Under årets Computex-mässa visade Asus upp ett spännande koncept på ett nytt sätt att förse grafikkort med ström utan några synliga kablar. Företaget har tagit fram en ny moderkortskontakt som kallas GC_HPWR och sitter intill PCI-Express x16-kortplatsen på specialbyggda moderkort.

Nu påstår Bilibili-kontot Eixa Studio att Asus snart ska börja massproducera grafikkort och moderkort med den nya kontakten. Konceptuellt påminner denna om Apples MPX-kontakt på 2019 års Mac Pro, skriver Tom's Hardware.

Eixa Studio var nyligen på mässan Bilibili World 2023 i Shanghai där Asus visade upp ett vitt Geforce RTX 4070 Megalodon tillsammans med ett TX Gaming B760-BTF Wifi-moderkort. Asus visade tidigare upp samma grafikkort i svart med GC_HPWR-kontakten, tillsammans med ett TUF Gaming Z790 BTF i samma färg.

Moderkort med den nya kontakten kommer fungera med grafikkort som saknar den, men inte tvärt om. Den som köper en kombination kan alltså senare uppgradera till ett nytt grafikkort med vanlig strömkontakt för kabel från nätadaptern.