För några dagar sedan uppmanade EU-kommissionen medlemsländerna att porta Huawei och ZTE från byggandet av 5G-nät, eftersom företagen anses utgöra en större risk än andra tillverkare. Dessutom portas företagen från projekt som finansieras av Kommissionen. Uppmaningen gjordes på grund av att Kommissionen anser att för få länder i unionen har utnyttjat nya lagar som gör det möjligt att förbjuda användningen av enskilda företags produkter i känslig infrastruktur som 5G-nät.

I ett svar uttrycker Huawei stark kritik mot beslutet. Företaget skriver att det ”uppenbarligen inte baserades på en verifierad, transparent, objektiv och teknisk analys av 5G-nätverken”, rapporterar Politico.

Huawei skriver att beslut om att klassificera företag som högriskleverantörer borde följa normala rättsprinciper och att företaget i fråga borde få chansen att svara på anklagelserna. Företaget anser även att utpekandet av enskilda tillverkare på det här sättet bryter mot frihandelsprinciper, och att dess rättigheter borde skyddas av EU:s och medlemsländernas lagar.

Utrustning från Huawei har förbjudits i 5G-näten i bland annat Sverige, där företaget förlorade ett uppmärksammat mål för nästan exakt ett år sedan.