar den annorlunda. Vill man uppnå ett annat syfte så använder man en annan formulering.

Skrivet av Zotamedu:

Tycker det är intressant att en snarlik formulering sågades när det gäller TV-avgiften. Intressant om de fortsätter driva det längre upp.

Ganska stor skillnad i hur det är formulerat, i fallet med TV-avgiften så var problemet att en telefon inte anses vara ägnad för att ta emot utsändning då den inte är kapabel att ta emot det som begreppet utsändning innebär. En iPhone är kapabel till privatkopiering även om man kan diskutera i vilken utsträckning den används till det.

Skrivet av DaBone:

Kompetenta jurister...?

Och hur vet du att de är inkompetenta? Det faktum att de inte kommer fram till det resultat som du önskar kan knappast vara grund för det

...det kan ju faktiskt vara så att majoriteten av de som skriver inlägg här är betydlig mer inkompetenta när det gäller juridik än de som satt i domstolen?

Av Frispel
Skrivet av PerZerk:

Kan inte högsta förvaltningsrätten drämma klubban i bordet för dessa dumheter på samma sätt som för radiotjänsts hetsjakt på datorägare? Copyswede tolkar privatkopiering som djävulen läser bibeln.

I det här fallet är det tingsrätten som tolkar privatkopiering på detta sättet.

Skrivet av Barren Wuffet:

Ok, vad baserar du det påståendet på?

Skrivet av Chij:

Kanske lite grävande journalistik kring dessa individers inkomst vore på sin plats

Rent generellt så står det i copyswedes årsredovisning hur mycket som går till löner.

Skrivet av Petterk:

Hur vet dem om det är privatpersoner eller företag som använder telefonerna? Företag kan inte privatkopiera och betalar ingen sådan ersättning. Just det, det vet dem nog inte.

Det har nog telia klar för sig. De vet om det är företag eller privatkunder som köper telefonerna, bl.a. helt olika garantivillkor.

Skrivet av SolidReactor:

Definitionen "Särskilt avsedd" betyder "framförallt avsedd" eller huvudsakliga bruk och syfte.
Denna definition specificerar en tydligt smal riktlinje, hur dessa nissar kan få detta till "bred tolkning" är riktigt underligt.
CD skivor och kassetter är avsedda för att spela in ljud och bild vilket kan vara upphovsrättsskyddat material.
En telefon är avsedd för kommunikation, d.v.s. dess huvudsyfte; därmed skall ej vara avgiftsbelagd

Lika tokigt (med glimten i ögat) är det om vi skulle klassificera köks- och mat-knivar som vapen och kräva vapenlicens när man skall ut å käka på restaurang! Visst *kan* mat-knivar användas som vapen men knivarna är avsedda, dess huvudsyfte, för redskap till förtäring av föda

Lika orimligt som detta var (hurra) tv-licensen mot datorer, vilket jag hoppas på att denna avgift finner samma slut som tv-licensen.

I tidigare skiljedomsförfarande så tittade domarna på hur termen "särskilt ägnad för" används i andra lagar vilket då ger en bred tolkning. Tycka vad man vill om utfallet, men det blir mer rättssäkert om samma formulering tolkas på samma sätt oavsett vilken lag den står i.

Skrivet av Raptor67:

Jag är med i ett band och vi spelade på TV4'as Nyhetsmorgon. Ett halvår senare kom det ett utbetalningskort från Copyswede med några hundra på. Man vet inte hur mycket eller när man får pengar. Hur ska upphovsrättsinnehavare kunna leva på det? Sporadiskt så ramlar det in pengar. Märkligt som f-n. Heter man dock Tomas Ledin eller Magnus Uggla så kan jag räkna mig att det ramlar in rätt många utbetalningskort.

Misstänker att det betalas ut varje kvartal.

