Samsung presenterade nya vikbara enheterna Flip 5 och Fold 5 i slutet av juli och företaget pratade mycket om enheternas nya gångjärn. Bland annat kan lurarna vikas helt platt samt att gångjärnet ska vara mer skonsamt mot skärmen. Youtubern Mrkeybrd var nyfiken på hur hållbart det nya gångjärnet egentligen är, vilket visades i liveström på Youtube.

I testet ställdes Motorola Razr Plus mot Flip 5 där enheterna veks till de gav upp. Motorolas vikbara blev först att kasta in handduken efter 126 266 vikcykler, vilket motsvarar 3,5 års användning om telefonen öppnas och stängs 100 gånger om dagen.

Screen_Shot_2023_08_09_at_12.38.25_PM.webp

Motorolas vikbara gav upp först, medan Samsung levde betydligt längre.

Samsungs dito fortsatte leva längre och överträffade med 401 146 cykler innan skärmen på insidan gav upp och visade en rosa linje på högra sidan. Med 100 öppningar i snitt om dagen håller gångjärnet i teorin i 11 år.

Testprocessen kan förstås inte anses som vetenskaplig, men ger ändå en stark indikation om hur gångjärnet står mot konkurrensen. Samtidigt går det att argumentera att varierad vikning, till skillnad från Samsungs egna robottester, ger en mer realistisk bild av hur hållbara gångjärnen är.

Värme och deg

Utöver att bara öppnas och stängas utmanades mekaniken genom att utsättas för hög värme samt placerad i vatten. Testet slutade med att enheten tog ett dopp i mjöl och ägg, vilket var det som i slutändan fick telefonen att kasta in handduken.

På en annat håll får även syskonet Fold 5 utstå stresstest. I en ny video från JerryRigEverything visar även Fold 5 musklerna genom att överleva ordentligt böjtest i motsatt riktning, vilket inte var fallet med Googles vikbara Pixel Fold.

Samsungs nya vikbara Fold 5 och Flip 5 blir för övrigt tillgängliga i butik 11 augusti.