Under förra månaden uppdagades det att Nvidia smyglanserat ett nytt grafikkort. Det rörde sig dock inte om något prestandamonster utan istället en produkt i den totalt motsatta delen av spektrat, nämligen Geforce GT 1010. Det rör sig om en ytterst avskalad modell baserad på arkitekturen Pascal med 256 CUDA-kärnor och 2 GB GDDR5-minne på en 64 bitar bred minnesbuss.

FKbVMFUaMAEmSr5.jfif
FKbVMFUakAM0pF5.jfif
FKbVMFcaUAEb1-n.jfif

Nu har budgetkortet börjat leta sig ut till faktiska användare, där Twitter-användaren Zed_Wang (via Videocardz) visar upp sitt nyförvärv i form av en partnermodell från Leadtek. Det rör sig inte helt oväntat om ett väldigt spartanskt grafikkort i halvhöjd, där kylaren ser ut att ha färdats i tiden från slutet av 1990-talet. Vidare är kortet bestyckat med dubbla HDMI-portar samt en ganska osedvanlig PCI Express x8-kontakt, varav endast fyra banor används i praktiken.

FKbaFpBakAAmyXv.jfif

Zed_Wang passade även på att visa upp prestandasiffror från kortet, där mätverktyget som användes var 3DMark Time Spy Extreme. Geforce GT 1010 presenterar här en grafikpoäng på 153, vilket kan jämföras mot exempelvis ett Geforce GTX 1080 som i SweClockers egna grafikkortstester får 3 256 poäng. Nu ska det dock sägas att 3DMark Time Spy Extreme inte är en särskilt bra mätsticka för ett grafikkort med endast 2 GB grafikminne, då testets upplösning på 3 840 × 2 160 pixlar kräver mer.

Testmetoden till trots så lär inte Geforce GT 1010 skaka om PC-spelare världen över med sin imponerande prestanda, och vi ser med spänning fram emot fler testresultat i faktiska spel. Kanske kan vi vänta oss åtminstone en handfull bilder per sekund?

Har du ställt in din scalping-bot på att bevaka när Geforce GT 1010 kommer in i lager?