Skrivet av pellen:

Men det sjuka är ju att privatkopieringsavgiften skapades för att ersätta artisters inkomstbortfall när människor började kopiera och _ge bort_ kopior till nära anhöriga. Att rippa musik från en CD till sin iPod/iPhone/whatever som kan spela upp musik är ju inget som per automatik menar att man faktiskt ger kopior till familj/vänner. Nu har jag ingen iPhone själv, men jag antar att man behöver kasta över rippad musik via iTunes, knalla bort till kompis/familjs dator, installera iTunes där också för att kopiera över till datorn?

Särskilt ägnad för privatkopiering my ass.

Avgiften är i sig inte tänkt för att ersätta inkomstbortfall, den är till för att ersätta upphosvrättshavaren för undantag från deras ensamrätt till exemplarframställning.

Skrivet av Storage Jar:

Det är ju skrämmande uppenbart. Och att det får fortgå..

Uppenbart hur? Förklara gärna som inte ser det uppenbara...

Skrivet av backfeed:

Precis. Du kan se hur juristnissar svamlar kring uttrycket "särskilt avsedd" eller "särskilt ägnad" om du läser senaste domen där Copyswede vann, minns dock tyvärr inte vilken det var. Där finns en lång utläggning med dåliga bortförklaringar som vrider "särkilt avsedd" till att betyda "kan användas". Förbannade rådårar, om du frågar mig. Tragiskt.

Ett exempel, om jag minns rätt, var att en kofot kan anses vara "särskilt avsedd" för inbrott, även om dess huvudsakliga användningsområde är något helt annat. Pinsamt resonerat, anser jag.

Återanvänder mitt svar:

I tidigare skiljedomsförfarande så tittade domarna på hur termen "särskilt ägnad för" används i andra lagar vilket då ger en bred tolkning. Tycka vad man vill om utfallet, men det blir mer rättssäkert om samma formulering tolkas på samma sätt oavsett vilken lag den står i.

Skrivet av kaya:

Vad kan man förvänta sig när en politisk domstol ska döma och justitieministern är en hårfrisörska...

Var minst 10 år sen som jag försökte privatkopiera senast men då var det ett kopieringsskydd som gjorde så att jag inte kunde.

Vem tycker du ska döma om inte jurister?

Skrivet av JeagerMeisterSWE:

Snälla! Att Radiotjänst föll idag blev jag glad över. Men där vet jag också att när jag betalar mina 2 lax per år så fördelas det mellan SVT, SR och UR. Men när jag betalar till Copyswe, vart f*n går pengarna då? Hur fördelas det? Ska jag betala något vill jag f*n veta vart de går? Till en Terrorist organisation? :-/ Håller tummarna för bolagen som reser sig ur denna skumma verksamhet!

Går att läsa i copyswedes årsredovisningar.

Skrivet av trickysaer:

Alltså jag blir fan på riktigt förbannad. Vad fan är det för jävla jubelidioter som jobbar på dessa företag? Har de NOLL KOLL på precis ALLT?! Hur kan en iPhone vara SÄRSKILT avsedd för privatkopiering? Jag har haft iPhone i så många år, hatat iTunes i lika många och använder mig av t ex Dropbox för att slippa hålla på att krångla. Om det är någon telefon som varit sämst för "privatkopiering" så är det fan Iphone. BLOCKMONGON!

Ärligt, det är ju fan som att ha döva jurymedlemmar i en sångtävling. Nu får det fan vara nog. Blir att googla rätt på namn adress och skicka bruna papperspåsar med hundbajs på som man tänder eld på, lämnar utanför ytterdörren och plingar på.

Läs tidigare svar om hur jurister tolkar frasen "särskilt ägnad för". Domarna dömer efter den bevisning som läggs fram, är det så att det är uppenbart att det inte går att privatkopiera till en iPhone så har telias jurister klantat sig något katastrofalt.

