För några dagar sedan bekräftade Intel för första gången sina planer för Core 14000-serien till stationära datorer och sammantaget är det inte en helt solklar historia. Intel riskerar dock viss förvirring, eftersom det inom Core 14000 som helhet nämligen ryms både två arkitekturer och två olika standarder för namngivning.

För bärbara datorer introducerar Intel den färska arkitekturen "Meteor Lake", som följs av ett nytt namnschema. Bärbara datorer med "Meteor Lake"-baserade Core 14000-processorer får namn utan "i" och ett Ultra-tillägg för toppmodellerna. Detsamma gäller inte stationära datorer där Core 14000-serien istället återanvänder Core 13000-familjens "Raptor Lake", som återvänder i en refresh.

Eftersom Core 14000 för stationära får den äldre arkitekturen döps de även efter det äldre namnschemat. Det betyder att de stationära modellerna fortsatt får namn som exempelvis "Core i9-14900K". För stationära datorer väntas dock inga "Meteor Lake"-baserade processorer alls, vilket bådar för en något tydligare avgränsning på den stationära sidan.

Två olika Core 14000-familjer för bärbara – samtidigt

Det tar dock inte riktigt slut där. Core 14000 "Raptor Lake Refresh" ska även inta det bärbara prestandasegmentet, även där med gamla namn. Det innebär att det i bärbara datorer ska cirkulera två olika Core 14000-familjer samtidigt, där arkitekturerna skiljer sig ordentligt åt. De "Meteor Lake"-baserade toppmodellerna ska särskiljas med Ultra-märkning, men med förhållandevis små skillnader i namn bäddar det för ett potentiellt snårigt landskap för konsumenter.

INTEL-RAPTOR-LAKE-HX-S-REFRESH.jpg

Intels exempel för Core 14000-seriens fördelning. Bildkälla: Videocardz

Strategin är långt från ny. I Core 13000-serien för bärbara datorer var de enklare modellerna enligt Core 12000-seriens arkitektur "Alder Lake" och även tidigare generationer var det vanligt med olika arkitekturer i samma generation. Ett exempel är Intels elfte generation, där "Rocket Lake" för stationära samsades med "Tiger Lake" för bärbara. Även AMD gör på liknande vis med Ryzen 7000-serien för bärbara, som rymmer flera arkitekturer under samma nomenklatur.

Läs mer om Core 14000: