Sedan Apple lanserade automatiska nödsamtal efter möjliga fall i Apple Watch och andra tillverkare hakade på med liknande lösningar har felringningar till nödsamtal vuxit fram som ett allt större problem. Värre blev det i höstas, när Apple även introducerade kraschdetektering, som ringer nödsamtal när användaren kan ha varit med om en bilolycka.

Det har lett till stora antal felringningar i ett antal länder, inte minst i närheten av skidanläggningar, eftersom utförsåkning visat sig ha en tendens att likna bilolyckor ur kraschdetekteringens perspektiv. Hur nödsamtalsoperatörerna ställer sig till felringningarna har varierat: På vissa platser har skidåkare uppmanats att tillfälligt stänga av funktionen, medan operatörerna på andra håll har sagt att det är bättre med några fler felringningar än missade allvarliga olyckor.

Moderna mobiler bakom fler felringningar i Sverige

Även i Sverige har felringingarna ökat och kommer ofta från moderna mobiler, rapporterar Sveriges Radio. SOS Alarms produktionschef Jonas Lind säger att belastningen leder till fördröjningar i svar till verkligt nödställda.

Antalet automatiska felringningar har ökat med 40 procent på ett år. De senaste veckorna har det varit i genomsnitt knappt 13 000 sådana samtal i veckan, vilket innebär runt hälften av alla felringningar. Enligt Sveriges Radio är runt en tredjedel av de fyra miljoner samtal som kommer till SOS Alarm varje år felriningar av olika slag.

Jonas Lind säger till Sveriges Radio att ett annat problem med dessa så kallade "tysta samtal" är att operatörerna tappar koncentrationen när de får flera sådana samtal i följd mellan varje riktigt nödsamtal.

Läs mer: