Till höstkanten väntas Core 14000-familjen, som på stationära sidan blir i form av en refresh av nuvarande Core 13000-seriens arkitektur "Raptor Lake". Nu letar sig ett tidigt prestandatest ut, där vad som uppges vara en Intel Core i7-14700K får svettas i Cinebench och CPU-Z.

Testresultaten har letat sig ut via läckaren "wxnod" (via Videocardz), som publicerat bilder på delar av resultatet. Modellnumret känns inte igen av programvaran, även om den detekteras som "Raptor Lake". Från CPU-Z framgår att processorn tar sig upp i klockfrekvenser om 5,5 GHz, det vill säga 100 MHz högre än Core i7-13700K. Poängmässigt handlar det om 905 poäng i enkeltrådad prestanda, respektive 12 965 i flertrådad prestanda. I Cinebench R23 visar resultatet 2 192 samt 36 296 poäng.

INTEL-CORE-14700K.jpg

Antalet energieffektiva kärnor är utsuddade, men det går att skåda flera andra detaljer.

Förutsatt att resultaten är äkta handlar det om ett förhållandevis stort kliv upp i flertrådad prestanda. Ställt mot Core i7-13700K ökar Core i7-14700K med 18 procent i CPU-Z och nästan 17 procent i Cinebench. Skillnaden i enkeltrådad prestanda är däremot betydligt mindre och ligger under 5 procent i båda tester.

Eftersom "Raptor Lake" redan till stor del är en uppfräschad och något modifierad "Alder Lake" råder frågetecken om hur mycket mer prestanda Intel kan tillföra utan ett skifte i arkitektur. Baserat på testresultaten är det möjligt att fler energieffektiva kärnor är svaret på den gåtan, snarare än exempelvis högre klockfrekvenser.

I bilden går det att urskilja att modellen har åtta prestandakärnor, det vill säga samma antal som Core i7-13700K, men antalet energieffektiva är utsuddat. Föregångaren är konfigurerad med åtta stycken av varje sort och ett uppskruvat antal energieffektiva rimmar väl med den större skillnaden i flertrådad prestanda. Exakt hur många återstår däremot att se, men tidigare rykten talar om att det är 12 kärnor som är aktuellt.