Inlägg

Inlägg som Hund har skrivit i forumet
Av Hund
Skrivet av torbjorn_75:

Det är så man brukar säga och det är det som är grejen med uttrycket.

Man bör inte ha en specifik version utan av säkerhetsskäl den senaste. Just nu är det en version som är den senaste, men nästa månad kan det vara en annan, då bör man uppdatera till den istället.

Det är inte vad man säger. Man bör alltid ange en specifik version, eftersom att "senaste versionen" kan vara vad som helst. Och det man menar, är att man ska se till att man har den version som anges, eller en nyare version om det finns någon tillgänglig. Inte att man ska ha just precis den version som anges, och aldrig uppdatera till en nyare version. Det är ju bara dumheter.

Det är just därför, av säkerhetsskäl, som du **alltid** ska ange en specifik version, eftersom att användaren då kan bekräfta att man har en säker version av programmet.

Av Hund
Citat:

Den som äger en LG-TV inköpt mellan 2018 och 2022 bör särskilt kontrollera att TV:n är uppdaterad med den senaste versionen av WebOS

Ni om några, borde väl veta att man aldrig säger "senaste versionen". Det kan ju innebära precis vilken version som helst.

Av Hund
Skrivet av Sysop:

Det är nog du som är lättkränkt.

Det måste vara det. Attans bananer!

Av Hund

"Desperata användare"? Du kunde inte ha varit lite mer nedlåtande mot era läsare?

Av Hund
Skrivet av ZaInT:

Åh, bootar du Linux och Windows från samma disk? Windows bootloader ballar ofta ur då, du får köra in GRUB eller vad du föredrar. Eller har du skapat ext4-partitionen efteråt?

Japp! Jag gillar att leva farligt. Nej då. Jag har alltid gjort så innan, och det har fungerat bra. Efter installationen av Windows har man bara fått installera Grub på nytt.

I det här fallet har jag dock testat att installera Windows på en helt egen disk, som den har fått härja fritt med. Det har dock inte hjälpt det heller.

Jag testade också att byta till MSDOS från GPT på den, men då gnälldes det om att datorn är UEFI endast.

Av Hund
Skrivet av ZaInT:

Okej, eftersom du alltså har en fungerande Linuxinstallation, ge oss en skärmdump på disklayouten för den misslyckade Windowsinstallationen i GParted eller liknande så att vi kan se hur långt processen egentligen kommer

Visst!

https://i.ibb.co/fNR0VqG/2023-08-01-214257-1920x1080-scrot.png

Av Hund
Skrivet av anthra:

Har du ngn annan dator, t.ex. linux, där du kan testa att boota (inte installera) installations-USB:n, så man kan utesluta att det är fel på USB:n.

Jag har bara en dator, och den kör Linux. USB-minnet fungerar. Jag använde den till att installera ett annat OS häromdagen (på test, av helt andra anledningar).

Skrivet av tcntad:

Specifikt AMD SATA/RAID? Verkar inte som att disken har egna på hemsidan.
Var-ish bor du? nån kanske kan hjälpa till på plats.

Prövat tips jag gav tidigare, Diskpart?

Den här sidan ger lite mer tips:
https://iboysoft.com/howto/windows-could-not-prepare-the-comp...
https://windowsreport.com/windows-could-not-prepare-computer-...

Jag glömde nämna att jag testat allt som länkarna nämner.

Av Hund
Skrivet av ZaInT:

Det grafiska verktyget är lite buggigt och man kan behöva göra det via den inbyggda prompten. Som vanligt med Windows; se till att bara ha den disk inkopplad som du vill installera Windows på för att undvika att rensa fel disk, att bootloadern hamnar fel osv
Tror att detta är det enda du behöver göra:
diskpart
list disk
select disk x
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick
assign letter=C

Och uppdatera diskvyn i installationsprogrammet.

Nu har jag testat det med. Samma resultat. :/

Av Hund
Skrivet av tcntad:

Specifikt AMD SATA/RAID? Verkar inte som att disken har egna på hemsidan.
Var-ish bor du? nån kanske kan hjälpa till på plats.

Prövat tips jag gav tidigare, Diskpart?

Den här sidan ger lite mer tips:
https://iboysoft.com/howto/windows-could-not-prepare-the-comp...
https://windowsreport.com/windows-could-not-prepare-computer-...

De kommer med chipset-filen.

