Med Playstation VR 2 har Sony valt att endast låta Playstation 5-ägare få tillgång till VR-världen via headsetet. Headsetet har dock visat sig ha dold funktionalitet som gör det intressant även för PC-spelare. Mer specifikt att headsetet går att använda som extern skärm tillsammans med ett grafikkort som har stöd för Virtuallink

Virtuallink skapades som en gemensam standard för att föra över video, data och ström via USB Type-C-koppling mellan dator och VR-headset. AMD och Nvidia hoppade på standarden, men endast AMD har fortsatt implementerat stöd för Virtuallink sina grafikkort. Nvidia skrotade stödet helt efter Geforce RTX 2000-serien. Användare med ett grafikkort med stöd för tekniken kan ansluta sitt PSVR 2 direkt med USB Type-C, som sedan registrerar headsetet som en extern skärm.

En stor del av funktionaliteten försvinner eftersom headsetet används som extern skärm, inte renodlat VR-headset. Användare kastas in i ett svart rum med en stor virtuell skärm och huvudrörelser registreras. Utöver det är upplevelsen väldigt sparsmakad, men kan potentiellt bjuda på en uppslukande upplevelse för spel och film.

Även om det inledningsvis endast finns stöd för att använda headsetet som extern skärm till datorn finns det möjlighet för ökad VR-funktionalitet i framtiden. Med tredjepartsmjukvaran Ivry är det möjligt att använda Playstation VR som VR-headset till PC och utvecklarna av mjukvaran jobbar på att utöka stödet till PSVR 2.

Vill du se officiell PC-funktionalitet med PSVR 2?