Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin

Det jag skulle önska i en ny modell är förstås lägre pris. Namnet antyder dock motsatsen, så förmodligen en fullkomligt ointressant modell ur mitt perspektiv.

Av evil penguin
Skrivet av Perdonotknow:

Nu får du kolla lite vad jag skriver och har visat. Enligt NvidiaProfileInspector är det igång. Enligt GPU-Z är det inte igång. Som då är rätt. Jag vill gärna veta vad den är. Är den igång eller inte igång. För just nu får man två olika info.
Sen vill jag själv bestämma vad jag vill ha igång eller inte ha igång.

Vi kommer alla köra olika. Men jag vill inte använda Resizeable BAR. Alla som äger 4080-4090 kort behöver inte denna finnes.
Efter som här finns spelet kan bli värre. Då har jag helst den avstängd och då få bestämma det själv.

G Synk kan man alltid stänga av genom Nvidias vanliga kontrollpanel. Det kanske du inte visste.

NvidiaProfileInspector vet förstås inte om Resizable BAR finns eller inte på plattformen, den visar bara inställningsprofilen.

Av evil penguin
Skrivet av bopp:

Jag förstår inte vad som menas med att "AMD svartlistar spel". Såvitt jag känner till så aktiverar man Resizable Bar i BIOS en gång som vanligt, efter det finns det en switch i AMDs drivrutiner där du själv kan toggla av eller på när du vill ha, utan omstart. Vore såklart bekvämare om man kunde ställa in separat val för varje spel, men det är betydligt enklare än att behöva starta om och ändra i BIOS varje gång. Hittade en video: https://www.youtube.com/watch?v=4wPSC2s-dWU&t=252s

Kollade just nu på mitt eget system, men jag har tyvärr inte möjlighet att slå på det i BIOS pga min installation, men i drivrutinerna, under Prestanda - Justerar har jag just SAM, dock markerad som "Inte tillgänglig" (samma som videon visar innan BIOS är ändrat). Alltså ingen svartlistning, utan användaren togglar själv i drivrutinerna. Äger måhända inte artikelskribenten ett AMD-system att verifiera och testa på?

Åtminstone från början fanns det även en (osynlig) lista över spel där funktionen alltid deaktiveras baserat på att AMD vet att den orsakar problem.

Dvs, endast aktivt om det stöds på plattformen (inkl. aktivt i UEFI-inställningarna) OCH är aktiverat i drivrutinsinställningarna OCH att just detta spel inte är svartlistat.

Har detta ändrats?

Av evil penguin
Skrivet av Syglarn:

När SAM släpptes så aktiverar du det i BIOS. Det som svartlistas är inte funktionen, utan enskilda spel. Om AMD bedömde att spel inte vann prestanda så låste man ner spelet och SAM var inte tillräckligt alls för det specifika spelet (vilket är det jag förmodar folk i tråden önskar flytta in i spelets meny istället, ha valet själv, eller ge utvecklaren valet att ha inställningen eller inte)

Har det ändrats eller mina jag fel bara?

Så vill jag minnas att de gjort, ja. Och Nvidia jobbar på motsvarande sätt men med en vitlista istället.

Av evil penguin
Skrivet av SCORPIUS:

Förstår inte.. varför inte lämna det upp till användarna?? 🤔
Om det nu är så blandade resultat att det kan bli pannkaka så varför inte bara ha en disclaimer vid aktivering?

Edit: Detta gäller såklart om det går att aktivera i spelen, vilket jag inte har en aning om det är där det görs.
Är det så eller är det i UEFI/Bios det görs??

Detta hanteras väl i princip i linje med hur SLI-inställningar hanterades när sådant var aktuellt, dvs dolda inställningar som ligger lagrade i nvidia-drivrutinens inställningsprofiler för olika spel/applikationer, sett till hur det sköts i Nvidias egna verktyg.

Jag kan hålla med om att det är trist att inte varenda inställning exponeras i Nvidias egna kontrollpanel (typ att det skulle finnas ett avsnitt för avancerade inställningar), samtidigt förstår jag att de väljer att dra linjen någonstans och att detta exempel då genom ett något godtyckligt beslut hamnade bland alla de inställningar som anses "för avancerade".

Att det nu ändå existerar tredjepartsverktyg (se t.ex. https://github.com/Orbmu2k/nvidiaProfileInspector/releases ) för redigering av inställningsprofilerna gör ju att hela den frågeställningen blir mer av en principsak än en praktisk begränsning, den avancerade användaren har rent praktiskt möjlighet att pillra på vad de vill, men de behöver starta en annan applikation än nvidias kontrollpanel för att göra detta...

Av evil penguin
Skrivet av Perdonotknow:

Kolla in denna. Jag kolla i NvidiaProfileInspector. Jag spelar Hitman 3 just nu. Detta spel har support av rBAR. Sen då aktiv som standar. Okej!!!! men jag har ju inte det aktivt i bios. Som man ser i GPU-Z.