Skrivet av fragande:

"Särskilt avsedd" borde betyda just särskilt avsedd och inget annat. Ett bildäck är avsett att sitta på en fälg på en bil och agera kontaktyta mot asfalten, att de sedan används som gungor har inget med det avsiktliga användningsområdet att göra. Att något i teorin kan användas för ett ändamål är inte samma sak som särskilt ägnad. Att en Iphone skulle vara särskilt ägnad för privatkopiering är ju bara löjeväckande. Ännu värre med spelkonsoler. Det enda i mina ögon som faktiskt är (var) i viss mån tänkt för privatkopiering var väl kassettbandet, för vilket den här lagen är tänkt från början. Nästa mål för Copyswede kanske är moderna bilar? Det måste väl finnas lagringsutrymme någonstans för GPS-kartor t.ex. I teorin måste det ju gå att komma åt det utrymmet, kopiera över en rippad CD-skiva, köra över till polaren och kopiera över till hans PS3:a via FTP ... Teoretiskt möjligt, alltså särskilt ägnad!

Det här handlar ju bara om skrupelfria människor som är beredda att likt blodsugande iglar utnyttja föråldrad lagstiftning till att tjäna pengar på att inte tillföra samhället ett skit. Inget nytt under solen.

Se svar längre upp på samma sak...

I förlängningen så är det upphovsrättsinnehavarna som ligger bakom (äger) copyswede, personligen tycker jag att de tillför en hel del till samhället i form av musik, film mm.

Edit: Som lagen ser ut i dag är detta inte ett speciellt oväntat utfall, däremot finns det nog lite hopp om att de kommer fram till att avgifterna är för höga i dagsläget och bör sänkas kraftigt.

Av Frispel
Skrivet av Zoxx0:

Tjena boys,

Rent teknisk fråga för en rätt förlegad hårdvarunörd. Läste om ett genombrott i SSD diskar som nån från Nikkei har publicerat en artikel om.

http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20140522/353388/

Någon som är lite smartare än mig som fattar hur det kommer fungera? Är det en mjukvaruuppdatering till alla diskar eller måste man koppla in något mellan moderkortet och SSDn?

Det är en potentiell mjukvaruuppdatering om tillverkarna är intresserade och får det att fungera utan problem. Men man bör ta rubrikerna med en rejäl nypa salt då det är inte frågan om att öka prestandan rent generellt, om man läser vad som står om själva tekniken så inser man att det är frågan om att se till att prestandan inte sjunker så drastiskt när disken pressas mycket hårt. Kort sagt, absolut lägsta prestandanivån ökade med 300% i ett labbtest under väldigt specifika förhållanden som ingen normalanvändare kommer att komma i närheten av.

Av Frispel

Disken ser ut att sitta i ett äldre moderkort med nvidia chipset? Det brukar kunna ge den typen av prestanda som man ser i ditt test..vad du kan göra är att se om det går att aktivera ahci i bios (är möjligen redan aktiverat) och se till att skrivcache är aktiverat i operativsystemet.

Av Frispel

Är det bara jag som tolkar detta som att det inte är frågan om att öka prestandan med x ggr utan snarare att se till att prestandan inte sjunker så farligt vid mycket hård belastning? Detta är väl ett sätt att optimera skrivningar vid de tillfällen när disken pressas så hårt att trim/gc inte hinner med och disken måste börja läsa/radera/skriva hela block i farten för att göra plats i block där data är markerad som raderad men ännu inte hunnit rensas.

Av Frispel

Gissningsvis så sitter disken i en av de grå(?) portarna vilket innebär att den styrs av kontrollen från marvell och inte av sydbryggan. Om du verkligen vill använda dessa portar (vilket bör vara tveksamt...) så måste du nog leta rätt på var du byter till ahci även för den kontrollern. Annars så kan du göra det lätt för dig och koppla disken till en av intelportarna som visserligen endast har sata 3gbit/s men ändå oftast upplevs som snabbare och stabilare än portar som styrs av marvellkretsen och teoretiskt ska klara sata 6gbit/s.

