Under gårdagen delades flera av årets nobelpriser ut, däribland priset i kemi. Det gick till en forskartrio bestående av Alexei Ekimov, Louis Brus och Moungi Bawendi, för att ha gjort de grundläggande upptäckterna om de kvantprickar som numera finns i allt från skärmar till lampor. Ekimov och Bawendi är födda i dåvarande Sovjetunionen respektive Frankrike, men samtliga tre forskare är numera verksamma vid olika universitet i USA.

Kvantprickarnas existens förutsågs redan på 1930-talet, men då ansågs de omöjliga att faktiskt använda. År 1981 blev Alexei Ekimov den första att lyckas, när han tillverkade partiklar i glas i sitt laboratorium i dåvarande Sovjetunionen. Bara några år senare lyckades amerikanen Louis Brus med detsamma, men med partiklar som svävade fritt i vätska. Sist men inte minst klev Moungi Bawendi in år 1993 och utvecklade en metod för att tillverka partiklarna som resulterade i att de faktiskt kunde börja användas på kommersiell skala.

Har både bokstavligt och bildligt förstärkt LCD-tekniken

Kvantprickar är pyttesmå partiklar som kan omvandla ljusenergi genom kvantmekaniska fenomen. Kvantprickens storlek avgör våglängden på ljuset den kan släppa igenom, vilket gör det möjligt att omvandla ljusvågor till olika färger.

Thomas "Laxpudding" Ytterberg förklarar Quantum Dot- och QLED-begreppen

I LCD-baserade paneler till bildskärmar och TV-apparater är det vanligt att använda det för att omvandla exempelvis blått ljus från blåa lysdioder till grönt och rött ljus, som ett komplement till traditionella färgfilter.