Sen i Spelat finns här inte att man kan styra det alls. Om man vill.

Vad har jag missat.<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Såvitt jag vet så är det just kombinationen av dessa två som krävs:
1. Resizable BAR stöds (inkl. är aktiverat i UEFI-inställningarna)
2. Nvidia har markerat i spelets profil att Resizable BAR skall användas (eller då att användaren ändrat i profilen med t.ex. verktyget du visar)

Dvs, om det ena eller det andra inte är sant så används det inte.

Av evil penguin
Skrivet av elvisace:

Hej, jag har letat och letat men hittar inte riktigt det jag söker.
Jag vill kunna söka på ett åldersspann t.ex mellan 20 och 30 i en List<T> och se om det finns några personer mellan dem åldrarna i listan. Användaren ska själv lägga in personerna i listan och sen få välja ett åldersspann att söka mellan.Allt är klart förutom den här delen och fungerar som det ska.
Jag funderade på om det är Linear Search jag ska använda men den används väl bara för att hitta ett objekt i listan?
Tack på förhand

Antar att detta är en skoluppgift, och i det sammanhanget vet jag inte vad ni faktiskt förväntas att göra utifrån vad ni lärt er och vad uppgiften säger.
I verkligheten skulle en typisk lösning vara att använda Linq-funktionen Where: https://learn.microsoft.com/en-us/dotnet/api/system.linq.enum... (se t.ex. exemplet på den sidan).

Av evil penguin
Skrivet av Gurrrra:

Det där exempelklippet måste ju vara fejk, kollar man på trappan en bit bort frammåt slutet så finns det ju ingen som helst trappinfo-kvar, medans den uppskalade visar en så gott som perfekt trappa utan tillstymmelse av aliasing eller andra fel, har väldigt svårt att tro att en uppskalare skulle lyckas med det.

Skulle inte säga "måste", just eftersom det inte handlar om uppskalning i traditionell mening utan någon form av "AI-omtolkning" av bilden.

Däremot tänker jag mig att om det här exemplet fungerade såhär bra så finns det anledning att misstänka att det ibland kan gå väldigt fel också. Just om man extrapolerar så mycket utifrån bristfällig grund så lär det ju ibland vara fel, och att då något i bilden plötsligt kan bytas ut när konflikterande detaljer blir synliga i originalbilden...

Av evil penguin

Känner inte att jag har någon egentlig grund att bedöma deras beslut utifrån. Det är ju lockande att resonera typ "varför gör ni annorlunda än Nvidia?", men det är väl inte heller sådär särskilt sunt att ha som ingångsvärde.
Uppenbart har de lärt sig något under resans gång, som kanske i retrospekt känns som en onödigt dyr läxa. Men om insikten om *varför* inte fanns där från början var den kanske närmast oundviklig.

Det får väl åtminstone ses som ett sundhetstecken att kännas vid att man, utifrån det egna uttalandet, verkar ha gjort en ganska allvarlig felbedömning.

Av evil penguin
Skrivet av Aka_The_Barf:

Jag tycker alla uppdateringar är ett nödvändigt ont. varje gång man inte startat ett spel på en vecka så kommer det installing update, ibland är det en stor en som tar massor av tid.

Håller till viss del med, men i praktiken finns ju inget egentligt alternativ utan bara frågan om när de installeras.

Att vara i fas med uppdateringarna är i min värld generellt mindre smärtsamt än att överraskas av dem, som i ditt exempel.

Av evil penguin

Ja, allt måste hållas uppdaterat hela tiden, så är det ju...

Vet inte hur rimligt det är *egentligen*, det här med tillfredställelsen av att uppdatera saker.
Samtidigt har det motsatta agerandet, att försöka undvika uppdateringar, som jag ser det betydligt större praktiska problem, så känns inte som ett beteende som det finns någon större anledning att försöka stävja. Ska nog gå riktigt över styr isf.

Av evil penguin
Skrivet av RaW D Coy:

Är lite förvirrad här

Varför kostar läge latens mindre än de som ligger högre?

https://i.imgur.com/1TfiLEI.png

Skrivet av matrimLOL:

Förmodligen ligger den i fyndhörnan, alltså har den blivit returnerad/återköp/skadat paket eller något och hamnat där, men du kan dubbelkolla med att klicka på den billigare, brukar stå om det är fyndvara.

Skrivet av anon347775:

Jag tror det är dålig prissättning av säljaren och inte så bra kontrollerat

Ja, det känns väl som att det är en fråga om misstag eller prisändringar som införts i otakt (vid nytt inköp typiskt?).