Av Frispel
Skrivet av Zotamedu:

Eftersom det rör sig om företag hade jag nog valt Intel av den enkla anledningen att de har 5 år garanti mot 3 år på 840 EVO. Finns inte en chans att ett par kontorsmaskiner kommer ens i närheten av att slita ut cellerna någon av de där enheterna. Du ska ju kunna få ut 100 TiB innan ens 840 EVO börjar använda reservutrymmet och baserat på Casgars siffror motsvarar det 80 års användning. Sen tuggade den ju på i minst 500 TiB till så det blir totalt minst 480 år. Vid det laget lär datorn vara föråldrad av andra anledningar

Längre garanti säger egentligen rätt lite om hur hållbar en produkt är, i företagsmiljö är garanti i sig rätt ointressant då kostnaden för en ny disk i sig är försumbar, de stora kostnaderna är service för bytet och förlorad arbetstid. Den stora skillnaden med längre garanti är att du betalar ett lite högre pris för den med längre garanti, ungefär som att en försäkring har högre premie om den gäller längre tid.

Skrivet av Isse00:

Skillnaden i kvalitet mellan Intel och Samsung rättfärdigar enligt mig inte Intels högre prisnivåer. Om man behöver fråga om skillnaden i kvalitet mellan Intel och Samsungs serier av SSDs är man inte i behov av något dyrare än en ny Samsung. Om man nu inte är fanboy och vill stödja Intel bara för att det känns jobbigt att vara dem otrogna.

Om man prioriterar driftsäkerhet så är både intel och samsung bra val. Man behöver inte stirra sig blind på vilken typ av minne som sitter i disken, vid normal kontorsanvändning så kommer ingen modern disk att slå i taket på antal skrivningar inom säg 10 år.

Den returstatistik som finns visar att intel och samsung har varit i särklass mest pålitliga under flera år, nu på sistone verkar det ha jämnats ut en aning, men det finns ingen anledning att inte välja en av dessa i dagsläget. Bra prestanda, bra retursiffror under flera år.

http://www.hardware.fr/articles/920-7/ssd.html

Av Frispel
Skrivet av tomle:

Du kanske kan kolla att den går att beställa innan du postar?

Japp, lade en i kassan och priset stämde där, dock står det något helt annat när man väl ska slutföra beställningen...miss av mig.

Av Frispel
Skrivet av Dockland:

Atto känner jag inte till, men jag drog hem Crystal Disk mark och så här ser det ut:

Här är Kingstondisken. Nästan helt tom

http://oi59.tinypic.com/35lthk1.jpg

Här är systemdisken, 24% fylld

http://oi59.tinypic.com/n4e1xl.jpg

Något säger mig att det är märkligt att en splitterny oanvänd SSD, om än med lägre utrymme, är så markant slöare än en två år gammal Samsung 840.

Jag räknade lite, detta är den 11:e SSD jag äger. Kingstondisken är i klass med SATAII-diskarna jag köpte 2010. Om ens det.

Edit: Kan det vara min SATA-kontakt som spökar? Skall testa byta plats till en annan port, har 6 st 6Gbit Sata III portat på moderkortet. Återkommer.

Skrivet av Dockland:

Jag skiter väl i vad Kingston gjort eller inte. Där jag köpte datorn (Webhallen) står det såhär. Se bild:

http://oi59.tinypic.com/1075f0l.jpg

Det är specarna jag betalat för. Inget annat. Har Kingston ändrat till 1 Mbyte i läs och skrivhastighet så är det för mig helt egalt. När skall du förstå det?

Såhär står det om disken idag:

http://oi57.tinypic.com/3502tf8.jpg

Och det är alltså inte den SSD jag betalat för. Läs innantill bara så ser du själv.

Skrivet av Moldex92:

Skrev ett mail till Kingston nyss.
( Hello friends! I recently bought one of your Kingston SSD V300 and understanding that it could run in 450 write and read speed. After installing Windows 7, and running bencharks I see that only get 170 ~ write and read speed. Have you lowered the speed on your new Solid-State Drives?)

