Inlägg

Inlägg som Skippy har skrivit i forumet
Av Skippy
Skrivet av Skippy:

Ny lön samma ställe.

Yrke: Microsoft konsult
Lön: 50500kr grundlön haft ca 6000kr i månaden i bonus.
Erfarenhet: 6 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 30 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 5000kr friskvård, 6v semester, bonus, fritt val av teknik och tjänstebil.

Ny lön samma ställe.

Yrke: Microsoft konsult
Lön: 53000kr grundlön haft ca 6000kr i månaden i bonus.
Erfarenhet: 6,5 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 31 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 5000kr friskvård, 6v semester, bonus, fritt val av teknik och tjänstebil.

Av Skippy

Sitter nu och kollar på ny bil, kör idag en ID4 som personalbil och har 2500mil om året. Betalar ca 5700kr/månaden. Fick möjlighet att förlänga bilen för samma peng, kollade på vad en tesla model Y SR kostar och det är närmare 7000kr/månaden.
Sitter dock och överväger att skaffa mig en plug-in-hybrid privat istället, tråkiga med begagnatmarknaden är att den är så sjukt värderad och jag vill nog inte köpa mig en elbil privat.

Vad tycker ni? Ska man förlänga ID4an och hoppas att begagnadmarknaden avtar eller skaffa bil privat? Känns som att företagsbilar har blivit så sjukt dyra att leasa idag.

Av Skippy

Jag har bara jobbtelefon och haft senaste 6åren. Skulle någon ringa mig på semstern eller efter arbetstid så klickar jag om jag inte vill svara alternativt svarar med ett sms. Men det händer max 1 gång var 6e månad knappt.
Skulle min chef ringa mig flertalet tillfällen på semester så hade jag inte varit långvarig.

Av Skippy

Jag studerade komvux typ datorteknik A på distans för att få ihop poängen. Spenderade Max 4h totalt på en uppsats om switchar och routrar. Sen en ”tenta”. 20p =1,5hp.
https://hermods.se/utbildningar/datorteknik-1a/?utm_campaign=...

Av Skippy

33700kr och sambon fick 32000kr.

Av Skippy
Skrivet av Swedishchef_90:

Nej du får tillbaka pengarna på samma sätt som en hyresrätt. Det är ingen skillnad för båda faller under hyres lagen. Iaf om personen hyr ut fler än en lägenhet för då bedrivs näringsverksamhet

https://orimlighyra.se/kunskapsbank/ockerhyra-for-bostadsratt...

Citat:

Vad kan du göra för att motverka din ockerhyra?

Kontakta oss på OrimligHyra – Har du hyrt en bostadsrätt i andra hand och betalat överhyra kan du inte ansöka om återbetalning. Vi kan hjälpa dig att sänka din framtida hyra men då föreligger det en risk att du blir av med hyreskontraktet.

Angående inflationen så har det nog tagit på alla dock påverkat olika, jag har valt att investera i bankaktier för att de kommer att tjäna miljarder på det hela.
Tyvärr har inte alla den möjligheten, det är tråkigt att gå och handla nu men samtidigt får man vara glad att man har råd att köpa det man vill och samtidigt kunna spara 20% av lönen.

Av Skippy
Skrivet av Ortovox:

Problemet är att svensson fått för sig att det är standard att ha 600-700k dyra elbilar nu för tiden . Så det räknas väl knappt till flagskepp längre utan medelbil .

För bensin och dieselbilar har blivit så sjukt biliga. Jag hittade i veckan en gammal offert på en Audi a5 från 2015 på 327 000kr, kollade vad motsvarade a5 kostar idag vilket landade på 541 000kr. Dvs dyrare än en tesla model 3, ingen av dessa (verkligen inte a5) är premium bil.

Av Skippy
Skrivet av Pelle:

Har gjort diverse certifieringar för sophos, vmware, clavister, veeam osvosv UNDER ARBETSTID. Har jag ett jobb så ska dom stå för utbildningskostnader och det ska ske under arbetstid i huvudsak.

