Inlägg

Inlägg som fagerja har skrivit i forumet
Av fagerja

@anon159643: Varför är du sur över det? Eller är det så att du poststat i fel tråd.
Inlägget skulle passa bättre här: http://www.sweclockers.com/forum/trad/952563-glad-exalterad-p...

Av fagerja

Tjänstefördelaren är antagligen en router + switch. Så troligen behöver du endast AP:n och POE.

Av fagerja

En router kan aldrig förbättra wifi. Routing och wifi är helt oberoende av varandra. För hremmabruk finns det en uppsjö av allt i ett enheter av varierande kvalité. Vill du ha bra wifi skall du satsa på accesspunkter. de AP:en som är inbyggda i all i ett enheter är sämre än dedikerade AP:n. Stöder t.ex. inte roaming. Följ Implors förslag.

Av fagerja

Vinho Espumante Pingo Doce 2014 Bruto. Skumvin Barriada DOC tillverkat avCaves de Montanha - A.Henriques Lda får Pingo Doce. Bra och billigt (2,99€).

Av fagerja

Tror inte det är någon skillnad i detta avseende mellan gifta par och samboende. själv har jag varit gift i 22 år. Vi är båda pensionärer och har ungefär lika stor pension. Vi har två bostäder , en villa i Finland, som vi äger jämensamt, samt ett hos som vi hyr på Madeira.. Min fru betalar hyran på Madeira och jag står för el och vatten, I Finland betalar hon oljan medan jag står för skatt och övrigt underhåll. Maten och vinet står jag i huvudsak för, men hon bidrar. Lite OT men nämnas kan att vår ekonomi förbättras sedan vi flyttat till Madeira och endast vistas under sommaren i Finland. Trots resekostnaderna mellan Madeira och Finland har vi nu mera pengar att spendera på övrigt.

Av fagerja

Kan vara fel på din router. T.ex kan någon av antennerna ha dålig/ingen anslutning. Prova med en annan router eller med en AP.

Av fagerja

Hur mycket RAM har du? Om Windows behöver anvämda växlingsfilen så slår HDD:n i taket.

Av fagerja

Linux kan läsa och skriva NTFS och det finns tredjepartsprogram till Windows för att läsa ext-filsystem. Jag har inte användt Windows under många år så jag vet inte hur bra stödet för ext-filsystem är i nuläget. Själv skulle jag troligen välja NTFS för den gemensamma partitionen trots att ext4 är ett bättre filsystem. När jag för många år sedan körde dualboot var linux stöd för NTFS bättre än stödert av tredjepartsprogram i Windows för ext2 och ext3.

Av fagerja

Gör en avbild med ddrescue. Ladda ner SystemRescueCD där ddrescue ingår. Det är en live-linuxdistribution avsedd för att rädda system och data.
https://www.gnu.org/software/ddrescue/manual/ddrescue_manual....
http://forensicswiki.org/wiki/Ddrescue

Att den kommer upp som icke allokerad tyder på att filtabellen är skadad. Så du kan behöva ett kriminaltekniskt program för att återskapa filerna. Sådana är t.ex foremost och photorec. båda ingår i SystemRescueCD. Nackdelen med dessa program är att metadatat, som finns i filtabellen, inte kan paras ihop med filerna varför bl.a. filnamnen går förlorade.
https://www.system-rescue-cd.org/SystemRescueCd_Homepage

Av fagerja

Hemmagjord exotisk poncha. Standard indegrienserna: citrron, honungoch aquardente de cana (Branca) ( aquardente de cana är lokalt brännvin gjort på sockerrör = rom) + tranbär (inget som växer på Madeira). Väldigt god. Skall pröva med lingon, som vi har lite av i kylskåpet. Kombinera det bästa från syd och nord..

Av fagerja

Cavalho Bravo Branco 2015. Vitt vin från Tejo regionen gjort på Fernão Pires, Trincadeira das pratas och Arinto.
Passade bra till svärdsfisken.