Fick detta som svar

(With regards to your query, please be informed that the speeds announced in our website, will be reach only if your computer has SATA3 connection.
If your computer has SATA2, it would work, but you will never reach the maximum speed.
Please check the specifications of your computer.)

Antar att min datorn inte stödjer SATA 3 då.

Har för mig att jag sade det tidigare i denna tråd, men läs min sign för lite förståelse över hur en disk med sandforce-kontroller presterar med olika testprogram. Sedan gör du ett test med atto för att se vad toppfarten är, just nu vet du bara var den undre gränsen går.

Av Frispel
Skrivet av Dockland:

En riktig skit-disk. Min visar såhär friska hastigheter:

Splitter ny Kingston SV300 120 GB

http://oi57.tinypic.com/63vnd3.jpg

2 år gammal Samsung 840 (inte Pro eller EVO alltså)

http://oi57.tinypic.com/nq946b.jpg

HD-tune är inte något lämpligt program att testa ssd:er med. Med tanke på hur dina kurvor ser ut så skulle jag gissa att kingstondisken är ungefär halvfull medan samsungdisken är tom? Det är ungefär så kurvorna brukar se ut då...

Skrivet av anon185723:

Här har du ett fräscht ATTO benchmark i från min 240GB disk. Det tog sjukt enormt många ändringar/tweaks i Windows 7 innan jag fick ut 550 MB/Sec, jag köpte dock innan dem började försämra diskarna.
http://gyazo.com/a057c65cd4a93b316d739696b93b5173.png

Ska inte krävas så mycket tweaking för att få ut 500+ mb/s i atto, koppla till en port för sata 6gbit/s som styrs av moderkortets sydbrygga och se till att ahci är aktiverat i bios. Mer än så ska inte behövas.

Skrivet av Dockland:

Själv har jag frågat webhallen om jag kan byta den. Då den inte presterar inom rimliga avvikelsevärden.

Rent tekniskt så presterar den nog precis enligt de siffror den marknadsförs med, läs min sign för utförligare förklaring.

Sedan så kommer man knappast att märka någon större skillnad i praktiken mellan denna kingstondisk och tex en samsung, däremot så är det inte speciellt renhårigt att göra som kingston gjort, dvs att bytt nandkretsar som är billigare men ger sämre lägsta prestanda utan att på något sätt ändra modellbeteckningen.

Av Frispel
Skrivet av Svensktiger:

Dom som är rädda för att använde sin SSD har inte förstått hur dom fungerar.
Många och små skrivningar eller få och stora kvittar fullständigt, mjukvaran i disken sprider belastningen så att alla celler slits ungefär lika.

Jag fattar inte hur myten om att SSD'er är så ömtåliga kan leva vidare.
MÄNGDER av plågsamma tester har tuffat i åratal nu och alla med samma resultat:
Vissa diskar dör i förtid (precis som med de mekaniska), medan de flesta klarar ENORMT mycket längre än vad en normal användare kan göra med dom på 10+ år.

Nja, små slumpmässiga skrivningar är betydligt jobbigare för disken än stora sekventiella. Det är antagligen det som gör att du upplever disken som seg, pepprar man den med små skrivningar (torrents i hög fart) så kan man pressa ner prestandan ganska lågt. Blandar man med större sekventiella skrivningar så kan disken rensa gammal data samtidigt som den skriver. Detta gäller speciellt på EVO då disken är väldigt konservativ med hur den implementerar trim, troligen beroende på TLC-cellernas lägre tålighet för skrivningar.

Testerna där man skriver data konstant är även aningen missvisande då det verkar som att diskarna efter ett tag inte klarar av att hålla datan någon längre tid utan ström. De siffror som finns ska gälla ett garanterat antal p/e cykler och att disken ska klara av att vara strömlös upp till ett år efter att detta antal uppnåtts om inte jag minns fel.