Jag håller med dig!

Av Skippy
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

T.ex. om ditt företag vill bli Guldpartner till Microsoft och få köpa billigare Microsoftlicenser så är det en drös certifikat som flera anställda behöver ta. Alla dessa arbetare som tar dessa certifikat sitter inte precis hela dagarna med dessa Microsoftprodukter utan det är mer en produkt som man också använder.

Jag ser det lite som att de flesta utvecklarna grejar lite med nätverk, det betyder inte att Ciscos CCNA och CCNP är lätt att ta. Visst kan vi lite närverk och visst har vi nytta av kunskapen man får, men för de flesta är det milt sagt ett j-vla råpluggande utan dess like att ta dem på fritiden när man är en vanlig systemutvecklare.

Guldpartner finns inte längre. Så det blir svårt att få.

Citat:

From 3rd October 2022, Gold and Silver competency accreditations will no longer be used, though you’ll likely still see them around for the next few months as partners update their materials, but they’re gradually being phased out to be replaced with the new competencies for qualifying partners. Thereafter, the new MCPP model provides two qualifying levels.

Fast hur ofta har du nyttjat dem förutom i partner sammanhang, sen behöver man inte ta inom alla områden. https://learn.microsoft.com/en-us/partner-center/solutions-pa...

Av Skippy
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag instämmer helt. Även om vissa certifikat är så svåra så man måste råplugga. -Det kvittar om man har jobbat i området i över 10år, man lär inte ha stött på de problem som nämns på proven ändå.

Problemet i mitt fall är att jag alltför ofta måste ta certifikat som är gjorda för personer som nästan enbart jobbar med produkten/området. Det blir extremt mycket pluggande i mitt fall, självklart lär man sig saker som man sedan glömmer för man efteråt kommer jobba med det. Egentligen skiljer det sig inte så mycket från högskolan. Man läser även där kurser och glömmer dem.

CV med kunder som referenser är alltid bra. Men jag ser så ofta de även har certifikatprov och den enkla anledningen att det är en sådan enkel koll. Kunder är mer flummigt och otydligt.

Vilka typ av cert måste du ta i ditt fall?
Aldrig varit med om certifikatprov under mina år som konsult eller har hört om det. Men kanske är annat område än Microsoft, ibland kan man ha en teknisk intervju.

Av Skippy
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Man behöver ha diverse olika IT-certifikat av olika anledningar och dessa behöver sedan förnyas.
Det kan vara att kund kräver att man har olika certifikat för att man ska få jobbet. Eller att man för att man direkt ska få third eller fourth line support med ens frågor. (t.ex. skippa svenska supporten och mer maila utvecklarna) Det kan även vara att man får superbra rabatt på produkter etc.
Listan med positiva saker går göra väldigt lång. Och för att fixa dessa certifikat så ska man göra olika prov, vissa certifikat är det väldigt många prov för.

Nu till problemet. Säg att man t,ex, behöver ha certifikatet AZ-305: Azure Solutions Architect Expert. Och man som de flesta vet mycket väl vad Azure är. Men kravet för att klara detta certifikat är lite högre än så. Det innebär fruktansvärt mycket pluggande och kämpande på ens fritid. Man fixar det en gång, men problemet återkommer hela tiden då nya certifikat ständigt krävs..

Jag är då nyfiken på hur ni andra gör? Struntar ni i att ta dessa certifikat för saker som ni egentligen inte jobbar med? Jag sitter nu själv och råpluggar varenda helg för att klara fler certifikat, sedan tittar jag ut genom mitt fönster ser jag grannar med vanliga jobb festar och man undrar vad man valde för yrke?
*edit*
Min bild som säkert är skev. Är att många i Usa, Asien, Indien kämpar med dessa certifikat. Det är bara se på youtube där de lägger ut videos om det. Men i sverige så är attityden mer att de vill göra allt på arbetstid.