Icke provat med Diskpart. Jag förstod inte varför, jag kan formatera partitionen med det grafiska verktyget. Men jag kanske missade något?

Av Hund
Skrivet av tcntad:

OOBE = Out Of Box Experience, där skapas användare och olika val görs innan man kan börja använda Windows.
Mediadrivrutiner som lagringsmedia? Läs in den vid installation, där du väljer disk.

Du kan enkelt redigera tidigare inlägg istället för att dubbelposta!

Det har jag testat, men den vill inte kännas till vid några drivrutiner som jag ger den.

Av Hund

Jag testade med dd igen, men får då bara samma problem som första gången. Att den direkt vid start av installation, gnäller på något om att mediadrivrutin, eller vad det är, saknas.

Av Hund
Skrivet av tcntad:

Fast det där är i slutet av installationen? där startar datorn om och du kommer till OOBE

Det har bara gått några minuter. Jag har inte ens fått skapa en användare eller något. Vad är OOBE?

Av Hund

Jag har testat att uppdatera BIOS, men det gjorde inget. Jag ska ge dd en ny chans.

Av Hund
Skrivet av sp1k3n:

Kanske fungerar bättre om du inte skapar installationsmediet i din virtuella maskin.

Vänta då, jag ska bara köpa en dator med Windows förinstallerat. Skämt åt sido. Jag har inte Windows annat än på en virtuell maskin. Jag har förmodligen inte haft Windows på bar metall på närmare 10 år eller så. Min fru har bara en dator med Mac OS på.

Av Hund
Skrivet av Rouge of Darkness:

osäker på om win 10 kräver TPM win 11 gör det vet ja men tror inte win 10 gör det.

även Secure Boot kan ställa till det och har för mig denna gäller på både win 10 och 11 dessutom.

Jag har Secure Boot avslaget redan. Jag testade att slå på det, men det gjorde ingen skillnad.

Skrivet av xxargs:

För win10 skall inte bitlocker behövas om man inte tänker använda bitlocker för krypterade diskar (win10 pro och högre)

Se till att BIOS är satt att använda UEFI och inte någon legacy-mode - ibland kan det vara satt på auto och kan krångla och i så fall ställ det på enbart UEFI. Tänk på att det alltid är kallstart med power-ON knappen med mediat redan ansluten när du skall starta installationen - vid varmstart vägrar en del BIOS att skanna installationsmedia och en varmreboot från BIOS funkar inte.

Att du inte ens får det att fungera i en VM-maskin tyder på att något är fundamentalt fel och en sak jag kan tänka mig har missats är att inte välja en BIOS med UEFI-stöd när VM-maskinen sätts upp.

Kör du win11 - se till att TPM-modulen är uppsatt i VM-maskinen och givetvis att det är en UEFI-bios.

Vilken VM-maskin miljö kör du ??

Själv provade jag win11 i QEMU/KVM i linux via Virtual Machine Manager med libvirt. - och där måste man välja BIOS som just heter 'UEFI' (default är 'BIOS')

med Windows i VM-miljöer men också via Remote Desktop på headless-boxar får man det vanliga problemet med brevlådeinkast med 800x600 i skärmstorlek och det går inte att ändra inom Windows, listan för olika skärmupplösningar är gråad.

Detta är en egenskap för själva windows att känner den inte av att en fysisk skärm är ansluten via VGA/HDMI så är defaultupplösningen bara och endast 800x600 i upplösning för windows, som inte är win-server och högre. För många headless RDP-burkar med win-pro så använder man en dummy-plugg på HDMI-porten med elektronik som låtsas att den är en dataskärm och det viktigaste att den levererar listor med vilka tillåtna upplösningar som sedan används av windows när man sedan skall välja upplösning. Det fins alltså ingen defaultlista med olika upplösningar i windows utöver 800x600 när HDMI-kontakten är urdragen.

För QEMU/KVM och windows i en VM-maskin så behöver man en klientprogram som körs en gång i windows för att lura windows att en skärm är fysiskt inkopplad och också levererar listor med valbara upplösningar - var man laddar ned dessa är inte helt intuitivt och lätthittat när man försöker söka på problemet, men här är det https://github.com/virtio-win/virtio-win-pkg-scripts och det fins iso och program att ladda ned lite längre ned på sidan.

Jag tycks inte ha något BIOS legacy mode.