Av fagerja
Skrivet av Paddanx:

O där håller vi andra med

-----

Jag skickade nyss ut info om ett planerat strömavbrott och fick till min förvåning tillbaka en del konstiga svar.

Typ:
Måste vi stänga av datorerna?
Kommer det påverka Internet?

Hade nästan lust att svara... nej, självklart drivs båda dessa av luft och kärlek

Stänga datorerna:
Bärbara kan köras på batteriet under avbrottet, men ingen garanti att batteriet räcker för hela tiden.
Statioära är bäst att stänga om ej reservkraft är tillgänglig. UPS klarar normalt endast mycket kortvariga strömavbrott..

Internet påverkas inte av ett lokalt strömavbrott., men åtkomsten kan påverkas då lokala routrar, modem, fiberkonverter, AP:n och switchar inte fungerar under strömavbrottet. Mobilt bredband påverkas normalt inte då basstationerna har ackumulatorer,som kan försörja basstationen under avbrottet.

Av fagerja

Kmail om du kör KDE. Claws-mail, evolution eller trojita (IMAP) är andra alternativ förutom de som nämnts tidigare. Antar att det är ett klientprogram du vill ha. Finns dessutom flera textbaserade e-postklienter, som tex. Mutt, Alpine och Sup.
Vill du köra egen server så är postfix ett bra alternativ.

Av fagerja

Madeiravin: D'Oliveiras Verdelho 1994 buteljerad 2016.
https://photos.google.com/photo/AF1QipMr2ZnsmA-tOTfTKlQwvwAv1...

Av fagerja
Skrivet av Commander:

Nu är detta lite offtopic men mjae. Linux kernel har som princip att aldrig bryta stöd mot userspace. Linus tar upp det ganska tydligt på deras mail här: https://lkml.org/lkml/2012/12/23/75

Sedan kan du få "breaks" i exempelvis att du använder dig av programvara som kompilerades för x version av glibc (c biblioteket) men sedan uppdaterar där det inte finns kompabilitet för äldre som då kräver att man omkompilerar. (Händer inte ofta men händer, speciellt när det är mindre insatta utvecklare).

Forka funkar när man behöver en viss funktion som kanske blivit depricated, men oftast sker det av en orsak och ibland kan det vara svårt att underhålla om man inte har personal för det. Just kerneln är ganska bra att behålla support, det var 2012 som de droppade support för Intel 386 som är från 1986.

GUFW är brandväggen http://gufw.org/, kolla här hur man använder den: https://help.ubuntu.com/community/Gufw

GUFW är inte brandväggen utan ett grafiskt program för att konfigurera brandväggen. Brandväggen i linux är netfilter eller nftables och är en del av kärnan.

Iptables, som är textbaserat konfigureringsprogram för netfilter och kan utnyttja netfilters hela potential.

Av fagerja

Vitt vin: Vinho regional Alentejano, som saluförs av Pingo Doce, och är gjort av Donzília Copeto 2014 av Roupeiro, Rabo de ovelha och Arinto. Bra och billigt 0,99 € för en halva.

Av fagerja

Tiroliro 2015 Branco. DOC Vinho Verde.
http://www.vinhoverde.pt/pt/onde-esta-a-sua-marca-preferida/b...
Tiro Liro är en portugisisk folkvisa. Vinets namn kommer från visan.
https://www.letras.mus.br/amalia-rodrigues/567287/

Av fagerja

Quinta da Garrida Touriga Nacional 2007, DOC Dão

Av fagerja

Leth Duett 2015. Vittvin gjort på Riesling och Grüner Veltliner i Fels am Wagram i Österrike. Ett gott vin.
http://www.weingut-leth.at/

Av fagerja

Bränderna på Madeira gör mig ledsen. I Funchal har 3 dött och ett tusental hittills blivit hemlösa.
http://www.rtp.pt/noticias/pais/incendios-acompanhe-a-situaca...