Att bygga kretsar och skeppa till konsumenter är en mer komplicerad process än vad många tänker på. När det kommer till SSD-enheter är det väldigt få tillverkare som kan bygga en enhet från grunden. Micron är en av få som producerar flashminne och även skeppar SSD:er till slutkonsumenter. Nu släpper företaget en video som demonstrerar hur en SSD blir till från början till slut.

Allting börjar med designen av flashminnet som i det här fallet handlar om NAND, som kan husera flera biljoner bitar data. Tillverkningen sköts i fabriker med så kallade renrum – miljöer som är över hundra gånger renare än operationssalar. Detta är viktigt då enstaka dammkorn kan förstöra en hel krets.

Efter flera veckors behandling är slutprodukten stora wafers, som skickas iväg för bearbetning. De individuella kretsarna sågas sedan ut och fästs på kretskort med små guldtrådar. Skyddande plast formas sedan runt varje krets för att skapa NAND-kapslar. De färdiga kapslarna klipps ut och testas en och en för att möta utannonserad prestanda och funktion.

Slutligen fästs de färdiga kretsarna på kretskort tillsammans med övriga komponenter som styrkretsar och kondensatorer. Kretskorten monteras sedan i ett skyddande chassi. Den färdiga produkten hårdtestas i upp till 60 timmar innan den är färdig för butikshyllorna.