Jag har aldrig sagt att jag inte får det att fungera i en virtuell maskin. Det är möjligt att min formulering inte var överdrivet tydlig. Det var kväll, och jag var trött. Det jag menade, var att jag använde en virtuell maskin med Windows för att skapa mitt installationsmedium.

Skrivet av tcntad:

Du berättar inte hur långt du kommer, så hur långt kommer du? Till vilket steg? Kan du läsa in drivrutiner till din NVME?
Så fort installationen startar öppna kommandprompten och använd diskpart > select disk 0 > clean och pröva igen

Jag skrev "När jag brummar igång installationen". Det vill säga, i början av installationen. Du kan få en bild för att vara extra tydlig:

https://i.ibb.co/NFLbGpb/PXL-20230801-080219815.jpg

Det är strax efter det bilden visar, som rutan med felmeddelandet kommer upp.

Av Hund
Skrivet av aptjack:

TPM påslaget i bios?

Just ja. Det är ju sådant fuffens med Windows.

Som standard var "Discrete" aktiverat, jag har nu testat med "Firmware" också, och det blev samma fel. Jag vet inte alls vad skillnaden är. Sist jag använde Windows, var inte TMP en grej. Men jag antar att jag får läsa på lite om det.

Av Hund

Kan inte installera Win 10: "Windows installation det gick inte att förbereda datorn för att start i nästa steg av installationen. Om du vill installera Windows kan du starta om installationsprogrammet."

Jag blir knäpp på detta. Jag lyckas inte installera Windows 10 (eller 11). När jag brummar igång installationen slutar det bara med detta:

Citat:

Windows installation det gick inte att förbereda datorn för att start i nästa steg av installationen. Om du vill installera Windows kan du starta om installationsprogrammet.

Jag kör med ett USB-minne och har provat både USB 2 och USB 3-portarna på moderkortet i bak. ISO-filen kommer direkt från Microsoft, och jag har testat att använda mig av både dd i Linux, Rufus i Windows och Microsoft egna verktyg, via en virtuell maskin med Windows 10.

Mitt moderkort är av modell ASUS TUF Gaming B550M-E och jag har försökt att installera Windows på både en gammal Samsung SSD (SATA) och min nuvarande Seagate Firecuda 530 NVMe SSD.

Vad är fel?

Av Hund
Skrivet av evil penguin:

Okej, jag håller visserligen med om att U.2 vore att föredra i många lägen (även om konsument-jag typ givit upp vid det här laget), men för mig är M.2 okej bara man får NVMe-enheter som vanlig dödlig.
Uppenbart har vi olika prioriteringar...

Kanske. Vi får väl se. Jag kanske bara ska ge M.2 en chans. Det verkar ju lite som att jag inte har så mycket val.

Av Hund
Skrivet av evil penguin:

Varför skulle man inte vilja gå över till M.2? Det låter faktiskt på gränsen till orimligt att *inte vilja*.
Om det däremot finns något hinder att göra detta, typ "jag har ingen ledig kortplats i min dator" så är det förstås en annan sak.

2.5" SATA SSD börjar väl bli rätt nischat nu, se även granntråden: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1694691-varfor-ar-2-5-...

För att M.2 är rätt värdelöst. De pratar om det på 2.5 Admins i avsnitt 145.

Skrivet av edson:

Finns ingen "Pro"-marknad kvar för 2,5" SSD längre, SATA-gränssnittet är flaskhalsen och helt på utdöende för SSD-marknaden.
Vad har du för moderkort? Ska du strikt ändå ha en 2,5" så kör på 870 Evo i valfri storlek.

Pris / performance lär knappast bli bättre.

Det är ju rätt tråkigt. Man behöver ju något att ersätta det med, innan man överger det. U.2 verkar ju vettigt, men det tycks inte finnas mycket stöd för det annat än på enterprice-sidan.

EVO känns ju lite sådär tycker jag. Det är ju tråkigt att behöva byta ner sig.

Av Hund

Vad finns det för alternativ till Samsung Pro-serien om man inte vill byta till M.2?

Det är dags för mig att uppgradera min gamla Samsung Pro SSD (SATA), men till min förvåning, tycks det bara finnas EVO och något mer lågprisalternativ (QVE, eller vad det nu hette) att välja mellan, om man vill ha SATA.

Jag har kollat runt, men känner mig lite vilsen. Vad finns det för alternativ till Samsungs PRO-serie om man inte vill gå över till M.2?