Problemet är att certifikat inte är allt, bara för att du har ett certifikat så betyder det inte att du vet best practice eller har hands on erfarenhet.
Jobbar man med sakerna så är det ofta enkelt att ta certen, dvs det blir minimalt med studie. Det är ofta folk som har råpluggat cert utan hands on erfarenhet kommer ut och det visar sig att personen inte alls är så duktig som man tror.
När man söker jobb / uppdrag så har man oftast ett CV med genomförda uppdrag etc. Sen är det ju en fördel om du har cert och uppdrag i bagaget.

Enligt mig är det bättre att fokusera på att få erfarenhet och ett CV.

Av Skippy
Skrivet av edson:

Ungefär vad låg din förväntan på?

Frågar av ren nyfikenhet då jag själv är lönesättande chef. "Märket" från Industrin landade på 4,1% vilket de flesta andra fackförbund och arbetsplatser brukar följa så där landade du ganska spot-on.

Kanske därför många bolag har svårt att rekrytera folk?

Skulle jag låta vår fackansvarige löneförhandla åt mig hade jag legat minus 10 000kr lätt.

Av Skippy
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Haha folk här är ju för roliga varför skulle nya telefoner har stöd för snabbladdning och 15w+ input om deras batterier inte var byggda för att tåla värme? Nej du ska inte använda någon gammal antik laddare som förstör ditt uttag i telefonen pga slitage
Kolla upp vad telefonen är speccad för och köp en laddare därefter
Snabbladdaren ligger inte och trycker någon ström som genererar värme när telefonen laddat till 100%
Det är inte som att resterande komponenter i telefonen är bygga för att hålla i 10 år

Fast jag tänker att på elbilar slits ju batterierna mer av snabbladdning, varför skulle inte vara detsamma på telefoner?
https://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-okat-slitage-vi...

Av Skippy
Skrivet av Cadoro:

Hallå Kamrater!
Jag har fått ett erbjudande på en Kia Ev6 AWD 340 HK GT Line som gått 3000 mil, 2 år gammal med vinterhjul för 610 000kr.
Jag har ingen aning om detta är en bra deal eller inte, någon som har något tips?

Priset är bra, men personligen hade jag valt en Tesla Model Y LR för laddnätverket samt du har 8 år eller 192 000 km garanti på batterierna. Kia har du 5år kvar vilket inte är fel heller, men personligen skulle jag föredra 8.

Av Skippy

154w nybyggt hus på 150kvm med 23 grader inne. Mätt från P1 porten.
Förbrukar ca 7 kWh per dag om jag inte laddar bilen nu på sommaren.

Av Skippy
Skrivet av swenorth1:

Sitter barnen och väntar då i minst en 15 min utan att det blir att ni handlar något att äta t.ex.?

Varför kalla det trolla, kan man inte bara tycka olika?

Roliga är att alla som inte har elbilar hittar problem som egentligen oftast inte finns. Av min kompiskrets så har 6/10 elbilar och samtliga har barn. Gissa hur många som upplever laddningen som ett problem? Noll.
Oftast när du kör längre än 30 mil så måste du ändå stanna byta blöja eller annat.
Jag fick ångest när jag spenderade 3000kr i månaden i bränsle istället för 200kr som jag snittar nu på.
Dock skulle jag aldrig köra längre med en elbil med kort räckvidd och usel laddning.

Av Skippy
Skrivet av Lodisen:

Har du några cert?
Nyfiken då jag har riktigt dålig lön, gick ned från 65k till 29k då jag är "ny" inom IT på papper, men jag har SC-900, SC-200, AZ-500 och CCNA/CCNP.

Japp! MS500/SC300/400 etc. Utan att veta din kompetens/område/roll så är du helt klart underbetald baserat på certen. Men sen avgör hur självgående man är vad för typ av roll och vad det är för typ av bolag etc.
Jag hade dock extermt låg ingånglön men har lyckats bra att arbeta mig uppåt. Teknik är dock inte min starka sida utan relationerna och förmåga att knyta affärer.

