Efter lanseringen av Chat GPT i november 2022 exploderade en redan glödhet AI-marknad, vilket gjort bland annat Nvidia till storvinnare med fyllda orderböcker som följd. Grafikjätten som länge satsat på området har både mångsidig och högpresterande hårdvara, men Nvidias huvudrival AMD och därtill dess kunder försöker slå en kil i framgångssagan.

I april rapporterades att Microsoft arbetar på egen AI-hårdvara under kodnamn "Athena", något de inte ska göra på egen hand. Enligt en rapport från Bloomberg görs gällande att utvecklingen sker i samarbete med AMD, som "hjälper Microsoft" vid utvecklingen av deras AI-krets. I vilken grad AMD bistår med sina tjänster framgår däremot inte.

Trots uppgifterna som härrör från flera väl insatta källor, bemöter Microsofts talesperson Frank Shaw rapporten och förnekar att AMD har någon del i Athena. Han beskriver AMD som "en bra partner", men att de "inte är involverade i Athena". Vidare anger en av uppgiftslämnarna att Microsoft har närmare tusen anställda som jobbar inom kretsutveckling och att de hittills lagt ned två miljarder dollar på satsningen. Av dessa anställda ska flera hundra arbeta på Athena-projektet.

Att AMD har ett finger i spelet vore långt från otroligt, inte minst på grund av bolagets affärsmodell. Till skillnad från Intel och Nvidia är AMD inte främmande för att ta fram helt skräddarsydda systemkretsar (SoC), där de tydligaste exemplen är de i Microsofts och Sonys spelkonsoler. AMD har även för vana att licensiera ut sin intellektuella egendom, vilket är fallet med Samsung som använder Radeon-hårdvara i sina systemkretsar Exynos.

I think we have a very complete IP portfolio across CPUs, GPUs, FPGAs, adaptive SoCs, DPUs and a very capable semi-custom team. And so beyond hyperscalers, I think when we look at sort of higher volume opportunities, we think there are higher volume opportunities beyond game consoles that there are custom opportunities available. So I think that combination of IP is very helpful. I think it's a long-term opportunity for us, and it's one of the areas where we think we can add value to our largest customers. – Lisa Su, VD på AMD

Förutom CPU- och GPU-arkitekturer har AMD:s utbud växt betydligt sedan förvärvet av Xilinx, något bolagets VD Lisa Su själv underströk under den senaste kvartalsrapporten. I ett svar till Harlund Sur på JP Morgan Chase & Co talade Lisa Su om acceleration av AI-beräkningar som en stor affärsmöjlighet, som kan komma att bli större än de intäkter AMD gör på försäljning av systemkretsar till spelkonsoler.

Oavsett vilken roll AMD spelar råder inga tvivel om att Microsoft arbetar på egen AI-hårdvara, men det betyder inte att de klipper banden med Nvidia. Mjukvarujättens behov av mer beräkningskraft för maskininlärning och artificiell intelligens växer kraftigt, och utöver att köpa vad de kan från Nvidia försöker de hitta "andra vägar" att få tag på Nvidias grafikkretsar.