De senaste månaderna har det diskuterats friskt i hårdvarusfären om huruvida AMD blockerar konkurrenters uppskalningstekniker i spel som bolaget sponsrar. Det hela tog ytterligare fart när de gick in som huvudsponsor till höstens storspel Starfield, vilket av allt döma endast har stöd för AMD:s teknik FSR 2 medan Nvidias DLSS och Intels XeSS lämnar utanför. Nu bryter AMD tystnaden, där marknadsföringschefen Frank Azor förtydligar vad som gäller i en intervju med The Verge.

När vi ingår ett sponsorskap så frågar vi om utvecklaren är villig att prioritera implementation av FSR. Men om de vill lägga till DLSS också har de vårt fulla stöd. Bethesdas beslut att prioritera FSR har mycket att göra med att det fungerar på spelkonsolerna. – Frank Azor, marknadsföringschef på AMD

Enligt Azor ser de gärna att utvecklaren prioriterar att implementera AMD:s uppskalningsteknik FSR i sponsrade titlar, men också att det är fritt fram att lägga till stöd för exempelvis Nvidias DLSS om så önskas. I fallet Bethesdas Starfield trycker han även på att FSR, till skillnad från DLSS, fungerar på spelkonsolerna Xbox Series X/S, och därför var det naturligt för utvecklaren att satsa på den tekniken i första hand.

Starfield lanseras den 6 september, samma datum som AMD:s grafikkort Radeon RX 7800 XT och RX 7700 XT. Vid lansering kommer spelet ha stöd för uppskalningstekniken FSR 2 medan bolaget arbetar med utvecklaren att lägga till FSR 3 i framtiden. Huruvida Nvidias DLSS eller Intels XeSS kan tillkomma framöver i en uppdatering återstår dock att se.