Av Frispel
Skrivet av grynnan:

Enligt Copyswede är det ~14% som går till administrativa kostnader, resten till "kulturarbetare"-host..Skivbolag..
Skulle gärna vilja höra från en artist, vad denne har fått från copyswede, om något.

Försökt att harva mig igenom Årsredovisningen och Fördelning av Ersättning, på Copyswedes hemsida, men blir inte riktigt klok på siffrorna. Dessutom ser årsredovisningen ut som en jävla reklamblaska.. Fina bilder, och otydliga texter...

Att det behövs några som ser till att ersättning går till artister, är väl helt ok. Men den här formen av "intresseorginisation-skatt" får mig att se rött.

Fan, kan inte vi på Sweclockers starta en intresseorginisation, som sätter en skatt på en femma per bläckpenna? ..På öron.. Ögon..

Precis som du säger så står det rätt tydligt i årsredovisningen vart pengarna går, har för mig att utöver administrativa utgifter är fördelningen något i stil med att ca en tredjedel till musiker/skådespelare via SAMI och motsvarande organisation på skådespelarsidan, en tredjedel går till kompositörer/manusförfattare mm via STIM och motsvarande och den sista tredjedelen går till skivbolagen. Om du känner någon musiker/kompositör som spelat in skivor som sålt någorlunda så kommer det att finnas en post i utbetalningarna från SAMI där det står hur mycket de fått i privatkopieringsersättning från copyswede.

Skrivet av Tumnus:

Har själv försökt få reda på om de ens ger något till artisterna (ja, förutom dåligt namn då?) eller om de bara är en organisation som hittat en lag att leva på som en parasit.

Se svar ovan

Skrivet av Lindhe:

Tror ni copyswe anställer? Låter riktigt chill att få massa pengar utan att själv göra något och helt utan krav på kompetens...

Ja, att tex vara administratör eller ännu bättre jurist med specialkompetens på copyrightfrågor är säker något man anställer utan att kolla kompetens

Eller du kanske tänker dig att pengarna som samlas in stannar i copyswede och endast går till de som arbetar där? I så fall hänvisar jag till ovanstående svar

Av Frispel
Skrivet av Zakire:

Här är ganska gott om kunniga som skriver i tråden om olika kontrollrar, samt gott om länkar med tester som visar att den ena är bättre än den andra osv.
Sen som redan diskuterats; vad man märker skillnad på och inte är ju frågan.

Om nu alla SSDer i praktiken är exakt lika bra och man bara i tester kan se vilken som egentligen är bättre finns det ju ingen anledning till diskussion, frågor, tester osv. Men nu skiljer det ju uppenbarligen något på diskarna, och TS ville veta vilken han borde köpa och då rekommenderar jag PROn på grund av de tester jag läst. Sen som jag tidigare nämnt vet jag inte riktigt hur det fungerar rent tekniskt med kontrollrar och hej och hå, men det finns det annat kunnigt folk som skrivit här i tråden.

Jo, men det var du som först konstaterade att det inte var någon skillnad i prestanda mellan olika diskar och i nästa mening konstaterade att:

Citat:

Men jag menar fortfarande att vissa SSDer går sönder enklare än andra. Tester visar att PROn är bra och EVOn mindre bra etc.

...vilket jag tolkar som att det enligt dig finns tester som visar att PRO är mer hållbar än EVO. Jag blir då nyfiken på vilka tester det är som visar detta?

Av Frispel
Skrivet av Zakire:

Alla pratar prestanda och skrivningar. Såklart att man inte märker skillnad på prestandan (som jag skrev innan) och inte heller på om den varar i 30 år eller 1000 år (eftersom man kommer byta disken innan dess). Men jag menar fortfarande att vissa SSDer går sönder enklare än andra. Tester visar att PROn är bra och EVOn mindre bra etc.

Nu kan jag inte exakt hur tekniken fungerar, hänvisar bara till tester som har gjorts samt egen erfarenhet av Samsung PRO.