Skrivet av hk-tray:

Vad gick du för något på YH?

It-drift gick jag, 2årig.

Av Skippy
Skrivet av Skippy:

Ny arbetsplats
Yrke: Microsoft konsult
Lön: 48000 kr grundlön plus bättre bonusmodell, estimerad månadslön 55000kr plus lönerevision om 6 månader på nya med en större höjning.
Erfarenhet: 5 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 30 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 5000kr friskvård, 6v semester, bonus, fritt val av teknik och tjänstebil

Ganska sjukt när man själv tänker efter på den "karriären" man har gjort likt många andra här, för 6-8år sen blev jag överlycklig över en 50% fastanställning och inget lönelyft. Jobbade natt med en nettolön på 17-20 000kr, nu plockar man ut nettolöner större än dåvarande bruttolön PLUS man jobbar mindre och mår bättre.

Ny lön samma ställe.

Yrke: Microsoft konsult
Lön: 50500kr grundlön haft ca 6000kr i månaden i bonus.
Erfarenhet: 6 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 30 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 5000kr friskvård, 6v semester, bonus, fritt val av teknik och tjänstebil.

Av Skippy

Jag hade inga jättebra betyg, stor del för att jag inte är direkt byggd för det svenska skolsystemet. Utan hade G (några VG) i gymnasiet och högstadiet hade jag mycket sämre. Valde sedan att plugga en "lägre utbildning" och ett jobb jag brinner för, som jag faktiskt älskar för att sen jobba mig uppåt. Skulle inte säga att det går sämre för mig än de jag känner som hade toppbetyg, snarare tvärt om.
Samma sak med vänner som är egenföretagare som omsätter 150m+, dessa har knappt gymansieutbildning utan valt att jobba med saker de älsakar.

Av Skippy
Skrivet av kloow:

Just mängden övningskörning är jätteviktig (om du inte råkar vara en supertalang).

Något som jag har lärt mig speciellt efter att ha hjälpt några kompisar att köra upp är att hur trygg du är på MCn väger in en hel del. Om du känner dig som hemma i sadeln så blir andra moment som uppsikt, sittställning, bromskontroll osv. så mycket enklare eftersom du inte behöver lägga någon extra energi på att manövrera järnhesten!
En erfaren examinator kommer lägga märke till det snabbt.

Enda sättet att uppnå tryggheten är att försöka avverka så många timmar som möjligt i trafik och på övningsfält. Försök hitta någon att köra med via forum eller FB om du inte har någon i bekantskapskretsen. Kan många gånger räcka med att bjuda på en fika eller betala för bensinen vid varje tillfälle.

Ett par lektioner för att få grunderna gällande placering etc. är nyttigt men blir attans dyrt i längden.

Även jag missade fatalt på lågfarten när jag körde upp men fick fortsätta uppkörningen och åkte hem den dagen med kortet. Examinatorn förklarade det så att jag presterade bra på resten av momenten samt att jag såg trygg ut i sadeln. Så han avskrev missen på lågfarten som rena nerver.

Håller med! Jag hade 110 mil i trafik innan jag tog min första körlektion, totalt under hela min övningskörning (varade i 6 månader) så körde jag närmare 600 mil.

Skrivet av Lagerlöf:

Oj spännande, när var detta?

När jag tog för ett par år sedan lät det som att man inte ens fick köra i trafiken om man inte satte lågfart, manöver och bromsprov. Men möjligtvis att man kunde få nåt extra försök på sig.

Verkar variera väldigt mycket vem man får köra upp med och vad för humör den personen är på.
Jag vet folk som har misslyckats en gång och fått åka hem direkt. När jag körde så gick en tjej med hojen och fick köra upp.
Jag "kuggade" för att jag arbetade för mycket med bromsen istället för kopplingen.