Annars är väl det generella tipset vid jämförelser och man är osäker på butikens uppgifter att söka på artikelnumren som butiken anger och se om det framgår någon avgörande skillnad när man kikar på vad tillverkaren själv skriver:

https://www.gskill.com/product/165/390/1662622003/F5-6000J323...
https://www.gskill.com/product/165/390/1661410135/F5-6000J303...

Utifrån det som går att läsa där så finns det ju ingen hake som skulle förklara detta...

Av evil penguin
Skrivet av dorian1:

Det jag tycker är märkligt är att det fortfarande går att köpa WD Black på t.ex Dustin för runt 1700 kr! Kostar ju fortfarande nästan lika mkt som en 870 EVO på 2TB! Hur är det möjligt när den funnits i massa år och är en HDD? Då kanske den trots allt är nästan lika bra/snabb? Eller längre livslängd. Kluven som sagt

"Nästan lika snabb" är den iaf säkerligen inte...

Det handlar väl mer om att prisbilden påverkas av: https://www.sweclockers.com/nyhet/35570-harddiskar-pa-dekis-n...
Hårddiskar är alltmer nischat. Små modeller produceras väl nästan inte och ses generellt som ointressanta, stora modeller är intressanta för att de har bra pris per GB.

Av evil penguin
Skrivet av Satariel:

Detta gör inte att det känns som att problemet med 990 Pro kommer lösas den här veckan direkt.

Det som är bra i sammanhanget är väl att denna fix för 980 Pro släpptes för ett år sedan, så det är inget som folket på Samsung varit upptagna med alldeles nu...

Av evil penguin
Skrivet av Infiniti:

Hur uppdaterar jag denna om den sitter i en PS5? Har ingen dator med m.2-port.

Att du inte har en dator med M.2-plats är förstås ett problem, men själva principen är ju just:
Du sätter enheten i en M.2-plats i en dator och kör Samsungs uppdateringsverktyg (antingen Magician i Windows eller det fristående verktyget som distribueras som en bootbar ISO).

Lösningar på "ingen M.2-plats" kan inkludera t.ex.:
En annan dator?
Ett PCIe-kort med M.2-plats?

Om inget sådant går att lösa så är nog svaret: "nej"

Av evil penguin
Skrivet av deltascu:

Finns det ett behov rapporteras det på sweclockers

Ett år senare?

Av evil penguin
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Uppdatera FW / drivers brukar jag göra vid behov, inte förebyggande syfte.

Skrivet av Pepsin:

Ofta står det typ "Stability improvements" eller "Improve performance" i changelog på spec. moderkortets FW men även annat. Svårt då att veta om det finns behov att uppdatera eller inte så blir oftast att jag uppdaterar så fort något nytt kommer ut.

Ja, det är ju själva problemet med tillverkare som inte vill prata om vad de ändrat. Finns inget sätt att veta om det finns ett behov eller ej...

Av evil penguin
Skrivet av thu:

Np! Kom att tänka på vår diskussion så fort jag såg artikeln, så vore dumt att inte tipsa.:)

Nu börjar det ju lukta begraven hund dock.. för antingen skulle de ju ha fixat detta i blindo utan att veta om det, eller så har de fixat det för ett år sen och hållit tyst om det. En fråga som uppstår då är ju om nya firmwaren påverkar prestandan, den släpptes ju ett år efter att hårdvarusiterna började recensera SSDn, så tveksamt att nån skulle recenserats med denna firmware.

edit: https://old.reddit.com/r/ASUS/comments/sf320x/new_firmware_5b... indikerar att det inte var nån prestandaförsämring vid åtminstone detta rätt minimala test.

Rimligen har de ju avsiktligt fixat något problem som är avgörande för detta, möjligen om konsekvenserna inte varit tydliga för dem själva. Oklart.

Jag är dock, utifrån min egen erfarenhet, inte så övertygad om tolkningen att det nödvändigtvis skulle ha gjorts för att dölja just detta problem.
Snarare då att de rent generellt inte jobbar med att berätta varför de släpper nya versioner (tyvärr är de inte heller ensamma på denna punkt!).

Det är väl en tolkning som sett till helheten snarare är ett större problem, men med mindre lömskt uppsåt.

Av evil penguin
Skrivet av flukke:

Först klagar alla på att Microsoft har för få exklusiva titlar på sin konsol.
Och när de skaffar detta genom förvärv så klagar alla på det också, aldrig är folk nöjda...

Vad gäller det där så är ju det senare det som ter sig rationellt rimligt för konsumenter, och/eller organisationer som tar konsumenternas sida, att klagar på.
Det förstnämnda borde vara något för aktieägarna att klaga på...

Av evil penguin
Skrivet av thunderwolf:

inte öht reflekterat över innehåll utöver "luft"

Det är väl ingen luft i öht, såvitt jag vet.

Själva namnet som de här produkterna brukar ha, "tryckluft på burk" och liknande, är ju långt ute i gråzonen sett till vad man rimligen kan kalla det.