I samband med lanseringen av Radeon RX 7800 XT och RX 7700 XT antydde AMD att de var färdiga med grafikkortsfamiljen. Av allt att döma gällde det dock lanseringen av grafikkretsar, vilket öppnar upp för att nya modeller kan tillkomma. En som länge varit på tapeten är Radeon RX 7600 XT som av uppgifter som duggar allt tätare närmar sig.

AMD Radeon RX 7600 XT har både listats på bolagets webbplats, för att försvinna lika snabbt, och sedan på databasen för Eurasian Economic Commission (EEC). Nu dyker grafikkortet upp ännu en gång och det handlar om en rapport från Benchlife, som gör gällande att grafikkortet får inget mindre än 16 GB grafikminne. Detta är betydligt högre än de tidigare uppgifter som talat om 10 och 12 GB.

Vad gäller övriga specifikationer för Radeon RX 7600 XT finns inga trovärdiga uppgifter att gå på, men med de olika minnesmängderna i åtanke finns två troliga huvudspår. Det ena är att det handlar om en nedskalad version av Navi 32, som återfinns i Radeon RX 7800 XT och RX 7700 XT, med grafikminne i det lägre spannet 10–12 GB och en minnesbuss om 160–192 bitar. I sådana fall finns potential till ett grafikkort som fyller det stora gap som finns mellan RX 7700 XT och instegsmodellen RX 7600.

SweClockers prestandaindex för grafikkort

Det andra är att AMD gör samma manöver som Nvidia med Geforce RTX 4060 Ti. Detta grafikkort lanserades först i en version med 8 GB grafikminne och släpptes sedan i en version med med 16 GB, men med samma grafikkrets och i övrigt identiska specifikationer. Om uppgifterna kring 16 GB grafikminne stämmer för Radeon RX 7600 XT är detta även det mest troliga scenariot för AMD, då kapaciteten klaffar väl med den 128-bitars minnesbuss som huserar i Navi 33.

Nackdelen med det senare scenariot med 16 GB grafikminne och Navi 33 vore att prestandan inte skulle påverkas nämnvärt annat än möjligtvis i högre upplösningar. AMD Radeon RX 7600 använder redan grafikkretsen i fullfjädrat utförande och det med höga klockfrekvenser, vilket gör att det inte finns mycket mer att hämta där.

Avslutningsvis talar rapporten om en lansering av Radeon RX 7600 XT under januari 2024 och då är en sannolik arena Consumer Electornics Show (CES), som tar avstamp den 9 januari.