Nu blir jag lite nyfiken, vad är det för tester som visar att EVO är "mindre bra"? Om vi först har konstaterat att man inte märker någon skillnad I prestanda så är det väl bara livslängd/benägenhet att gå sönder som finns kvar? Vilka tester har lyckats särskilja EVO och PRO på denna punkt?

Det ända ställe jag sett någon som helst statistik på hållbarhet är här:

http://www.hardware.fr/articles/911-7/ssd.html

De redovisar returstatistik från "en stor fransk återförsäljare" för komponenter som befinner sig i åldersspannet 6 månader -> 1 år. Men även där finns ingen separation mellan EVO och PRO, det enda man kan konstatera är att samsung har väldigt låg returfrekvens rent generellt.

Av Frispel
Skrivet av Zakire:

Nej självklart lär man inte märka skillnad att ena disken är snabbare än den andra. Men när disken går sönder märker du det. Enligt mitt sett att se på det (grundar detta på diverse tester/recensioner) så håller PROn bättre än EVOn och kanske även bättre än Crucial.

Skrivet av XFTality:

Ta inte alls Samsung. De använder TLC-minnen (EVO, ej Pro) istället för MLC-minnen som de flesta SSDs har. TLC är billigare att tillverka, men har 50% kortare livsläng jämfört med MLC.

Kör på Cruical M500 (MLC) istället för Samsung 840 Evo (TLC).

Som sagts tidigare är detta en klassisk tankevurpa, TLC tål mindre mängd skrivningar än MLC, men även TLC tål så pass mycket att det är väldigt få (om någon...) användare som kommer att slå i taket inom säg 10 år. Mindre mängd skrivningar är inte samma sak som kortare livslängd.

Av Frispel
Skrivet av anon217966:

Jag har en radiator H110 och två Noctua NF-A15 PWM-fläktar som jag har bytt till. Kan jag stoppa in pumpen i PSU:n och använda fläktarna med den här splittern i CPU_FAN headern?

På bilden ser det ut som en hane har 4 pinnar och den andra 3? Om det stämmer så fick jag med mig två sådana sladdar till fläktarna (en i varje förpackning), är de samma?

Stämmer nog att det bara är 3 pinnar på den ena kontakten i splittern, den som fattas är troligen den som skickar ett rpm-värde tillbaka till kontakten på morderkortet. Bara en av fläktarna som kan ha den kopplingen om det ska fungera

Av Frispel
Skrivet av makn:

Uppdaterade drivrutinerna och nu blev det bättre på samsung

Samsung http://www.ladda-upp.com/bilder/83696/samsung-test2

Men Kingston..vad är det för dåliga resultat. Verkar som jag fått den dåliga "nya" disken med nedgraderat chip

http://www.ladda-upp.com/bilder/83697/kingston-2

Vad göra med denna disken? Lämna tillbaka..som tur är kör jag Samsungen som system

Hur ser jag firmware på Kingston disken?

Gör ett test med atto för att se var maxgränsen ligger. Sedan kan man läsa min sign om man blir lite konfunderad av skillnaderna mellan as-ssd och atto

Av Frispel
Skrivet av skugga:

Vad vinner man på att ominstallera hela datorn kontra registerändringen?

Massa extraarbete om man ominstallerar? I praktiken är det ingen skillnad, det är bara en fråga om att windows ska ladda drivrutiner för ahci när datorn startas.

Av Frispel

Intels drivrutiner gör knappt någon skillnad ens i syntetiska tester, man kommer inte att märka någon skillnad öht vid normal användning. Om man tycker att skrivhastigheten är låg så börjar man med att läsa min sign. Siffrorna i orginalinlägget ligger misstänkt nära de siffror man får när disken är kopplad till en port för sata 3gbit/s. Skulle föreslå att trådskaparen kollar att disken verkligen sitter i en port för sata 6gbit/s som behövs för att ge hastigheter i trakterna kring 500mb/s.